Evo kako je nastala mapa vještina budućnosti s kojima ste spremni za 100 top zanimanja

  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 02.06.2021.

Zbog utjecaja novih tehnologija, četvrte industrijske revolucije, demografskih promjena, transformacije industrija i promjena potreba potrošača do 2025. godine u globalnoj radnoj snazi otvorit će se 97 milijuna novih poslova, pokazuje izvješće "The Future od Jobs Report" Svjetskog ekonomskog foruma. Istovremeno svaki drugi zaposlenik mora steći nove vještine da bi imao potrebne kompetencije za poslove u najpropulzivnijim industrijama. Kad je riječ o vještinama koje poslodavci očekuju od svojih zaposlenika, osim kompetencija i znanja vezanih uz konkretan posao i industriju, kao ključne ističu: analitičko razmišljanje, rješavanje problema, aktivno učenje te fleksibilnost i dobro upravljanje stresom. Analiza "The Future of Jobs Report" Svjetskog ekonomskog foruma pokazuje da, za razliku od 65 posto poslodavaca koji su još 2018. od svojih zaposlenika očekivali da steknu nove vještine na poslu koji rade, danas to očekuje njih 94 posto. Prema istraživanju McKinsey Global Institutea, do 2030. potreba za tehnološkim vještinama rast će 60 posto, a za društvenim i emocionalnim vještinama 26 posto. U Gartnerovu istraživanju čak je 70 posto zaposlenika ocijenilo da nemaju sve potrebne vještine za posao koji obavljaju. 

Jednake mogućnosti svima

Uslijed promjena vezanih uz nove načine rada zbog pandemije, lockdowna i prelaska na rad na daljinu te istovremeno utjecaja digitalne revolucije i tehnoloških promjena, na tržištu rada promjene su brže nego ikada prije. 
Misija A1 Hrvatska, kao jednog od tehnoloških lidera u telekom industriji, jest činiti pravu stvar: razvojem tehnologije i stvaranjem digitalnog društva svima pružiti jednake mogućnosti za učenje, stvaranje i napredak. A1 Hrvatska u suradnji s Ministarstvom rada, Algebrom i grupom Selectio te ekspertnim timom, u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača tehnoloških tvrtki, prvi put u Hrvatskoj analizira i donosi listu vještina za zanimanja budućnosti u top deset industrija. U prvoj hrvatskoj interaktivnoj mapi poslova i vještina budućnosti otkrijte kojih je to 100 zanimanja budućnosti i 100 zanimanja u padu do 2025. godine u deset industrija prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma. Da biste doznali koje nam sve vještine trebaju da bismo radili 100 zanimanja budućnosti, tim stručnjaka analizirao je najveću i najrelevantniju bazu vještina za sva radna mjesta koja danas postoje u Hrvatskoj. Riječ je o bazi vještina koja je usklađena na razini Europske unije. Uz to, tim je analizirao opise poslova i oglase svjetskih platformi LinkedIn i Glassdoor. 

Pomoć zaposlenicima i zajednici

Vještine je finalno rangiralo i definiralo 27 stručnjaka iz akademske zajednice i top-kompanija među kojima su: Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet organizacije i informatike, Visoko učilište Algebra, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagrebačka škola ekonomije i managementa, Microsoft Hrvatska, A1 Hrvatska, Rimac Automobili, Porsche Digital Croatia, Gideon Brothers, Agrivi, Fortenova, Coca-Cola HBC, Siemens Energy, Electrocoin, Erste grupa, Inchoo, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, Udruga CroAI i Selectio. Riječ je o stručnjacima iz akademske zajednice i kompanija koji već danas stvaraju zanimanja budućnosti svjesni potrebe za inovacijama i rastom koji donosi novu vrijednost zaposlenicima, tvrtkama i čitavim ekonomijama. Mapa poslova i vještina budućnosti dio je platforme A1 "Čini pravu stvar i usvajaj vještine budućnosti", kojom želimo pomoći svojim zaposlenicima i zajednici u kojoj djelujemo da steknu vještine budućnosti te tako budu spremni na sve brze promjene koje dolaze.