Vijesti

Trending

Što je 5G mreža donijela Hrvatima?

Ovaj članak nastao je u suradnji s Jutarnjim listom.

Prema procjenama Ericssona do kraja 2026. broj korisnika 5G-a globalno će dosegnuti 3,5 milijardi, a globalni prihodi 5G tehnologije 2025. će, prema analizi Europske komisije, premašiti 225 milijardi eura. Od lipnja 2021. godine u 58 zemalja u svijetu korisnicima je dostupna 5G mreža, a gigabitne brzine 5G mreže danas su stvarnost i u Hrvatskoj, što znači da korisnici već surfaju na 5G mreži u Zagrebu, Dubrovniku, Šibeniku, Splitu, Trogiru, Zadru ili Puli i drugdje. Stručnjaci su složni kako će 5G tehnologija otvoriti vrata novoj tehnološkoj revoluciji, no ne smijemo zaboraviti da od mreže pete generacije profitiraju i obični korisnici, a ne samo industrije.

5G tehnologija mijenja svijet. Ovo je tvrdnja s kojom se slažu brojni domaći i svjetski znanstvenici te inovatori jer se radi o sustavu koji može pomaknuti granice medicine, znanosti, obrazovanja te skoro svih industrija. Operacije na daljinu, samovozeći automobili, semafori koji se sami prilagođavaju prometu… ovo su samo neke od inovacija koje su moguće zahvaljujući 5G mreži. Nažalost, morat ćemo još pričekati da spomenuti noviteti postanu dio svakodnevice, ali postoje već sada određeni benefiti 5G mreže koji su odmah dostupni, pogotovo za obične građane. Upravo zato namjeravamo kroz ovaj tekst pokazati što se sve promijenilo za korisnike telekomunikacijskih mreža.

5G mreža dostupna je od lipnja 2021. u 58 zemalja i procjenjuje se da će dosegnuti milijardu korisnika u tri i pol godine od lansiranja. Usporedbe radi, 4G mreži su trebale četiri godine da dosegne tu brojku, dok je 3G čekala čak 12 godina da premaši tu magičnu barijeru od milijardu korisnika. Gigabitne brzine 5G mreže danas su, također, stvarnost i u Hrvatskoj. A1 Hrvatska prva je započela 12. kolovoza 2021. s pružanjem usluga na pravoj, gigabitnoj 5G mreži, a signal je dostupan u Zagrebu, Dubrovniku, Šibeniku, Splitu, Trogiru, Zadru, Puli te drugim gradovima.

Brže preuzimanje sadržaja

- Za korisnike, 5G mreža znači gigabitno iskustvo bilo kada i bilo gdje, što znači da sada u pokretu mogu imati doživljaj dostupnosti, pouzdanosti i sigurnosti koji su prije imali s fiksnim mrežama, uz dugoročno četiri do pet puta veće brzine u odnosu na mreže četvrte generacije – pojasnio nam je još 2021. Tomislav Makar, tadašnji glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska.

Danas ste već i sami svjesni o kakvim brzinama se radi - film se učitava 85 posto brže, za skidanje mobilne igre treba vam samo 17 sekundi, dok je prije prosjek bio gotovo dvije minute. Za preuzimanje omiljenog glazbenog albuma potrebno je svega deset sekundi umjesto jedne minute, a za, primjerice, 10.000 e-mailova treba vam samo minuta u odnosu na gotovo sedam minuta na 4G mreži. Naravno, potencijal slanja velikih datoteka je puno veći za liječnike i znanstvenike koji na taj način razmjenjuju ogromne količine podataka, ali ne škodi i kao opcija za prosječnog korisnika telekomunikacijske mreže.

Sljedeća bitna prednost 5G mreže jest niska latencija. Ona označava kašnjenje u prijenosu podatka, a izražava se najčešće u milisekundama. Manje kašnjenje u prijenosu podataka znači, naravno, bržu i bolju komunikaciju. Latencija od nekoliko desetaka milisekundi u 4G mreži u 5G-u se smanjuje na samo nekoliko milisekundi.

- Upravo ovaj nevjerojatni iskorak najviše utječe na tehnološku transformaciju u industrijama i brojnim novim uslugama za korisnike. 5G mreža omogućava masovnu komunikaciju uređaja i stvari, nove oblike zabave putem virtualne stvarnosti, bolje korisničko iskustvo u gamingu, znatan napredak u medicini, modernizaciju proizvodnje te potpuno oslanjanje na tehnologije u oblaku. Sve to omogućit će, pak, rast industrije, prihoda i gospodarski razvoj – ističe Makar.

Veliki potencijal za gaming industriju

Niska latencija izuzetno je bitna za pojedince koji za život zarađuju streamanjem sadržaja. To su prvenstveno gameri te influenceri, ali i svi drugi pripadnici industrije koji žele, recimo, izravno prenositi sportska natjecanja ili modne revije.

Konkretne pomake možemo objasniti na videoigrama. 5G mreža omogućuje streamanje igara bez imalo poteškoća na tablete ili mobitele dok su dosad gameri bili vezani za uređaje koji su imali fiksnu poziciju poput računala i konzola. To je izuzetno bitna vijest za industriju koja bi, prema izvješću Juniper Researcha, u 2025. godini mogla vrijediti 3,5 milijardi dolara, što je 1,4 milijarde dolara više nego što sada vrijedi.

Velika brzina prijenosa podataka, kao i niska latencija, bitni su i za još jedan segment svakodnevnog života – učenje i rad na daljinu. Pandemija koronavirusa prisilila je učenike da dio svog školovanja provedu pred laptopom na online nastavi, što nije jednostavan zadatak ako se radi o udaljenom otoku ili zabačenom selu s izuzetno slabim signalom. Isti problem vrijedi i za zaposlene osobe koje bi htjele iskoristiti mogućnost rada na daljinu, no ne mogu zbog ograničenja postojeće mreže. S 5G tehnologijom ove prepreke više ne postoje.

