Učenje nikada ne prestaje: evo gdje se i kako obrazovati da biste radili baš ono što želite u najboljim tvrtkama

  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 02.06.2021.

Već je dobro poznata procjena da će 65 posto djece koja su trenutno u osnovnoj školi imati zanimanja koja danas još ne postoje. Svjetski ekonomski forum u trećem godišnjem izvještaju "The Future of Jobs Report 2020"  mapirao je poslove i vještine budućnosti do 2025. analizirajući top-tehnologije pod čijim se utjecajem mijenjaju cijele industrije, nastaju nova zanimanja i potrebe za vještinama. Iako se mnogima na globalnom tržištu rada u pandemiji povećala nesigurnost, cjeloživotno obrazovanje, stjecanje novih vještina, kompetencija i znanja jedina su garancija za put do dobrih poslova na kojima možete ispuniti svoje profesionalne želje i ciljeve te doprinijeti inovacijama i rastu tvrtki i gospodarstva. 

Prema izvješću Svjetskog ekonomskog foruma, s obzirom na rast i zamah IT industrije te dolazak novih tehnologija, više je od trećine zanimanja budućnosti u deset industrija vezano upravo za IT. Ta se područja uglavnom odnose na podatkovnu znanost, softverski inženjering, umjetnu inteligenciju i strojno učenje te kibernetičku sigurnost. No, kada se gledaju najvažnije vještine koje od zaposlenika očekuju poslodavci, na vrhu liste su i mnoga druga područja koja će obilježiti budućnost: učinkovito upravljanje projektima i procesima, razvoj strategija, ali i područja koja već podrazumijevamo za većinu radnih mjesta, no u projekcijama za budućnost snažno se naglašavaju - poput rješavanja kompleksnih problema, preciznosti u radu, upravljanja vremenom i stresom, kritičkog i analitičkog razmišljanja. 

Bez obzira na to birate li tek svoje obrazovanje ili ste već profesionalac u industriji, sigurno je da ćete nastaviti učiti tijekom cijelog svojeg radnog vijeka. S obzirom na nove tehnologije i brzinu promjena, svi moraju učiti i stjecati nove vještine, a neki će odlučiti i promijeniti jedno ili više zanimanja. Evo primjera formalnih i neformalnih mogućnosti obrazovanja koje se nude, primarno u smjeru razvoja novih zanimanja koja su vezana uz tehnologiju. 

Formalno obrazovanje

Ako ste tek u procesu odabira svojeg formalnog obrazovnog puta i karijere, s razvojem tehnologije i rasta IT profila u poslovima budućnosti jedan od logičnih odabira su fakulteti vezani uz informacijske tehnologije i elektrotehniku.

• Među najtraženijim su studijima kad je riječ o formalnom obrazovanju studijski programi Fakulteta elektrotehnike i računarstva: preddiplomski i diplomski studiji elektrotehnike i informacijske tehnologije te računarstva, kao i diplomski studiji informacijske i komunikacijske tehnologije.
 
• Slične preddiplomske i diplomske studije nude i Tehnički fakulteti u Rijeci, Splitu i Osijeku. FER nudi i specijalističke studije: to su Informacijska i komunikacijska tehnologija, Informacijska sigurnost, Upravljanje projektima te Proizvodi, digitalne inovacije i tehnologije u osiguranju. 

• Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu nude studije iz biologije, fizike, geofizike, geografije, geologije, kemije i matematike. Obrazovanjem u STEM području otvaraju vam se mnoge prilike u različitim strukama. 

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu nudi diplomske i preddiplomske studije koji su usklađeni s vještinama i znanjima koji se traže na tržištu rada. Kao preddiplomske studije nudi Informacijske i poslovne sustave, Ekonomiku poduzetništva i Primjenu informacijske tehnologije u poslovanju. Dva diplomska studija na FOI-ju su studiji informatike i ekonomike poduzetništva. 

Visoko učilište Algebra, uz preddiplomski i diplomski stručni studij računarstva, ulazi u segment multimedije i podatkovnih znanosti, pa polaznici mogu birati preddiplomske studijske programe smjerova 3D oblikovanje, dizajn, digitalni marketing i multimedijsko računarstvo. Među diplomskim studijskim programima na kojima se moguće obrazovati za poslove budućnosti su kreativno upravljanje dizajnom i komunikacijama, digitalni marketing, podatkovna znanost i razvoj računalnih igara. 

• Od privatnih učilišta treba spomenuti i Tehničko veleučilište u Zagrebu, koje osim klasičnih studijskih  smjerova računarstva i elektrotehnike nudi i smjer digitalne ekonomije. Na tragu digitalne ekonomije i u kontekstu veće orijentacije na poslovne vještine, Zagrebačka škola ekonomije i managementa nudi i smjer poslovne matematike i ekonomije. 

• Ustanove za obrazovanje odraslih koje nude cjeloživotne programe osposobljavanja i usavršavanja u područjima IT-ja, tehničkih znanosti te poslovne organizacije odlično su mjesto za školovanje ili doškolovanje za zanimanja budućnosti. 

