Za sve medijske upite obratite nam se e-mailom na komunikacije@A1.hr ili na broj telefona 01 4691 181.

A1 prvi u Hrvatskoj na mobilnim uređajima demonstrirao 5G brzine u živoj mreži

Wed Jun 26 16:18:00 CEST 2019

Osim iznimne brzine preuzimanja podataka, ovom je demonstracijom zabilježena i vrlo niska latencija od samo 6 milisekundi, što predstavlja rekord na pristupnoj mreži. Riječ je o više nego duplo manjoj latenciji u odnosu na onu u 4G+/LTE mreži, što otvara sasvim nove mogućnosti svim zaljubljenicima u online i cloud gaming te virtualnu i proširenu stvarnost.
 

„A1 Hrvatska spremna je za novo tehnološko razdoblje koje karakterizira mreža pete generacije, a to potvrđuje i prva demonstracija 5G brzine preuzimanja i latencije na mobilnim uređajima u Hrvatskoj. Predvodnici smo u implementaciji novih tehnologija i 5G funkcionalnosti na živoj mreži“, poručio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku tvrtke A1 Hrvatska i pritom naglasio važnost mreže pete generacije: „Ona će širom otvoriti vrata četvrtoj industrijskoj revoluciji, odnosno omogućit će daljnji razvoj pametnih gradova, kao i ogromne inovacijske iskorake u gotovo svim industrijama. Tehnologija je to koja će znatno olakšati život svim našim građanima, a demonstrirane brzine i kapaciteti omogućit će gigabitne brzine na cijelom teritoriju Republike Hrvatske te tako svima omogućiti vrhunsko korisničko digitalno iskustvo, bez obzira nalazili se u velikom gradu, ruralnom području ili na nekom od otoka.“
 

Izgradnja i unaprijeđenije infrastrukture za 5G u A1 Hrvatska traje već nekoliko godina. U tijeku je priprema opreme i cijele arhitekture mreže koja se mora adaptirati kako bi se postigle velike brzine i niske latencije, stoga stručnjaci A1 intenzivno rade na najnovijim radio pristupnim tehnologijama. Prve lokacije za testiranje 5G mreže i uređaja pripremaju se u najvećim hrvatskim gradovima. Kompanija je već najavila da u iduće 3 do 4 godine planira investirati oko 500 milijuna eura u razvoj najmodernije infrastrukture – optičku mrežu i 5G tehnologiju.
 


Natrag