Budućnost na prvom mjestu

Nova Netflix serija Ripley

A1 svijet

Noviteti na Netflixu u travnju: Ne propusti svemirsku operu Zacka Snydera i seriju o prevarantu Ripleyju

Prošlog mjeseca pisali smo o novim serijama i filmovima iz Netflixove originalne produkcije koji su u nekoliko dana postali hit među milijunima gledatelja diljem svijeta. Jedna od njih bila je serija „3 Body Problem“ koja je zasjela na tron najgledanijih serija u Hrvatskoj, kritičari su je proglasili „SF remek djelom“

A ako je suditi prema najavama, travanj na Netflixu bit će podjednako uzbudljiv. Od serija i filmova o skandalima britanske kraljevske obitelji, fantasy avantura ili fascinantnih dokumentaraca o našem planetu, sigurno ćeš pronaći nešto za sebe.

U nastavku smo izdvojili šest noviteta s Netflixa kojima se najviše veselimo u travnju.

Ripley 

Kultni kriminalistički roman "Talentirani gospodin Ripley" dobiva još jednu ekranizaciju. Nakon hvaljenog filma iz 1999. godine u kojem su briljirali Matt Damon, Jude Law i Gwyneth Paltrow, na Netflixu te od 4. travnja čeka serija "Ripley", a glavnu ulogu igra irski glumac Andrew Scott („Stranci“, „Fleabag“). Priča prati karizmatičnog prevaranta iz New Yorka tijekom 1960-ih kojeg bogati čovjek angažira da započne kompliciran život u Italiji pun prijevara i ubojstava. Seriju je režirao i napisao dobitnik Oscara Steve Zaillian („Irac“, „The Night Of“).

 

Parasyte: The Grey 

Ako tražiš dostojnu zamjenu za južnokorejsku seriju „Squid Game“ koja je prije nekoliko godina zaludjela svijet, od 5. travnja pogledaj „Parasyte: The Gray“. Radi se o SF horor seriji koju je režirao i napisao Yeon Sang-ho i adaptacija je manga franšize „Parasyte“ Hitoshija Iwaakija.

Paraziti su opasna bića kojima je cilj uništiti čovječanstvo. Nasilno preuzimaju kontrolu nad ljudima i stječu moć, a čovječanstvo se mora pobuniti kako bi se oduprlo rastućoj prijetnji.

SCOOP

“Jedan sat televizije može promijeniti sve”, riječi su Billie Piper u nedavno objavljenom traileru za film „SCOOP“ koji će se na Netflixu početi prikazivati od 5. travnja. Temelji se na istinitim događajima koji su doveli do eksplozivnog intervjua princa Andrewa (Rufus Sewell) za „BBC Newsnight“ 2019. godine. Tada su oči cijele Velike Britanije bile uprte u novinarku Emily Maitlis (Gillian Anderson) koja je beskompromisno intervjuirala člana britanske kraljevske obitelji oko njegova bliskog prijateljstva s osuđenim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom.

Posljedice intervjua bile su brze i nezapamćene budući da je princ Andrew nakon nekoliko dana objavio da se povlači sa svojih javnih dužnosti.

 

Our Living World 

Biosfera je dio našeg planeta koji je doslovce pun života, od gornje atmosfere do najdubljih točaka oceana. Zahvaljujući najnovijim satelitskim snimkama i novoj znanstvenoj disciplini o Zemljinom sustavu, po prvi put možemo dokučiti veličanstvene načine na koji naš planet funkcionira.

Filmaši, fotografi divljih životinja i znanstvenici okupili su se u dokumentarnoj seriji „Our Living World“ kako bi prikazali čudesna stvorenja i ekosustave koji održavaju Zemlju na životu i koji su pod ozbiljnom prijetnjom zbog ljudske aktivnosti. Oskarovka Cate Blanchett naratorica je ove četverodijelne dokumentarne serije koju možeš pratiti od 17. travnja na Netflixu.

 

Rebel Moon – Part Two: The Scargiver 

Nakon što je prvi dio svemirske sage „Rebel Moon“ prošle godine oduševio ljubitelje SF-a, od 19. travnja na Netflixu će biti dostupan drugi dio pod imenom „The Scargiver“
Kada se mirno naselje na mjesecu u najudaljenijim krajevima svemira nađe u opasnosti od vojske tiranina Balisariusa, tajanstvena strankinja zvana Kora postaje njihova najveća nada za preživljavanje. Redatelj filma je Zack Snyder koji stoji iza filmova „300“ i „Čovjek od čelika“, dok glavnu ulogu tumači alžirska glumica Sofia Boutella. 

 

Dead Boy Detectives 

Ljubitelji fantasy žanra sigurno jedva čekaju 25. travnja kada će na Netflix doći serija „Dead Boy Detectives“. Priča prati dva duha tinejdžera koja surađuju s vidovnjakom kako bi riješili misterije za svoje nadnaravne klijente, ali moćna vještica im uskoro zakomplicira planove. Seriju je razvio Steve Yockey na temelju likova iz DC Comicsa.


Znaš li da od sada možeš iskusiti još više zabave, akcije i uzbuđenja jer A1 poklanja Netflix Osnovni paket na tri mjeseca novim i postojećim korisnicima? Promocija se odnosi na aktivacije uz mobilne tarife Savršena+ i Apsolutna te internet pakete Mega NET i Giga NET. Nakon isteka promotivnog razdoblja cijena Netflix Osnovnog paketa iznosi 4,99 € mjesečno. Više detalja saznaj OVDJE.

Foto: Netflix

Utjecaj mobitela na okoliš

A1 svijet

A1 predstavlja Eco Rating: Saznaj kako tvoj novi mobitel utječe na okoliš

Svijet iz dana u dan postaje sve više digitalan, a procjenjuje se da oko 85 posto svjetske populacije koristi pametne telefone. Iz tog je razloga sve teže ignorirati štetne učinke takvih uređaja na okoliš, posebno na emisije ugljičnog dioksida i ugljični otisak.

Nije tajna da pametni telefoni pridonose globalnom zatopljenju i klimatskim promjenama, od njihove proizvodnje do odlaganja na kraju životnog vijeka. Sirovine potrebne za proizvodnju pametnog telefona, uključujući zlato, kobalt, litij i druge teške metale, zahtijevaju intenzivno rudarenje, dok njihovo vađenje često uzrokuje poveće zagađenje okoliša.

Kako klimatska kriza utječe na naše živote, raste osviještenost o održivosti među svim generacijama, ali različitom brzinom. Generacija Z pritom je prva generacija koja je odrastala s klimatskim promjenama kao ključnim globalnim problemom. Pripadnici ove generacije istinski su zabrinuti za okoliš i očekuju od tvrtki da prioritiziraju održivost u svojim poslovnim praksama. Svojim izborima žele smanjiti utjecaj na prirodu i dovesti do ekološki održivije svakodnevice.

