Održana prva Gen Z Akademija: Kreatori sadržaja otkrili kako se nositi s hejtom na internetu

#Cyberbullying #BoljiOnline
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 20.03.2024.
Prva Gen Z Akademija powered by A1

Ako ti ili tvoje dijete koristite društvene mreže, velike su šanse da pratite barem jednog influencera. Tinejdžeri danas znaju sve o najnovijim trendovima, modi, stilu i vokabularu, a pritom su im najčešći izvori vršnjaci, ali i kreatori sadržaja.

Dok influenceri mogu unijeti uzbuđenje i inspiraciju u živote djece i tinejdžera jer dijele svoja životna iskustva i stavove, uglavnom se radi o pomno osmišljenom sadržaju. Baš kao i druge slavne osobe, oni mogu imati pozitivan ili negativan utjecaj na svoju mladu publiku, a ključno je da mladi kritički razmišljaju o sadržaju koji prate.

Online svijet povlači brojna pitanja o privatnosti, stvarnosti, neprimjerenom sadržaju i utjecaju koji ostavlja na mentalno zdravlje i svakodnevno funkcioniranje.

Djeca oduvijek imaju uzore, ali oni više do popularnosti ne dolaze zahvaljujući posebnom talentu ili značajnim postignućima, već zbog svoje osobnosti, elokventnosti, spontanosti i drugih razloga.

Što je Gen Z Akademija?

Upravo zato što njihov glas posebno jako odjekuje kod djece, Centar za sigurniji internet (CSI) i A1 Hrvatska u suradnji s kreatorima sadržaja okupljenima u agenciji Mood Media, pokrenuli su projekt pod nazivom Gen Z Akademija powered by A1. Među njima su poznata lica poput Marca Cuccurina i Nike Pavičić, a tijekom sljedeća tri mjeseca posjetit će 10 osnovnih škola diljem Hrvatske u kojima će educirati učenike sedmih i osmih razreda o potencijalnim opasnostima u online svijetu

Cilj Gen Z akademije je na zabavan, ali edukativan način mladima dati uvid u njihove živote i način rada te istaknuti da takve uloge sa sobom nose veliku odgovnornost. Pritom su svi kreatori sadržaja završili Školu odgovornog influensanja i dobili certifikat „odgovornog influencera“.

Prva Gen Z akademija održana je 19. ožujka u Osnovnoj školi Središće u Zagrebu, gdje su kreatori sadržaja Marco Cuccurin, Andrea Pacadi, Monika Žilavi i Sead Hrustanović, uz Teu Čičić, socijalnu radnicu iz Centra za sigurniji internet, pričali o odgovornom korištenju tehnologije i konzumiranju sadržaja na društvenim mrežama.


Ovi kreatori sadržaja smatraju da je bitno znati tko im je publika i koliko utjecaj imaju na nju. Složni su da sadržaj koji se objavljuje na društvenim mrežama nije nužno stvaran, već se uljepšava zbog raznoraznih razloga.

„Korisnici zaboravljaju da je kreiranje sadržaja, odnosno prikaz savršenosti, zapravo nečiji posao. Djeca i mladi rijetko razmišljaju o pozadini onoga što su vidjeli, već im je bitno samo da ih sadržaj zabavlja“, rekla je Tea Čičić iz Centra za sigurniji internet na prvoj Gen Z Akademiji.

Ljubav, a ne block

Da online svijet može biti daleko od zabavnoga, kreatori sadržaja definitivno znaju iz svoga iskustva budući da se često susreću s hejterskim komentarima. Osim brisanja negativnih komentara i blokiranja komentatora, neki kreatori sadržaja kreativni su sa svojim metodama izbjegavanja negativnosti na društvenim mrežama.

Primjerice, kreatorica sadržaja Monika Žilavi školarcima je iznijela svoju strategiju koju naziva „Ljubav, a ne block“. „Smatram da većina osoba koje ostavljaju ružne komentare nisu zadovoljne svojim životima, a tuđa sreća im izaziva frustraciju. Ali ako vidim da postoji tračak nade da osoba može promijeniti mišljenje, izrazim zahvalnost na komentaru i uputim neku toplu riječ pa ta osoba nema više što odgovoriti jer se osjeća posramljeno“, objasnila je.


Na njezine se riječi nadovezao i Marco Cuccurin koji, kako kaže, koristi obrnutu psihologiju i na hejterski komentar odgovara s: „Ugodan ostatak dana“ ili „Želim ti sve najbolje“, što uglavnom rezultira isprikom od komentatora. „Na taj način potaknem osobu da razmisli što je učinila i sama zaključi da kreator sadržaja nije zaslužio takve riječi jer odgovara pozitivno, a ne negativno“, kazao je.

