Petar Perković, Kognitivno računarstvo

 

Reci nam nešto o sebi i svojoj dosadašnjoj karijeri

Zaposlen sam kao Machine learning specialist u novom odjelu Cognitive computing unutar A1.  Studirao sam istraživačku fiziku na PMF-u u Zagrebu, ali se već dugi niz godina bavim strojnim učenjem.  Svoje znanje sam usavršavao kroz razna studentska natjecanja i radom na različitim projektima.

S A1 sam se prvo susreo na „24sata hackathon“, nakon čega smo počeli suradnju na projektu. Kroz taj projekt sam se upoznao s firmom i odlučio se zaposliti u A1.

Što te privuklo u A1?

U A1 me privukla mogućnost rada na zanimljivim projektima, pristup modernim tehnologijama, prilika za stalnim usavršavanjem, kvalitetni kolege i ugodna radna atmosfera.

U telekomu vidim velike mogućnosti primjene strojnog učenja i umjetne inteligencije za unaprjeđivanje poslovnih procesa i poboljšavanje korisničkog iskustva.

Možeš li reći nešto više o svom timu i projektima na kojima radiš?

Iako smo jako mlad odjel već imamo razne projekte na kojima smo radili. Ja sam se u zadnje vrijeme bavio detekcijom kućanstva pomoću SNA.

Još neki od projekata na kojima radimo u odjelu su razumijevanje teksta, detekcija anomalija i chatbot, a u planu su i drugi projekti.

Možeš li nam ukratko opisati svoj posao?

Moja trenutna pozicija uključuje smišljanje primjena strojnog učenja i umjetne inteligencije unutar A1, kao i razvijanje samih modela.

To uključuje puno brainstorminga, pripreme podataka, odabira, treniranja i evaluacije modela, kao i same implementacije rješenja i vizualizacije rezultata.  Također je potrebno stalno biti u toku s novim stvarima, jer je područje strojnog učenja jako dinamično i često dolazi do novih otkrića koja se mogu kvalitetno iskoristiti.

Koji su najčešći izazovi u tvom poslu?

Najzahtjevniji dio je rješavanje problema s kojima se prvi put susrećemo i nemamo nikakav primjer gdje se taj problem riješio.

U takvoj situaciji potrebna je velika domišljatost i upotreba svih dotadašnjih znanja da bi se došlo do rješenja. Iako je takav problem najteži njegovo rješavanje također pruža najveći osjećaj postignuća.

Kako bi opisao mogućnost učenja i razvoja u A1?

Mislim da sam se u A1 susreo sa situacijama i tehnologijama s kojima se do sada još nisam imao prilike susretati.

U tim situacijama sam uvijek imao priliku pitati kolege koji su više upoznati s tim područjem za savjet i tako su mi uvelike olakšali i ubrzali proces učenja.

Koji savjet bi dao nekome koga zanima karijera u području strojnog učenja u A1?

Rekao bi im da je za rad u ovom području potrebna velika znatiželja i želja za stalnim usavršavanjem. Pozicija je jako zahtjevna jer da bi se bilo kvalitetan u ovom području mora se ujediniti više područja.

Za bavljenje strojnim učenjem potrebno je jako dobro znanje (razdvojiti) programiranja, matematike i znanosti o podacima. Unatoč svemu bavljenje strojnim učenjem je dinamično i pruža mogućnost rada na jako zanimljivim projektima.