Utjecaj pametnih telefona na okoliš

A1 Hrvatska tvrtka je koja je usmjerena prema ekološki prihvatljivijim rješenjima. Zato neprestano razvijamo i primjenjujemo digitalne inovacije koje smanjuju ugljični otisak u svakoj fazi našeg poslovanja. Jedna od njih je i Eco Rating mobitela koji predstavljamo prvi u Hrvatskoj.

Uz ovaj alat možeš saznati kako određeni mobitel utječe na okoliš i donijeti zeleniju odluku pri kupnji. U
A1 webshopu od sada ćeš moći usporediti ekološku održivost različitih modela mobitela i smanjiti utjecaj na klimu.

Eco Rating je ocjena na ljestvici od 1 do 100 kojom se procjenjuje utjecaj određenog mobitela na životnu sredinu, od procesa proizvodnje, transporta, načina upotrebe do odlaganja. Što je ocjena uređaja veća, bolji je njegov učinak na okoliš.

Na ovaj način želimo potaknuti dobavljače da smanje utjecaj svojih proizvoda na okoliš jer je izgradnja održivije budućnosti naša zajednička odgovornost.

„Budući da je A1 tvrtka koja je usmjerena na održivo poslovanje, htjeli smo potaknuti i naše partnere da pokažu korisnicima kako njihovi uređaji utječu na okoliš“, rekao je Tin Horvatić, specijalist upravljanja uređajima u A1 Hrvatska. „Smatramo kako će ove informacije najviše biti od koristi mlađim generacijama koje svojim odabirima mogu utjecati na okoliš u nadolazećim godinama“, dodao je.

Ključni parametri za Eco Rating

Kao što smo već napisali, maksimalna vrijednost koju pojedini mobitel može ostvariti jest 100, i to s obzirom na različite ekološke indikatore, poput učinkovitosti materijala te proizvodnje i korištenja uređaja.

Pri ocjenjivanju postoji pet ključnih parametara, a to su – trajnost, učinkovitost resursa, klimatska učinkovitost, popravljivost i mogućnost recikliranja.

Trajnost uređaja odnosi se na njegovu izdržljivost te trajanje baterije i garancije za uređaj. 

Učinkovitost resursa procjenjuje se prema količini rijetkih sirovina potrebnih za proizvodnju mobitela i kako ona utječe na iscrpljivanje tog resursa. Što je ocjena viša, manji je utjecaj uređaja na dostupnost materijala.

Klimatska učinkovitost procjenjuje se prema ispuštanju stakleničkih plinova tijekom cijelog životnog ciklusa uređaja. Što je ocjena veća, veći je doprinos zaštiti klime.

Popravljivost se procjenjuje prema lakoći s kojom se uređaj može popraviti, kao i drugim aktivnostima s kojima se može produžiti njegov životni vijek, poput mogućnosti ponovne upotrebe i nadogradnje. Što je ocjena veća, to su navedeni aspekti više podržani. 

Mogućnost recikliranja uključuje ponovnu iskoristivost i rastavljanje komponenti uređaja, dostupnost informacija kojima se to omogućuje, kao i mogućnost reciklaže materijala od kojih je sastavljen.

Zanima te utjecaj mobitela koji želiš kupiti na okoliš? Provjeri najbolju ponudu uređaja na pretplatu i uz Eco Rating donesi ispravnu odluku za naš planet.

Foto: Getty Images/Eco Rating

Odabir idealne mobilne tarife

A1 svijet

Bezbrižno surfanje, tipkanje i pozivi: Otkrij sve prednosti prelaska s bonova na pretplatu

Kada je riječ o izboru između tarifa na bonove ili na preplatu, ne postoji točan odabir, već samo onaj koji tebi ima najviše smisla.

Ako tražiš sveobuhvatan paket mobilnih usluga, ipak ćeš ga najvjerojatnije naći u tarifama na preplatu. Glavna razlika između takvih tarifa i tarifa na bonove svodi se na to kad ih plaćaš. S tarifama na bonove svoju uslugu plaćaš unaprijed, dok tarifu na pretplatu plaćaš na kraju određenog ciklusa naplate. Ako razmišljaš o prelasku na pretplatu, saznaj koje su prednosti takvih tarifa.

Glavne prednosti tarifa na preplatu

Tarife na pretplatu sjajan su izbor kada trebaš više dodatnih značajki u svojoj tarifi, poput fleksibilnijeg načina otplate novog mobitela ili boljih uvjeta za roaming. Uključuju pakete usluga i predvidljive cikluse naplate. Uz pretplatničke tarife ne moraš razmišljati imaš li dovoljno novca na računu ili kad trebaš kupiti bon.

Jedna od najvećih prednosti tarifa na pretplatu je ta što obično nude više internet prometa, SMS-ova i minuta za razgovore. Obično možeš uživati u velikim brzinama prijenosa podataka, HD videu, 5G mreži ili boljoj roaming ponudi. Također možeš dobiti popust na novi mobitel, tablet ili pametni sat i otplaćivati ga na rate. Osim toga, obično je moguće dodavanje više brojeva i ostvarivanje raznih pogodnosti, poput uštede na mjesečnom računu, što je dobra opcija za obitelji.

I tarife na bonove i pretplatu imaju svoje prednosti. Svoj odabir temelji na proračunu, osobnim preferencijama i načinu na koji koristiš internet i mobilne usluge.

A1 tarife na preplatu

Odaberi 5G tarifu na preplatu po svojoj mjeri i uštedi na novom mobitelu.

Ako želiš neograničen net, SMS-ove i minute, 100 minuta međunarodnih poziva (prema EU&EEA zoni), 3 GB u roamingu u zemljama regije (BiH, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Albanija, Kosovo) i isprobati naše dodatne usluge A1 Osiguranje ekrana i A1 SafeNet 3 mjeseca bez naknade, tarifa Apsolutna idealan je izbor za teme.

Biraj tarifu Savršena+ ako želiš neograničen net, neograničene minute i SMS-ove te isprobati A1 Osiguranje ekrana i A1 SafeNet mjesec dana bez naknade.

U tarifi Bolja čeka te 40 GB internet prometa, kao i neograničene minute i SMS-ove, dok u tarifi Solidna dobivaš 10 GB internet prometa te neograničene minute i SMS-ove.

Kako prijeći na A1 pretplatu ako koristiš bonove?

Želiš bezbrižno surfati, tipkati i zvati i tvoja odluka o prelasku na jednu od A1 tarifa na pretplatu je donesena? Donosimo ti kratki vodič za prijelaz s bonova na pretplatu.

Nema potrebe da odlaziš u najbliže A1 prodajno mjesto jer sve možeš obaviti na A1 webu, iz udobnosti svoga doma. Najprije odaberi svoj novi mobitel i željenu tarifu. Potom klikni na „Imam svoj broj“, a na navedeni broj ubrzo će ti stići kod za prijavu. S njime se ulogiraj na A1 webu i provjeri koji smo popust pripremili za tebe. Popuni sve podatke, a novi mobitel ubrzo stiže na tvoju adresu.

