Kako mogu saznati ima li moje računalo virus?

#Sigurnost na internetu #Antivirusni softver #Adware #Virus
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 14.09.2021.

Postoji mnogo različitih vrsta zlonamjernog softvera, a među njima su i računalni virusi. Budući da je to jedna od najstarijih vrsta zlonamjernog softvera, izraz „računalni virus“ često se koristi kao krovni naziv za sve različite vrste zlonamjernog softvera. Dakle, točnije pitanje bilo bi kako mogu saznati ima li moje računalo zlonamjerni softver?

A kako možete znati da vaše računalo ima virus ili neku drugu vrstu zlonamjernog softvera? Ako imate antivirusni softver, on bi trebao primijetiti zlonamjerni softver. Međutim, zlonamjerni softver može se provući unatoč sigurnosnom programu.


Vrste zlonamjernog softvera razlikuju se po tome što rade, kako funkcioniraju i kako se distribuiraju. Poteškoće otkrivanja ovise o vrsti zlonamjernog softvera. Neki zlonamjerni softveri namijenjeni su da ih se otkrije, dok je drugima cilj ostati skriven što je dulje moguće.

 

Ransomware, adware i cryptojacker lakše se otkrivaju

Ransomware je vrlo lako otkriti jer će vas virus obavijestiti sam. Nažalost, kada korisnici saznaju da im je računalo zaraženo, obično je kasno. Ransomware kriptira sve vaše podatke i traži plaćanje u zamjenu za ključ za dekriptiranje vaših datoteka.

Adware je također prilično lako primijetiti. Vidite li čudne oglase na ekranu? Možda imate adware. Imajte na umu da vam neki programi i aplikacije koje ste instalirali mogu prikazivati oglase bez zlonamjernog softvera. To se posebno odnosi na mobilne uređaje, gdje vam mnoge besplatne aplikacije prikazuju oglase kada ih koristite. Oglasi koji se pojavljuju na vašem zaslonu kada ne koristite nijednu aplikaciju ili program koji bi trebao prikazivati oglase su oni zbog kojih biste trebali biti zabrinuti. Adware također obično ne prikazuje ponude iz vaše lokalne trgovine. Njihovi oglasi uključuju upitniji sadržaj, poput internetskog kockanja i sadržaja za odrasle.

 

Druga vrsta zlonamjernog softvera koju je donekle lako otkriti su rudari novčića, poznati i kao cryptojackeri. Cryptojackeri generiraju kriptovalute poput Bitcoina pomoću zaraženih računala. To usporava računalo i koristi internetsku vezu. Time se stvara toplina, a ventilatori za hlađenje stvaraju buku. Također ih možete pokušati uočiti u upravitelju zadataka operativnog sustava. Ako su u tijeku nepoznati procesi koji zauzimaju puno memorije, oni mogu biti cryptojackeri.

Virusi i crvi mogu uzrokovati primjetna oštećenja

Neki zlonamjerni softver, poput virusa i crva, može nanijeti značajnu štetu na vašem uređaju, poput brisanja datoteka ili prekida procesa. Također mogu prikazati lažna upozorenja na vašem ekranu. Međutim, sve neželjene i neizvršene radnje koje izazivaju sumnju mogu se uočiti. Nedostaju datoteke? Vaš uređaj ne radi ispravno ili se stalno ruši? Dobivate li čudne skočne prozore upozorenja ili vaš antivirusni program upozorava da je onemogućen? Radi li vaš uređaj odjednom sporije nego prije? Sve su to znakovi moguće infekcije. Međutim, problemi s performansama mogu imati i mnoge druge uzroke osim zlonamjernog softvera.

Špijunski softver, bankovni trojanci i rootkitovi pokušavaju ostati skriveni

Mnoge vrste zlonamjernog softvera nije tako lako otkriti jer su osmišljene tako da budu prikrivene i da izbjegavaju otkrivanje što je dulje moguće. Špijunski softver prikuplja razne podatke uključujući one za prijavu na web stranice s vašeg uređaja. Otkrivanje i uklanjanje zaustavilo bi ili spriječilo napadača da od toga ima koristi. Bankarski trojanci također pokušavaju doći do vaših podataka. Točnije vaših podataka za prijavu na internet bankarstvo.
 

Rootkitovi otvaraju vrata vašeg sustava neželjenim gostima. To znači da se sustavu može pristupiti s udaljenosti. Na taj se način vaše računalo može koristiti, na primjer, kao dio botneta. Botneti se koriste za izvođenje DDoS (Distributed Denial of Service) napada. Ove vrste zlonamjernog softvera vrlo je teško otkriti bez antivirusnog softvera.

Antivirusni softver pomaže vam otkriti ima li vaše računalo virus

Kako možete saznati ima li vaše računalo virus ili zlonamjerni softver? Kratak odgovor je da bez antivirusnog softvera u većini slučajeva ne možete. Otkrivanje zlonamjernog softvera bez antivirusa može biti jako teško, čak i nemoguće. 

Bez antivirusa naši su uređaji vrlo ranjivi. S obzirom na njihovu važnost, vjerojatno ne želite da budu zaraženi. Najbolji način da se zaštitite od zlonamjernog softvera jest spriječiti da se vaš uređaj zarazi. Zato nabavite dobar antivirusni program i bezbrižno uživajte u vašem uređaju, no ne zaboravite ažurirati softver i operativni sustav!