Vidimo se 2022. 

Polako privodimo kraju još jednu izazovnu godinu u kojem su se po dva izdanja dvaju najvećih gaming spektakla u regiji gotovo u potpunosti odvijala online. Uspješno su održane 7. i 8. sezona regionalne A1 Adria Lige s nikad većim nagradnim fondom, brojem natjecatelja i gledatelja. Jednak uspjeh doživjeli su i proljetno te jesensko izdanje gaming događanja Reboot Online Games Weeka powered by A1.

Pratite nas i saznajte što nas očekuje u 2022. na: A1 Adria Liga; YouTube; Facebook, Instagram; Twitter; Twitch; Trovo i Discord.

 

Osma sezona A1 Adria Lige je završena!

Na online gaming spektaklu Reboot Online Games Week powered by A1 održanom krajem studenog saznali smo tko su najbolji esportaši u regiji. Ispod donosimo pobjednike velikog finala već 8. sezone A1 Adria Lige u sve četiri igre: 

 

Brawl Stars: Flow
FIFA22: amke2001
League of Legends: Metamoon
CS:GO: PORTUGAL
 

 


 


A1 Adria League vijesti

Poznati najbolji Brawleri 8. sezone

Prvi dan finala bio je u znaku jedine mobilne igre među naslovima – Brawl Stars. Prestižnu titulu najboljih Brawlera u regiji osvojila je ekipa Flow (Andrey, Adry, DzonDzon i Lavvek) nadmašivši tim Winx Club.


1. Flow – € 900
2. Winx Club – € 600
3. Omert4 – € 300
4. Lightning Strike – € 200

Dva dana vrhunskog e-nogmeta

Čak dva dana bila su rezervirana za najpopularniju simulaciju nogometa – FIFA22 koju su finalisti igrali na konzoli PlayStation. Najbolji e-nogometaš bio je amke2001 i to treći put zaredom, nakon što je još jednom nadmašio glavnog konkurenta brstimira.


1. amke2001 – € 750
2. brstimir – € 500
3. esad1memic – € 300
4. Flow.edenn – € 200

LoL uzbuđenja

Predzadnji dan je došao red na League of Legends. U finalnim borbama u popularnom LoL-u ovaj su se put najuspješnijima pokazali Metamoon, dok se ekipa Harmony ponovno morala zadovoljiti drugim mjestom. 


1. Metamoon – € 1.600
2. Harmony – € 1.200
3. 49% winrate – € 800
4. Clouded Leopards – € 400

Finalni obračuni u CS:GO

Neizvjesna CS:GO završnica obilježila je posljednji dan finalnih natjecanja. U nedjelju kasno navečer saznali smo da je naslov prvaka i nagradu od 2.000 eura zasluženo odnijela ekipa PORTUGAL, dok su iNation završili drugi.


1. PORTUGAL – € 2.000
2. iNation – € 1.500
3. 4glory Esports – € 1.000
4. Marten Gaming – € 500

League of Legends – napokon kvalifikacije

Prva runda kvalifikacija u već poznatim igrama je iza nas, a početak druge čeka nas već danas. Ali u subotu 17.4. počinju i dugo očekivane kvalifikacije u igri League of Legends! LoL se tako nakon pet sezona pauze na velika vrata vraća u   7. i 8. sezoni A1 Adria Lige s ukupnim nagradnim fondom od 8.000 eura.
 

CS:GO – uskoro grupna faza!

U kvalifikacijama održanim proteklog vikenda mjesto u grupnoj fazi sedme sezone osigurali su timovi Fullshock, PORTUGAL i MIX. Tjedan dana prije to je pošlo za rukom ekipama  Good Game Global, Cobalt i Onlinerss, a koja će dva tima još biti pozvana u grupnu fazu saznat ćemo vrlo brzo. Prati i dalje A1 Adria Ligu!

Završile kvalifikacije u FIFI!

Poznati su svi igrači FIFE koji su prošli u grupnu fazu! Najviše bodova u kvalifikacijama skupio je prvak pete sezone esad1 memic, dok su drugo i treće mjesto zauzeli uvijek dobri amke2001 i FIFAFICO. Prava borba tek slijedi i zato bodri svog favorita u nastavku natjecanja!

Brawl Stars: počele kvalifikacije

Dva od ukupno četiri kvalifikacijska kupa odigrana su u popularnoj mobilnoj igri Brawl Stars! Najviše bodova do sada skupio je tim O9 Gang, a zatim slijede Wolf i Lil Surprise. Ekipe Good Game Gold i Red koje su dominirale prošle sezone nisu nastavile u istom tonu te trenutno drže peto i deveto mjesto u ukupnom poretku. 