Ne zaboravi da svoj broj možeš povezati u MOZAIK, a sa svakim novim članom rastu vam popusti.

Više o prelasku s bonova na A1 tarife saznaj OVDJE.

Foto: Getty Images

Prvo savjetovalište Centra za sigurniji internet u Zagrebu

A1 svijet

Sigurniji internet za sve nas: U Zagrebu je otvoreno prvo psihološko savjetovalište za online nasilje

Centar za sigurniji internet (CSI) u 2023. godini zaprimio je 300 % više poziva građana kojima je bilo potrebno savjetovanje ili psihološka pomoć djeci koja su doživjela neki oblik nasilja na internetu, u odnosu na godinu prije. S obzirom na sve veću potrebu za stručnom pomoći, u prostorijama A1 centra u zagrebačkoj Gajevoj ulici, otvoreno je prvo CSI savjetovalište specijalizirano za pružanje stručne pomoći roditeljima i djeci koja su se upoznala s negativnom stranom online svijeta. Riječ je o problemima sigurnosti na internetu, sextingu, pretjeranom korištenju tehnologije, cyberbullyingu, lažnim vijestima te ostalim rizicima s kojima se djeca i mladi mogu suočiti na internetu. 

Radno vrijeme novootvorenog Savjetovališta je radnim danom od 8 do 16 sati, a u slučaju hitnosti, stručnjaci su također dostupni na besplatan i anoniman broj 0800 606 606. Za savjetovanje je potrebno dogovoriti termin mailom na info@csi.hr.

„Savjetovalište će biti ključna točka pružanja pomoći i podrške djeci, mladima, roditeljima i stručnjacima koji se suočavaju s izazovima digitalnog svijeta. Ovdje će naš tim stručnjaka, s psiholozima, socijalnim radnicima i drugim stručnjacima, biti na raspolaganju kako bi pružio savjetovanje, podršku i edukaciju o sigurnom ponašanju na internetu. Ovo Savjetovalište predstavlja ne samo novi prostor za pomoć, već i simbol naše posvećenosti u borbi protiv svih oblika digitalnog nasilja i zloupotrebe. Pozivamo sve roditelje, djecu, obrazovne institucije i stručnjake da iskoriste naše usluge i pridruže se zajedničkom naporu za stvaranje sigurnijeg internetskog prostora za sve“, istaknuo je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu

Novootvoreno Savjetovalište pružit će iznimnu podršku i institucijama koje su usmjerene na pružanje pomoći djeci i mladima. „Svjedoci smo da su danas promjene u digitalnom okruženju vrlo brze i da je svima nama teško pratiti trendove u tom području. Zato je i djeci i učiteljima, a posebno roditeljima, potrebna podrška i osnaživanje kako bi sigurno koračali kroz digitalni svijet, koristili mogućnosti koje im taj svijet pruža i znali se zaštiti. Centar za sigurniji internet ne samo da prati trendove u digitalnom svijetu, nego ih i sam kreira i zaista su jedina ustanova koja je u ovom području dugo vremena sveprisutna od praćenja povreda prava djece na internetu, trendova, mogućnosti zaštite do savjetovanja i edukacija za sve ključne dionike kao i senzibiliziranja javnosti za ovu problematiku“, rekla je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu

Doniraj i podrži rad mobilnih timova CSI-ja

Višegodišnja suradnja A1 Hrvatska i CSI-ja temelji se na zajedničkoj viziji interneta kao sigurnog online prostora. Stoga je i na fundraising platformi Čini pravu stvar pokrenut novi izazov pod nazivom Svako dijete je bitno, gdje god se nalazilo kojim se želi prikupiti 40.000 eura za mobilni tim CSI-ja. Time će priliku za stručnim savjetima djelatnika CSI-ja dobiti i brojna manja mjesta u kojima se djeca i odrasli nemaju priliku kvalitetno educirati o negativnim aspektima online svijeta. 

„Iznimno sam ponosna što smo ponovno pokazali uspješnost tandema CSI i A1 Hrvatska u pokretanju i realiziranju projekata koji pružaju značajan doprinos edukaciji građana o pozitivnim i negativnim stranama online svijeta. Naša suradnja kroz platformu #BoljiOnline odražava duboko razumijevanje važnosti sinergije između telekom industrije i stručnjaka za online sigurnost u kreiranju pozitivnih trendova u digitalnom društvu. Prema tome, uspješni projekti koji su za nama, pa tako i otvaranje ovog Savjetovališta, nisu samo dokaz da radimo odličan posao, već su i motivacija da nastavimo djelovati kao pokretač pozitivnih društvenih promjena koje upućuju na to da je A1 Hrvatska više od telekoma“, istaknula je Iva Ančić, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja u A1 Hrvatska

Zajednički projekti Centra za sigurniji internet i A1 Hrvatska

CSI savjetovalište nije bila jedina društveno odgovorna inicijativa koja je predstavljena na otvorenju. Naime, CSI i A1 Hrvatska u suradnji s kreatorima sadržaja okupljenima u Mood Media agenciji, među kojima su i Marko Cuccurin te Nika Pavičić, u sljedeća će tri mjeseca posjetiti 10 osnovnih škola diljem Hrvatske gdje će radionicama pod nazivom Gen Z Akademija powered by A1 educirati učenike sedmog i osmog razreda o potencijalnim opasnostima online svijeta. Kako bi što efikasnije osvijestili učenike o odgovornom ponašanju u online svijetu, svi kreatori sadržaja pohađali su Školu odgovornog influensanja te zavrijedili certifikat „odgovornog influencera“. 

Podijeljene su i LIKE nagrade kojima CSI odaje priznanje onima koji su se posebno istaknuli u promicanju odgovornog ponašanja u online svijetu. Tako je LAJK za odgovornost uručen zagrebačkoj Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, dok je LAJK za odgovorno izvještavanje dodijeljen kreatorici sadržaja Gloriji Peranić. LAJK za digitalno odgovornog roditelja primila je pjevačica Franka Batelić, a pravobraniteljici za djecu Helenci Pirnat Dragičević uručen je LAJK za promicanje odgovornosti na internetu.

Foto: A1 Hrvatska

Dodjela Oscara zlatni kipić

A1 svijet

Od Oscara do istraživanja fosila: Što sve donosi ožujak na A1 TV-u?

Opuštanje pred televizorom ritual je kojem mnogi ne mogu odoljeti. Ako provodiš sate i sate pred malim ekranom prebacujući kanale jer ne možeš naći nešto za sebe, u nastavku ti donosimo samo dio A1 TV ponude koja te čeka u ožujku.

Proslavi Dan žena uz jake ženske likove, pridruži se Davidu Attenboroughu u istraživanju fosila jurskog grabežljivca i ne zaboravi na prijenos dodjele Oscara.