- Korisnici i tržište posljednjih su godina pokazali veliki interes i potrebu za fiksnim internetom preko mobilne mreže. Nadogradnja pružanja te usluge s 4G na 5G mrežu je logičan, ali i nužan korak za ubrzanjem dostupnosti kvalitetnog širokopojasnog interneta s brzinama većim od 100 Mbps po korisniku, pogotovo u područjima s neadekvatnom infrastrukturom poput zastarjelih bakrenih parica. To će omogućiti ravnomjeran razvoj i jednake prilike za poslovanje, edukaciju i kvalitetu življenja na nekom od otoka, slavonskom selu ili velikom gradu. Upravo je zato razvijen fiksni pristup internetu preko 5G-a koji je dostupan korisnicima.

Povezivanje hrvatskih otoka

Daljnja izgradnja i razvoj 5G mrežne infrastrukture u Hrvatskoj smanjit će potrebu za optikom ili drugim oblikom prijenosa interneta do bazne stanice, što će bitno utjecati na kvalitetnu internetsku mrežu i na otocima. Ne zaboravimo da Hrvatska ima vrlo razvedenu obalu s više od 1200 otoka, otočića i hridi, a kvalitetna pokrivenost od izuzetnog je značenja za podizanje turističkog potencijala jer u drugim državama 5G revolucija ide nekoliko koraka brže nego kod nas zbog čega će turisti očekivati jednaku uslugu kao i u svojim matičnim zemljama.

Ostaje još samo pitanje – što će budućnost donijeti korisnicima 5G mreže?

- Kao prvo, trebamo pojasniti tko su danas sve korisnici? To su ljudi, dakle naši korisnici, ali to su sve više i uređaji, roboti i senzori u industriji. 5G omogućava da se za svaki uređaj i senzor iskoriste prednosti interneta i da zaista sve što je povezivo i bude povezano. Vizija nas u A1 jest da će Hrvatska u sljedećih pet do deset godina imati 100 milijuna povezanih uređaja. Za to su potrebni ogromni kapaciteti, to nije moguće bez 5G-a. 5G će ubrzati modernizaciju i digitalizaciju društva. Prelazak na 5G nije promijenio samo simbol u gornjem kutu zaslona našeg mobitela. Radi se o iznimno važnoj transformaciji u modernoj komunikaciji i ključnom koraku četvrte industrijske revolucije koji će omogućiti eksponencijalni razvoj tehnologije i svjetske ekonomije – zaključio je Makar.

Foto: Getty Images
Članak možeš pročitati i ovdje.

Trending

Genijalni gadgeti za dom koji kao da su iz budućnosti: od zrcala koje pretražuje web do drona koji leti po stanu

Ovaj članak nastao je u suradnji s Telegramom.

Pametni dom više nije novi pojam. Ako ste bili u potrebi kupiti, primjerice, novu perilicu za rublje, poprilično je teško pronaći malo bolji model, koji nema neke pametne funkcije. Perilica tako može sama odrediti koliko ste robe utrpali u nju, a naravno da ste u nju utrpali previše, pa će vam javiti da ipak malo izvadite.

Izračunat će vam koliko joj treba da opere sada prikladnu količinu odjeće za svoj kapacitet, a na vaš će vam mobitel poslati obavijest kada je gotova. S druge strane, možete natovariti perilicu i, ako ne znate kada ćete doći kući s posla pa vam baš i nije pametno ju programirati da bude gotova u točno vrijeme, pokrenuti ciklus pranja s mobitela tek kada ste krenuli kući.

Neke pametne funkcije su danas postale normalna stvar

Praktično i fora, ali baš i ne toliko uzbudljivo kao nekad. Nekada je i paljenje klime s mobitela dok se vraćate kući po ljeti u užegloj staroj dvanaestici bila revolucionarna stvar, a danas je sve to već polako normalno. Slično je i s pametnom rasvjetom, koju možemo regulirati s mobitela.

Takve sve funkcije su danas postale gotovo neprimjetne i u potpunosti su integrirane u našu svakodnevicu. Neki uređaji danas praktički niti ne mogu biti “pametniji”. Kada ste zadnji puta vidjeli televizor koji nije “smart”, pa da ne podržava barem streamanje sadržaja s Netflixa ili pregledavanje interneta?

Većina smarthome uređaja trebaju dobru konekciju

Ipak, to što je pametan dom postao dio naše svakodnevice ne znači da ne postoje neki uređaji i proizvodi koji su futuristički poput prvih pametnih žarulja koje smo kupovali i onda kao uzbuđena djeca stavljali neke sulude kombinacije, poput jedne žarulje u ljubičasto, a druge u zeleno.

Ono što je pak nepobitno, neovisno o tome radi li se o nekom futurističkom uređaju za pametni dom, ili pak o nekom na koji smo već navikli, je to da nam za sve njih treba brz internet koji može podržati veći broj uređaja da bi paralelno komunicirali s internetom, kao što je optička mreža A1 Hrvatska koja već sada povezuje 672 tisuće kućanstava.

Naime, ako se pametni uređaji moraju među sobom “natjecati” za konekciju, postoji šansa da će doći do nekih zastoja, odgoda ili ometanja u komunikaciji, zbog čega bi oni možda radili sporo ili ne bi odradili svoje zadaće. Koliko je dom pametan ovisi i o brzini reakcije sustava. Primjerice, ako pametnim žaruljama kažemo da se upale ili promijene boju, a na to moramo čekati 15 sekundi, dom baš i nije nešto pametan. Za to vrijeme smo mogli ustati i upaliti svijetla ručno, kao da smo u 20. stoljeću.

1. Capstone pametno zrcalo

Zrcala zaista nisu neka posebna stvar. No, kako zvuči pametno zrcalo, koje pokreće Android, ima dodirni ekran i ugrađene zvučnike? Capstoneovi modeli nisu kao neka druga rješenja koja su se počela pojavljivati na tržištu, budući da ih pokreće operativni sustav Android, što znači da se na zrcalo može instalirati bilo koja aplikacija, kao na tablet. Nije baš jako praktično za igranje igara, ali za provjeriti vremensku prognozu ili pročitati mail onog napornog kolege koji uvijek šalje nešto prije početka radnog vremena – više je nego idealan.

