Za sve medijske upite obratite nam se e-mailom na komunikacije@A1.hr ili na broj telefona 01 4691 181.

A1 Hrvatska u 2021. smanjila emisije CO2 za 23%

15.03.2022
•    Emisije CO2 smanjene za čak 23%, odnosno za 8.656 tona u odnosu na 2020.
•    Od 2015. do sada produljen životni vijek 310 045 uređaja
•    U 2021. reciklirano i obnovljeno gotovo 80 tisuća uređajaZagreb, 15. ožujka 2022. – Svjetski dan recikliranja obilježava se 18. ožujka te se tom prilikom skreće pažnja javnosti na važnost brige o okolišu i učinkovitog korištenja sirovina koje imamo na raspolaganju. A1 Hrvatska daje svoj doprinos kroz programe recikliranja kojima štedi prirodne resurse i produljuje životni vijek velikom broju elektroničkih uređaja.

Cirkularna ekonomija važan je dio strategije održivosti kompanije A1 Hrvatska, koja svoje održive aktivnosti grupira pod nazivom Čini pravu stvar i kroz koje, među ostalim, želi postići ugljičnu neutralnost do 2030. godine. Uz pomoć projekata koji pospješuju održivosti poslovanja, A1 Hrvatska je tijekom 2021. uspjela smanjiti emisije CO2 za čak 23%, odnosno za čak 8.656 tona u usporedbi s 2020.

Kroz projekt pravilnog zbrinjavanja i ponovnog korištenja elektroničkih uređaja od 2015. godine A1 Hrvatska je do sada produljila životni vijek 310 045 uređaja, smanjila emisije CO2 te uštedjela brojne prirodne resurse,  a samo u prošloj godini brojka recikliranih i obnovljenih uređaja iznosila je gotovo 80 tisuća.

U A1 centre korisnici mogu donijeti i stare elektronički uređaje, kako bi oni bili pravilno zbrinuti neovisno o tome o kojem se elektroničkom uređaju radi – mobilnim telefonima, satovima, tabletima, baterijama, laptopima ili punjačima te ih odložiti u za to posebno namijenjen spremnik. 

Također, od prošle godine u A1 ponudi dostupni su vrhunski obnovljeni Zoot iPhone mobilni uređaji koji su minimalno ranije korišteni i detaljno pregledani, a korisnicima omogućuju iskustvo novog uređaja, uz izuzetno prihvatljive cijene i povoljan utjecaj na okoliš.

Kompanija nastoji pridonijeti održivosti zajednice i uz pomoć svojih poslovnih rješenja. Riječ je o pametnim rješenjima za upravljanje gradovima koja koriste tehnologiju interneta stvari (IoT) i povezivost na A1 NB IoT mrežu kako bi povećala energetsku učinkovitost ili omogućila učinkovitije gospodarenje raznim sustavima u gradovima. Primjer su A1 pametni spremnici za otpad koji, zahvaljujući komunikacijom s oblakom, optimiziraju učestalost prikupljanja otpada te smanjuju ugljični otisak sustava zbrinjavanja otpada.

U A1 portfelju IoT projekata nalaze se i druga rješenja koja unaprjeđuju održivost gradova poput automatiziranih stanica za mjerenje kakvoće zraka te sustava za praćenje slobodnih parkirnih mjesta na javnim površinama. Također, kod korisnika se promiče prelazak na e-račune umjesto papirnatih kako bi se očuvale šume, a u tijeku je veliki investicijski ciklus kompanije u okviru projekta LIFE4GREENBROADBAND vrijednog 16.2 milijuna kuna, kojim će se 120 baznih stanica opremiti solarnim elektranama i još 200 njih učinkovitim sustavima hlađenja. 
Kompanija nastoji iskoristiti i vlastitu infrastrukturu poput lokacije na Žitnjaku za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a jedan od primjera je i solarna elektrana na Žitnjaku. Uz to, prošle godine se prelaskom na zelenu energiju A1 približila strateškom cilju održivog poslovanja prema kojem cijela A1 Telekom Austria Grupa do 2030. godine mora biti ugljično neutralna. 

Uz održivost, kompanija doprinosi pozitivnom razvoju društva pomoću svojih programa edukacije. Jedan od njih je i A1 Start kojem je cilj pružiti mladim osobama pri kraju studija radno iskustvo na izazovnim i zanimljivim projektima iz područja podatkovne znanosti i podatkovne analitike. A1 Hrvatska također educira i najmlađe dobne skupine, zbog čega su se uključili u projekt Škola budućnosti s ciljem povezivanja i učenja učenika osnovnih i srednjih škola vještinama budućnosti i novim tehnologijama. Osim toga, kompanija provodi niz edukacija stjecanja digitalnih vještina i odgovornog ponašanja u online svijetu, kroz koje je prošle godine educirano 2900 osoba u zajednici.


Natrag