Za sve medijske upite obratite nam se e-mailom na komunikacije@A1.hr ili na broj telefona 01 4691 181.

Vipnet spreman za povećano opterećenje mreže tijekom turističke sezone

02.06.2017

Zadar, 2. lipnja 2017.- Kao jedini operator koji na svim lokacijama koristi LTE na frekvenciji 800 MHz, Vipnet nudi najkvalitetnije pokrivanje unutarnjih prostora u gradovima kao i pokrivanje udaljenih lokacija u ruralnim krajevima. Investicije u razvoj mrežne infrastrukture nužne su kako bi se zadovoljile sve korisničke potrebe i eksponencijalni rast upotrebe podatkovnog prometa.  Tako će u prosincu 2017. u Vip mreži biti preneseno 4 milijuna gigabajta podatkovnog prometa što je 150 posto više nego u prosincu 2016. godine.

 

Posebna parametrizacija i kvalitetno korištenje dostupnog radiofrekvencijskog spektra posebno dolazi do izražaja u priobalju gdje je omogućen doseg pokrivanja i 100 kilometara od  bazne stanice. LTE na 800Mhz u kombinaciji s LTE 1800Mhz s naprednim modulacijama nudi osiguravanje velikog podatkovnog kapaciteta za sve korisnike Vipnetove mreže.

 

Dovršen projekt implementacije brzina do 300Mbit/s u pet najvećih gradova

Projekt implementacije najvećih dostupnih brzina u mobilnoj mreži u Hrvatskoj započet je u rujnu 2016. godine, a početkom svibnja dovršena je implementacija u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zadru. Brzine do 300 Mbit/s trenutno su dostupne vlasnicima Samsung S8 mobilnih uređaja, a uskoro će biti dostupne i na drugim novim generacijama uređaja.

 

Komentirajući razvoj infrastrukture nužne za ostvarivanje gigabitnog društva u Republici Hrvatskoj, Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku Vipneta izjavio je: „Korisničko iskustvo ključan je parametar zadovoljstva telekom uslugama, a temelj za vrhunsko korisničko iskustvo leži u infrastrukturi nove generacije. Osim što je predvodnik po dostupnosti fiksne optičke infrastrukture koja je na dispoziciji više od 440 tisuća kućanstava, Vipnet u mobilnoj mreži nudi najveće dostupne brzine na 4G+/LTE mreži. Uz najveću brzinu, vrhunsko korisničko iskustvo postižemo i kroz LTE 800 pokrivenost na svim lokacijama koja je preduvjet za kvalitetno pokrivanje u interijerima, ali i na udaljenim lokacijama poput priobalja i otoka. Takvim pametnim korištenjem dostupnog spektra, osiguravamo visoku kvalitetu usluge u turističkoj sezoni koju karakteriziraju vršna opterećenja u mreži te rekordne brojke prijenosa podataka."

 

Najkvalitetnija mobilna mreža kao preduvjet za najbolje korisničko iskustvo diljem Republike Hrvatske

Trećina stanovništva Republike Hrvatske živi u gradovima i njima je dostupna fiksna broadband infrastruktura nove generacije. Druge dvije trećine stanovništva žive u ruralnim krajevima gdje je mahom postoji amortizirana bakrena infrastruktura te je za dostizanje brzina interneta zadanih digitalnom agendom nužno napraviti supstituciju mobilnim tehnologijama. Na tim područjima Vipnet nudi novu Homebox Turbo tarifu. Za 150 kuna mjesečno korisnici imaju neograničen Internet brzine do 112 Mbit/s kao i neograničene pozive prema svim fiksnim destinacijama i Vip mobilnoj mreži. Usluga je dostupna u svakom dijelu Hrvatske i ne zahtijeva dodatne radove već dolazi kao Plug&Play rješenje koje se instalira za manje od 24 sata.

 

Osim Homebox Turbo tarife, Vipnet ima i posebnu ponudu za iznajmljivače koja omogućava potpunu kontrolu troškova bez potpisivanja ugovorne obveze, plaća se samo kad je usluga aktivna, odnosno kad postoji potreba za spajanjem na Internet. Ovisno o svojim potrebama u apartmanima korisnici mogu birati između 1, 5 ili 10 gigabajta dnevno.

  Redovna mjesečna
naknada
Dnevna količina podatkovnog prometa Cijena dnevne količine podatkovnog prometa Brzina prijenosa podataka(Mbit/s)
Dnevni promet 1GB 10 kn 1GB 7 kn Maksimalna, 4G LTE uključen
Dnevni promet 5GB 20 kn 5GB 9 kn Maksimalna, 4G LTE uključen
Dnevni promet 10GB 50 kn 10GB 10 kn Maksimalna, 4G LTE uključen

 

 

 

Tijekom turističke sezone u priobalju se troši 4,5 puta više podatkovnog prometa nego je to slučaj van sezone

Tijekom turističke sezone u priobalju će kroz Vip mrežu biti  preneseno 6,6 milijuna gigabajta podatkovnog prometa, što je 4,5 puta više nego van sezone. Ta informacija posebno je značajna u kontekstu skorog ukidanja roaminga čime nestaju značajni prihodi korišteni za razvoj mrežne infrastrukture golemih kapaciteta koji su potrebni praktično samo tijekom tri ljetna mjeseca kad traju vršna opterećenja. Za ilustraciju, prihodi od roaminga generiranog od stranih turista u 2016. su pokrivali 34 posto investicija u mobilnu mrežu, dok je 2015., prije još jednog snižavanja cijena roaminga, taj postotak iznosio čak 53 posto.

 

 

 

 

Kontakt:

 

Vinko Kovačić

 

Korporativne komunikacije Vipneta

 

T. +385 1 4691 186

 

E. komunikacije@vipnet.hr

 


Natrag