Savjeti za sigurnu online kupnju uoči blagdana: Internetske prijevare najčešće su upravo u ovom razdoblju

#A1 svijet #Sigurnost na internetu #BoljiOnline
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 12.12.2023.
Online kupnja uoči blagdana

Blagdani samo što nisu stigli, što znači da vjerojatno mahnito tražiš prigodne poklone za svoje najmilije. Ako blagdanske gužve u shopping centrima i po gradovima nisu za tebe, sigurno razmatraš svoju kupnju obaviti online.

Hakeri i prevaranti vole ovo doba godine i spremni su iskoristiti lakovjernost i žurbu kupaca. Zato uoči blagdana posebno pripazi na svoje transakcije, a u nastavku pročitaj nekoliko korisnih savjeta s kojima ćeš zaštititi sebe i svoj novčanik.

Promisli prije otvaranja linkova

Prijevare s krađom identiteta najčešće su upravo u ovo doba godine. Kada je riječ o online shoppingu, najsigurnije je u tražilicu upisati točno ime webshopa i tamo pronaći idealan poklon. S druge strane, otvaranjem linka iz e-maila ili SMS-a može započeti automatsko preuzimanje zlonamjernog softvera. Dakle, najbolje je direktno posjetiti webshop, a ako si želiš skratiti posao, uvijek u pregledniku možeš „bookmarkirati“ određene stranice.

Ukloni spremljene podatke nakon plaćanja

Brojni webshopovi automatski spremaju tvoje kartične podatke. Iako to može olakšati iduću kupnju, izlaže te riziku. Haker koji ima pristup tvome uređaju može kupovati koristeći podatke o plaćanju koji su pohranjeni na tvome računu. Dakle, za tvoju je sigurnost bolje da dopustiš što manje pohranjivanja podataka o plaćanju. Nakon što obaviš kupnju, otiđi na postavke webshopa i tamo ukloni podatke o svojoj platnoj kartici.

Obrati pozornost na HTTPS (posebno na 'S')

Prvi put si na nekom webshopu i ne znaš je li siguran? Srećom, to možeš vrlo jednostavno provjeriti. Pogledaj URL link stranice i pojavljuju li se na njegovom početku slova „https“. Naime, „https“ znači da određena web stranica šifrira podatke koji se prenose na njoj, poput imena i prezimena, adrese i kartičnih podataka. Nikada ne kupuj na web stranici koja ne koristi „https“ u URL traci. Dodatni pokazatelj sigurnosti stranice je mala ikona lokota koja se nalazi ispred URL-a.

Provjeri URL stranice

Samo jedan tipfeler pri upisivanju imena webshopa može biti presudan jer tako možeš završiti na lažnoj stranici. Hakeri kupuju domene koje su slične onima popularnih webshopova, a potom kopiraju njihov izgled kako bi zavarali kupce koji pogriješe prilikom upisivanja pojma u tražilicu. Zato uvijek provjeri nalaziš li se na ispravnoj web adresi ili na njezinoj zlonamjernoj kopiji.

Ne koristi javni Wi-Fi dok kupuješ

Kada povežeš svoj uređaj s javnom Wi-Fi mrežom, podložniji si hakerskom napadu jer oni vrebaju upravo takve popularne mreže. Oni špijuniraju aktivnosti uređaja spojenih na istu besplatnu mrežu, što im može dati pristup svemu što upisuješ, uključujući lozinke i podatke o kreditnoj kartici. Zato pri kupnji uvijek isključi javni Wi-Fi i koristi svoje mobilne podatke.

Pripazi na prijevare u e-mailovima i SMS-ovima

Prevaranti znaju da ljudi očekuju e-mailove trgovaca o blagdanskim rasprodajama, a također dobivaju hrpu potvrda narudžbi i obavijesti o otpremi u ovo doba godine. Hakeri koriste ove e-mailove kao predloške, lažno se predstavljajući kao veliki brendovi. Takvi e-mailovi izgledaju gotovo identično pravim i dizajnirani su tako da te potaknu da klikneš i/ili se prijaviš na zlonamjerni link. Ovo je još jedan razlog zašto je uvijek bolje otići direktno na web stranicu brenda, nego otvoriti link iz e-maila.

