Za sve medijske upite obratite nam se e-mailom na komunikacije@A1.hr ili na broj telefona 01 4691 181.

GLOBAL TELECOM BUSINESS SUMMIT LONDON - VIP ICT RJEŠENJA

25.05.2017

London, Zagreb - Na Global Telecom Business Summitu održanom u ponedjeljak Londonu, Vipnet je zajedno s tvrtkama Semper Tehnika d.o.o. i Trilix osvojio prestižnu nagradu Global Telecoms Business Innovation za rješenje mAutopraonice. Riječ je o još jednom inovativnom ICT rješenju iz Vipnetove palete usluga dostupnih u okviru platforme za mobilno plaćanje mKovanice.

 

Na svečanoj dodjeli nagrada Global Telecoms Businessa, Vipnet, Semper Tehnika d.o.o. i Trilix d.o.o. su u kategoriji Consumer Service Innovation osvojili nagradu za razvoj usluga namijenjenih potrošačima kojom se odaje priznanje najinovativnijim i najuspješnijim projektnim suradnjama između operatera i njihovih partnera te najinovativnijim rješenjima koja definiraju suvremeno tržište telekomunikacija. Nagradu su zajednički preuzeli Alan Gojčeta, direktor ICT-a u Vipnetu, i Mladen Amidžić, predsjednik Uprave Trilixa.

 

Alen Gojčeta, direktor ICT-a u Vipnetu koji je ceremoniji dodjele nagrada nazočio nakon sudjelovanja na GTB konferenciji gdje je kao jedan od govornika predstavio Vipnetov pristup inovacijama kroz partnerske projekte, izjavio je: „Ovo je treća prestižna nagrada koju je GTB dodijelio Vipnetu od 2012. godine, a ujedno je i jedinstveno je međunarodno priznanje za jednu od najboljih inovacija u telekom industriji u protekloj godini. Telekomunikacije su izuzetno kompleksno i kompetitivno područje kada govorimo o inovacijama i ponosni smo što Vipnet kontinuirano razvija globalno konkurentne inovativne usluge i proizvode. Rješenjima poput mAutopranice stare uređaje koji rade s kovanim novcem i žetonima transformiramo u IoT uređaje, čime našim korisnicima omogućujemo sudjelovanje u digitalnom društvu i osnažujemo njihov digitalni život. Veselim se daljnjim inovacijama koje ćemo stvarati s našim stručnjacima u Vipnetu, kao i s našim partnerima - Trilixu i Semper Tehnici ovom prilikom i čestitam na nagradi te zahvaljujem na suradnji na ovom projektu."

 

Predsjednik Uprave Trilixa, Mladen Amidžić, osvrnuo se na nagradu i na sustav čije je razvijanje trajalo godinu dana te istaknuo: „Ponosni smo što smo ovdje i što je naša suradnja na ovom projektu doprinijela osvajanju nagrade. Smatram da je ovo primjer koji pokazuje u kojem će smjeru internet stvari mijenjati naše živote i načine na koje poslujemo. Već ova naizgled mala inovacija predstavlja komponentu koja je otvorila pregršt novih potencijalnih primjena našoj postojećoj platformi za transakcije digitalnim dobrima."

 

Ivan Karačić, vlasnik tvrtke Semper Tehnika, čija je poduzetnička inicijativa dovela do suradnje u stvaranju sustava mAutopraonica, dodao je: „Zajedničkim patentiranjem SMS Žetonjere s Vipnetom, kao ključne komponente inovativnosti mAutopraonica, otvorili smo prostor za daljnje suradnje s postojećim partnerima na novim projektima te uključivanje novih partnera u ekosustave vrijednosti koji proizlaze iz mogućnosti ovog malog uređaja. Poput Adriateha čije su automatske autopraonice prvi sustavi koji su opremljeni SMS Žetonjerama, očekujemo interes za digitalizaciju postojećih proizvoda i procesa plaćanja i drugih tvrtki iz ove branše".

 

GBT nagrada „Telecoms Project Innovation Award" treća je koju je Vipnet osvojio od 2012. godine. Zajedno s Ericsson Nikolom Teslom, Vipnet je 2014. godine osvojio nagradu Global Telecom Business-a za zeleno poslovanje u kategoriji Wireless Network Structure Innovation za implementaciju PSI sustava za uštedu pogonske energije za bazne stanice, a u istoj kategoriji 2012. godine Vipnet i KONČAR su ovu prestižnu nagradu osvojili za projekt implementacije hibridnih baznih stanica koje osim energije vjetra i sunca, koriste i gorivne članke.

 

 

Vipnetove inovacije na području usluga mobilnog plaćanja

 

Sustav mAutopraonice, koji je razvijen u suradnji s Trilixom, a komercijalno lansiran uz podršku Semper Tehnike, prvi je takav sustav u Hrvatskoj i u zemljama u okruženju te korisnicima omogućuje jednostavno, brzo i sigurno plaćanje usluga u samoposlužnim autopraonicama diljem Hrvatske putem SMS poruka. Razvoj usluge mAutopraonice pratio je i razvoj M2M sustava „SMS žetonjere" koji se ugrađuje u samoposlužne uređaje za pranje i čišćenje vozila i čija je zadaća komuniciranje sa središnjim sustavom za naplatu i krajnjim korisnicima preko dedicirane VIP M2M SIM kartice i SMS poruka. Usluga mAutopraonice jedna je u nizu usluga mobilnog plaćanja u Vipnetovoj ICT ponudi. Prva usluga mobilnog plaćanja lansirana je 2001. godine uvođenjem usluge SMS parkinga, prve takve usluge u svijetu.

 

O časopisu Global Telecoms Business

 

Global Telecoms Business vodeći je svjetski časopis za pružatelje komunikacijskih usluga širom svijeta, namijenjen višem menadžmentu koji pruža uvid u i detaljnu analizu suvremene telekomunikacijske industrije s fokusom na budući učinak transformacije biznisa, tržišnih disruptora, komercijalnog i regulatornog okruženja. Časopis je 1993. godine osnovala Euromoney Institutional Investor Grupa. Global Telecoms Business Innovation Summit & Awards predstavlja najznačajnije projekte unutar telekomunikacijske industrije diljem svijeta, te prepoznaje najinovativnija i najuspješnija partnerstva operatera i njihovih suradnika, i nagrađuje najbolja inovativna rješenja koja definiraju suvremeno tržište telekomunikacija.

 

Osoba za kontakt:

Vinko Kovačić  

Korporativne komunikacije Vipneta

T. +385 1 4691 181

E. komunikacije@vipnet.hr


Natrag