Tematski blok: Ženski tjedan

Tjedan u kojem se obilježava Dan žena provedi uz kanal TV1000 i filmove koje slave ženstvenost u svakom njezinom obliku. Od 4. do 10. ožujka čekaju te naslovi „Erin Brockovich“, Preko svake mjere“ i „Hana“, kao i kriminalistički trileri i povijesne drame. Svjedoči snazi i ustrajnosti glavnih junakinja, slavi njihove trijumfe i inspiriraj se njihovim životima.

Dodjela Oscara i oscarovski filmovi

S nedjelje 10. ožujka na ponedjeljak 11. ožujka na Prvom programu HRT-a prati izravni prijenos 96. dodjele najprestižnije filmske nagrade Oscar. Samoj ceremoniji prethodi glamurozni dolazak uzvanika na crveni tepih, kao i uvodni prilozi.

U kategoriji najboljeg filma predloženo je deset naslova, baš kao i prethodne dvije godine. „Oppenheimer“ i „Uboga stvorenja“ prednjače po broju nominacija, dok će ovogodišnju ceremoniju voditi komičar Jimmy Kimmel.


Komentatori u HRT-ovim studiju su poznata i iskusna lica: filmski kritičar Boško Picula, Alemka Lisinski, filmska kritičarka i komunikacijska stručnjakinja te modni analitičar i filmski znalac Nenad Korkut.

Osim toga, na početnom zaslonu A1 TV-a pronađi katalog s oscarovskim filmovima i uživaj u nagrađenim ostvarenjima iz prethodnih godina.

Attenborough and the Jurassic Sea Monster

Sir David Attenborough i tim stručnjaka pronašli su izvanredan fosil najvećeg poznatog jurskog grabežljivca – divovskog pliosaura. Prvi znakovi pokazuju da bi to mogla biti potpuno nova vrsta pliosaura, golemog grabežljivca koji je prije 150 milijuna godina vladao jurskim morima. Skupina stručnjaka kreće u opasnu ekspediciju kako bi iskopali lubanju i otkrili njezine dugo čuvane tajne. Ako su njihova predviđanja točna, ovo bi mogao biti vrhunac Sir Davidove cjeloživotne opsjednutosti fosilima, strasti koja je potaknula njegovu ljubav prema prirodi.


Dokumentarac „Attenborough and the Jurassic Sea Monster“ pogledaj 31. ožujka u 18 sati na kanalu BBC Earth.

Pretpovijesni divovi četvrtkom

Ako koristiš Osnovni Obiteljski TV paket, na kanalu Viasat Nature svakoga četvrtka u ožujku od 20 sati uputi se u uzbudljivu avanturu putovanja kroz vrijeme. Prati dokumentarne serijale „Attenborough i groblje mamuta“, „Otkrivene izgubljene zvijeri“, „Životinjska odiseja“ i druge te otkrij svijet u kojem još uvijek žive smrtonosni dinosauri, hodajući kitovi i golemi vunasti mamuti.Još uvijek nemaš A1 TV? Naruči ga uz fiksni internet i gledaj omiljeni TV sadržaj na svim ekranima i u svim sobama.

Foto: Getty Images

Gledanje Netflixa

A1 svijet

Novi naslovi na Netflixu u ožujku: Od akcijske serije Guya Ritchieja do SF drame s Adamom Sandlerom

Netflix redovito lansira nove naslove iz originalne produkcije koji u kratkom roku postanu must watch materijal. Isto vrijedi za ovaj ožujak koji pršti od intrigantnih najava među kojima ćeš sigurno pronaći nešto za sebe.

Ako tražiš najnovije filmove i
serije na Netflixu, u nastavku ti donosimo vodič izdanja koja će svjetlo dana ugledati tijekom ovog mjeseca. Zavali se, pripremi kokice i među prvima izbingeaj novi sadržaj ili saznaj kad se počinje emitirati.

Spaceman

Ova SF drama bazirana je na istoimenom romanu autora Jaroslava Kalfařa i prati astronauta Jakuba (Adam Sandler) koji pluta u svemiru. Tijekom njegove samotne istraživačke misije na rubu Sunčevog sustava, Jakub shvaća da njegov brak možda neće opstati do njegova povratka na Zemlju pa zatraži pomoć neobičnog stvorenja koji mu se u jednom trenutku pridružuje.

Redatelj filma Johan Renck htio je prikazati Sandlera na način na koji ga dosad nismo imali prilike vidjeti, čak i u njegovim ozbiljnijim ulogama. Veći dio filma sastoji se od introspektivnih scena pa je glumac sam na ekranu, dok se na posljednjoj etapi međuzvjezdane misije druži s misterioznim stvorenjem.

Damsel

Od 8. ožujka na Netflixu pronađi fantasy dramu „Damsel“ s Millie Bobby Brown u glavnoj ulozi. Film prati poslušnu djevojku Elodie koja se pristaje udati za princa, no otkriva da je kraljevska obitelj zapravo želi žrtvovati kako bi otplatila stari dug. Nakon toga bačena je u špilju sa zmajem, a kako bi preživjela mora se osloniti na svoju snalažljivost i volju.

U moru drugih priča s princezama i zmajevima ova je potpuno drukčija jer se glavna junakinja sama spašava, ne čekajući princa. Elodie nema ničiju podršku, već sama postaje snažna i neovisna odrasla osoba.

3 Body Problem

Od 21. ožujka na Netflixu te čeka još jedna SF poslastica. Ovoga puta radi se o seriji imena „3 Body Problem“, a oduševit će ljubitelje „Interstellara“ i serije „Igra prijestolja“:
Ye Wenjie je astrofizičarka koja je svjedočila brutalnom ubojstvu svoga oca tijekom Kineske kulturne revolucije. Kasnije ju je vojska regrutirala zbog njezine znanstvene pozadine te su je poslali u tajnu bazu u dalekoj regiji. Tamo donosi sudbonosnu odluku koja odjekuje prostorom i vremenom do grupe današnjih znanstvenika, prisiljavajući ih da se suoče s najvećom prijetnjom u povijesti čovječanstva.

The Gentlemen

Redatelj Guy Ritchie vraća se u velikom stilu, sa serijom „The Gentlemen“ koja će oduševiti fanove filmova „Kingsman“ i „Oceanovih 11“. 

Radnja prati mladića Eddieja koji neočekivano nasljeđuje veliko očevo seosko imanje za koje ubrzo saznaje da je dio carstva kanabisa. Suočen s pritiskom britanskog kriminalnog podzemlja, odlučuje osloboditi svoju obitelj od njihova pritiska. Eddie pokušava nadmudriti gangstere, ali ubrzo je uvučen u njihov svijet i razvija opasan apetit za kriminalom.

Seriju „The Gentlemen“ prati od 7. ožujka na Netflixu.