Ovi savjeti od velike su važnosti djeci jer je, prema statistikama Centra za sigurniji internet, više od 60 posto mladih doživjelo zlostavljanje putem interneta

Što s neprimjerenim sadržajem?

Odgajaju li danas influenceri djecu, pitanje je koje oko kojeg se struka i akteri slažu – djelomično da, ali odgovornost je ipak na roditeljima.

„Za razliku od televizije gdje postoje oznake o primjerenosti sadržaja za djecu (12, 15 i 18), na internetu to ne postoji pa ne znamo kojem je uzrastu što namijenjeno. Zato roditelji trebaju pomoći djeci pronaći primjeren sadržaj“, objasnila je Čičić.

Kako onda prepoznati je li nešto primjereno za djecu ili nije? Prema Čičić, sve što trebaš učiniti jest vjerovati svom unutarnjem detektoru neprimjerenog sadržaja, a potom svaku sumnju prijaviti odrasloj osobi od povjerenja.

Na svim društvenim mrežama postoji opcija prijavljivanja neprimjerenog sadržaja, poput cyberbullyinga, sextinga, lažnih vijesti ili iskorištavanja djece na internetu. No najčešći i automatski odgovor mreže jest da takvo što ne krši njihove smjernice pa sporna objava neće biti uklonjena. Međutim, ne moraš odustati, već zlonamjerni sadržaj možeš anonimno prijaviti na web stranici Centra za sigurniji internet. Njihovi će stručnjaci zatim kontaktirati određenu društvenu mrežu i u komunikaciji s njima pokušati ukloniti spornu objavu.

Uz to, ako te nešto s interneta uzrujalo, prestrašilo ili narušilo privatnost, možeš se obratiti stručnjacima iz Centra za sigurniji internet (CSI) na besplatni i anonimni broj 0800 606 606. A ako želiš uživo porazgovarati sa stručnjacima o istim temama, OVDJE možeš zatražiti termin za savjetovanje u Osijeku (Bana Josipa Jelačića 83, Višnjevac) i Zagrebu (A1 centar Gajeva, Gajeva 2/b). Osim toga, na platformi #BoljiOnline saznaj kako učiniti internet sigurnijim i pozitivnijim mjestom za sve nas.

Gen Z Akademija nastavlja s radom

Prva Gen Z Akademija powered by A1 pokazala je važnost educiranja mladih o odgovornom korištenju interneta i svijetu kreatora sadržaja i influencera. Kroz otvorene razgovore i praktične savjete, djeca su dobila alate kako bi osvijestila potencijalne opasnosti u online svijetu, ali i kako bi odgovorno koristila društvene mreže. 


Ovo je bila samo prvo od 10 predavanja koje će se do sredine svibnja održavati u osnovnim školama diljem Hrvatske. Uz četvero influencera s prve radionice, na ostalima će sudjelovati i druga poznata lica s kojima odrastaju današnje generacije, kao što su Nika Pavičić, Vedran Kantar, Rafaela Seba i Mirsad Kadić.

U nastavku donosimo raspored ostalih radionica:

- OŠ Molve, 9. 4. 2024.
- OŠ Vežica (Rijeka), 11. 4. 2024.
- IV OŠ Bjelovar, 16. 4. 2024.
- OŠ Ivana Filipovića (Osijek), 18. 4. 2024.
- OŠ Hugo Badalić (Slavonski Brod), 23. 4. 2024.
- OŠ Većeslava Holjevca (Zagreb), 25. 4. 2024.
- OŠ Dore Pejačević (Našice), 30. 4. 2024.
- OŠ Biograd, 6. 5. 2024.
- OŠ Ante Starčevića (Zagreb), 14. 5. 2024.

Foto: Mood Media

Povezane vijesti

Vidi sve vijesti
Prvo savjetovalište Centra za sigurniji internet u Zagrebu

Sve teme

Sigurniji internet za sve nas: U Zagrebu je otvoreno prvo psihološko savjetovalište za online nasilje

Centar za sigurniji internet (CSI) u 2023. godini zaprimio je 300 % više poziva građana kojima je bilo potrebno savjetovanje ili psihološka pomoć djeci koja su doživjela neki oblik nasilja na internetu, u odnosu na godinu prije. S obzirom na sve veću potrebu za stručnom pomoći, u prostorijama A1 centra u zagrebačkoj Gajevoj ulici, otvoreno je prvo CSI savjetovalište specijalizirano za pružanje stručne pomoći roditeljima i djeci koja su se upoznala s negativnom stranom online svijeta. Riječ je o problemima sigurnosti na internetu, sextingu, pretjeranom korištenju tehnologije, cyberbullyingu, lažnim vijestima te ostalim rizicima s kojima se djeca i mladi mogu suočiti na internetu. 

