Roditeljske granice i screen time: Kako regulirati vrijeme koje djeca provode pred ekranima tijekom praznika?

#Pretjerano korištenje tehnologije #BoljiOnline
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 15.02.2024.
Djeca i screen time tijekom praznika

Bliže se školski praznici, vrijeme kada roditelji užurbano planiraju obiteljska putovanja i posjete najmilijima. Upravo u toj gužvi lako je propustiti stvari koje inače ne bi, kao što je vrijeme koje tvoja djeca provode pred ekranima. Naime, dok su stariji zauzeti žongliranjem raznih obveza, djecu je najjednostavnije zaokupiti pametnim telefonom kako bi si donekle olakšali posao.

Međutim, dok su školarci na praznicima, a roditelji se bave drugim stvarima, uobičajenih pola sata na tabletu lako se može pretvoriti u višesatno skrolanje i igranje videoigara ako se ne postave jasne granice oko korištenja tehnologije. S druge strane, živimo u digitalnom svijetu i stoga je zabrana ekrana potpuno besmislena, a može dovesti i do društvene izolacije djeteta.

Prema istraživanju koje je provela agencija Kvaka za A1 Hrvatska u studenom i prosincu 2022., čak 46 posto djece u dobi od 11 do 13 godina radnim danom provodi više od četiri sata na internetu, dok se vikendom ova brojka penje na čak 74 posto. Budući da se bliže školski praznici, roditelji moraju promisliti o postavljanju jasnih granica kada je riječ o screen timeu.

Kako s djecom razgovarati o screen timeu?

Tijekom školskih praznika najveća zamka oko screen timea je nedostatak komunikacije i jasnoće između roditelja i djeteta. Stručnjaci savjetuju da stariji ukućani prvo utvrde svoje granice i očekivanja kako bi se svi na vrijeme pripremili i prilagodili.

Roditelji mogu zapisati pravila na komad papira ili ploču i postaviti ih na mjesto gdje ih svi mogu vidjeti, primjerice na hladnjak ili iznad radnog stola. Naime, vizualni podsjetnici i smjernice djeci pomažu da osjete kontrolu i na taj način zadržavaju informacije u svojim glavama.


Pitanje regulacije vremena ispred ekrana je problem koji bi roditelji trebali pokušati riješiti zajedno s djecom. Važno je da roditelji upamte da u moru sadržaja postoji i pregršt edukativnih i zanimljivih aplikacija i igara koje će proširiti vidike najmlađih.

Savjeti za vrijeme pred ekranima ovih praznika

Unaprijed definiraj granice
Kao što smo već napisali, djeca vole jasnoću pa je dobro unaprijed definirati koliko vremena smiju koristiti ekrane na praznicima. Ako tvoje dijete ima vlastiti pametni telefon, može se naučiti samostalnosti i samostalno istraživati, bez osjećaja da mu roditelji prate svaki korak. Uz roditeljski nadzor na uređaju možeš mu osigurati najbolje digitalno iskustvo i pojednostavniti limitiranje vremena pred ekranom.

Potakni učenje pred ekranima
Roditelji mogu pronaći smislene i promišljene načine za uključivanje tehnologije u dječju svakodnevicu. Možeš postaviti ciljeve koje trebaju ispuniti, poput čitanja ili gledanja edukativnih videozapisa, a nakon toga ih možeš nagraditi zabavom, odnosno serijama ili videoigrama.


Očekuj ispade 
Budimo realni, ograničavanje vremena pred ekranima može dovesti i do sukoba s djecom, a priprema i prihvaćanje takvog scenarija pola je posla. Kada zacrtano vrijeme pred ekranom završi, važno je ostati smiren, koristiti samouvjeren i nepopustljiv ton, ali i izraziti empatiju prema djetetu. Postavi vrijeme do kojeg je korištenje laptopa ili pametnog mobitela dopušteno ili stavi podsjetnik na mobitelu kako bi školarci znali da je njihovo vrijeme pred ekranima za određeni dan isteklo.

Želiš znati više o ovoj i sličnim temama? Pogledaj podcast Centra za sigurniji internet u kojem, između ostaloga, stručnjakinje otkrivaju kako roditelji mogu pridonijeti sigurnosti djece u digitalnom okruženju tijekom blagdana te kada je vrijeme za kupnju prvog mobitela.


Osim toga, na stranici #BoljiOnline saznaj sve o sigurnosti na internetu, odgovornom korištenju tehnologije, sprječavanju cyberbullyinga, lažnim vijestima i brojnim drugim aktualnostima.

