Za sve medijske upite obratite nam se e-mailom na komunikacije@A1.hr ili na broj telefona 01 4691 181.

A1 Hrvatska finalist u izboru za nagradu Europske komisije – European Broadband Award 2018

06.11.2018

Projekt povezivanja otoka osigurao je pozicioniranje A1 Hrvatska, kao jednog od najboljih operatora u Europi po pitanju povezivanja ruralnih područja širokopropusnim broadbandom i povezivanja na Internet velikim brzinama prijenosa. Na Cresu i Rabu,  unaprijeđena je pokrivenost LTE signalom i povećana brzina prema krajnjem korisniku, pretvarajući ih u prve gigabitne otoke uz korištenje napredne tehnologije radiorelejnih mikrovalnih veza. Implementacijom novih transportnih tehnologija, omogućena je gigabitna povezanost otoka te je uz rano korištenje nekih 5G funkcionalnosti povećana propusnost i pokrivenost mrežom za A1 korisnike. Za stanovnike otoka navedeno znači još veći gospodarski razvoj, samoodrživost i jednaku kvalitetu života koju imaju ostali stanovnici u RH te smanjenje digitalnog jaza između gradova i područja s nižom gustoćom naseljenosti.
 
U projektu su, osim A1 Hrvatska, sudjelovali kao partneri start-up STEMI, tvrtka Ericsson Nikola Tesla d.d. i srednja turistička škola Markantuna de Dominis na Rabu. 
 
„Izuzetna nam je čast što je trud A1 Hrvatske prepoznat i od strane Europske komisije, koja je naš projekt uvrstila u sam vrh europskih telekomunikacija. Ovim izborom, naša potpuna posvećenost potrebama korisnika, s ciljem uvođenja gigabitnog društva u svaki kutak Hrvatske, uz korištenje najnaprednijih tehnologija, dobila je i svoju formalnu potvrdu. Naša misija i dalje će biti povezivanje cijele zemlje i predvođenje razvoja svih mjesta i regija u Hrvatskoj vlastitim investicijama ali i  EU fondova, a kojima se potiče gradnja i implementacija najmodernijih tehnoloških rješenja kojima se omogućava dugoročni razvoj broadbanda. Dolazak 5G tehnologije bliži se svakim danom, a osiguranje kvalitetne infrastrukture u cijeloj zemlji jest preduvjet za njenu daljnju integraciju u sva kućanstva.“, izjavio je Tomislav Makar, glavni direktor A1 Hrvatska za tehniku.
 

Podsjetimo, navedenim projektom u svibnju ove godine su na Rabu predstavljene neke od najnovijih 5G funkcionalnosti implementirane u mobilnu mrežu. Demonstracija 5G tehnologija ostvarena je uz pomoć novog robota, domaćeg startupa STEMI ujedno i partnera na projektu, koji robotiku kao znanost svodi na razumljivu i zabavnu za učenike, u srednjoj turističkoj školi Markantuna de Dominisa na Rabu, odabranu u eksperimentalni program kurikularne reforme Škola za život koja je u toku.
 

Kontakt za medije: Darija Petric, M:091 469 1188, T:  01 4691 181, E:  komunikacije@A1.hr
 


Natrag