Netflix uz A1

Znaš li da od sada možeš iskusiti još više zabave, akcije i uzbuđenja jer A1 poklanja Netflix Osnovni paket na 6 mjeseci novim i postojećim korisnicima? Požuri jer se ova promocija odnosi na aktivacije do 31. 3. 2024. uz mobilne tarife Savršena+ i Apsolutna te internet pakete Mega NET i Giga NET. Nakon isteka promotivnog razdoblja cijena Netflix Osnovnog paketa iznosi 4,99 € mjesečno. Više detalja saznaj OVDJE.

Foto: Getty Images

Nagrada za najbolju fiksnu mrežu u Hrvatskoj

A1 svijet

Brzo, stabilno, pouzdano: Dva neovisna mjerenja pokazala da je A1 fiksna mreža najbolja u Hrvatskoj

Opensignal, globalni lider u neovisnim mjerenjima i analizi mrežnog iskustva i tržišnih performansi konvergentnih, mobilnih i fiksnih operatora, potvrdio je da je A1 fiksna mreža najbolja u Hrvatskoj u četiri ključna pokazatelja korisničkog iskustva. To su pouzdanost odnosno stabilnost, brzina preuzimanja i maksimalna brzina preuzimanja podataka te brzina slanja podataka.  

Korisnicima je pritom najbitnija pouzdanost, odnosno stabilnost mreže koju Opensignal interpretira kao postotak korisnika koji su zadovoljili kriterije za gledanje HD videa, grupne video pozive i online gaming. Korisnici A1 fiksnog interneta imaju razloga za veselje jer se njihova mreža pokazala najstabilnijom.

Prva Opensignalova analiza fiksnog interneta u Hrvatskoj obuhvatila je korisničko iskustvo na svim fiksnim tehnologijama: optički i kabelski pristup, xDSL te kućni Internet preko mobilne 4G i 5G mreže. A1 fiksna mreža postigla je najbolje rezultate u sve četiri navedene kategorije.

Prema izvještaju Opensignala, ostvarene prosječne brzine preuzimanja podataka na A1 fiksnoj mreži 2,7 puta su veće od onih u HT mreži te 4,8 puta iznad Telemachovih. Što se tiče prosječne brzine slanja podataka, A1 fiksna mreža značajno je ispred konkurencije, a postigla je najveću izmjerenu vršnu brzinu preuzimanja podataka.

Vladimir Skender, glavni direktor za mrežu A1 Hrvatska preuzeo je u Barceloni nagradu za najbolje rezultate u Opensignal mjerenju, na jednom od najutjecajnijih svjetskih sajmova telekomunikacija – Mobile World Congressu. Tom je prilikom istaknuo da je ovo rezultat višegodišnjih investicija u modernizaciju kabelske infrastrukture te izgradnju najmodernijeg optičkog pristupa: „Prošle smo godine investirali gotovo 204 milijuna eura, najviše otkad poslujemo u Hrvatskoj. Izgradili smo 140.000 optičkih priključaka diljem Hrvatske i postigli 92 postotnu pokrivenost populacije 5G mrežom. Ova je nagrada potvrda da ulažemo u najbolje korisničko iskustvo, s čime nastavljamo i u ovoj godini. Na putu smo da iduće godine omogućimo gigabitni priključak u 70 posto hrvatskih kućanstva, odnosno njih čak milijun“. 


Dodao je da u prilog tome ide i nedavna nagrada EU Broadband Award koju je Europska komisija dodijelila A1 Hrvatska kao predvodniku u gradnji mreže velikog kapaciteta. Naime, A1 Hrvatska je uz pomoć EU fondova izgradila optičku mrežu za 45.000 kućanstava na širem području Kaštela, Ivanić-Grada i Solina. Upravo je Solin prvi hrvatski grad potpuno pokriven optičkom mrežom izgrađenom uz pomoć EU fondova, a taj je projekt prepoznala i Europska komisija. 

Potvrda još jednog neovisnog mjerenja

Osim Opensignala, krajem veljače još je jedno neovisno mjerenje potvrdilo da je A1 predvodnik kada je riječ o performansama fiksne mreže u Hrvatskoj. Prema analizi francuske tvrtke nPerf, A1 mreža ostvarila je najbolji ukupni rezultat u svim kategorijama: brzini preuzimanja podataka, brzini slanja i latenciji.  

Trenutačno 800.000 kućanstava ima dostupan A1 gigabitni internet, a infrastrukturna oprema koja se u okviru modernizacije postavlja u optičku mrežu već sada podržava brzine do 50 Gbps i spremna je za sve potrebe korisnika u budućnosti. Uz to razvijaju se i primjenjuju inovacije kako bi A1 korisnici do 2030. surfali na potpuno zelenoj mreži. 

Foto: A1 Hrvatska

Djeca i screen time tijekom praznika

A1 svijet

Roditeljske granice i screen time: Kako regulirati vrijeme koje djeca provode pred ekranima tijekom praznika?

Bliže se školski praznici, vrijeme kada roditelji užurbano planiraju obiteljska putovanja i posjete najmilijima. Upravo u toj gužvi lako je propustiti stvari koje inače ne bi, kao što je vrijeme koje tvoja djeca provode pred ekranima. Naime, dok su stariji zauzeti žongliranjem raznih obveza, djecu je najjednostavnije zaokupiti pametnim telefonom kako bi si donekle olakšali posao.

Međutim, dok su školarci na praznicima, a roditelji se bave drugim stvarima, uobičajenih pola sata na tabletu lako se može pretvoriti u višesatno skrolanje i igranje videoigara ako se ne postave jasne granice oko korištenja tehnologije. S druge strane, živimo u digitalnom svijetu i stoga je
zabrana ekrana potpuno besmislena, a može dovesti i do društvene izolacije djeteta.

Prema istraživanju koje je provela agencija Kvaka za A1 Hrvatska u studenom i prosincu 2022., čak 46 posto djece u dobi od 11 do 13 godina radnim danom provodi više od četiri sata na internetu, dok se vikendom ova brojka penje na čak 74 posto. Budući da se bliže školski praznici, roditelji moraju promisliti o postavljanju jasnih granica kada je riječ o screen timeu.

Kako s djecom razgovarati o screen timeu?

Tijekom školskih praznika najveća zamka oko screen timea je nedostatak komunikacije i jasnoće između roditelja i djeteta. Stručnjaci savjetuju da stariji ukućani prvo utvrde svoje granice i očekivanja kako bi se svi na vrijeme pripremili i prilagodili.

Roditelji mogu zapisati pravila na komad papira ili ploču i postaviti ih na mjesto gdje ih svi mogu vidjeti, primjerice na hladnjak ili iznad radnog stola. Naime, vizualni podsjetnici i smjernice djeci pomažu da osjete kontrolu i na taj način zadržavaju informacije u svojim glavama.


Pitanje regulacije vremena ispred ekrana je problem koji bi roditelji trebali pokušati riješiti zajedno s djecom. Važno je da roditelji upamte da u moru sadržaja postoji i pregršt edukativnih i zanimljivih aplikacija i igara koje će proširiti vidike najmlađih.