Radno vrijeme novootvorenog Savjetovališta je radnim danom od 8 do 16 sati, a u slučaju hitnosti, stručnjaci su također dostupni na besplatan i anoniman broj 0800 606 606. Za savjetovanje je potrebno dogovoriti termin mailom na info@csi.hr.

„Savjetovalište će biti ključna točka pružanja pomoći i podrške djeci, mladima, roditeljima i stručnjacima koji se suočavaju s izazovima digitalnog svijeta. Ovdje će naš tim stručnjaka, s psiholozima, socijalnim radnicima i drugim stručnjacima, biti na raspolaganju kako bi pružio savjetovanje, podršku i edukaciju o sigurnom ponašanju na internetu. Ovo Savjetovalište predstavlja ne samo novi prostor za pomoć, već i simbol naše posvećenosti u borbi protiv svih oblika digitalnog nasilja i zloupotrebe. Pozivamo sve roditelje, djecu, obrazovne institucije i stručnjake da iskoriste naše usluge i pridruže se zajedničkom naporu za stvaranje sigurnijeg internetskog prostora za sve“, istaknuo je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu

Novootvoreno Savjetovalište pružit će iznimnu podršku i institucijama koje su usmjerene na pružanje pomoći djeci i mladima. „Svjedoci smo da su danas promjene u digitalnom okruženju vrlo brze i da je svima nama teško pratiti trendove u tom području. Zato je i djeci i učiteljima, a posebno roditeljima, potrebna podrška i osnaživanje kako bi sigurno koračali kroz digitalni svijet, koristili mogućnosti koje im taj svijet pruža i znali se zaštiti. Centar za sigurniji internet ne samo da prati trendove u digitalnom svijetu, nego ih i sam kreira i zaista su jedina ustanova koja je u ovom području dugo vremena sveprisutna od praćenja povreda prava djece na internetu, trendova, mogućnosti zaštite do savjetovanja i edukacija za sve ključne dionike kao i senzibiliziranja javnosti za ovu problematiku“, rekla je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu

Doniraj i podrži rad mobilnih timova CSI-ja

Višegodišnja suradnja A1 Hrvatska i CSI-ja temelji se na zajedničkoj viziji interneta kao sigurnog online prostora. Stoga je i na fundraising platformi Čini pravu stvar pokrenut novi izazov pod nazivom Svako dijete je bitno, gdje god se nalazilo kojim se želi prikupiti 40.000 eura za mobilni tim CSI-ja. Time će priliku za stručnim savjetima djelatnika CSI-ja dobiti i brojna manja mjesta u kojima se djeca i odrasli nemaju priliku kvalitetno educirati o negativnim aspektima online svijeta. 

„Iznimno sam ponosna što smo ponovno pokazali uspješnost tandema CSI i A1 Hrvatska u pokretanju i realiziranju projekata koji pružaju značajan doprinos edukaciji građana o pozitivnim i negativnim stranama online svijeta. Naša suradnja kroz platformu #BoljiOnline odražava duboko razumijevanje važnosti sinergije između telekom industrije i stručnjaka za online sigurnost u kreiranju pozitivnih trendova u digitalnom društvu. Prema tome, uspješni projekti koji su za nama, pa tako i otvaranje ovog Savjetovališta, nisu samo dokaz da radimo odličan posao, već su i motivacija da nastavimo djelovati kao pokretač pozitivnih društvenih promjena koje upućuju na to da je A1 Hrvatska više od telekoma“, istaknula je Iva Ančić, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja u A1 Hrvatska

Zajednički projekti Centra za sigurniji internet i A1 Hrvatska

CSI savjetovalište nije bila jedina društveno odgovorna inicijativa koja je predstavljena na otvorenju. Naime, CSI i A1 Hrvatska u suradnji s kreatorima sadržaja okupljenima u Mood Media agenciji, među kojima su i Marko Cuccurin te Nika Pavičić, u sljedeća će tri mjeseca posjetiti 10 osnovnih škola diljem Hrvatske gdje će radionicama pod nazivom Gen Z Akademija powered by A1 educirati učenike sedmog i osmog razreda o potencijalnim opasnostima online svijeta. Kako bi što efikasnije osvijestili učenike o odgovornom ponašanju u online svijetu, svi kreatori sadržaja pohađali su Školu odgovornog influensanja te zavrijedili certifikat „odgovornog influencera“. 

Podijeljene su i LIKE nagrade kojima CSI odaje priznanje onima koji su se posebno istaknuli u promicanju odgovornog ponašanja u online svijetu. Tako je LAJK za odgovornost uručen zagrebačkoj Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, dok je LAJK za odgovorno izvještavanje dodijeljen kreatorici sadržaja Gloriji Peranić. LAJK za digitalno odgovornog roditelja primila je pjevačica Franka Batelić, a pravobraniteljici za djecu Helenci Pirnat Dragičević uručen je LAJK za promicanje odgovornosti na internetu.