2. Pametni zastor

Električne i pametne rolete za dom su jako fora stvar, ali često i monstruozno skupe. U nekim slučajevima zahtijevaju i potpunu promjenu prozora, stoga baš i nije tako jednostavno opametiti prozor, odnosno, rolete. Zbog toga postoje uređaji koji mogu napraviti zastor pametnim, poput SwitchBota. Ovaj uređaj se postavlja na karnišu pa sa svojim elektromotorima može pomicati cijeli zastor po njoj, a upravlja se putem mobilne aplikacije. Dostupan je za 99 dolara.

3. Xiaomi pametna hranilica za ljubimce

Xiaomi Smart Pet Food Feeder, odnosno, pametna hranilica za kućne ljubimce, može svaki dan u određeno vrijeme izbaciti kontroliranu količinu hrane, kako bi bili sigurni da vaš ljubimac nije gladan ako niste kod kuće. Ugrađena su i dva senzora koji prate ostatak hrane u zdjelici, pa ispuštaju novu hranu do određene količine, kada za to dođe vrijeme. Kapacitet mu je 1,8 kilograma suhe hrane, što bi trebalo biti dovoljno za dva tjedna hranjenja mačke ili manjeg psa. Za svaki slučaj, ugrađeno je i napajanje u nuždi, pa ako nestane struje, ne znači da će vaš ljubimac ostati bez hrane. Hranilica je dostupna za 119 eura.

4. Kamera za praćenje ljubimca

Uz Xiaomijevu hranilicu za redovne obroke, dobro bi pasala i ova kamera Owlet Home, kojom se može pratiti što vaš ljubimac radi kada je sam kod kuće. Ima i noćni mod, pa može pratiti što radi i po noći. Ugrađen je i zvučnik, pa ako trebate nešto reći vašem ljubimcu, to možete napraviti mobilnom aplikacijom. No, možda je najbolja fora što je ugrađen i sustav za lansiranje nagrada, odnosno, psećih kolačića, ako želite nagraditi dobro ponašanje. Kamera je dostupna na Amazonu za 99 dolara.

5. Kućni sigurnosni dron

Krajem 2020. godine, Ring je predstavio konceptni dron za nadzor doma, za koji je uvjeravao javnost da će doći u jednom trenutku na tržište. Always Home Cam je mini dron, dizajniran za letenje po vašem stanu ili kući, tražeći uljeze kada niste unutra. Dron su ponovno pokazali na ovogodišnjem CES-u, no za sada ipak nisu najavili službeni početak prodaje, iako su rekli kako će uskoro biti dostupan.

Cijeli dron više izgleda kao kuhinjski gadget, pametna posuda za kruh ili slično, a ne sigurnosni dron. Ima svoje veliko bijelo postolje na koje može sletjeti i s kojega polijeće. Ponaša se kao bilo koja druga Ringova nadzorna kamera, no s razlikom što zaista može letjeli po vašem domu i pronalaziti uljeze. Budući da je riječ o dronu, proizvodi i znatnu količinu buke, pa nije niti čudo što Ring predlaže da ga se koristi kada niste kod kuće.

6. Amazonov kućni robot Astro

Ako ste uvijek htjeli imati robota, a robotski usisavači vas baš i ne uveseljavaju, možete u dom unijeti Amazonovog kućnog robota Astra, prijateljskog izgleda. Astro koristi naprednu navigacijsku tehnologiju za manevriranje po domu, a može i sam otići tamo kamo ga trebate. Tako da ga možete daljinski poslati da svojom kamerom provjeri ljude, sobe ili predmete, a naravno, i ljubimce, ako ga se ne prestraše.

Riječ je zapravo o Amazonovom glasovnom asistentu Alexi na kotačima, pa Astra možete i pitati za razne stvari, ali mu i dati komande. Sa stražnje strane nalazi i mali pretinac za teret, oblikovan za prijevoz limenki. Ne moramo sugerirati koje bi bilo idealno piće za poslati Astrom po domu. Astro je dovoljno pametan, pa može zapamtiti kako se zovu i kako izgledaju vaši ukućani, pa ako im trebate nešto dodati, a ne znate gdje su, možete mu narediti da ih sam pronađe i dostavi im ono što ste postavili u teretni prostor. Amazonu je ovo već druga generacija Astra, njegova cijena je 999,99 dolara, uz pozivnicu.

7. Pametna kućna teretana smještena u zrcalo

U teretanu možete otići sami, a ako vam se baš i ne izlazi na neke vremenske nepogode na putu do nje, možete i natjerati da teretana dođe kod vas. Vaha S Fitness Mirror je zapravo još jedno pametno zrcalo, no u ovom slučaju, fokus je na vježbanju.

Vaha je opremljena s više od 850 programa za tjelovježbu, a korisnike može spojiti s fitness trenerima uživo. Vaha može složiti i personalizirani program vježbanja, prilagođen baš vama, a jednom mjesečno spojit će vas s osobnim trenerom, s kojim možete prokomentirati vaš napredak. Ugrađen je 32 inčni FullHD dodirni ekran, kao i zvučnici snage 30W.

8. LG-jev pametan frižider MoodUp

LG želi svojim pametnim frižiderom MoodUp oživiti vašu kuhinju. Vrata frižidera sastoje se od LED dioda koje mogu mijenjati boju, a ugrađen je i zvučnik, koji od vaše kuhinje može napraviti sobu za partije. Mobilnom aplikacijom se može odabrati jedna od 19.000 kombinacija boja, čime se u trenutku može promijeniti ambijent u kuhinji.

LED paneli MoodUp frižidera mogu se upariti s glazbom koja se emitira kroz zvučnike. No, paneli ne služe samo za zabavu. Ako netko ostavi otvorena vrata, frižider se može oglasiti i bojom signalizirati koja su vrata otvorena. Dodirom na panel, on postaje transparentan, pa korisnici mogu vidjeti što se nalazi u njemu, bez da otvaraju vrata. MoodUp je predstavljen na ovogodišnjem tehnološkom sajmu CES, a cijena i dostupnost frižidera još nisu poznati.