• Važnu ulogu u edukaciji imaju i centri za cjeloživotno učenje koji su organizirani u sklopu fakulteta, najčešće ekonomskih, filozofskih, pravnih i učiteljskih, te postoje na gotovo svim hrvatskim sveučilištima. Ekonomski fakulteti tako nude obrazovanje iz upravljanja ljudskim resursima, poslovnih financija te poslovne organizacije. Pravni fakultet nudi obrazovanje za pravne okvire o sigurnosti i zaštiti podataka. Filozofski fakultet nudi programe stranih jezika te pedagoško-psiholoških vještina za rad u obrazovanju. 

Neformalno obrazovanje

Kad je riječ o osobnom razvoju, cjeloživotnom obrazovanju i stjecanju novih vještina riječ je o  neformalnom obrazovanju. Brojne su mogućnosti koje možete potpuno uskladiti bez obzira na to jeste li još uvijek u fazi obrazovanja ili već radite. Jednako su fleksibilne i financijske mogućnosti jer je moguće pronaći i potpuno besplatne, a kvalitetne obrazovne programe. 

• Trenutno jedan od najatraktivnijih programa za certificiranje u specifičnim tehničkim vještinama i radu na digitalnim alatima i sustavima nudi Microsoft u okviru globalne inicijative stjecanja digitalnih vještina. Ako se želite certificirati za open source tehnologije poput programskog jezika Java ili želite znati više i specijalizirati se za baze podataka i infrastrukturu u oblaku, platforma digitalnih tečajeva Oracle University nudi upravo to i iz bilo kojeg mjesta koje vam odgovara, baš kao i platforma Microsoft Global Skills. Dio tečajeva je besplatan, a sama se certifikacija uglavnom naplaćuje po cijenama koje su niže od uobičajenih. Imajte na umu da se polaganje ispita tzv. certificiranja za službene alate ili sustave tvrtki Oracle ili Microsoft najčešće obavlja u testnim centrima partnera, kao što je u slučaju suradnje Microsofta i Algebre.

• Za stjecanje novih vještina preporuka su svjetski poznate platforme Coursera i Udemy, na kojima možete pronaći tisuće digitalnih tečajeva profesora, znanstvenika i stručnjaka iz cijelog svijeta i iz gotovo svih stručnih područja. Dovoljno je izraditi račun na njihovoj stranici i pretraživati programe po ključnim pojmovima. Ove su platforme odličan izvor za stjecanje znanja ne samo iz područja tehničkih, nego i poslovnih te tzv. soft vještina. Riječ je o edukacijama kojima se sažeto i fokusirano prenose znanja iz područja upravljanja poslovnim organizacijama i procesima, digitalne transformacije, kritičkog ili kreativnog razmišljanja, ali i rješavanja problema i mnogih drugih. Kao na sličnim platformama, neki su sadržaji besplatni, a za neke ćete morati izdvojiti iznos od nekoliko stotina dolara. Zato je uvijek važno koristiti provjerene platforme te se prije plaćanja informirati o tome što ćete konkretno dobiti takvom edukacijom. 

• Još je nekoliko odličnih izvora neformalnog obrazovanja koji prate trendove industrija i obrazovnih potreba. EdX je online platforma koju su od samih početaka svojim cjeloživotnim obrazovnim programima punili prestižni fakulteti MIT i Harvard, čime joj se značajno podigla popularnost, a nudi tzv. mikroprediplomske i mikrodiplomske programe iz područja računarstva, umjetne inteligencije, strojnog učenja i podatkovnih znanosti, ali i poslovnih vještina poput upravljanja ljudima i obrazovanja odraslih u korporativnom kontekstu. 

• Vodeća svjetska sveučilišta također nude besplatne online platforme i programe za učenje, pa je uvijek dobro istražiti i takve mogućnosti. Svakako provjerite, primjerice, online programe koje nude Harvard i Stanford. 

• Platforma LinkedIn Learning, kojoj možete pristupiti kad kreirate račun na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn, nudi niz kratkih edukacija orijentiranih primarno na poslovne i soft vještine. Kao i na većini digitalnih platformi za učenje, postoje i sadržaji koji se ne plaćaju. 

• I na kraju, ne zaboravite na neformalno obrazovanje koje nije strukturirano ili organizirano. To su oni trenuci kada učite tijekom svojih svakodnevnih aktivnosti koje su vezane za posao, obitelj ili slobodno vrijeme. Kontinuirano učenje i rad kroz naše samostalne i samoinicijativne aktivnosti ključno je za zanimanja budućnosti.  Stoga istražujte novosti i trendove iz područja svojih interesa na lokalnom i globalnom području. Pratite blogove, registrirajte se za newslettere stranica poput Gartnera, MIT Sloana ili Harvard Business Reviewa te ih redovito istražujte. Učlanite se u udruženja i institute koji se u vašoj zajednici bave vašim područjem zanimanja i steknite priliku za rad na zanimljivim inicijativama, kao i priliku za izgradnju mreže ljudi od kojih možete puno naučiti. Pratite novosti koje obrazovne ustanove u vašoj blizini dijele i pridružite se seminarima ili druženjima koja takve ustanove često organiziraju na teme koje vas zanimaju.