Sve što trebaš znati o ovisnosti o internetu: Simptomi, uzroci, savjeti i kome se obratiti

#Pretjerano korištenje tehnologije #BoljiOnline
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 21.02.2024.
Ovisnost o internetu i društvenim mrežama

Internet je vrlo vjerojatno sastavni dio tvog poslovnog, ali i privatnog života. Neka istraživanja pokazuju da u prosjeku provedemo 11 sati dnevno pred ekranima. Upravo zato stručnjaci su sve zabrinutiji zbog relativno novog koncepta ovisnosti o internetu i apeliraju da je se tretira kao i druge vrste ovisnosti.

Iako ovisnost o internetu još uvijek nije službeno priznata kao mentalni poremećaj, to ne umanjuje njezinu ozbiljnost. Ovisnost ne uključuje samo unos kemijskih ili psihoaktivnih tvari u organizam, već se može razviti iz aktivnosti ili ponašanja koje postaju navika ili nužnost.

Kao i kod drugih vrsta ovisnosti, ne postoji jedan uzrok ovisnosti o internetu, već se oni razlikuju od osobe do osobe.

Ovisnost ili navika?

Ako tvoje navike nisu štetne po nikoga, onda nemaš razloga za brigu. Primjerice, višesatno igranje videoigara vikendom ne znači da patiš od ovisnosti o videoigrama.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 2018. godine službeno je priznala gaming disorder kao bolest i smjestila ga u područje bolesti ovisnosti. Ova se dijagnoza odnosi samo na prekomjerno igranje videoigara, a ne na korištenje interneta.


Kada je riječ o internetu, određivanje granice između navike i ovisnosti poprilično je izazovno.

Navika je ponašanje koje redovito ponavljaš, dio tvoje svakodnevne rutine. Može biti dobra, kao npr. usisavanje, ili loša poput grickanja noktiju kad si pod stresom.

S druge strane, ovisnost uključuje ponašanje ili konzumaciju supstanci jer se osjećaš nagrađeno za to. U tom slučaju može ti biti teško spoznati da je nešto štetno za tebe, ali ne možeš prestati.

Naprimjer, navika je skrolanje Instagramom uz jutarnju kavu, a ako se ne možeš zaustaviti nakon kave i zbog toga kasniš na posao ili s važnim zadacima, vjerojatno se radi o ovisnosti.

Simptomi ovisnosti o internetu

Izazovno je precizirati točne simptome ove ovisnosti, ali provedena su brojna istraživanja na tu temu koja su precizirala neke znakove.

Prema studiji iz 2012., patiš od ovisnosti o internetu ako provodiš veći dio dana online radeći nešto navezano uz posao (igranje videoigara ili pregledavanje interneta) i primjećuješ jedan od ovih simptoma:

-    nagle promjene raspoloženja
-    intenzivna briga o tome što se događa na internetu kada nisi online
-    nemogućnost kontroliranja vremena provedenog online
-    provođenje više vremena online da osjetiš određenu emociju ili raspoloženje
-    simptomi odvikavanja, kao što su razdražljivost, fizički bolovi i depresija, kada ne provedeš „dovoljno“ vremena na internetu
-    provođenje vremena na internetu unatoč sukobu s voljenima, na poslu ili u školi.

Što uzrokuje ovisnost o internetu?

Kao što smo već naveli, ne postoji jedinstveni uzrok ovisnosti o internetu. Uključeno je nekoliko faktora, poput genetike, mentalnog zdravlja i okolišnih čimbenika.

Dio stručnjaka smatra i da su neki pojedinci skloniji ovisnostima jer nemaju dovoljno dopaminskih receptora u mozgu ili nemaju pravilnu ravnotežu serotonina i dopamina.

Kako ograničiti vrijeme na internetu?

Ako te brine koliko vremena provodiš online, postoje neke stvari koje možeš poduzeti prije pronalaska profesionalne pomoći.

Postavi tajmer na mobitelu i računalu
Većina pametnih telefona ima ugrađene postavke s kojima možeš ograničiti svoje vrijeme na određenim aplikacijama. Primjerice, ako provodiš četiri sata dnevno na TikToku, postavi tajmer i zaustavi korištenje nakon određenog trenutka u danu.

Poveži se sa svojom okolinom
Ako si puno na internetu jer se osjećaš usamljeno ili isključeno, idealan je trenutak da se pridružiš nekoj volonterskoj grupi ili npr. književnom klubu u kvartu. Tako ćeš upoznati nove ljude i zaokupiti se nekoliko sati tjedno, što ti može pomoći da se ne osjećaš toliko izolirano.

Meditiraj
Višesatno surfanje ili gejmanje može umoriti tvoj mozak. Odmori se i resetiraj glavu uz meditaciju koja će ti oduzeti samo nekoliko minuta dnevno. Na raznim streaming servisima pronaći ćeš mnogo besplatnih vođenih meditacija.

Kako izgleda liječenje od ovisnosti o internetu?

Postoji više vrsta stručne pomoći koju možeš odabrati ili preporučiti voljenoj osobi.