Kvalifikacije u Counter Strikeu

Do sada se za natjecanje u legendarnom Counter Strikeu prijavilo šezdesetak timova i borba za prolazak dalje već je počela! U krug zatvorenih kvalifikacija dospjelo je osam ekipa, od kojih je troje osiguralo svoje mjesto u grupnoj fazi. Velike čestitke timovima Good Game, Onlinerss i Cobalt Esports!

Esport vijesti

5G i gaming vole se javno

O tome što je 5G donio u esport i gaming diskutirali su direktor planiranja i razvoja radijske pristupne mreže u A1 Hrvatska Zoran Arambašić i jedan od naših najuspješnijih gamera i youtubera Luka Črneli – Lavvek. U zanimljivom razgovoru na ROGW-u dotakli su se i budućnosti online gaminga, streaming servisa, VR-a i AR-a, ali i predvidjeli vjerojatnu komercijalizaciju 6G mreže do kraja desetljeća.

Što je to odgovorni gaming?

Na jesenskom izdanju ROGW-a na panelu o odgovornom igranju govorili su Aleksandar Gavrilović, direktor studija za izradu igara Gamechuck te tajnik Klastera hrvatskih proizvođača videoigara i Tomislav Ramljak, sudski vještak za zlostavljanje djece na internetu i ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Oba gosta poslala su sličnu poruku djeci i roditeljima gamera. Gavrilović predlaže roditeljima da upoznaju virtualne prijatelje svoje djece, dok je Ramljak pozvao djecu da roditeljima pokušaju objasniti i zainteresirati ih za to što i kako igraju. Moderator Baro je na kraju podsjetio kako se i A1AL od svoje 1. sezone zasniva na fair-playu i nultoj toleranciji na bilo koju vrstu „toksičnosti“, govora mržnje ili diskriminaciju.

Hrvatski profesionalni LoL igrač na prestižnoj listi

Jedan od najpoznatijih poslovnih časopisa na svijetu, američki Forbes, objavio je popis najutjecajnijih ljudi mlađih od 30 godina. Na listi ’30 ispod 30′ za Europu ove godine se našao i Luka Perković – Perkz, profesionalni League of Legends igrač iz Hrvatske. Čestitamo!

Još jedna NBA zvijezda ulaže u esport!

Jedan od najpoznatijih košarkaša današnjice Kevin Durant odlučio je investirati u njujoršku esport organizaciju Andbox, prenosi Esports Insider. Durant je samo jedna u nizu košarkaških legendi koja ulaže u razvoj esporta, a među ostalima svakako treba istaknuti Michaela Jordana, Shaquillea O'Neala i Stepha Curryja.

Brz rast esporta u narednim godinama?!

Vodeća kompanija za istraživanje esport tržišta Newzoo procjenjuje da će esport industrija imati veliki rast u sljedećih pet godina, prenosi portal Esports News UK. Očekuje se da će godišnji rast od čak 15% osigurati ovoj brzorastućoj industriji da 2023. ostvari ukupne godišnje prihode od nevjerojatnih 1,6 milijardi dolara!

Metropole američke esport scene

Važnost određenih gradova u razvoju esporta sve se više prepoznaje. Esports Observer piše da su se kao vodeće američke esport destinacije profilirali Los Angeles, u kojem su smještene brojne esport organizacije, San Francisco, kao sjedište najveće platforme za streaming esport sadržaja, i Atlanta, čije lokalne vlasti podupiru tamošnju esport scenu.

Do kraja godine opet natjecanja uživo?!

Iako je esport počeo u online svijetu, Esports Observer piše da su se događaji uživo pokazali kao najbolji način povezivanja dionika na esport sceni, ali i popularizacije ovog brzorastućeg područja. Stoga se neki organizatori pripremaju za ponovno organiziranje esport natjecanja te najavljuju povratak na „normalno“ u drugoj polovici godine. Jedva čekamo!
 

Mobilni esport u usponu!

U siječnju ove godine najgledaniji turnir bio je u mobilnoj igri! Kako Esports Insider prenosi, radi se o natjecanju M2 World Championship u igri Mobile Legends: Bang Bang koje je u jednom trenutku istovremeno gledalo čak 2,81 milijuna ljudi. Da se uistinu radi o usponu mobilnog esporta govori i činjenica da je to bio treći najgledaniji turnir svih vremena!
 