Redovito provjeravaj svoj bankovni račun

Potraži bilo kakve sumnjive transakcije koje bi mogle ukazati na krađu podataka. Proces praćenja troškova možeš automatizirati postavljanjem upozorenja i notifikacija na svojoj aplikaciji za internetsko bankarstvo. Naime, neke banke dopuštaju postavljanje upozorenja za kupnje koje prekoračuju određene iznose ili kad se kupnja dogodi izvan tvoje države.

Ažuriraj uređaje

Računala, tableti i pametni telefoni koji imaju stari softver su ranjivi. Iako možda ne želiš čekati 10-minutno ažuriranje smartphonea, to ti donosi zaštitu jer hakeri iskorištavaju slabe točke u operativnim sustavima uređaja. Ažuriranje donosi zakrpe za dotad poznate ranjivosti, smanjujući rizik od krađe podataka. Obavezno instaliraj sva ažuriranja na uređaju prije nego što ga koristiš za online kupnju.

U nastavku možeš poslušati savjete stručnjakinja iz Centra za sigurniji internet koje su u svome podcastu razgovarale o sigurnom online shoppingu.


Želiš znati više o sigurnosti na internetu? U Priručniku za BoljiOnline pronađi slične teme i saznaj kako svojim djelima možemo učiniti internet sigurnijim i pozitivnijim mjestom za sve.

Foto: Getty Images

Povezane vijesti

Vidi sve vijesti
Skrolanje društvenim mrežama

Sve teme

Kako biti uzoran digitalni građanin? Počni s ovih 7 koraka za odgovorno korištenje društvenih mreža

Društvene mreže danas su primarni način na koji se povezujemo s drugima, pratimo vijesti i aktualne trendove te dijelimo svoje stavove, ali i puno više od toga.
Upravo je zato važno razmišljati o svome digitalnom otisku. Kako biti uzoran digitalni građanin? Kako odlučiti što objaviti, a što preskočiti? Kako pripaziti na svoje interakcije i voditi računa o objavama na društvenim mrežama?

U nastavku saznaj kako biti odgovoran u online svijetu i kreirati sigurno digitalno okruženje za sve.

Promisli prije objave

Na društvenim mrežama uglavnom je lakše izreći ili napisati nešto što ti ne bi bilo ugodno izjaviti u stvarnom životu. Zato si prije objave postavi jednostavno pitanje: „Bih li ovo ikad rekao uživo?“ Također, u trenucima kada te svladaju emocije najbolje se primiriti i izbjegavati objave na društvenim mrežama.

Ne otkrivaj previše

Sigurno postoji puno stvari koje želiš podijeliti na internetu, no bolje je biti oprezan, barem kada je riječ o dijeljenju osobnih podataka kao što su tvoje puno ime i prezime, adresa, financijski podaci – ukratko, sve što hakerima olakšava tvoj pronalazak. Naime, prekomjerno dijeljenje osobnih informacija čini te lakšom metom za krađu identiteta.

Zaštiti svoju privatnost

Provjeri postavke privatnosti na svojim društvenim mrežama jer ćeš jedino tako znati odgovara li ti ono što drugi mogu vidjeti na tvojim profilima. Stručnjaci za cyber sigurnost savjetuju da svakih šest mjeseci pregledaš svoje postavke na svim računima.

Koristi više tražilica

Ako koristiš samo jednu tražilicu, onda tvoje informacije dolaze s jednog izvora. Razmotri korištenje anonimnih tražilica kao što su Startpage, DuckDuckGo i Swisscows jer tako možeš ograničiti koliko se dijeli tvoja povijest pretraživanja i pregledavanja.

Zaštiti i redovito mijenjaj svoje lozinke

Zaštita lozinki i njihovo često mijenjanje hakerima otežava pronalazak informacija o tebi. Kreiraj jedinstvenu lozinku za svaku društvenu mrežu i izbjegavaj korištenje Facebook ili Google računa za prijavu prilikom kreiranja računa na drugim web stranicama ili aplikacijama.

Provjeri izvore informacija

Prije nego što odlučiš nešto podijeliti, provjeri činjenice i vjerodostojnost informacije. Danas je lakše nego ikad prije pronaći i širiti dezinformacije pa može biti teško prosuditi što je istina, a što izmišljotina.