Individualna terapija
Razgovor jedan na jedan s terapeutom podrazumijeva redovite sastanke na kojoj ćeš razgovarati o svojoj ovisnosti i procesu oporavka, ponavljajućim emocijama i navikama te ciljevima koje si postaviš na putu oporavka.

Grupna terapija
Odlaskom na grupnu terapiju povezat ćeš se i razgovarati s ljudima koji imaju iste probleme kao i ti.

Bolničko i izvanbolničko liječenje
Mnoge klinike za poremećaje ovisnosti nude programe za ovisnost o internetu. Primjerice, u Psihijatrijskoj bolnici sv. Ivan u zagrebačkom Jankomiru postoji dnevna bolnica za ovisnost o internetu i videoigrama.

Unatoč dostupnim rješenjima, mali broj ovisnika odlučuje se na liječenje. Razlozi su razni, od nedostatka informiranosti i neprepoznavanja problema do straha od osuđivanja i općoj društvenoj prihvaćenosti takvog ponašanja. Naime, ovisnost o internetu razlikuje se od drugih oblika ovisnosti jer je internet sastavni dio naše svakodnevice. Zato nije moguće inzistirati na potpunoj apstinenciji jer većina nas radi uredske poslove i ne može izbjeći računala.

Foto: Getty Images

Povezane vijesti

Vidi sve vijesti
Prisluškivanje putem mobitela

Sve teme

Mobiteli i prisluškivanje: Zašto se neki oglasi na mrežama pojavljuju nakon razgovora o proizvodu?

Sigurno ti se nekada dogodilo da ti se nakon razgovora o određenom proizvodu, upravo taj proizvod počeo prikazivati na oglasima na društvenim mrežama. U takvim situacijama vjerojatno se zapitaš – prisluškuje li me mobitel?

Ako se pitaš radi li se samo o slučajnosti, stručnjaci iz Centra za sigurniji internet tvrde da nas pametni telefoni „slušaju“ u određenoj mjeri.

Aplikacije za virtualne asistente poput Siri daju odgovore na tvoja pitanja, a svaka aplikacija koja ima pristup tvome mikrofonu može te slušati ako joj to dopustiš. Sljedeći put kada kažeš “Hey Siri” ili “Hey Google”, imaj na umu da je to slično otvaranju prozora internet preglednika. Ali zašto nas uopće mobitel “sluša”?

Odgovor je - uglavnom zbog ciljanih oglasa. Google i druge tražilice prate tvoju povijest pretraživanja kako bi online oglasi koji ti se prikazuju bili relevantni za tvoje posebne interese, a isto tako se koriste i glasovni podaci. To oglašivačima pomaže da bolje iskoriste sredstva svojih klijenata i izbjegnu ulaganje u neučinkovite oglase.

Psihološki fenomen ili stvarna prijetnja?

Dio informatičkih stručnjaka tvrdi da se ciljani oglasi pojavljuju samo ako ih pretražuješ na internetu i sve pripisuju psihološkom fenomenu. Smatraju da ciljane oglase primjećuješ tek kada proizvod spomeneš drugoj osobi, a ne pamtiš pretraživanje na internetu ili zadržavanje pogleda na određenoj reklami. Osim toga, uređaji ne moraju prisluškivati razgovore jer ni ne trebaju. Naime, velika je vjerojatnost da su već dobili sve potrebne podatke od tebe zbog dopuštanja "kolačićima" da prate tvoje aktivnosti na internetu.

Drugi tvrde da mobitel skuplja podatke dok god radi. Iako direktno prisluškivanje nije dokazano, definitivno nije nemoguće.

Važno je znati da često daješ pristanak mobitelu da te “sluša” kada prihvaćaš uvjete i odredbe koje najčešće niti ne pročitaš i samo klikneš “Prihvaćam”, a tada te mobitel zapravo potpuno legalno sluša. Važno je spomenuti da mobiteli mogu i nelegalno slušati, odnosno to čine bez tvoga pristanka. To se često događa putem zlonamjernih softvera koji zaraze pametne telefone ili špijunskih programa. Zbog toga je dobro ograničiti dozvole koje daješ aplikacijama te čitati uvjete i odredbe novih programa koji traže pristup mikrofonu.

Ako se pitaš sluša li te mobitel u svakom trenutku, odgovor je također – da. Uređaj mora stalno prisluškivati kako bi prepoznao glasovne naredbe za virtualne asistente, no svakako ne ignorira sve ostalo što govoriš. Iako obično ovo nije zlonamjerno, logično je da svejedno brineš oko svoje privatnosti. Na primjer, na iPhone uređajima Siri stalno sluša što govoriš kako bi čula kada joj se obratiš, a iPhone nasumično odabire dijelove razgovora koje je snimila Siri kako bi utvrdio kako može poboljšati svoju uslugu.

Kako da te mobitel "ne prisluškuje"?

Pregledaj dopuštenja za mikrofon dodijeljena različitim aplikacijama i onemogući virtualne asistente. Virtualne asistente onemogući ovako:

iPhone uređaji: Otvori postavke, klikni na Siri i pretraživanje, zatim isključi sljedeće opcije. Pritisni bočni gumb za Siri i „Dopusti Siri“ kada je uređaj zaključan. Kada vam se pojavi skočni prozor, klikni na „Isključi Siri“.