Foto: Getty Images

Povezane vijesti

Vidi sve vijesti
Skrolanje društvenim mrežama

Sve teme

Kako biti uzoran digitalni građanin? Počni s ovih 7 koraka za odgovorno korištenje društvenih mreža

Društvene mreže danas su primarni način na koji se povezujemo s drugima, pratimo vijesti i aktualne trendove te dijelimo svoje stavove, ali i puno više od toga.
Upravo je zato važno razmišljati o svome digitalnom otisku. Kako biti uzoran digitalni građanin? Kako odlučiti što objaviti, a što preskočiti? Kako pripaziti na svoje interakcije i voditi računa o objavama na društvenim mrežama?

U nastavku saznaj kako biti odgovoran u online svijetu i kreirati sigurno digitalno okruženje za sve.

Promisli prije objave

Na društvenim mrežama uglavnom je lakše izreći ili napisati nešto što ti ne bi bilo ugodno izjaviti u stvarnom životu. Zato si prije objave postavi jednostavno pitanje: „Bih li ovo ikad rekao uživo?“ Također, u trenucima kada te svladaju emocije najbolje se primiriti i izbjegavati objave na društvenim mrežama.

Ne otkrivaj previše

Sigurno postoji puno stvari koje želiš podijeliti na internetu, no bolje je biti oprezan, barem kada je riječ o dijeljenju osobnih podataka kao što su tvoje puno ime i prezime, adresa, financijski podaci – ukratko, sve što hakerima olakšava tvoj pronalazak. Naime, prekomjerno dijeljenje osobnih informacija čini te lakšom metom za krađu identiteta.

Zaštiti svoju privatnost

Provjeri postavke privatnosti na svojim društvenim mrežama jer ćeš jedino tako znati odgovara li ti ono što drugi mogu vidjeti na tvojim profilima. Stručnjaci za cyber sigurnost savjetuju da svakih šest mjeseci pregledaš svoje postavke na svim računima.

Koristi više tražilica

Ako koristiš samo jednu tražilicu, onda tvoje informacije dolaze s jednog izvora. Razmotri korištenje anonimnih tražilica kao što su Startpage, DuckDuckGo i Swisscows jer tako možeš ograničiti koliko se dijeli tvoja povijest pretraživanja i pregledavanja.

Zaštiti i redovito mijenjaj svoje lozinke

Zaštita lozinki i njihovo često mijenjanje hakerima otežava pronalazak informacija o tebi. Kreiraj jedinstvenu lozinku za svaku društvenu mrežu i izbjegavaj korištenje Facebook ili Google računa za prijavu prilikom kreiranja računa na drugim web stranicama ili aplikacijama.

Provjeri izvore informacija

Prije nego što odlučiš nešto podijeliti, provjeri činjenice i vjerodostojnost informacije. Danas je lakše nego ikad prije pronaći i širiti dezinformacije pa može biti teško prosuditi što je istina, a što izmišljotina.

Prijavi nezakonite aktivnosti i neprimjereno ponašanje

Dužnost dobrog digitalnog građanina jest prijaviti sumnjive aktivnosti i cyberbullying kako bi se takvo što spriječilo u budućnosti. Ako vidiš nešto neprimjereno ili nezakonito, prijavi sporni profil.

Želiš koristiti tehnologiju odgovorno i biti dio promjene u online svijetu?

Prijavi se u Školu odgovornog influensanja i preuzmi odgovornost u kreiranju sigurnijeg online okruženja svima nama, a posebno budućim generacijama. Ostavi svoje podatke, a nakon odslušanih edukacijskih modula dobit ćeš Diplomu Centra za sigurniji internet o položenoj Školi odgovornog influesanja.

Također, na stranici #BoljiOnline saznaj sve o prednostima, ali i opasnostima tehnologije te kako biti uzoran digitalni građanin.

Foto: Getty Images

Online kupnja uoči blagdana

A1 svijet

Savjeti za sigurnu online kupnju uoči blagdana: Internetske prijevare najčešće su upravo u ovom razdoblju

Blagdani samo što nisu stigli, što znači da vjerojatno mahnito tražiš prigodne poklone za svoje najmilije. Ako blagdanske gužve u shopping centrima i po gradovima nisu za tebe, sigurno razmatraš svoju kupnju obaviti online.

Hakeri i prevaranti vole ovo doba godine i spremni su iskoristiti lakovjernost i žurbu kupaca. Zato uoči blagdana posebno pripazi na svoje transakcije, a u nastavku pročitaj nekoliko korisnih savjeta s kojima ćeš zaštititi sebe i svoj novčanik.

