Maja Copak Smolčić, Korisnička analitika

Reci nam nešto o sebi i svojoj dosadašnjoj karijeri.

Kada bi pitali moju obitelj i prijatelje što radim rekli bi: ‘nešto s brojkama i statistikom’. Moja je priča zapravo netipična za osobu koja je završila računovodstvo na Ekonomskom fakultetu jer sam vrlo brzo, nakon par godina radnog iskustva u struci napravila ‘switch’ prema području IT tehnologija i data science-a. Glavni ‘krivac’ za to je statistika koju sam zavoljela još tijekom studija, radeći kao demonstrator, a kasnije kao vanjski suradnik. To iskustvo mi je bilo poticaj za ‘novi početak’ te otvorilo vrata skroz nekom drugom svijetu zbog čega sam danas jako sretna. Trenutno u A1 radim kao Data scientist.

Jako volim putovati i svaki slobodan dan koristim za istraživanje novih zemalja. Dosta slobodnog vremena posvećujem i drugim temama kao što su edukacije za studente, nekretnine, uređenje interijera pa mi je ponekad baš žao što dan ima samo 24 sata.

Nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Zagrebu 2011.g. zaposlila sam se u struci u financijama i računovodstvu. Cijeli period studiranja radila sam na katedri za statistiku, a kasnije i kao vanjski suradnik. Karijeru u bankarstvu sam započela 2012. godini u jednoj banci u odjelu računovodstva, dok mi se krajem 2013. godine nije ukazala prilika u drugoj banci na mjestu Data scientista u CRM odjelu.

To je bilo novi početak za mene, ali i veliki izazov. Kroz gotovo 5 godina rada u banci razvijala sam se u području customer analitike, prediktivne analitike, campaign managementa, primjeni big data tehnologija, sudjelovala sam na konferecijama i radila na projektima. Kao data scientist u A1 primjenjujem dosad stečeno znanje u telco industriji, ali se i svakodnevno razvijam i učim.
 

Što te privuklo u A1?

Privuklo me, osim naravno opisa posla, spoznaja da kompanija ulaže u nove tehnologije i digitalnu transformaciju što bi zapravo otvorilo priliku za rad na brojnim zanimljivim projektima. S obzirom na to da nisam radila do sada u telekomunikacijama to mi je predstavljalo izazov te sam smatrala da bi mogla osobno puno doprinijeti, ali i puno naučiti. 

Također, mislim da je osim uvjeta, bitan taj ‘first feeling’ u regrutacijskom procesu za kojeg mogu reći da je u mom slučaju bio pozitivan već od prvog razgovora.
 

Možeš li nam ukratko opisati svoj posao?

Moja uloga kao Data Scientist u A1 obuhvaća analizu i rad s velikim bazama podataka, razvoj machine learning modela te novih algoritama koji doprinose rješavanju problema. Istražujem nove tehnologije i alate koji bi se mogli primijeniti u kompaniji, a koji bi olakšali i unaprijedili poslovne procese. Svakodnevno surađujem s drugim odjelima (CRVM, BI, device management), ovisno o temi na kojoj radim te s kolegama koji su uključeni u interne projekte i projekte Grupe.

Također, pratim trendove u telekomunikacijama i drugim industrijama za čija rješenja znam da bi nam pomogla i inspirirala nas u poslu. Važno je konstantno se educirati pa zato posjećujem data science konferencije i edukacije.
 

Kako izgleda jedan tvoj tipičan radni dan?

Ono što je zanimljivo kod uloge data scientista je da ne postoji prosječan radni dan. Zapravo sam počela nabrajati svakodnevne zadatke, no shvatila sam da ih je nemoguće spojiti u jedan dan jer rutine nemam. I to mi je zapravo najbolja stvar kod ove uloge.  Svaki dan se susrećem s novim izazovima, problemima, zadacima i to ne samo u programiranju i stručnim tehničkim stvarima već i onima povezanim s biznisom tj. redovnim poslovanjem. 

Naravno, kada intenzivno radim na konceptu i izradi novog modela 80% vremena posvećujem čišćenju i pripremi podataka, izradi i nekoliko iteracija modela, testiranju te pisanju dokumentacije/prezentacije. Svakodnevno sudjelujem velikom broju sastanaka povezanih s raznim temama: sa CRVM odjelom dogovaram sve oko primjene novog modela/kreiranju nove kampanje, s Device managementom razmjenjujem poslovne informacije, dok je IT odjel konstantna podrška. Angažman data scientista je potreban i na internim i grupnim projektima stoga jedan dio vremena moram odvojiti i za to.  Zapravo je ova uloga sveobuhvatna jer moraš biti fleksibilna open-minded osoba, imati dobru intuiciju za podatke i rješavanje kompleksnih problema.
 

Što najviše voliš u A1?

Najdraža stvar u ovih par mjeseci je atmosfera - zaista su svi prijateljski nastrojeni i voljni pomoći. Također, to što jedni drugima govorimo ‘ti’ uvelike olakšava komunikaciju i pridonosi atmosferi. Kontinuirano se održavaju edukacije i ulaže u razvoj zaposlenika, organiziraju je meetup-ovi i razne volonterske i sportske aktivnosti.

U A1 postoji i teretana, sauna i bazen koje mogu koristiti svi zaposlenici. Jako se potiče se zajedništvo i super su mi mjesečna okupljanja sektora na kojima razmjenjujemo aktualnosti i družimo se. 

Koji savjet bi dala kolegama koji su na početku karijere ili novi zaposlenici u A1?

Budite otvoreni prilikom svakog razgovora za posao, ne budite skromni, istaknite sve svoje vrline i kvalitete te kontinuirano radite na njima. Tehnologija se brzo mijenja i zaista treba pratiti korak te konstantno učiti kako bi se zadržala konkurentnost na tržištu. Sve što nije jasno-pitajte, istražujte, učite na greškama i budite najbolji u tome što radite.

Koji savjet bi dala nekome koga zanima karijera Data Scientista u A1?

Ako imaš veliku strast prema podacima i želju za učenjem tada je to posao za tebe. Data science nije samo analiza podataka već sposobnost vidjeti širu sliku problema za koji ti se na prvu čini da je nemoguće riješiti. Poželjna kvaliteta je biti dobar ‘storyteller’ i prezenter jer nekad nije bitno samo isporučiti rješenje već i predstavljanje te razumijevanje same primjene rješenja i interakcije između krajnjeg korisnika i modela. 
Na tržištu postoji jako puno alata i programskih jezika i naravno da nitko ne može znati sve, ali je jako važna znatiželja, intuicija i upornost.