Iznenađujući rezultati studije o plavom svjetlu: Znanstvenici su došli do novog otkrića o utjecaju ekrana na spavanje

#Pretjerano korištenje tehnologije #BoljiOnline
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 24.01.2024.
Korištenje mobitela prije spavanja

Iz spektra vidljive svjetlosti vjerojatno se najviše govori o tzv. plavom svjetlu koje je ključno za regulaciju ljudskog ciklusa spavanja i budnosti (cirkadijalni ritam). Razlog tomu je što se dosad vjerovalo da remeti san jer ga emitiraju zasloni računala, pametni telefoni, tableti i LED televizori.

Brojna istraživanja pokazala su da prevelika izloženost plavom svjetlu koja dolazi s pametnih telefona i drugih uređaja može oštetiti očnu mrežnicu, dovesti do naprezanja očiju te negativno utjecati na kvalitetu i trajanje sna.

Međutim, nova studija znanstvenika sa Sveučilišta u Baselu i Tehničkog sveučilišta u Munchenu sugerira da plavo svjetlo možda nije toliko opasno za naš unutarnji sat

Kako plavo svjetlo utječe na san?

Svjetlost se u ljudskom oku pretvara u električne impulse kroz različite stanice – čunjiće, štapiće i intrinzično fotoosjetljive retinalne ganglijske stanice.

Ganglijske stanice su fotoreceptori u oku koji imaju ulogu u ciklusu spavanja i budnosti. Druga dva fotoreceptora u oku, štapići i čunjići, osiguravaju vid pretvarajući svjetlost koja dolazi u oko u električne signale koji se prenose u mozak.

Plavo svjetlo ima kratku valnu duljinu i pomoću čunjića se pretvara u plavu boju. S druge strane, štapići ne razlikuju boje, a ganglijske stanice primaju informacije o intenzitetu svjetla i sudjeluju u reguliranju noćne supresije melatonina.

„Kod ljudi, glavni efekt svjetla na unutarnji sat i spavanje posredovan je preko posebnih ganglijskih stanica osjetljivih na svjetlo u mrežnici, koje maksimalno reagiraju na svjetlo kratke valne duljine oko 490 nanometara. To je bilo poznato i prije naše studije. Međutim, postojao je razlog za vjerovanje da bi boja svjetlosti koju kodiraju čunjići također mogla biti relevantna za unutarnji sat, jer i njihovi signali služe kao dodatni podaci za unutarnji sat. Pitanje je bilo jesu li ti podaci relevantni“, pojasnila je za Medical News Today glavna autorica studije, dr. Christine Blume, psihologinja iz Centra za kronobiologiju Sveučilišta u Baselu.

Zanimljivi rezultati studije

Za ovu studiju znanstvenici su izložili 16 sudionika plavkastom, žućkastom i bijelom pozadinskom svjetlu jedan sat prije spavanja.

Znanstvenici su dizajnirali ova svjetla kako bi aktivirali čunjiće osjetljive na boju u mrežnici na kontrolirani način. Rezultati su pokazali da je stimulacija ganglijskih stanica osjetljivih na svjetlo bila jednaka za sva tri svjetla. To je znanstvenicima omogućilo razdvajanje svojstva svjetlosti koja bi mogla utjecati na ciklus spavanja i budnosti.

Došli su do spoznaje da se najveće promjene svjetline i boje svjetla (iz narančaste u plavu i obrnuto) događaju oko izlaska i zalaska sunca. Međutim, znanstvenici nisu pronašli dokaze da su varijacije u boji svjetla na tom spektru imale preveliku ulogu na ljudske obrasce spavanja. Naprotiv, njihovi su rezultati potvrdili ono što su dokazale i prethodne studije, to da su ganglijske stanice najvažnije za naš unutarnji sat.

Ukratko, učinci svjetlosti na obrasce spavanja mogli bi biti složeniji nego što se dosad mislilo

Utjecaj različitih vrsta svjetlosti na spavanje uključuju mnogo faktora. Zato su potrebna daljnja istraživanja koja bi mogla precizirati koji faktor utječe na san, kao i otkriti konkretan utjecaj plave svjetlosti.

