Za sve medijske upite obratite nam se e-mailom na komunikacije@A1.hr ili na broj telefona 01 4691 181.

Izjava A1 Hrvatska o uklanjanju N1 iz ponude PayTV kanala i posljedičnom pritisku N1 odnosno United Media Grupe

17.03.2021

Nakon što je A1 Hrvatska u ponedjeljak obavijestila javnost o činjenici da će krajem ovog mjeseca kanale United Media Grupe zamijeniti s kanalima istog tipa, a među kojima su i Arena Sport kanali, koji nude znatno atraktivniji sportski sadržaj u odnosu na sadržaj koji sada nudi Sport Klub, počeo je pritisak United Media Grupe na A1 Hrvatska. TV kanal N1 odlučio je zamijeniti javni interes s interesom svojeg vlasnika što su prepoznali gotovo svi hrvatski mediji.

A1 Hrvatska je odluku o zamjeni paketa kanala, među kojima se nalazi i N1, donijela zbog poslovno nepovoljnih uvjeta pod kojima je United Media Grupa pokušala osigurati produženje ugovora. 

Kada pregovori o cijeni nisu uspjeli, A1 Hrvatska donijela je poslovnu, isključivo komercijalnu odluku da navedene kanale zamijeni kanalima iste vrste. Odgovor na ovu odluku bilo je priopćenje koje je objavio kanal N1 te serija TV priloga i objava koji su uslijedili, a u kojima se A1 Hrvatska napada zbog donošenja poslovne odluke. Među ostalim, i optužba kako je ova poslovna odluka „udar na slobodu medija i cenzura… u vrijeme predizborne kampanje“ najbolji je pokazatelj nevjerodostojnosti te medijske kuće, koja isključivim i propagandnim novinarstvom čini udar na istu tu slobodu medija, neprijeporno koristeći vlastiti medij za zaštitu poslovnih interesa United Media Grupe u Hrvatskoj umjesto za interes javnosti.

U A1 Hrvatska nismo iznenađeni ovakvim postupcima United Media Grupe, u čijem su vlasništvu u Hrvatskoj inače TV kanali i portali N1, Sport Klub, Nova TV, Doma TV i portal dnevnik.hr, kao i telekom operator Telemach Hrvatska. Upravo zbog ovakvih metoda u poslovnim pregovorima su kanale United Media Grupe već isključila tri operatora u Sloveniji, zatim operatori u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji itd. S obzirom na to da smo i dalje izloženi medijskim napadima od strane N1, A1 Hrvatska će poduzeti sve potrebne pravne korake.

Bez obzira na štetu koja je do sada nanesena, A1 Hrvatska i dalje je zainteresirana distribuirati N1 kanal, a sve u najboljem interesu svojih korisnika. Neovisno o porukama kako je N1 spreman bez naknade emitirati svoj program, A1 Hrvatska je otvorena za postizanje komercijalno prihvatljivih uvjeta za zadržavanje N1 kanala. No, ono što nikako ne možemo prihvatiti su medijske ucjene, odnosno novinarstvo koje, zbog komercijalnih interesa vlasnika, kroz vlastiti medij radi pritisak na bilo koju kompaniju zbog legitimne poslovne odluke. 


Natrag