Prijavi nezakonite aktivnosti i neprimjereno ponašanje

Dužnost dobrog digitalnog građanina jest prijaviti sumnjive aktivnosti i cyberbullying kako bi se takvo što spriječilo u budućnosti. Ako vidiš nešto neprimjereno ili nezakonito, prijavi sporni profil.

Želiš koristiti tehnologiju odgovorno i biti dio promjene u online svijetu?

Prijavi se u Školu odgovornog influensanja i preuzmi odgovornost u kreiranju sigurnijeg online okruženja svima nama, a posebno budućim generacijama. Ostavi svoje podatke, a nakon odslušanih edukacijskih modula dobit ćeš Diplomu Centra za sigurniji internet o položenoj Školi odgovornog influesanja.

Također, na stranici #BoljiOnline saznaj sve o prednostima, ali i opasnostima tehnologije te kako biti uzoran digitalni građanin.

Foto: Getty Images

Damir Buljan

A1 svijet

Stručnjak za cyber sigurnost upozorava: „Postoji raskorak između svijesti o rizicima i onoga što napadači mogu napraviti“

U Europskoj uniji već 11. godinu zaredom listopad se obilježava kao europski mjesec kibernetičke sigurnosti. Zemlje članice tim povodom organiziraju razne edukacije i kampanje kojima je cilj podići svijest o kibernetičkoj sigurnosti među građanima, ali i poslovnim subjektima.

Dnevno se bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada koji sežu od jednostavnijih, poput probijanja nečije lozinke do sofisticiranijih, kao što je hakerski napad na sustav neke institucije ili tvrtke. Kako online napadi postaju sve češći i uvjerljiviji, teže je prepoznati opasnosti i zato se važno educirati o potencijalnim kibernetičkim prijetnjama.

Damir Bujan, konzultant za informacijsku i kibernetičku sigurnost u A1 Hrvatska, podijelio je nekoliko savjeta koji će ti pomoći da što sigurnije navigiraš online svijetom, a otkrio je i koji su najveći cyber security izazovi u bližoj budućnosti.

Kako je izgledao tvoj karijerni put i profesionalni razvoj u A1 Hrvatska?

Došao sam u A1 Hrvatska prije skoro tri godine, početkom 2021. godine. Primarno sam zaposlen kao ICT Presales za DC usluge (usluge podatkovnog centra poput kolokacije). U to vrijeme A1 je završavao izgradnju svog novog podatkovnog centra u Zagrebu pa sam dosta vremena provodio ondje. Nakon što je DC otvoren krajem 2021., počeli smo dovoditi potencijalne korisnike u obilazak nove zgrade, što je rezultiralo povećanom prodajom usluge kolokacije (oprema korisnika smještena u A1 podatkovnom centru).

Tijekom 2022. godine naglasak na informacijsku i kibernetičku sigurnost postajao je sve veći jer su upiti korisnika na tu temu postali učestaliji. Sukladno tome, fokus A1 ICT odjela također je pojačan u tom segmentu pa sam preuzeo ulogu konzultanta za informacijsku i kibernetičku sigurnost. Zapravo, postao sam svojevrsni „prevoditelj“ tehničkog jezika kojim govore tehničari, inženjeri i ostali IT stručnjaci na jezik koji je razumljiv direktorima, upravama i osobama koje moraju donositi bitne strateške odluke.

Kako izgleda radni dan u životu konzultanta za informacijsku i kibernetičku sigurnost?

Tipičan radni dan u životu konzultanta za informacijsku i kibernetičku sigurnost sastoji se od dosta čitanja i proučavanja novih kibernetičkih prijetnji te stalnog usavršavanja u domeni koja je kao živi organizam i podložna stalnim promjenama. Tu je i dosta sastanaka i dijeljenja informacija s kolegama, „brainstorminga“ oko strategije i pristupa određenom korisniku kako bismo mu pomogli riješiti određeni problem. Također, tu su i sastanci kod korisnika koji su sve samo ne dosadni kad je kibernetička sigurnost u pitanju.

cyber security

Phishing napadi kojima smo izloženi na privatnim e-mail adresama postaju sve uvjerljiviji, a njima smo izloženi i na poslu. Možeš li ukratko opisati što je whaling i kako ne nasjesti na takve napade?