Autori studije složni su u preporuci da se smanji vrijeme provedeno pred ekranom prije spavanja sve dok se ne otkrije utjecaj plave svjetlosti na naš san.

Foto: Getty Images

Povezane vijesti

Vidi sve vijesti

Sve teme

Mali rječnik generacije Alfa: Znaš li što znače izrazi "rizz", "sus" i "no cap"?

Generacija Alfa prva je generacija koja je u potpunosti rođena u 21. stoljeću, točnije između 2010. i 2025. godine. Radi se o generaciji na koju tehnologija ima najviše utjecaja jer su rođeni okruženi njome i zbog čega se nazivaju i iGeneration.

Oni ne znaju za svijet bez društvenih mreža i interneta, a koliko god im njihovi roditelji milenijalci nastojali ograničiti vrijeme koje provode uz ekrane, činjenica je da će se s tehnologijom snalaziti bolje od svih generacija dosad. Naravno, to mijenja način na koji se socijaliziraju, uče, konzumiraju video sadržaj, slušaju glazbu, itd.

Iako najstariji pripadnici ove generacije trenutačno imaju samo 14 godina, njihov žargon, sleng i smisao za humor već zbunjuju starije. Velik dio njihova internetskog slenga nastao je pod utjecajem prethodnika, generacije Z i milenijalaca, a budući da je neizbježan na društvenim mrežama, rijetko tko se nije susreo s njime u online svijetu.


Izrazi kojima se koristi generacija Alfa stalno se mijenjaju i razvijaju pod utjecajem videoigara, influencera i platformi za streaming.
U nastavku ti donosimo neke od najpopularnijih izraza koje koristi ova generacija, kao i njihova objašnjenja.

Rizz

Oxford University Press krajem 2023. proglasio je „rizz“ riječju godine. Skraćena verzija riječi karizma koristi se da pri opisivanju nečijeg šarma ili sposobnosti privlačenja druge osobe. „Rizzler“ se koristi kada netko ima poveću količinu „rizza“, a "rizz" se može koristiti i kao glagol, npr. kao „rizz up“, što znači privući osobu. Važan je i kontekst korištenja riječi pa „W rizz“ znači da netko ima puno „rizza“, dok „L rizz“ znači suprotno.

Sus

Izraz "sus" skraćenica je engleske riječi „suspicious“, odnosno "sumnjiv" ili "osumnjičen", a koristi se prozivanje nekoga tko se ponaša sumnjivo ili nepouzdano.
Riječ je popularizirala globalno popularna videoigra „Among Us“ u kojoj igrači pokušavaju identificirati varalicu koja sabotira njihovu misiju.

Bet

Generacija Alfa koristi riječ „bet“ umjesto „OK“. Popularizirali su je tinejdžeri u SAD-u u 90-ima, no trenutačno je vrlo popularna među mladima. Obično se izgovara s uzbuđenjem i koristi kao afirmacija.

Lore

Ova riječ označava pozadinske informacije o nečemu ili nekome. Dakle, ako te netko pita da im podijeliš „lore“ o sebi, traže od tebe da im otkriješ svoju pozadinsku priču, a ako te pita za „lore“ o nekome drugome, žele da podijeliš sve što znaš o toj osobi.

Cap/No cap

„Cap“ znači da je nešto laž ili nategnuta verzija istine. Dakle, ako ti netko dobaci „cap“ usred rečenice, želi sugerirati da lažeš ili pretjeruješ
S druge strane, „no cap“ bi značilo da nešto definitivno nije laž. Ovaj je izraz star najmanje 10 godina i koristi se kada želiš naglasiti da je nešto potpuna istina. Dodatno je populariziran 2017. kada su reperi Young Thug i Future izbacili istoimenu pjesmu.

Skibidi

Ovaj izraz je izveden iz animirane serije „Skibidi Toilet“ koju generacija Alfa religiozno prati na YouTubeu i TikToku. Koristi se za opisivanje nekoga tko je zao ili loš.

Period(t)

Ova riječ ima doslovno značenje – točka. Zato se koristi kao dramatični zaključak rečenice, kada više nemaš što dodati.