9. Pametni okvir za slike Meural Canvas II

Jedan od najboljih načina za osvježiti neki prostor je ubacivanje neke slike na zid, ali što ako se predomislimo ili nam se ta slika ne svidi nakon nekog vremena? Pa jedno od zanimljivijih rješenja je pametna zidna slika, ili bolje rečeno, okvir za slike Meural Canvas II. Najjeftiniji model počinje s cijenom od 599 dolara, a Meural kaže da kombinira moderan dizajn i najsuvremeniju tehnologiju. Matirani ekran ima posebni premaz koji Meural naziva TrueArt tehnologijom, zbog čega je dojam sličniji pravom umjetničkom djelu, a ne računalnom zaslonu.

Navode i da korisnicima omogućuju da zadovolje svoju strast za umjetnošću na globalnoj razini – da istraže i pokažu umjetnost koju vole u realističnim detaljima. Dakle, nije riječ o pametnom okviru za slike, već i o uređaju koji može prikazivati 30.000 umjetničkih djela uz pretplatu od 69,99 dolara godišnje. Ako vam se pak to ne svidi, možete ubaciti i svoje fotografije ili slike, a ovakav okvir jednako paše u dnevnu sobu i radni prostor.

Potražili smo i top uređaje za moderan kućni ured:

10. Acer eKinekt Bike Desk 3 sobni bicikl

Sobni bicikli nisu baš neka jako nova tehnologija, no Acer je osmislio eKinekt Bike Desk 3 koji će vas ipak razgibati dok radite. Riječ je o pametnom sobnom biciklu koji ima integriran stol na koji možete staviti laptop i raditi.

Premda sobni bicikli i stolovi za njih nisu novi izumi, novost je što eKinekt dolazi s ugrađenim generatorom koji pretvara vaše okretanje pedala u električnu energiju koja napaja dva USB-A priključka i jedan USB-C priključak na stolu , omogućujući punjenje uređaja tijekom vježbanja.

11. Pametna web kamera Insta360 Link

Web kamere nisu baš najzanimljivija kategorija uređaja. Uglavnom je riječ o nekakvim, u najbolju ruku, srednje klasnim kamerama rezolucije do 1080p, s kojima možete odraditi one naporne videokonferencije. No, Insta360 je nedavno predstavila pametnu web kameru, koja uz to ima i 4K rezoluciju, kao i 1/2” senzor, koji omogućuje visoku kvalitetu i rezoluciju u videopozivima.

No, što ju čini pametnom? Glavna stvar je kretanje kamere u tri osi i mogućnostima AI praćenja. Kamera je zapravo montirana na zglob s 3 osi, sa softverom koji omogućuje uređaju da prati svaki vaš pokret i drži vas u kadru, koristeći automatsko kadriranje i zumiranje. Stoga, za videopozive možete i šetati po vašem kućnom uredu.

Kamera ima brzi autofokus s detekcijom faze, a s velikim senzorom to bi trebalo rezultirati prirodnim zamućivanjem pozadine kada korisnik sjedi na standardnoj udaljenosti od kamere. Ako se korisnik udalji od kamere, može gestama ruke signalizirati da ga prati ili ne. Zumirati se može do četiri puta, a kako bi sve funkcioniralo kako spada, zadužen je AI.

A za strastvene gejmere, preporučamo sljedeće:

12. Neal Air pametne naočale

Skučeni prostor zna biti, uz buku, jedan od glavnih problema zašto nam je teško raditi kod kuće. No, tvrtka NReal sa svojim pametnim naočalama AR Air želi pomoći u rješavanju tog problema. Ove naočale mogu stvoriti virtualni prostor veličine 130 inča, na kojem se može reproducirati video ili koristiti spojeno računalo.

Bez boli u vratu ili akrobacijama na kauču možete raditi na laptopu bilo gdje, ali vjerojatnije će vam više odgovarati pogledati neku seriju ili film. Prve recenzije ovih naočala i nisu bile baš najbajnije, no softver se s vremenom poboljšao. Ono što je najbitnije, ekrani su jasni, responzivni i čitljivi. Naočale su dostupne za 379 dolara.

13. Za igranje bilo gdje i bilo kada – Steam Deck

Valveov Steam Deck je vjerojatno trenutno najpoželjniji gaming gadget, premda je već neko vrijeme na tržištu. Riječ je o ručnoj konzoli na kojoj se mogu igrati ne mobilne, već prave igre namijenjene za računala. Pokreće ga SteamOS, operativni sustav baziran na Linuxu, koji je prvenstveno namijenjen za igranje. Na Decku i njegovom SteamOS-u mogu se igrati igre namijenjene za Windows, s opcijom da ih se prekine i nastavi, kao što bi bio slučaj s mobilnim konzolama poput Nintendovog Switcha ili igre na mobitelu.

Ugrađen je snažan AMD-ov APU, kombinacija procesora i grafičke kartice u jednom, s četiri jezgre i osam dretvi. Ugrađeno je i 16 GB RAM memorije, što je dovoljno za pokretanje modernih igara na ugrađenom 7-inčnom LCD ekranu rezolucije 1280×800. Cijene variraju ovisno o izvedbi pohrane, no kreću od 399 dolara za verziju sa 64 GB sporije eMMC pohrane. Memorija se može proširiti i microSD karticama, a najskuplji model s 512 GB brze SSD pohrane stoji 649 dolara.

14. Moderna arkadna mašina

Nekada su i kod gaminga najcool stvari one koje su pune nostalgije. Ako ste ikada visili na arkadnim mašinama, vjerojatno negdje na moru, kada su ljeta bila dulja, neke od igara na SNK Neogeo NVSX kućnoj arkadnoj mašini bit će vam poznate. Riječ je o umanjenoj verziji nekadašnjih arkadnih kabineta, koja se može postaviti na stol i podržava igre s dva igrača.

