Luka, Tina i Luči ove su praznike iskoristili na najbolji mogući način, a sve zahvaljujući ‘Letećim dadiljama‘

  • Autor Hanza native studio
  • Datum 31.05.2021.

Realnost je pokucala na vrata, zimski praznici su završili, a djeca i roditelji vratili su se svojim ustaljenim školskim obavezama. Da, praznici su zasigurno bili drugačiji nego oni lani, nije bilo druženja izvan uskog kruga obitelji, skijanja, posjeta bakama i djedovima, ali to ne znači da se slobodno vrijeme nije moglo iskoristiti na odličan način. Posebno ako roditelji rade u tvrtki koja neprestano organizira super aktivnosti za cijelu obitelj. Luka, Tina i Luči, djeca zaposlenika A1 Hrvatska su nam ispričale kako su izgledali njihovi praznici tijekom kojih su vrijeme provodile sa 'Letećim dadiljama'.

Program 'Letećih dadilja' ove se godine organizirao po treći put i već postaje tradicija. S prvim takvim projektom krenuli su u prosincu 2019.godine kada su za svu djecu zaposlenika organizirali školu skijanja na Sljemenu, a u prosincu 2020. praznike su djeca mogla provesti  na Minecraft radionicama ili učenju programiranja u Unityju. Početak 2021. godine zbog odluke produljenja školskih praznika Leteće dadilje ponovno su “uletile” s čuvanjem preko online radionica od 11. do 15. siječnja. Djeca u dobi od 12 do 16 godina učila su izrađivati računalne video igre uz pomoć edukatora iz Poduzetničkog inkubatora PISMO, centra gaming industrije iz Novske i strateškog partnera kompanije A1. Mlađa djeca od 6 do 12 godina prolazila su Brainobrain Abacus program i svladavali vještinu računanja na abakusu, koja razvija mentalnu agilnost i sposobnost rješavanja problema i pronalaženja odgovora. I mlađi i stariji radionice pohađali su online, te kroz pet dana intenzivnog rada povećavali su svoje znanje i kapacitete, ujedinjujući zabavu i korisne vještine.

Programiranje jednostavnijih igrica
Koliko su ovakve aktivnosti važne možda najbolje pokazuje primjer Marka Carića i njegovog sina Luke. Marko radi kao specijalist za operativnu podršku poslovnim korisnicima u A1, a tvrdi kako su upravo kompanijske aktivnosti, poput košarkaških kampova, dana otvorenih vrata, raznih radionica, a sada 'Letećih dadilja', pomogle njegovom sinu da počne razvijati samostalne projekte.

- Ove godine je napravio pametni spremnik za otpad koji je bio nagrađen s dvije zlatne medalje na INOVA 2020 i srebrnom medaljom na 18. Međunarodnoj izložni inovacija ARCA 2020. Edukacije u A1 pomažu mu da stekne nova znanja koja će kasnije primjeniti na svojim vlastitim projektima - govori Marko.

Luka kaže kako ga je oduvijek zanimalo kako napraviti da se objekti na ekranu pomiču kada on pomakne miš, a u ovim prazničnim radionicama je naučio i to, ali i puno više od toga, recimo kako napraviti jednostavnije igrice.

Rad s abakusom dio je radionice za djecu od 6. do 12. godina koju provode članovi programa Brainobrain Hrvatska, a koji se nadograđuje na metodu mentalne vizualizacije čime djeca stječu fantastične životne vještine kao što su koncentracija, brzina, točnost, fotografsko pamćenje, samopouzdanje. Online edukacija novost je i izazov i za djecu i za edukatore, no pokretači Brainobrain programa kažu kako je najbitnije da zabave nikad ne nedostaje i kako je njihov primaran cilj djecu pripremiti za sve životne izazove koji ih čekaju u budućnosti.

Oduševljeni klinci
- Meni je Brainobrain super, učiteljica mi je jako zabavna i jako mi se sviđa, a najdraži i najzabavniji trenutak mi je bio kad smo govorili riječi i morali ponavljati riječi koje su drugi govorili. I kad smo plesali Hokey Pokey. Sve mi je bilo zanimljivo i shvatila sam da nije tako teško računati na abakusu, stvarno je prelagano - oduševljeno je prepričala Tina Jurman (9), kćer specijalistice za komercijalno izvještavanje i analitiku u A1 Hrvatska.

Tinina mama Maja Jurman ističe kako su 'Leteće dadilje' sjajan projekt jer su u vrijeme školskih praznika djeca isprobala nešto novo, a to roditeljima nije stvorilo dodatan napor. 

- Po meni su 'Leteće dadilje' sjajna inicijativa koja, osim što pruža dodatni sadržaj za vrijeme školskih praznika, djeci daje nova znanja, vještine i osjećaj da svijet nije stao. Djeca se od malih nogu navikavaju na online učenje i usvajanje novih vještina. Online predavanja su sve veći trend u cijelom svijetu tako da vjerujem da je ovo samo dašak budućnosti njene generacije - rekla je Maja.

Još jedna od oduševljenih polaznica online radionica je Luči Jagušt, čija mama Deana radi kao stručnjak za interne komunikacije u A1 Hrvatska. Luči se posebno veseli radionicama, jer kako kaže, na jednom mjestu pronađe sve ono što najviše voli, a sklopila je i nova prijateljstva.

- Volim i kad imamo dan otvorenih vrata za djecu kod mame na poslu. Onda imamo škrinju sladoleda samo za nas, trampoline na kojima možemo skakati do mile volje, učimo o robotima i isprobavamo znanstvene eksperimente - sretno je ispričala Luči.

Osim programa 'Letećih dadilja', u A1 Hrvatska za vrijeme lockdowna organizirali su i virtualni storytelling za klince jednom tjedno u suradnji s Laboratorijem Zabave, a ove su godini pokrenuli i program Flexy Baby koji mladim roditeljima omogućuje skraćeno radno vrijeme uz punu plaću kroz prva tri mjeseca po povratku s roditeljskog dopusta. Kompanija je upravo zbog ovakvih hvalevrijednih inicijativa proglašena kao Najbolja kompanija prijatelj obitelji koja aktivno brine o potrebama svojih zaposlenih i članova njihovih obitelji, tijekom i izvan radnog vremena. Ovo posebno priznanje kompanijama koje su se prema MAMFORCE metodi kroz 2020. godinu istaknule kao najbolji poslodavci dodjeljuje Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama.

- Konstantno osluškujemo potrebe naših zaposlenika i uvodimo nove pogodnosti da bi im olakšali radnu svakodnevicu. Osim ovih virtualnih aktivnosti za klince i virtualnog čuvanja djece preko programa Letećih dadilja i virtualnog storytellinga, prošle smo godine uveli i program Flexy baby koji omogućava onima koji se vraćaju s porodiljnog, roditeljskog ili udomiteljskog dopusta da rade skraćeno tri mjeseca, ali uz punu plaću. U godini pred nama sigurno ćemo nastaviti osmišljavati nove projekte - izjavila je Dubravka Štefanac Vinovrški, direktorica korporativnih komunikacija A1 Hrvatske.