Generacija Alfa polako nas uvodi u novu eru komunikacije koja je pod velikim utjecajem digitalnog svijeta u kojem odrastaju. Njihov vokabular vrvi izrazima koji su odraz njihova odrastanja u digitalnom dobu. Dok pokušavamo dešifrirati jezik generacije Alfa, jedno je jasno – evolucija jezika je prirodna i uzbudljiva stvar koja povezuje generacije i s kojom pokušavamo navigirati online svijetom.

Foto: Getty Images

Korištenje mobitela tijekom noći

Sve teme

Korištenje ekrana usred noći: Kako se oduprijeti buđenju zbog provjeravanja notifikacija na mobitelu?

U današnje digitalno doba teško je zamisliti dan bez mobitela. Vjerojatno je uvijek uz tebe, što god radiš i gdje se god nalaziš. Problem može nastati kada korištenje mobitela postane prekomjerno i kada te stalna želja za provjeravanjem mobitela ometa u obavljanju određenih aktivnosti, na primjer u spavanju.

Istraživanje neprofitne organizacije Common Sense Media pokazalo je da gotovo 60 posto mladih ostavlja svoje mobitele blizu sebe tijekom spavanja. Ako je mobitel stalno pokraj tebe, možeš biti u konstantnom iskušenju za  provjeravanjem obavijesti koje dobivaš u noćnim satima. Zapravo, vjerojatno imaš tendenciju provjeriti kakva ti je notifikacija stigla kada ti mobitel zasvijetli ili proizvede zvuk obavijesti. Ako to činiš u vrijeme kada pokušavaš zaspati, problem je što često odgađaš san zbog scrollanja iako ti je početna ideja bila samo pogledati notifikaciju.



Postoji nekoliko mogućih razloga zašto se budiš tijekom noći zbog provjeravanja mobitela:

- FOMO (eng. fear of missing out), odnosno strah od propuštanja. FOMO je zapravo fenomen koji predstavlja stalno provjeravanje notifikacija i obavijesti koje dolaze na komunikacijske grupe ili profile radi straha od propuštanja određenog događaja. 

- Želiš biti u toku s onime što tvoji prijatelji rade u tom trenutku i informirati se.

- Obavijesti nisu utišane pa te bude.

Kako do boljeg sna?

Korištenje mobitela prije spavanja (i buđenje radi provjeravanja mobitela) može imati brojne negativne utjecaje na tvoj san. Može utjecati na kvalitetu sna, što posljedično može dovesti do slabljenja određenih kognitivnih funkcija poput koncentracije i pamćenja. Plavo svjetlo koje emitiraju ekrani mozgu može otežati oslobađanje hormona koji nas čini umornima – melatonina. Manjak sna zbog provjeravanja mobitela može povećati i rizik od pojave depresije i anksioznosti

U nastavku ti donosimo nekoliko prijedloga za bolji san, zbog čega ćeš bolje funkcionirati tijekom dana i staviti upotrebu mobitela pod kontrolu:

- Ne koristi mobitel i ostale digitalne tehnologije najmanje 90 minuta prije odlaska u krevet

- Ako ostavljaš mobitel na punjaču tijekom noći, prikopčaj ga na punjač u drugoj prostoriji jer tako eliminiraš iskušenje, odnosno korištenje mobitela.

- Koristi aplikacije pomoću kojih možeš pratiti svoje vrijeme provedeno na mobitelu te pratiti napredak u postizanju vremenskog cilja koji si odrediš. 

- Svakoga dana postavi podsjetnik za ostavljanje mobitela sa strane (gdje neće privlačiti tvoju pažnju) nekoliko sati prije spavanja te posveti to vrijeme osobnoj higijeni, čitanju knjige ili drugim sličnim aktivnostima. 


Važno je shvatiti koliko je dobar i kvalitetan san važan za svakodnevno funkcioniranje, koji su negativni utjecaji korištenja mobitela u kasnim satima te kako manjak sna ili loša kvaliteta sna utječu na tebe i tvoje svakodnevno funkcioniranje.

Imaš dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji internet stoje ti na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08 do 16 sati. Osim toga, na stranici #BoljiOnline pronađi više sličnih tema i educiraj se o sigurnosti na internetu, odgovornom korištenju tehnologije, sprječavanju cyberbullyinga i lažnim vijestima.

Foto: Getty Images