Savjeti za vrijeme pred ekranima ovih praznika

Unaprijed definiraj granice
Kao što smo već napisali, djeca vole jasnoću pa je dobro unaprijed definirati koliko vremena smiju koristiti ekrane na praznicima. Ako tvoje dijete ima vlastiti pametni telefon, može se naučiti samostalnosti i samostalno istraživati, bez osjećaja da mu roditelji prate svaki korak. Uz roditeljski nadzor na uređaju možeš mu osigurati najbolje digitalno iskustvo i pojednostavniti limitiranje vremena pred ekranom.

Potakni učenje pred ekranima
Roditelji mogu pronaći smislene i promišljene načine za uključivanje tehnologije u dječju svakodnevicu. Možeš postaviti ciljeve koje trebaju ispuniti, poput čitanja ili gledanja edukativnih videozapisa, a nakon toga ih možeš nagraditi zabavom, odnosno serijama ili videoigrama.


Očekuj ispade 
Budimo realni, ograničavanje vremena pred ekranima može dovesti i do sukoba s djecom, a priprema i prihvaćanje takvog scenarija pola je posla. Kada zacrtano vrijeme pred ekranom završi, važno je ostati smiren, koristiti samouvjeren i nepopustljiv ton, ali i izraziti empatiju prema djetetu. Postavi vrijeme do kojeg je korištenje laptopa ili pametnog mobitela dopušteno ili stavi podsjetnik na mobitelu kako bi školarci znali da je njihovo vrijeme pred ekranima za određeni dan isteklo.

Želiš znati više o ovoj i sličnim temama? Pogledaj podcast Centra za sigurniji internet u kojem, između ostaloga, stručnjakinje otkrivaju kako roditelji mogu pridonijeti sigurnosti djece u digitalnom okruženju tijekom blagdana te kada je vrijeme za kupnju prvog mobitela.


Osim toga, na stranici #BoljiOnline saznaj sve o sigurnosti na internetu, odgovornom korištenju tehnologije, sprječavanju cyberbullyinga, lažnim vijestima i brojnim drugim aktualnostima.

Foto: Getty Images

Bob Marley

A1 svijet

Novosti iz svijeta glazbe: Premijera filma o Bobu Marleyju i 20. godišnjica legendarnog albuma

Svakoga mjeseca donosimo ti novosti iz svijeta glazbe i prigodne Deezer playliste. Ova je veljača u znaku Boba Marleyja, ljubavi i 20. godišnjice prvog albuma Kanyea Westa.

Održana 66. dodjela Grammya!

U nedjelju, 5. veljače, održana je 66. dodjela naprestižnije svjetske glazbene nagrade Grammy na kojem su ženske izvođačice apsolutno izdominirale glavnim kategorijama: Taylor Swift osvojila je po četvrti put nagradu za najbolji album godine, Phoebe Bridgers vratila se kući s čak 4 kipića, Miley Cyrus je zasluženo zaradila nagradu za pjesmu godine („Flowers“), a ostali najznačajniji dobitnici su SZA, Victoria Monet, Killer Mike, Billie Eilish itd.

Cijeli popis dobitnika pogledaj na
linku. Ovogodišnje dobitnike i nominirane poslušaj u Deezerovoj playlisti Grammy.

Izvođač tjedna: Bob Marley

Ovoga tjedna diljem svijeta održana je premijera filma „One Love“, biografije najznačajnijeg reggae glazbenika svih vremena, Boba Marleyja

Marley je postao poznat i cijenjen zbog svoj jedinstvenog vokala i specifičnog pisanja tekstova, a s vremenom je postao simbolom rastafarijanizma, ali i glazbe, kulture i identiteta Jamajke općenito. Procjenjuje se da je jedan od najprodavanijih izvođača svih vremena s preko 75 milijuna prodanih ploča. Prema Rolling Stoneu, jedan je od najutjecajnijih glazbenika u povijesti, a posthumno mu je dodijeljeno i članstvo u Rock and Roll Kući slavnih.

 OVDJE poslušaj playlistu posvećenu Bobu Marleyju.

Kanal tjedna: Love Channel

Iako je prošlo vrijeme izrade posebnih mixtapeova na CD-ovima i audio kasetama, svojoj boljoj polovici, ali i sebi u mjesecu ljubavi možeš pokloniti posebnu playlistu na omiljenoj platformi za streaming glazbe

Osim toga, Deezer je pripremio cijeli kanal s mnoštvom ljubavnih playlista za različite prigode, a tu je i izbor najljepših ljubavnih albuma – od Adele do Raya Charlesa.

Vremeplov: 20 godina od prvog albuma Kanyea Westa

Prije 20 godina, točnije 10. veljače 2004., hip-hop žanr dobio je jedan od najznačajnijih albuma ovoga stoljeća – „The College Dropout“ Kanyea Westa. Bio je to njegov debitantski album, no odmah je postigao veliki uspjeh i četverostruku platinastu nakladu zahvaljujući singlovima „Through The Wire“, „Jesus Walks“ i „All Falls Down“. Kritičari su ga također nahvalili zbog produkcije, humorističnih i emotivnih stihova te inovativnosti, a okrunjen je i Grammyjem za najbolji album godine.

Top-lista: ARC Top 40

Iz tjedna u tjedan prati domaću i stranu top-listu najslušanijih singlova iz radijskog etera koju donosi Hrvatska diskografska udruga. „Vogueskni“ novi hit-singl Ariane Grande „Yes, And'“ na tronu je ovotjedne liste, kao i Billboardove Hot 100 ljestvice. Drugo mjesto drži dvojac Ofenbach i Norma Jean Martine „Overdrive“, a na trećem mjestu je novi singl Due Lipe, „Houdini“.

Foto: Adrian Boot

Večera za Valentinovo

A1 svijet

Romantična večera, solo dejt ili nešto treće: Imamo idealne soundtracke za nadolazeće Valentinovo

Iako je prošlo vrijeme izrade posebnih mixtapeova na CD-ovima i audio kasetama, svojoj boljoj polovici za Valentinovo još uvijek možeš pokloniti posebnu playlistu na omiljenoj platformi za streaming glazbe. Ako želiš obradovati voljenu osobu pomno promišljenom playlistom koja uključuje vaše omiljene ljubavne pjesme, nema bolje prigode od Dana zaljubljenih

Pripremaš romantičnu večeru i tražiš prigodan soundtrack? Možemo ti pomoći. Klikni
OVDJE za gotovo pet sati najromantičnijih pjesama iz različitih žanrova, razdoblja i podneblja. Od Springsteena i Van Morrisona do Harryja Stylesa i Daft Punka, na tebi je samo da klikneš „Play“ i prepustiš se glazbi.


A Valentinovo može biti sjajan dan i za samce. Ljubav je ljubav, što znači da se i sebeljublje računa! Samo zato što Dan zaljubljenih provodiš solo, ne znači da se i dalje ne možeš zabaviti kao tvoji prijatelji koji su u vezama.