15. Turtle Beach Stealth Pro

Kao što smo spomenuli već, za rad od kuće nam može ponekad smetati okolišna buka, stoga su Turtle Beach Stealth Pro slušalice vjerojatno idealno rješenje. Usput, riječ je i o gaming slušalicama, koje mogu parirati i najboljim bežičnim slušalicama općenito. Stealth Pro imaju 50 mm Nanoclear drajvere koji su ručno odabrani kako bi se smanjile razlike između lijevog i desnog audio kanala. Aktivno poništavanje buke može smanjiti neželjenu pozadinsku buku za čak 25 dB, bilo da treba utišati okolinu za igre ili posao.

Za maksimalno vrijeme korištenja, Stealth Pro omogućuje jednostavnu izmjenu 12-satnih baterija, s jednom baterijom koja se neprekidno puni. Stealth Pro dolazi u dvije verzije za kompatibilnost s PC i Xbox ili PC i PS4/PS5 i sposoban je za istovremeno povezivanje s nekoliko Bluetooth uređaja. Slušalice su dostupne za 329 dolara.

16. Pametni šah

Square Offov SWAP na prvu izgleda kao bilo koja druga šahovska ploča. Međutim, riječ je o šahovskoj ploči sljedeće generacije. Opremljena je umjetnom inteligencijom, koja se prilagođava vašoj razini vještine, što je čini ultimativnim protivnikom. Uz to, što je vjerojatno i najveća fora, figure se pomiču same od sebe i možete igrati s bilo kime diljem svijeta. Ugrađen je i šahovski trener, koji će vam pomoći svladati igru. Vaše šahovske partije se mogu i streamati online, a ugrađene su i baterije, ako ju trebate ponijeti nekuda sa sobom. Ploča se trenutno nalazi u fazi prednarudžbi, a dostupna je za 339 eura. Prvi primjerci trebali bi se isporučiti u studenom.


Foto: Getty Images
Članak možeš pročitati i
ovdje.

Trending

Od pametne vilice do ogledala koje skenira zdravlje vaše kože: Ovako će izgledati naši domovi

Ovaj članak nastao je u suradnji s 24sata.

Danas gotovo da nema kućanstva koje ne posjeduje više pametnih uređaja. Prema procjenama u budućnosti će naša kućanstva znati kakvog smo raspoloženja, trebamo li pomoć pri čišćenju i kakvo je zdravlje naše kože.

Tijekom posljednjeg desetljeća umjetna inteligencija (AI) postala je sveprisutan i nezamjenjiv dio našeg života. Svaki dan pojavljuju se novi uređaji koji su dizajnirani da nam olakšaju život, štede vrijeme i novac te nam pružaju bolje iskustvo u njihovu korištenju. Od chatbota i virtualnih pomoćnika, kao što su Siri i Alexa, do automatiziranih industrijskih strojeva i samovozećih automobila, teško je zamisliti život bez tehnologije i pametnih uređaja. Tako su i pametni domovi postali sve poželjniji, a broj pametnih uređaja u kućanstvima raste iz dana u dan. 

Oni rade umjesto vas 

Procjenjuje se da će do 2030. godine biti 25,4 milijarde IoT uređaja na svijetu, a diljem Europe već sad postoji više od 84 milijuna pametnih domova. Od pametnih mobitela i televizora, preko kamera i zvučnika, umjetna inteligencija sve više pronalazi svoje mjesto i u kuhinjskim uređajima koji maksimalno olakšavaju život i čine ga ugodnijim. 

Primjerice, neke pametne perilice rublja imaju sposobnost prepoznavanja vrste tkanine i prilagođavanja ciklusa pranja prema tome, a neke pametne pećnice mogu prepoznati vrstu hrane i automatski prilagoditi temperaturu i vrijeme pečenja. Isto tako već danas postoje i pametni hladnjaci s ugrađenim kamerama koje fotografiraju sadržaj hladnjaka i šalju slike na vaš mobitel. Na taj način možete vidjeti što imate u hladnjaku čak i kad niste kod kuće. Pametni hladnjaci također imaju mogućnost upozorenja kad se hrana približava kraju svog roka trajanja, što omogućuje da planirate obroke i izbjegnete bacanje hrane.
Neki proizvođači kućanskih uređaja razvili su i pametne tave koje koriste tehnologiju senzora kako bi pratile temperaturu hrane tijekom kuhanja i upozoravali korisnika kad je hrana spremna. Ove tave imaju i mogućnost automatskog okretanja hrane tijekom kuhanja kako bi se osigurala ravnomjerna toplinska obrada. Pametne tave obično su povezane s internetom putem Wi-Fi-ja kako bi se korisniku pružila potpuna kontrola nad procesom kuhanja putem pametnog telefona ili tableta.

A jedna tehnološka tvrtka iz Hong Konga otišla je korak dalje i osmislila najnoviji kuhinjski gadget, odnosno pametnu vilicu. Riječ je o kompjutoriziranoj vilici koja počne blago zujati ako jedete prebrzo. Proizvod broji svaki vaš zalogaj i prati koliko vam traje prosječan obrok. Nakon svakog obroka "pametna vilica" sinkronizira prikupljene podatke sa smartphoneom ili aplikacijom na računalu kako bi svaki njezin korisnik sam mogao pratiti svoje prehrambene navike i smanjiti prekomjernu težinu.

Koji su zahtjevi pametnog doma?

Kako se broj uređaja u pametnom domu svake godine povećava, brzina interneta postaje važnija nego ikad. Uz gigabitnu optičku vezu, kakvu nudi A1 Hrvatska, korisnici mogu uživati u stabilnijoj mrežnoj vezi i brzim prijenosima podataka, što je ključno za  upravljanje pametnim uređajima. 
Osim toga, optički internet može omogućiti prijenos velikih količina podataka, kao što su 4K videozapisi ili igre u stvarnom vremenu bez prekida ili usporenja.  A kad je riječ o pametnim domovima, to znači da će se svi pametni uređaji s optičkim internetom moći nositi s različitim izazovima i zahtjevima koji se javljaju kad se koristi velik broj uređaja i aplikacija u isto vrijeme.

Hoće li naši domovi biti pametniji od nas?

