Kratki vodič: osam savjeta o cyber sigurnosti za rad od kuće

#Sigurnost na internetu #Cyber sigurnost #Antivirusni softver
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 14.09.2021.

Rad od kuće možda vam je posve nov koncept ili ste već dobro upoznati s njime. Bez obzira na to, mnogi su od nas u ova izazovna vremena primorani ostati kod kuće i raditi. Nažalost, cyber prijetnje ne miruju ni u pandemiji. Zapravo, postoji jasan skok u krađi identiteta i drugim aktivnostima u području kibernetičkog kriminala otkako veći broj ljudi radi od kuće.

Na radnim mjestima obično netko drugi vodi računa o mjerama kibernetičke sigurnosti. No kada radite od kuće, možda ćete i sami morati na to više obratiti pozornost, pogotovo ako za rad koristite vlastito računalo. Kako bismo vam rad od kuće učinili sigurnijim sastavili smo popis savjeta za siguran rad na daljinu.

1. Koristite antivirusni softver

Kako biste bili sigurni antivirusni softver morate instalirati. Važno ga je imati na osobnom računalu, ali još važnije ako vaše osobno računalo koristite za rad. Spriječite da zlonamjerni softver ugrozi vaš rad i sustave vašeg poslodavca.

2. Provjerite jesu li vaš operativni sustav i programi ažurirani

Programi i operativni sustavi redovito se ažuriraju kako bi spriječili kriminalce da iskoriste njihove slabosti. Provjerite je li vaš operativni sustav ažuriran. Omogućite automatska ažuriranja kako biste bili sigurni da su vaši sustavi sigurni.

3. Osigurajte svoju kućnu mrežu

Provjerite je li vaša WiFi mreža sigurna. Ako vaš WiFi zahtijeva lozinku, onda je to dobar početak. Ako nije, pristupite postavkama rutera da biste to promijenili.

Također morate promijeniti zadanu lozinku rutera, ako to nikada prije niste učinili. Ako je vaš ruter probijen, napadač bi mogao dobiti pristup vašim uređajima i svemu što šaljete putem rutera. Zadane lozinke za rutere slaba su karika u njihovoj zaštiti.

4. Osigurajte svoju privatnost pomoću VPN-a

Ako koristite računalo koje vam je osigurao poslodavac, VPN biste već trebali imati. Ako koristite vlastito računalo, nabavite VPN za zaštitu veze i šifriranje podataka. Uz pomoć VPN-a vašim važnim podacima ne može pristupiti nitko bez dopuštenja. Koristite ga uvijek kada se povezujete na javne WiFi mreže.

5. Izbjegavajte prekomjerno dijeljenje zaslona

Tijekom mrežnih sastanaka budite oprezni pri dijeljenju zaslona. Ako je moguće, ne ostavljajte otvorene prozore koje ne želite dijeliti. Nezgode se događaju, pa se ponekad dogodi da podijelite nešto što niste namjeravali. Iako može biti neugodno, to je i pitanje privatnosti. Ne dijelite sadržaj koji nije namijenjen drugima.

6. Čuvajte se prijevara povezanih s Covid-19

Internetski kriminalci naširoko su iskorištavali epidemiju Covid-19. Bila je to tema brojnih međunarodnih i nacionalnih kampanja protiv krađe identiteta i prijevara. Ako primite e-poštu sa sumnjivim poveznicama ili prilozima vezanim uz Covid-19, nemojte ih otvarati. Bolje spriječiti nego liječiti.

7. Ne dijelite osobne podatke u porukama ili na društvenim medijima

Kako biste se zaštitili od krađe identiteta, nemojte dijeliti nikakve osobne podatke u porukama ili putem e-maila. Uvjerite se u identitet osobe koja je zatražila vaše podatke prije slanja važnih osobnih podataka.

Dijeljenje slika vašeg kućnog radnog mjesta na društvenim medijima također predstavlja rizik. Može se dogoditi da slučajno podijelite važne informacije dok to radite ili dok koristite vašu web kameru. Primjerice, putem web kamere možda ćete slučajno pokazati previše o vlastitom domu ili članovima obitelji.

8. Stvorite dobro radno okruženje

Kako nitko ne zna koliko će dugo pandemija trajati, stoga je dobro stvoriti ugodno radno okruženje. Rad na neergonomskom radnom mjestu definitivno vam neće pomoći. Društvene mreže pune su ideja o tome kako rad od kuće učiniti što ugodnijim.

Nadamo se da ćete pomoću ovih savjeta moći započeti sa sigurnim radom kućnog ureda!