Da ti malo pomognemo, pripremili smo playlistu koja će te rasplesati i podsjetiti da prakticiraš ljubav prema sebi.

Treba ti glazba za party, trčanje, u autu, na poslu ili prije spavanja? A1 Xplore Music by Deezer je tu za sve situacije i nudi idealnu playlistu za svaku priliku koju možeš slušati na mobitelu, tabletu ili računalu. Ako te zanimaju ljubavne playliste, možeš ih pronaći OVDJE, na Deezerovom LOVE kanalu.

Uz A1 Xplore Music by Deezer uživaj u hitovima iz cijelog svijeta, i to bez reklama, napravi svoje playliste ili dozvoli Deezeru da te iznenadi jer on zna što voliš slušati. Aktiviraj Deezer Premium sebi ili poveži do 6 prijatelja u Deezer Family.

Foto: Getty Images

Netflix filmovi za Valentinovo

A1 svijet

Tražiš savršen film za Valentinovo? Top 5 romantičnih prijedloga s Netflixa s kojima nećeš pogriješiti

Iako je na temu ljubavi snimljeno bezbroj filmova, sigurni smo da imaš svoje favorite kojima se rado i često vraćaš. Valentinovo je savršena izlika da se zavališ u kauč s kokicama i uživaš u večeri ispunjenom romansom pokraj drage osobe, prijatelja ili pak solo.

Na Netflixu ćeš pronaći neke ljubavne klasike na koje je teško ostati ravnodušan. Pobrinuli smo se za raznolikost pa ti predstavljamo pet prijedloga među kojima postoji za svakoga ponešto - od romantičnih komedija i novijih naslova koji redefiniraju ljubavne odnose do drama i emocionalnih vrtloga u kojima se lako izgubiti.

Uz ovih pet filmova očekuj smijeh, suze, zabavu i pregršt emocija. Mala napomena: drži maramice u blizini jer neke velike ljubavne priče ipak nemaju sretan završetak.

Bridget Jones's Diary (Dnevnik Bridget Jones)

Bridget (Renée Zellweger) je solo Britanka koja je ušla u četvrto desetljeće života, no nije zadovoljna svojim poslom, izgledom, a posebno ljubavnim životom. Osim što sanjari o atraktivnom šefu Danielu Cleaveru (Hugh Grant), roditelji joj pokušavaju namjestiti uštogljenog Marka Darcyja (Colin Firth), sina njihovih susjeda. Naslovna junakinja odluči voditi dnevnik kako bi prestala pušiti, izgubila kilograme i pronašla partnera. Sve rezultira urnebesnim ljubavnim trokutom, što je jedan od razloga zašto je ovaj film jedna od omiljenih romantičnih komedija u posljednjih 30 godina kojoj se uvijek rado vraćamo.

The Notebook (Bilježnica)

Starac Noah (Ryan Gosling) često posjećuje polusenilnu Allie (Rachel McAdams) u domu za starije i nemoćne. Kako joj ne bi dosađivao pričama iz svoje monotone svakodnevice, čita joj ulomke iz stare bilježnice u kojoj je detaljno opisana ljubavna priča mladog para iz 1940-ih. Svoju su strastvenu vezu morali prekinuti tijekom Drugog svjetskog rata, ali i prigovora Allieinih roditelja koji su se protivili njihovoj vezi jer Noah ne dolazi iz imućne obitelji. Unatoč svim preprekama, ponovno su se pronašli sedam godina kasnije i odlučili si pružiti drugu priliku, što rezultira jednom od najljepših ljubavnih priča prikazanih na filmu. 

Call Me By Your Name (Skrivena ljubav)

Redatelj Luca Guadagnino zaslužan je za ovu dirljivu ljubavnu priču koja dokazuje da su ponekad najveće ljubavi potpuno skrivene. Film prati odnos mladića Elija (Timothee Chalamet) i njegova gosta - američkog studenta Olivera (Armie Hammer). Naime, Elijev otac je sveučilišni profesor koji svake godine u svojoj vikendici u idiličnom talijanskom mjestašcu ugošćuje novog mladog znanstvenika kako bi radili na arheološkom istraživanju. Oliver u Eliju pronalazi prijatelja i vodiča pa njih dvojica slobodno vrijeme provode u dvorištu vile, prirodi ili na ulicama obližnjeg grada. Među njima se brzo razvija prisnost, a zatim i ljubav koja će obojici promijeniti živote. Film je hvaljen zbog jednog od najljepših uprizorenja žudnje između dvije osobe, kao i sazrijevanja i prve ljubavi.

Scott Pilgrim vs. the World (Scott Pilgrim protiv svijeta)

Smušeni i nezaposleni 22-godišnjak Scott Pilgrim (Michael Cera) svira u rock bendu i nikad nije imao problema s pronalaženjem djevojke, ali zato ne zna kako prekinuti s njima. No sve se mijenja kada upoznaje djevojku iz svojih snova. Dok se pokušava približiti Ramoni (Mary Elizabeth Winstead), nailazi na brojne prepreke koje mu priređuju njezini bivši dečki, a moći će je osvojiti samo ako ih sve uništi prije kraja igre. Ova jedinstvena sci-fi akcijska komedija bazirana je na stripu Bryana Leeja O'Malleyja i koncipirana je kao igrica, zbog čega se ističe u moru drugih romantičnih filmova.

13 Going on 30 (Od klinke do komada)

Kad se rođendanska zabava 13-godišnje Jenne (Jennifer Garner) pretvori u katastrofu, ona poželi biti odrasla i živjeti životom koji je oduvijek priželjkivala. Sljedećeg dana probudi se kao uspješna 30-godišnjakinja s odličnim poslom i prekrasnim stanom, međutim nešto joj nedostaje – Matt (Mark Ruffalo), njezin najbolji prijatelj iz djetinjstva. Odluči ga potražiti i usput saznaje da nisu ostali u kontaktu i da se on uskoro ženi. Jenna shvaća da vodi isprazan odrasli život i želi pod svaku cijenu vratiti svog najboljeg prijatelja. Iako se radi o romantičnoj komediji, nema klasični sretni završetak u kojem su glavni likovi ludi jedno za drugim, već je za sve potrebno malo čarolije.Znaš li da od sada možeš aktivirati
Netflix uz A1? Ova nova usluga dostupna je svim A1 korisnicima, ali pripremili smo super ponudu za nove i postojeće korisnike koji do 31. 3. 2024. aktiviraju mobilne tarife Savršena+ i Apsolutna te internet pakete Mega NET i Giga NET. Naime, A1 u tom slučaju poklanja Netflix Osnovni paket na 6 mjeseci, a nakon isteka promotivnog razdoblja cijena spomenutog paketa iznosi 4,99 € mjesečno.