Pakistan priznaje esport kao redovni sport!

Esports Insider izvještava da su pakistanski ministar znanosti i tehnologije Fawad Hussain, nacionalni sportski savez i zaklada za znanost potpisali memorandum kojim esport dobiva status redovnog sporta. Riječ je o značajnom koraku prema profesionalizaciji esporta u toj zemlji te pružanju novih prilika ljubiteljima videoigara.
 

Nova platforma za esport fanove

Esports Observer donosi vijest o platformi Espo.io na kojoj se brojni esport fanovi mogu družiti s natjecateljima iz njihovih omiljenih timova. Osim toga, ljubitelji videoigara će ovdje moći komunicirati s influencerima, predstavnicima različitih brandova te mnogima koji stvaraju relevantan sadržaj na gaming i esport sceni.

Život u esport timu

Moderan esport tim kao što je npr. EXCEL ESPORTS ima dobro organiziran program treninga, prehrane i odmora, prenosi Index.hr. Ekipa živi zajedno, a pod okom stručnih trenera, sportskih psihologa i nutricionista dan uglavnom započinju u teretani. Popodne se timski igra pet igara, a navečer pojedinačno. Kako sve to izgleda može se pogledati u BBC-jevom serijalu Fight for First: EXCEL ESPORTS.
 

Najgledaniji esport naslovi

Kompanija Newzoo objavila je listu najpraćenijih esport naslova na Twitchu u siječnju ove godine. Najviše su se gledala natjecanja u igri League of Legends i to čak 34 milijuna sati! Slijede Dota 2 (8,4 mil. sati), Rocket League (4,7 mil. sati), Counter-Strike: Global Offensive (4 mil. sati) i FIFA 21 (1,5 mil. sati)

Esport publika sve brojnija!

10- postotnom rastu u odnosu na 2019. godinu, a podjednak porast očekuje se i u 2021. te godinama koje slijede. Stoga Newzoo procjenjuje da će 2023. biti čak 646 milijuna esport pratitelja!

Prognoza prihoda esport industrije

Nakon što su u 2020. prihodi esport industrije dosegli milijardu dolara, u 2021. se očekuje daljnji rast te prihodi od 1,1 milijardu dolara, prenosi portal TechBullion. Procjenjuje se da će više od polovice tog iznosa činiti prihodi od sponzorstava, dok će preostali dio doći od medijskih prava, izdavačkih naknada, ulaznica i streaminga. 
 

Pet trendova u 2021.

Kompanija Newzoo iznijela je 5 trendova koji će obilježiti esport tržište u 2021. To su: sve veći značaj mobilnih igara, veća raznolikost aktivnosti esport timova te njihovo pozicioniranje u sferu lifestyle brandova, veći broj esport inicijativa u svijetu tradicionalnog sporta, premještanje fokusa s velikih međunarodnih turnira na regionalne lige te porast praćenja zabavnog sadržaja na streaming platformama.

Streaming videoigara u velikom porastu!

Esports Observer piše da je live streaming videoigara u 2020. porastao za čak 81% u odnosu na godinu ranije! Stoga i ne čudi veliki interes korporacija i poznatih brandova koji su lani sponzorirali čak 355 milijuna sati gaming i esport sadržaja. Najpraćenije platforme za streaming takvog sadržaja su Twitch i YouTube.

Crowdfunding sve češći u esportu

Esports Insider izvještava da se značajno veći broj esport organizacija u 2020. okrenuo crowdfundingu nego prethodnih godina. Crowdfunding se koristi za pokretanje projekata, financiranje tekućih troškova ili za jačanje odnosa s fanovima, a tijekom pojedinih kampanjama znaju se prikupiti i milijunski iznosi!

Gradi se najveća esport arena!

Šangaj je na dobrom putu da se pozicionira kao vodeća globalna esport destinacija. Osim što se u njemu svake godine održavaju neki od najvećih turnira, CNBC prenosi da se u najmnogoljudnijem kineskom gradu gradi najveći esport centar na svijetu, vrijednosti gotovo 900 milijuna dolara te površine 500.000 kvadratnih metara!