Još jedan od razloga dogradnje brze optičke mreže je i priprema za budućnost. Naime, zahvaljujući napretku umjetne inteligencije, pametni domovi moći će doista učiti o svojim vlasnicima ili stanarima predviđajući njihove potrebe. Jedna američka IoT tvrtka radi na softveru koji prati navike osobe, poput glazbe koju želi čuti ujutro ili koja svjetla želi da budu upaljena u određeno doba dana. Zatim, nakon što shvati korisnikove preferencije, automatski reproducira pravi popis za reprodukciju ili prigušuje svjetla prije spavanja. 

Također se predviđa da će pametni domovi u budućnosti biti u stanju prepoznati i odgovarati na emocije i potrebe svojih korisnika. Pametni uređaji moći će čitati izraze lica i glasa kako bi se prilagodili potrebama korisnika. Uz to, očekuje se da će pametni domovi biti u stanju prepoznati i rješavati probleme samostalno uz pomoć pametnih sustava detekcije požara, poplava i slično. Nedavno se počelo raditi i na pametnoj robotskoj ruci koja može djelovati kao vlasnikov osobni chef u kuhinji, radeći apsolutno sve - od rezanja povrća na kriške i kockice do pomoći pri čišćenju. A tvrtka za kupaonsku opremu eksperimentirala je i s WC školjkama za uzimanje uzoraka urina, dok je jedna tvrtka prijavila patente za ogledalo namijenjeno za praćenje zdravlja korisnika samo analizom njihove kože.

Dakle, s obzirom na sve prednosti koje pružaju, procjenjuje se da će u budućnosti pametni domovi postati standard u modernim kućanstvima. 


Foto: Getty Images
Članak možeš pročitati i
ovdje.
umjetna inteligencija

Trending

Gdje je Hrvatska kad govorimo o razvoju umjetne inteligencije?

Ovaj članak nastao je u suradnji s 24sata.

Industrija umjetne inteligencije trenutno vrijedi 120 milijardi dolara na globalnom tržištu, a očekuje se da će u sljedećem desetljeću rasti za najmanje 30% svake godine te će 2030. vrijediti ukupno 1,5 trilijuna dolara, govori najnovija statistika. O popularnosti ovog sustava svjedoči i podatak da trenutno gotovo svaka veća tvrtka na svijetu ulaže u razvoj AI-ja, dok, s druge strane, čak 84% ljudi koji koriste umjetnu inteligenciju nisu uopće svjesni da su s njom u interakciji.

Kako se umjetna inteligencija polako uvlači u naš život i koje su sve implikacije vezane za ubrzan i nekontroliran razvoj ChatGPT-a te sličnih aplikacija koje mijenjaju internet i svijet kakav poznajemo, pitali smo prof. dr. sc. Zvonka Kostanjčara iz Centra za umjetnu inteligenciju na FER-u i Martinu Silov, izvršnu direktoricu Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju (CroAI).

Problem lažnog sadržaja

Virtualni asistenti, softver za analizu slika, tražilice, sustavi prepoznavanja govora i lica, roboti, autonomni automobili, bespilotne letjelice, internet stvari... umjetna inteligencija smatra se ključnom za digitalnu transformaciju društva i kao takva postala je prioritet mnogim zemalja, uključujući Europsku uniju. 

Međutim, razvoj umjetne inteligencije ima pozitivne i negativne strane.

- Razvojem tehnologije općenito dolazi do rasta standarda svih ljudi, ali svaku novu tehnologiju ljudi mogu zlonamjerno koristiti i tu nastaju problemi koji se onda djelomično pokušavaju riješiti regulativom. Trenutno mislim da je generiranje lažnog sadržaja u obliku teksta, slike ili videa te njegovo korištenje u svrhu dezinformiranja jedan od većih izazova s kojim će se regulatori morati suočiti. Mislim da će biti sve teže 'običnim' građanima razlučiti koje su istinite vijesti, a koje su lažne - kaže naš sugovornik.

Primjerice, ChatGPT, o kojem se u posljednje vrijeme mnogo govori, omogućuje sasvim nov način pretraživanja informacija na internetu, kroz puno kompleksnije upite koji nisu bili mogući korištenjem tradicionalnih pretraživača. S druge strane, upozorava profesor, postoji rizik da će korisnici odgovore koje ChatGPT nudi prihvatiti bez provjere ispravnosti ponuđene informacije, iako njegovi odgovori nerijetko sadrže netočne informacije. Isto je i s drugim sličnim servisima.

Također, nedavno je netko objavio fotografije slavnih ljudi, koje uključuju Elona Muska, Kanyea Westa, Donalda Trumpa, Papu, Keanua Reevesa, Arianu Grande i druge, kako sudjeluju u natjecanju jedenja cementa. Fotografije su napravljene pomoću Midjourneya, programa umjetne inteligencije za generiranje fotografija i slika, te izgledaju nevjerojatno realno.

Europa kaska za Kinom i SAD-om?

Lažan sadržaj koji se počeo pojavljivati na društvenim mrežama pokazuje potrebu za uspostavom nekih konkretnih pravila. Taj je zadatak preuzela EU, koja sad već petu godinu radi na donošenju regulative za korištenje AI-ja. U rujnu prošle godine sastavila je konačan Prijedlog direktive o odgovornosti za AI, ali, nažalost, upravo je ta spora birokracija, govori Silov, jedan od razloga zbog kojih se EU nije bolje pozicionirala u ovoj industriji. 

- Posljednjih 30 godina iz Europe nije izašla niti jedna veća IT kompanija, a SAD i Kina diktiraju tempo. Koristimo njihove mobitele, čipove, generalno tehnologiju i danas se ponovno dijele karte, a karta je AI. Sad se definiraju i grade igrači u AI-ju za sljedećih 10 godina i svi iščekujemo saznati tko će se nametnuti kao vodeći - objašnjava Martina Silov.

- Europa će uskoro glasati o AI regulativi, a hoće li nas to pozicionirati kao lidere ili će nametnuti kočnicu u razvoju umjetne inteligencije u Europi, tek ćemo vidjeti - kaže.