Ako već imaš Netflix račun, ne moraš ga deaktivirati, već ga u nekoliko koraka prenesi u A1. Nakon ugovaranja dobit ćeš aktivacijski link na koji ćeš se prijaviti s postojećim korisničkim podacima za Netflix. Kada dovršiš prijavu, zadržavaš svoju povijest gledanja i preporuke, a Netflix u A1 plaćaš putem mjesečnog A1 računa.

Foto: Getty Images

Kako se pametno spakirati za putovanje

A1 svijet

Planiraš putovati uskoro? Ovih 7 savjeta za pametno pakiranje uštedjet će ti vrijeme i živce

Planiranje putovanja jedan je od najljepših osjećaja na svijetu. Međutim, jedna popratna aktivnost pritom nije toliko zabavna – pakiranje

Stres oko smišljanja sadržaja putne torbe (i kako da sve stane u kofer ili ruksak) može umanjiti uzbuđenje
prije putovanja koje dugo planiraš, ali to ne mora biti tako.

Ako je pred tobom godišnji odmor u inozemstvu, pročitaj naše prijedloge za pametno pakiranje. Saznaj kako da ti se ne zgužva omiljena majica ili pulover te kako osigurati dovoljno mjesta u koferu za sve suvenire.

1. Prije svega - odjeća

Prva stvar koju trebaš staviti u putnu torbu je odjeća. Najbolji način da spriječiš nabore i maksimalno iskoristiš sav prostor je metoda rolanja. Položi gornje dijelove odjeće, preklopi rukave i zarolaj ih odozdo prema gore. Hlačama spoji nogavice i zarolaj ih od struka prema dolje.
Stavi odjeću u torbu, a zatim na nju idu cipele i drugi predmeti neobičnog oblika, poput alata za oblikovanje kose.


Bonus savjet: Ako odmah nakon slijetanja imaš dogovor, unaprijed isplaniraj svoj outfit i stavi ga na vrh hrpe u koferu. Na taj način izbjegavaš kopanje po stvarima i odjeća se neće toliko zgužvati.

2. Što s teškim stvarima?

Teške predmete stavi na dno kofera, što bliže kotačima. Na ovaj se način ne gnječe tvoje ostale stvari, a tvoj kofer zadržava stabilnost kad je u uspravnom položaju.

3. Važni lijekovi

Nema potrebe da spakiraš cijelu svoju kućnu apoteku za jedno putovanje. Odaberi samo najvažnije lijekove, poput tableta za glavobolju, analgetika ili terapije

Bonus savjet: Ne zaboravi i na flastere jer mogu biti korisni nakon dugog hodanja!

4. Višekratna boca za vodu

S praznom bocom za vodu možeš proći osiguranje u zračnoj luci. Nakon toga možeš je napuniti u kafiću ili dediciranim postajama za vodu. Osim prijeko potrebne hidratizacije, na ovaj način ćeš izbjeći kupnju plastičnih boca pri razgledavanju kada dođeš na željenu destinaciju.

5. Dodatna torba za suvenire

Ceker ili mali ruksak zgodan su izbor ako obično kupuješ puno suvenira za svoje najmilije. Osim što neće zauzati puno prostora u koferu, možeš ih napuniti (gotovo) svime što kupiš na putovanju.

6. Dokumenti

Naravno, prije puta u inozemstvo provjeri vrijede li ti svi potrebni dokumenti. Stavi ih na mjesto koje će ti uvijek biti pri ruci.
Pametni telefoni će ti olakšati puno toga na putovanju. Avionske i druge putne karte uglavnom stižu na e-mail pa ih ne moraš printati (osim ako se to izričito traži).

Bonus savjet: Prije putovanja možeš skenirati svoje dokumente (osobnu iskaznicu, putovnicu, vozačku dozvolu, indeks i sl.) i poslati si na e-mail u slučaju da ih izgubiš na putovanju.

7. Ne zaboravi na putno osiguranje

Iako volimo misliti da se nezgode uvijek događaju drugima, nitko nije imun na nepredviđene događaje na putovanju. Zato je prije polaska preporučljivo ugovoriti putno osiguranje.
Sigurno znaš nekoga tko je na svojoj koži iskusio otkazivanje ili kašnjenje leta, gubitak ili oštećenje prtljage, nezgodu, ozljedu ili bolest na putovanju, a to potvrđuju i ovi statistički podaci.

Primjerice, prema godišnjem izvješću tvrtke SITA, u 2019. godini je na globalnoj razini od 1000 torbi njih šest (5,6) kasnilo, bilo oštećeno, ukradeno ili izgubljeno. Taj se broj smanjio 2021. godine na četiri torbe (4,35), a onda se 2022. godine stopa gotovo udvostručila na osam torbi (7,6) na 1000 putnika, odnosno u apsolutnim brojkama - 26 milijuna komada prtljage je kasnilo, bilo izgubljeno ili oštećeno.

Osim toga, procjenjuje se da 15 do 37 posto putnika na kratkoročnim međunarodnim putovanjima iskusi neki zdravstveni problem. A oko 40 posto putnika dobije neki oblik respiratorne ili crijevne infekcije tijekom putovanja. Bolnički troškovi u inozemstvu mogu iznositi i do nekoliko tisuća eura, a uz Putno osiguranje za A1 korisnike, za cijenu jedne kave dnevno možeš se osigurati i tako izbjeći plaćanje ogromnih iznosa.

Putno osiguranje za A1 korisnike usluga je koju pruža naš austrijski osiguravajući partner L’AMIE, a omogućuje ti zaštitu i bezbrižnost na putovanju. Usluga je dostupna odmah nakon besplatne registracije te nakon toga vrijedi za sva buduća putovanja. Za razliku od većine drugih putnih osiguranja, uslugu ne plaćaš unaprijed, nego samo za dane provedene u inozemstvu, već od 1,69 € dnevno. Dakle, usluga ti se ne naplaćuje nakon registracije, već tek po prelasku granice.

Kako to funkcionira u praksi? Kad izađeš iz Hrvatske i povežeš se na mrežu lokalnog operatora u inozemstvu, dobit ćeš SMS o aktivaciji pokrića za to putovanje. Ako ne želiš koristiti Putno osiguranje za A1 korisnike na tom putovanju, jednostavno ga deaktiviraj odgovorom na spomenuti SMS. Pri povratku u državu i spajanjem na A1 mrežu, dobivaš SMS obavijest o završetku pokrića za to putovanje i usluga je u mirovanju do tvog sljedećeg putovanja u inozemstvo.

Registriraj se za Putno osiguranje za A1 korisnike u Moj A1 aplikaciji, prilikom narudžbe mobilne tarife na pretplatu na webshopu (na koraku Dodatne pogodnosti) ili u A1 centrima i partnerskim prodajnim mjestima. Uslugom upravljaj putem Moj A1 aplikacije, a premiju plaćaj zajedno sa svojim mjesečnim računom za A1 usluge.

Foto: Getty Images