Foto: A1 Hrvatska

Uznemirujući sadržaj u WhatsApp grupama među mladima

Sve teme

Savjeti za roditelje i nastavnike: Što učiniti kada je dijete član uznemirujuće grupe na WhatsAppu?

WhatsApp grupe s uznemirujućim sadržajem nažalost nisu novost ni u Hrvatskoj. Jedna takva već neko vrijeme kruži među osnovnoškolcima, a u njoj se širi govor mržnje, pornografski materijali i slično, dok su sudionici pozvani da u nju uključe sve koje poznaju.

Stručnjaci iz Centra za sigurniji internet tvrde da pristup ovakvim grupama zahtijeva hitnu reakciju. Zato roditeljima savjetuju da provjere jesu li njihova djeca pozvana u grupu te da ih upozore te da ne pozivaju druge učenike.

U nastavku pročitaj nekoliko savjeta za roditelje i nastavnike u slučaju da je tvoje dijete ili učenik uključeno u WhatsApp grupe s uznemirujućim sadržajem.

Spremi dokaze

Ako dijete ima kontakt s porukama neprimjerenog sadržaja, prvi je korak spremiti dokaze za predaju policiji. Spremi screenshot (snimku zaslona) ili izvezi kompletan sadržaj u obliku fotografije ili tekstualnog dokumenta

Kako izvesti razgovor i multimedijski sadržaj u WhatsAppu? Prati ove korake u aplikaciji:

1. Pokreni WhatsApp na mobitelu (Whatsapp Web ne nudi opciju izvezivanja).
2. Klikni na grupu čiji razgovor želiš izvesti i spremiti.
3. Klikni na tri točke u gornjem desnom kutu razgovora.
4. Klikni na “Više”.

5. Klikni na “Izvezi razgovor”.

6. Odaberi opciju “Uključi medijske zapise”.

7. Odaberi kojom ćete opcijom poslati izvezeni razgovor (e-mailom, SMS-om, WhatsAppom).

Prijavi policiji i Centru za sigurniji internet

Za prijavu uznemirujućeg sadržaja putem Hotline obrasca Centra za sigurniji internet, trebaš doći do poveznice grupe, a do nje možeš doći ovako:

1. Klikni na ime same grupe (njezin naziv na vrhu ekrana) da otvoriš detalje grupe.
2. Na dnu ekrana klikni na opciju ”Pozovi poveznicom”.


3. Klikni na opciju “Kopiraj poveznicu”.
4. Poveznicu zatim možete priloži u Hotline obrascu. Sadržaj je moguće prijaviti i direktno policiji putem aplikacije Red Button.

Prijavi i napusti grupu na WhatsAppu

Grupu koja dijeli uznemirujući sadržaj možeš prijaviti putem WhatsApp aplikacije i napustiti je slijedeći ove korake:

1. Klikni na ime same grupe da otvoriš detalje.
2. Na dnu ekrana klikni na opciju “Prijavi grupu”.
3. Nakon što spremiš potrebne dokaze, stavi kvačicu kod opcije “Napusti grupu i izbriši razgovor”.

4. Klikni na “Prijavi”.

Prilikom prijave grupe, posljednjih pet poruka u grupi proslijedit će se WhatsAppu te nitko u grupi o tome neće biti obaviješten.

Osiguraj nemogućnost dodavanja u grupu

Ako želiš spriječiti mogućnost nepoželjnog dodavanja u grupe, to možeš učiniti u postavkama sigurnosti. Preporuka je da u postavkama WhatsAppa (Privatnost – Grupe) djeca postave tko ih može dodavati u grupe na sljedeći način:

1.    Na svom profilu otvori izbornik “Postavke”.
2.    Klikni na opciju “Privatnost”.
3.    Kliknite na opciju “Grupe”.
4.    Odaberi osobe koje te više neće moći dodavati u grupu opcijom “Moji kontakti, osim…”

Administratori koji te ne mogu dodati u grupu, moći će te pozvati privatno. Preporuka za djecu je da postavke namjeste tako da ih u grupe mogu dodavati članovi obitelji i nekoliko bliskih prijatelja. Međutim, pripazi na jednu stvar - ova se postavka ne primjenjuje na grupe s obavijestima zajednice

Ako je tebi ili nekome koga znaš potrebna pomoć i podrška zbog ovakvih ili sličnih uznemirujućih sadržaja, stručnjaci Centra za sigurniji internet stoje ti na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 8 do 16 sati.

Foto: Getty Images/Screenshot