Promisli prije otvaranja linkova

Prijevare s krađom identiteta najčešće su upravo u ovo doba godine. Kada je riječ o online shoppingu, najsigurnije je u tražilicu upisati točno ime webshopa i tamo pronaći idealan poklon. S druge strane, otvaranjem linka iz e-maila ili SMS-a može započeti automatsko preuzimanje zlonamjernog softvera. Dakle, najbolje je direktno posjetiti webshop, a ako si želiš skratiti posao, uvijek u pregledniku možeš „bookmarkirati“ određene stranice.

Ukloni spremljene podatke nakon plaćanja

Brojni webshopovi automatski spremaju tvoje kartične podatke. Iako to može olakšati iduću kupnju, izlaže te riziku. Haker koji ima pristup tvome uređaju može kupovati koristeći podatke o plaćanju koji su pohranjeni na tvome računu. Dakle, za tvoju je sigurnost bolje da dopustiš što manje pohranjivanja podataka o plaćanju. Nakon što obaviš kupnju, otiđi na postavke webshopa i tamo ukloni podatke o svojoj platnoj kartici.

Obrati pozornost na HTTPS (posebno na 'S')

Prvi put si na nekom webshopu i ne znaš je li siguran? Srećom, to možeš vrlo jednostavno provjeriti. Pogledaj URL link stranice i pojavljuju li se na njegovom početku slova „https“. Naime, „https“ znači da određena web stranica šifrira podatke koji se prenose na njoj, poput imena i prezimena, adrese i kartičnih podataka. Nikada ne kupuj na web stranici koja ne koristi „https“ u URL traci. Dodatni pokazatelj sigurnosti stranice je mala ikona lokota koja se nalazi ispred URL-a.

Provjeri URL stranice

Samo jedan tipfeler pri upisivanju imena webshopa može biti presudan jer tako možeš završiti na lažnoj stranici. Hakeri kupuju domene koje su slične onima popularnih webshopova, a potom kopiraju njihov izgled kako bi zavarali kupce koji pogriješe prilikom upisivanja pojma u tražilicu. Zato uvijek provjeri nalaziš li se na ispravnoj web adresi ili na njezinoj zlonamjernoj kopiji.

Ne koristi javni Wi-Fi dok kupuješ

Kada povežeš svoj uređaj s javnom Wi-Fi mrežom, podložniji si hakerskom napadu jer oni vrebaju upravo takve popularne mreže. Oni špijuniraju aktivnosti uređaja spojenih na istu besplatnu mrežu, što im može dati pristup svemu što upisuješ, uključujući lozinke i podatke o kreditnoj kartici. Zato pri kupnji uvijek isključi javni Wi-Fi i koristi svoje mobilne podatke.

Pripazi na prijevare u e-mailovima i SMS-ovima

Prevaranti znaju da ljudi očekuju e-mailove trgovaca o blagdanskim rasprodajama, a također dobivaju hrpu potvrda narudžbi i obavijesti o otpremi u ovo doba godine. Hakeri koriste ove e-mailove kao predloške, lažno se predstavljajući kao veliki brendovi. Takvi e-mailovi izgledaju gotovo identično pravim i dizajnirani su tako da te potaknu da klikneš i/ili se prijaviš na zlonamjerni link. Ovo je još jedan razlog zašto je uvijek bolje otići direktno na web stranicu brenda, nego otvoriti link iz e-maila.

Redovito provjeravaj svoj bankovni račun

Potraži bilo kakve sumnjive transakcije koje bi mogle ukazati na krađu podataka. Proces praćenja troškova možeš automatizirati postavljanjem upozorenja i notifikacija na svojoj aplikaciji za internetsko bankarstvo. Naime, neke banke dopuštaju postavljanje upozorenja za kupnje koje prekoračuju određene iznose ili kad se kupnja dogodi izvan tvoje države.

Ažuriraj uređaje

Računala, tableti i pametni telefoni koji imaju stari softver su ranjivi. Iako možda ne želiš čekati 10-minutno ažuriranje smartphonea, to ti donosi zaštitu jer hakeri iskorištavaju slabe točke u operativnim sustavima uređaja. Ažuriranje donosi zakrpe za dotad poznate ranjivosti, smanjujući rizik od krađe podataka. Obavezno instaliraj sva ažuriranja na uređaju prije nego što ga koristiš za online kupnju.

U nastavku možeš poslušati savjete stručnjakinja iz Centra za sigurniji internet koje su u svome podcastu razgovarale o sigurnom online shoppingu.


Želiš znati više o sigurnosti na internetu? U Priručniku za BoljiOnline pronađi slične teme i saznaj kako svojim djelima možemo učiniti internet sigurnijim i pozitivnijim mjestom za sve.

Foto: Getty Images