Android uređaji: Otvori postavke, zatim klikni na „Google – Račun i usluge“, zatim „Pretraga“, „Pomoćnik i glas“. Zatim izaberi „Podudaranje glasa“ i isključi opciju „Hey Google”.

Za isključivanje pristupa mikrofonu za određene aplikacije otvori Postavke, zatim određenu aplikaciju i klikni na opciju isključivanja mikrofona.

Donosimo ti i savjete za zaštitu privatnosti na pametnim telefonima:
-    Pregledaj dozvole aplikacija i odluči treba li im zaista pristup mikrofonu i tvojim razgovorima.
-    Preuzimaj aplikacije iz službenih trgovina.
-    Izbriši povijest glasovnih zahtjeva na Google asistentu kako tvoji osjetljivi podaci ne bi bili ugroženi.
-    Koristi VPN za zaštitu svoje privatnosti.

Imaš dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji internet stoje ti na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 8 do 16 sati.

Osim toga, na stranici #BoljiOnline saznaj kako koristiti tehnologiju odgovorno te učiniti internet sigurnijim i pozitivnijim mjestom za sve.

Foto: Getty Images

Korištenje mobitela tijekom noći

Sve teme

Korištenje ekrana usred noći: Kako se oduprijeti buđenju zbog provjeravanja notifikacija na mobitelu?

U današnje digitalno doba teško je zamisliti dan bez mobitela. Vjerojatno je uvijek uz tebe, što god radiš i gdje se god nalaziš. Problem može nastati kada korištenje mobitela postane prekomjerno i kada te stalna želja za provjeravanjem mobitela ometa u obavljanju određenih aktivnosti, na primjer u spavanju.

Istraživanje neprofitne organizacije Common Sense Media pokazalo je da gotovo 60 posto mladih ostavlja svoje mobitele blizu sebe tijekom spavanja. Ako je mobitel stalno pokraj tebe, možeš biti u konstantnom iskušenju za  provjeravanjem obavijesti koje dobivaš u noćnim satima. Zapravo, vjerojatno imaš tendenciju provjeriti kakva ti je notifikacija stigla kada ti mobitel zasvijetli ili proizvede zvuk obavijesti. Ako to činiš u vrijeme kada pokušavaš zaspati, problem je što često odgađaš san zbog scrollanja iako ti je početna ideja bila samo pogledati notifikaciju.



Postoji nekoliko mogućih razloga zašto se budiš tijekom noći zbog provjeravanja mobitela:

- FOMO (eng. fear of missing out), odnosno strah od propuštanja. FOMO je zapravo fenomen koji predstavlja stalno provjeravanje notifikacija i obavijesti koje dolaze na komunikacijske grupe ili profile radi straha od propuštanja određenog događaja. 

- Želiš biti u toku s onime što tvoji prijatelji rade u tom trenutku i informirati se.

- Obavijesti nisu utišane pa te bude.

Kako do boljeg sna?

Korištenje mobitela prije spavanja (i buđenje radi provjeravanja mobitela) može imati brojne negativne utjecaje na tvoj san. Može utjecati na kvalitetu sna, što posljedično može dovesti do slabljenja određenih kognitivnih funkcija poput koncentracije i pamćenja. Plavo svjetlo koje emitiraju ekrani mozgu može otežati oslobađanje hormona koji nas čini umornima – melatonina. Manjak sna zbog provjeravanja mobitela može povećati i rizik od pojave depresije i anksioznosti

U nastavku ti donosimo nekoliko prijedloga za bolji san, zbog čega ćeš bolje funkcionirati tijekom dana i staviti upotrebu mobitela pod kontrolu:

- Ne koristi mobitel i ostale digitalne tehnologije najmanje 90 minuta prije odlaska u krevet

- Ako ostavljaš mobitel na punjaču tijekom noći, prikopčaj ga na punjač u drugoj prostoriji jer tako eliminiraš iskušenje, odnosno korištenje mobitela.

- Koristi aplikacije pomoću kojih možeš pratiti svoje vrijeme provedeno na mobitelu te pratiti napredak u postizanju vremenskog cilja koji si odrediš. 

- Svakoga dana postavi podsjetnik za ostavljanje mobitela sa strane (gdje neće privlačiti tvoju pažnju) nekoliko sati prije spavanja te posveti to vrijeme osobnoj higijeni, čitanju knjige ili drugim sličnim aktivnostima. 


Važno je shvatiti koliko je dobar i kvalitetan san važan za svakodnevno funkcioniranje, koji su negativni utjecaji korištenja mobitela u kasnim satima te kako manjak sna ili loša kvaliteta sna utječu na tebe i tvoje svakodnevno funkcioniranje.

Imaš dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji internet stoje ti na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08 do 16 sati. Osim toga, na stranici #BoljiOnline pronađi više sličnih tema i educiraj se o sigurnosti na internetu, odgovornom korištenju tehnologije, sprječavanju cyberbullyinga i lažnim vijestima.

Foto: Getty Images