Whaling napad zapravo je ciljani phishing napad. Dok se klasičnim phishingom cilja jako veliki segment korisnika (pa tko se ulovi, ulovio se), whaling napadom ciljamo točno određenog pojedinca. To je obično C-level direktor u nekoj tvrtki i u većini slučajeva osoba koja ima pristup financijama te tvrtke. Najbolja prevencija od whaling i phishing napada jest stalno biti na oprezu i kritički razmišljati o svemu što radiš na internetu.

Stalno moraš imati na umu: ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, to je u 99,9 posto slučajeva alarm za uzbunu i sigurno je neka vrsta prijevare u pitanju. To nije nimalo jednostavno, a kriminalci na internetu su sve domišljatiji u kreiranju uvjerljivih phishing kampanja. Danas su jako popularne lažne internet stranice banaka koje te mame da klikneš na link i uneseš svoje podatke s kartica, tekućih računa, osobne podatke i slično.

Na što se raspodjeljuje i troši novac koji tvrtke odvajaju za kibernetičku sigurnost?

Većina novca koji tvrtke troše na kibernetičku sigurnost odlazi na kupnju sofisticiranih alata kako bi se rizik od prijetnji s interneta smanjio na najmanju moguću mjeru. Manji dio novca odlazi na edukaciju korisnika. Smatram da bi se trebao smanjiti broj alata i tehnologija koje prosječna tvrtka koristi kao zaštitu od kibernetičkih napada, a da bi se trebali povećati budžeti za edukaciju korisnika. Naime, kompletna zaštita od kibernetičkih napada pada u vodu ako imamo korisnike koji nisu educirani o tome kako se trebaju ponašati na internetu.

cyber security

Koliko su ljudi danas svjesni izloženosti kibernetičkim napadima? Kako odabrati dobru i neprobojnu lozinku?

Svjesnost o izloženosti kibernetičkim napadima sve je veća, ali isto tako maliciozni napadači svakim su danom sve vještiji. Sukladno tome, stalno postoji određeni raskorak između naše svijesti o rizicima i onoga što napadači mogu napraviti.

Savjet vezan uz lozinke je sljedeći: ne trebaju ti kratke i složene lozinke, već relativno dugačke, ali jednostavne. Na primjer, lozinka „banana-jabuka_ananas“ puno je bolja od lozinke „211?eu)Lwm“. Naime, prvu ćeš puno lakše zapamtiti od druge. Također, lozinku od 20 znakova značajno je teže probiti posebnim alatima nego ovu od 10 znakova.

Još jedan vrlo bitan savjet: nikako ne koristi istu lozinku za više ključnih stvari poput poslovnog korisničkog računa, Gmaila, Facebooka i slično. Kompromitiranjem lozinke svi tvoji računi na kojima koristiš istu lozinku bit će nepovratno izgubljeni.

Koji su najveći cyber security izazovi koji nas očekuju u idućih nekoliko mjeseci?

U sljedećih šest do 12 mjeseci glavni izazovi u EU bit će stupanje na snagu NIS2 (Network and Information Security) direktive. Cilj NIS2 direktive jest uspostaviti standardnu razinu kibernetičke sigurnosti u svim državama članicama uvođenjem standardiziranih zahtjeva i mjera te zakonskog okvira.

Uspostavom sigurnosnih zahtjeva, obvezom izvještavanja, provedbom mjera i sankcija, NIS2 nastoji zaštititi ključnu infrastrukturu Europske unije i sve njezine građane od utjecaja kibernetičkih napada na IT sustave tvrtki koje pružaju usluge od iznimne važnosti za svakodnevni život (vodovod, distribucija električne energije, plinovod, željeznica, proizvodnja hrane i slično). Dakle, tri su primarna cilja uvođenja NIS2 direktive:

- Povećati otpornost na kibernetičke napade među ključnim pružateljima usluga u EU.
- Pojednostavniti otpornost na kibernetičke napade strožim sigurnosnim zahtjevima i kaznama za njihovo kršenje.
- Poboljšati spremnost EU za suočavanje s kibernetičkim napadima.

Internet je prostor svakodnevnog funkcioniranja digitalnog društva, a najučinkovitija obrana od svih vrsta cyber napada je prevencija, odnosno edukacija i informiranje građana. Kibernetička sigurnost je zajednički napor koji zahtijeva predanost pojedinaca, organizacija i društva u cjelini, a uz određene mjere opreza internet možemo učiniti sigurnijim za sve.

Foto: Zvonimir Raspudić/Getty Images