Hrvatska pokazuje velik potencijal

A kako se pozicionirala Hrvatska, najbolje znaju naši domaći stručnjaci kojima je umjetna inteligencija dio posla. Od svih njih, CroAI možda najsustavnije i najredovitije prati tržište, i to tako što provodi mapiranje hrvatske scene. U posljednjem su popisu evidentirali više od 440 kompanija, startupova, ranih prihvatitelja i šireg ekosustava koji u poslovanju koriste AI. Od toga je zabilježeno više od 130 startupova i više od 40 tradicionalnih kompanija koje su počele implementaciju AI-ja - od banaka i teleoperatera do marketinških agencija i odvjetničkih ureda.

Sve više kompanija uviđa potrebu za osnivanjem internih odjela specijaliziranih za rad na AI rješenjima jer su ona postala neizostavan dio modernog poslovanja. U tome možda najviše prednjače IT tvrtke, ali ogromne prednosti koje pruža implementacija AI rješenja prepoznale su i mnoge druge hrvatske kompanije. Među njima je i A1 Hrvatska koji već nekoliko godina ima interni odjel pod nazivom Centar izvrsnosti za podatke i umjetnu inteligenciju u kojem radi dvedeset, većinom mladih stručnjaka, na rješenjima baziranima na umjetnoj inteligenciji. Razvijaju softverske robote, virtualne asistente, modele strojnog učenja te implementiraju aplikacije koje koriste AI rješenja. Na vrijeme su prepoznali i potencijale NLP (natural language processing) rješenja te posebnog AI sustava (chatbot) koji je olakšao i ubrzao svakodnevnu komunikaciju s korisnicima. 

- Sama činjenica da će najveći hrvatski exit biti AI startup govori dosta o tome gdje je Hrvatska na europskoj mapi. Google kupuje Photomath, jedan od najvećih hrvatski AI startupova, a špekulacije o cijeni su ogromne. To pokazuje da se u Hrvatskoj grade vrhunski proizvodi, da postoje stručnjaci koji ih mogu izgraditi, ali i oni koji to mogu plasirati - kaže Silov.

Uz to, Hrvatska je kroz CroAI s Francuskom i Njemačkom počela raditi na osnivanju Europskog AI Foruma, platforme kojoj je cilj povezati zakonodavce i osnivače startupova vezano za AI. Značajan je porast meetupova, konferencija i radionica na temu AI i machine learninga, a sve je više i učilišta i fakulteta koji uvode predmete na tu temu.

Tako, primjerice, Fakultet elektrotehnike i računarstva, upućuje nas profesor Kostanjčar, prati razvoj umjetne inteligencije od njezinih početaka - kako u nastavi tako i u znanstvenoistraživačkim projektima.

- Predmeti poput Inteligentnih sustava i Neuronskih mreža na FER-u su se predavali prije više od 25 godina. U listopadu 2019. godine na FER-u je osnovan Centar za umjetnu inteligenciju i najveći je istraživački centar na području umjetne inteligencije u Hrvatskoj, koji okuplja oko 200 istraživača iz 19 istraživačkih laboratorija - objašnjava naš sugovornik.

Uzevši sve to u obzir, naši sugovornici smatraju da Hrvatska ima solidnu perspektivu u razvoju AI-ja i da ne zaostaje za drugim vodećim zemljama.

Razvoj tehnologije nemoguće je zaustaviti

Umjetna inteligencija beskrajno je tehnološko područje koje može učiniti ljudski život ugodnijim, zabavnijim i produktivnijim, ali mnogi stručnjaci u svijetu smatraju da ne bi trebalo brzati. Međutim, u svijetu u kakvom trenutno živimo, je li realno moguće zaustaviti ili barem usporiti tehnološki napredak dok se čovječanstvo na neki način ne snađe?

- Mislim da ne treba zaustavljati tehnološki napredak i u biti nas on ne treba zabrinjavati. Naime, nemojmo zaboraviti da su gotovo sve tehnologije koje danas normalno koristimo bile u nekom povijesnom trenutku nove i tad su na sličan način zabrinjavale ljude. Ali ono na što bismo trebali obratiti pozornost je koristimo li te nove tehnologije ispravno, etički odgovorno i u koje svrhe - mišljenja je profesor Kostanjčar, s kojim se gotovo u potpunosti slaže i Martina Silov. 

Foto: Getty Images
Članak možeš pročitati i ovdje.

Trending

Svaki je dan prvi april - što prije to prihvatimo, bit će nam lakše razumjeti svijet u kojem živimo

Ovaj članak nastao je u suradnji s 24sata.

Prije nekoliko mjeseci fotografija koja prikazuje papu Franju u dugoj bijeloj puffer jakni obišla je društvene mreže i pritom zavarala mnoge korisnike. Iako fotografija izgleda stvarno, ubrzo se pokazalo da je riječ o umjetnoj inteligenciji.

Iza ove neobične fotografije stoji 31-godišnji građevinski radnik iz Chicaga, Pablo Xavier, koji je rekao za BuzzFeed.News da uvijek pokušava smisliti načine na koje će učiniti nešto smiješnim, a Papa nije bio iznimka. Xavier je za izradu fotografije koristio umjetničku tehnologiju MidJourney AI te ju je objavio na Facebook grupi "AI Art Universe", a potom i na Redditu. Šokirao se koliko je brzo fotografija postala viralna

Kad je nastala sveopća pomutnja, Twitter je uz nekoliko najuspješnijih tvitova stavio upozorenje da je fotografija generirana umjetnom inteligencijom i da je kreirana pomoću softverskog alata Midjourney. Ipak, unatoč upozorenjima, koja su uvele i ostale društvene mreže, ovaj je slučaj potvrdio sablasnu činjenicu: AI ima nevjerojatnu moć masovnog širenja dezinformacija i lažnih vijesti.

Zanimljivo je i koliko je ovaj trend uzeo maha, pa tako, ako upišete ovih dana pojam "popefrancis" u Instagram tražilicu, u rezultatima će se, osim stvarnih fotografija Pape, pojaviti mnogo "lažnih", odnosno onih koje je generirala umjetna inteligencija.