Istraživanje utjecaja videoigara na djecu

Portal GoodGame.hr piše da desetogodišnje istraživanje koje je nedavno objavio znanstveni časopis Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking pokazuje da nema značajnih poveznica između nasilja među djecom i igranja videoigara. Istraživanje se provodilo metodom fokus grupe na 500 sudionika prosječne dobi od 14 godina.A1 i esport

A1 nije samo lider u inovacijama, nego i kompanija koja prepoznaje tehnološke te društvene trendove. Video igre i esport natjecanja neizostavni su dijelovi života mnogih postojećih te budućih A1 korisnika, u Hrvatskoj i šire. Osim što je pokrenuo A1 Adria League, regionalnu esport ligu, A1 podržava i druga esport natjecanja, jedan od najvećih gaming festivala na svijetu  Reboot InfoGamer powered by A1 te Reboot Online Games Week powered by A1 – novo regionalno online događanje posvećeno esportu, gamingu i industriji videoigara. A1 je vodeći pružatelj kvalitetnog sadržaja te superbrzog interneta putem najmodernije fiksne te mobilne infrastrukture. Upravo ta kombinacija nudi najbolje gejmersko iskustvo svim zaljubljenicima u videoigre.

 

Što je A1 Adria League?

A1 Adria League je regionalna esport liga koju je A1 Hrvatska pokrenuo 2017. godine. Riječ je o najvećem ovakvom natjecanju u regiji koje okuplja najbolje timove iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije. Tijekom proteklih pet sezona regionalni esport entuzijasti natjecali su se u popularnim naslovima. U aktualnoj, šestoj sezoni snage su odmjerili u četiri videoigre: FIFA21, CS:GO, Clash Royale te Brawl Stars. Nagradni fondovi su svake godine impresivni, a iz sezone u sezonu  značajno raste broj aktivnih natjecatelja i gledatelja koji se broje u stotinama tisuća.
 

Tko su pobjednici prethodnih sezona?

2. sezona: 

Za titulu u Clash Royaleu borili su se SASA, TrueAlpha, Srbija i BrunoBlaze, a u Hearthstoneu PeraHS, Lavvek, Djuka93 i Vulee. Na kraju, pobjednici mobilnih igara bili su SASA i Vulee. Pobjednici napetog okršaja u CS:GO bili su Valiance&CO. U završnici igre League of Legends, prvo su snage odmjerili Asus Rog Elite i Zagreb 360, a onda KlikTech i x25. Pobjednici su Asus Rog Elite.


3. sezona: 

Treća sezona najveće regionalne esport lige donijela je pregršt uzbuđenja, napetih okršaja i veliku borbu za titulu pobjednika. Kao i prošle godine, igrale su se dvije PC i dvije mobilne igre, a nova igra u natjecanju bila je Dota 2. Pobjedu u Counter Strikeu odnio je tim Sach.unique, dok je u Doti 2 najbolji bio Tim123. Mobilne igre su bile rezervirane za individualne okršaje – titula u Clash Royaleu pripala je Nikoli, a u Hearthstoneu Reqvamu. U tri mjeseca, koliko je trajala sezona, sudjelovalo je preko 500 igrača te gotovo 50 timova, a podijeljene su i nagrade u ukupnom iznosu većem od 6.000 eura.


4. sezona: 

LVLUP Barcraft & e-sport club ukupni su pobjednici 4. sezone A1 Adria Lige u Doti 2. U velikom finalu za pamćenje, ukupnu pobjedu u Counter Strikeu odnio je tim Ex – Bluejays. Nakon duge i uzbudljive sezone Paljuha se pokazao kao najspretniji i najsretniji igrač Hearthstonea u regiji, a pobjednik u Clash Royaleu odnio je Nikola!


5. sezona:

Peta sezona najvećeg regionalnog esport natjecanja donijela je zanimljive promjene – natjecanje u mobilnim igrama postalo je ekipno, premijerno se igrala mobilna igra Brawl Stars, a nakon tri sezone u Ligu se vratila i popularna FIFA. U već standardnom Counter Strikeu: Global Offensive prvaci četvrte sezone, ekipa lvlUP (bivši Bluejays), uspjeli su obraniti titulu! Prvi tim koji je osvojio prvenstvo u Clash Royaleu su Crushersi koji su do naslova došli uz već iskusne igrače kao što su Bruno Blaze i Nikola. U FIFI je prvak postao esad1memic, dok je prvi naslov u Brawl Starsu odnijela ekipa Alpha Elite.


6. sezona:

Najbolje regionalne esport ekipe borile su se za naslov u nešto drugačijem finalu koje je po prvi put održano u online izdanju! Novi prvak u FIFI je Amke2001, dok je ekipa lvlup uspjela obraniti titulu u Counter Strikeu. Osvajači naslova u mobilnim igrama su Joža Esports (Clash Royale) i Good Game Global GOLD (Brawl Stars). Čestitamo!