Za sve medijske upite obratite nam se e-mailom na komunikacije@A1.hr ili na broj telefona 01 4691 181.

A1 Hrvatska maksimalno povećala mobilne širokopojasne kapacitete na Jadranu

15.06.2021

U sezoni pred nama očekuje se značajan povratak turista na Jadran. A1 mobilna mreža spremna je za nove rekorde u količini prenesenog podatkovnog prometa tijekom ljeta uz istovremeno zadržavanje vrhunskog korisničkog iskustva. Ovo ljeto očekuje se više od 1400 terabajta dnevnog prometa na jadranskoj obali što je 50% više u odnosu na lani. Direktor planiranja i razvoja radijske pristupne mreže Zoran Arambašić potvrdio je da je A1 Hrvatska osigurala maksimalni kapacitet na najopterećenijim lokacijama na Jadranu: „Osim korisnika roaming usluga, odnosno stranih turista, prednosti nadogradnje mreže osjetit će domaći korisnici i to ne samo u sezoni već tijekom cijele godine. Nastavak je to implementacije 5G funkcionalnosti, korištenjem agregacije više frekvencijskih nositelja uz tehniku višestrukog odašiljanja i višestrukog prijema (multiple MIMO) čime se maksimalno iskorištava sav dostupni spektar. Prosječne brzine pristupa internetu značajno su povećane svim postojećim mobilnim korisnicima primjenom novih radiotehnologija. U teoriji to znači ostvarivanje maksimalne brzine veće od 1 Gbps, ovisno o broju istovremenih korisnika i njihovoj udaljenosti od bazne stanice“.    

Najnovijom nadogradnjom na 4G Advanced Pro mrežu obuhvaćena su turistička mjesta poput: Opatije, Crikvenice, Selca, Dramlja, Malog Lošinja, Krka, Paga, Novog Vinodolskog, Medulina, Biograda na moru, Omišlja, Murtera, Lumbarde, Petrčana i drugih. Poseban fokus je dan na trajektna pristaništa pa je tako poboljšano i pokrivanje i kapaciteti od Mišnjaka na Rabu, Preka na Ugljanu do Supetra i Bola na Braču, Starigrada na Hvaru, Orebića i Korčule.

Na najopterećenijim lokacijama na kontinentalnom dijelu Hrvatske već je osiguran maksimalni kapacitet. Također, kompanija primjenjuje umjetnu inteligenciju u planiranju i proširenju mrežnih kapaciteta. Napredne metode strojnog učenja, prediktivne analize i nove tehnologije  omogućavaju da se mreža automatizirano prilagođava i optimizira za kapacitet i pokrivanje. Modernizaciju i prilagodbu kompletne mobilne mreže odradili su stručnjaci A1 Hrvatske u sklopu priprema za uvođenje pravog 5G-a na frekvencijama 700 MHz i 3,5 GHz. Provedbom 5G transformacijskog programa omogućit će se kvalitetan širokopojasni pristup u svim krajevima Hrvatske što će ubrzati gospodarski oporavak i omogućiti ravnomjeran razvoj i globalnu konkurentnost.  

Kontakt za medije: Igor Duić 
E:  komunikacije@A1.hr
 


Natrag