Spas je najprije u edukaciji

Ovaj primjer dokazuje da su više nego ikada naši sustavi prosuđivanja, na osnovi kojih donosimo određene zaključke i postupamo, ugroženi. Rješenje tog problema naš poznati astronom i pedagog Korado Korlević vidi u edukaciji.

- Treba shvatiti da je već došlo vrijeme u kojem je 'svaki dan 1. april'. Što prije to prihvatimo, bit će nam lakše razumjeti svijet u kojem živimo. To je ujedno razlog zbog kojeg postaje sve važnija funkcija škole, a to je naučiti učenike da razlikuju istinu od laži, da kritički razmišljaju. Nažalost, u tom području naš školski sustav stoji vrlo loše - govori Korlević i dodaje kako je u jednom istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma o kritičkom razmišljanju u podučavanju iz 2018. godine, između 140 zemalja, Hrvatska završila na poraznom 136. mjestu.

Ipak, nije samo hrvatski školski sustav zastario. Korlević smatra da su kurikularne promjene potrebne u cijelom svijetu.

- Danas su znanja toliko lako dostupna u pisanom i videoobliku da to graniči s nevjerojatnim. U školskom sustavu ne radi se dostatno na razvoju vještina, razlikovanju istine od laži, oslobađanju kreativnosti, odnosno stvaranju sustava u kojem djeca uistinu žele biti. Potrebno je odgojiti dobrog i sposobnog pojedinca koji razumije svijet oko sebe i spreman je na suradnju s drugima - kaže.

Postajemo li suvišni?

Edukacija je važna jer će sustavi umjetne inteligencije u dogledno vrijeme transformirati ne samo obrazovanje i školstvo kakvo poznajemo nego i tržište rada. AI već sad pomaže automatizirati procese, predvidjeti i oblikovati ishode i optimizirati vrijeme zaposlenika, a kako bi se u konačnici povećao profit. Mnogi se zato s dobrim razlogom pitaju hoće li u nekom trenutku postati jeftinije proizvesti digitalnog umjetnog radnika ili robota nego obrazovati i odgojiti čovjeka.

- Još dugo čovjek neće postati 'suvišan' na tržištu rada, ali sigurno će i dalje određenoj manjini, kojoj odgovara status quo, biti jeftinije 'kupovati mir' neaktivnog dijela stanovništva. Ta manjina, ili proizvođači, zapravo će u sve većoj mjeri većini, to jest potrošačima, 'prodavati snove', i to u obliku virtualne stvarnosti i videoigara. Dolazi virtualni 'eldorado' za potrošače - predviđa naš sugovornik.

Odlučili smo provjeriti slaže li se i ChatGPT s tim, pa smo ga pitali koje bi poslove ubuduće mogla zamijeniti umjetna inteligencija. Ovo je odgovor:

"Umjetna inteligencija već je preuzela i nastavlja preuzimati mnoge poslove u različitim sektorima. Neki od primjera poslova koji su već sada podložni automatizaciji uz pomoć umjetne inteligencije su:

  1. Računovodstvo: Umjetna inteligencija se koristi za obradu financijskih podataka, a zatim generira financijske izvještaje i analize.

  2. Marketing: Umjetna inteligencija koristi se za predviđanje trendova u potražnji i preferencijama potrošača te za personalizaciju marketinških kampanja.

  3. Zdravstvo: Umjetna inteligencija koristi se za dijagnosticiranje bolesti, otkrivanje novih lijekova i predviđanje zdravstvenih problema.

  4. Proizvodnja: Umjetna inteligencija koristi se za upravljanje automatiziranim proizvodnim procesima, upravljanje kvalitetom i planiranje proizvodnje.

  5. Transport: Umjetna inteligencija koristi se za upravljanje i planiranje rute vozila, poboljšanje sigurnosti prometa i optimizaciju logistike.

U budućnosti, umjetna inteligencija će vjerojatno preuzimati još mnoge druge poslove u različitim sektorima, posebice one koji uključuju ponavljajuće zadatke, obradu velike količine podataka ili predviđanje. Međutim, to ne znači da će ljudi postati suvišni na radnom mjestu - naprotiv, postoje mnogi poslovi koji će zahtijevati ljudske kvalitete poput kreativnosti, empatije i interakcije s drugim ljudima."


Opasnost ipak postoji

Zadivljujuće je da u samo nekoliko sekundi možemo dobiti ovako smislen i pametan odgovor, ali ovaj ubrzani razvoj umjetne inteligencije skriva potencijalne opasnosti.

- Briga je opravdana, ali ne zbog 'inteligencije', od koje većina strahuje, nego eventualnog nastanka samosvijesti i svih posljedica koje to može nositi. Točnije, umjetna se inteligencija ili samosvjesnost neće razvijati zbog genijalnosti programera koji sad pišu kod nego zbog evolucije softvera koji će pisati sam stroj. Nisu ptice nastale zato što su žabe bile pametne, evolucija je dostatan mehanizam u trenutku kad prorade evolucijski algoritmi. Treba samo vremena  - tvrdi naš sugovornik. 

Iz tog su razloga Elon Musk i skupina stručnjaka za umjetnu inteligenciju (AI), znanstvenika i profesora nedavno pozvali čovječanstvo na šestomjesečnu pauzu u razvoju sustava moćnijih od nedavno pokrenutog GPT-4. U otvorenom pismu upozoravaju na moguće rizike za društvo i čovječanstvo. I dok je pitanje Muskovih stvarnih namjera s tim pismom otvoreno za raspravu, jedno je sigurno - naš se planet suočava s promjenama značajnih razmjera. 

- Sve je povezano, a u osnovi svega smo mi, ljudi. Prirodne promjene kroz koje prolaze svi planeti uglavnom su spore, mi smo to ubrzali do razine da izazivaju izumiranje biljnih i životinjskih vrsta na razini geoloških katastrofa. Svijet dinosaura prestao je udarom asteroida. Nama on ne treba, znamo to napraviti i sami - za kraj nam je rekao Korlević.

Foto: Getty Images
Članak možeš pročitati i ovdje.