Vodič kroz društvene mreže za roditelje

#Cyberbullying #Djeca #Online sigurnost #Društvene mreže
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 14.09.2021.

Htjeli to ili ne, društvene mreže i internet postali su jedan od glavnim elemenata mladenačkog života. U usporedbi s našim djetinjstvom, današnja djeca su se rodila u mnogo drugačijem svijetu. Nije iznenađujuće što mnogi roditelji nisu sigurni kako se nositi sa situacijom. Upravo zbog potreban im je vodič kroz društvene mreže za roditelje.

Društvene mreže i internet donose mnogo koristi, ali imaju i svoje mane. Mogu se koristiti u učenju, socijalizaciji, komuniciranju, za brži prolazak vremena, za stvaranje osobnog identiteta i na mnoge druge produktivne načine. Najvjerojatnije ne znamo sve njihove potencijalne upotrebe i s vremenom će se pojaviti i novi potencijal njihovog korištenja.

U međuvremenu smo se upoznali s opasnostima i negativnim učincima koje imaju internet i društveni mediji. Kibernetičko zlostavljanje, ovisnost o internetu, pristup sadržaju za odrasle, grooming, problemi sa samopouzdanjem … lista prijetnji interneta za djecu samo raste.

Takva situacija neće samo nestati. Nerealno je očekivati da će se odjednom ukinuti internet i društvenih mreže. Zato moramo učiti djecu da sigurno koriste internet. Zbog toga u nastavku donosimo vodič kroz društvene mreže za roditelje koji je sastavila tvrtka F-secure, koja je specijalizirana za internet sigurnost. Tih 7 savjeta možete koristiti za podučavanje djece da sigurnije koriste internet i razne aplikacije.

1. Stjecanje povjerenja

Djeci se internet i društveni mediji mogu činiti kao mjesto koje potpuno poznaju, gdje odrasli i roditelji ne pripadaju. No, važno je da roditelji osvijeste da su oni ključni za zaštitu djece, pa tako i u online sferi. Zbog toga je ključno steći povjerenje djeteta i navesti mu razloge zašto se provjeravaju njegove internetske navike. Ako mu se samo postavljaju stroge granice, efekt će biti mnogo slabiji.

Tijekom toga je važno zapamtiti da i djeca imaju pravo na privatnost. Često je na roditeljima da odluče što sve trebaju pratiti, uz poštivanje djetetove privatnosti. Naravno, djeca različitih dobi imaju različite potrebe. U nekom trenutku, roditelj mora prestati pratiti njihove aktivnosti i pružiti im više prostora.
Vrlo je važno da vaša djeca znaju da kad naiđu na nešto neugodno, mogu doći k vama. Stjecanje i održavanje povjerenja kako bi vas pustili u svoje internetske navike korisno je na više načina. I za roditelje i za djecu.

2. Postavljanje primjera

Da bi odgajala svoje dijete da bi se dobro ponašala, moraš se ponašati dobro. Isto vrijedi i za internet. Ako ne želiš da tvoje dijete nauči sumnjivom ponašanju, možda bi trebao razmisliti možeš li poboljšati svoje. „Učini što ti kažem, ne kao ja” nije uvijek dobar način.

Možete početi razmišljati o tome što radite i dijeliti u vlastitim kanalima društvenih medija. Dobro je zapamtiti da dijeljenje previše može biti opasno za vas i vaše dijete. Na primjer, postavljanje smiješnih anegdota i slika vaše djece može se činiti kao bezopasna, ali mogu se koristiti za nanošenje štete. Vaše dijete može biti maltretirano na temelju stvari koje dijelite, i slike CA biti oteta i objavljena na upitnim web stranicama. I ne zaboravimo da i vaše dijete ima pravo na privatnost.
 

3. Educirajte se o društvenim medijima

Šanse su da, budući da čitate ovaj vodič kroz društvene medije za roditelje, već radite nešto da se educirate. To je pohvalno, ali je bitno da se ne zaustavite na tome. Važno je da znate koje usluge društvenih mreža vaša djeca koriste. Kada znate opasnosti i koristi možete bolje razumjeti situaciju. Osim toga, upoznajte svijet u kojem vaša djeca žive.
Postoji dosta aplikacija koje djeca koriste za koje mi odrasli jednostavno ne znamo. Dobar način da ih bolje upoznate je da jednostavno zamolite svoje dijete da vas nauči o njima. Na taj način dobivate upute za korisnike iz prve ruke, spoznajete kako aplikacije rade, a cijeli proces pruža priliku za zajedničko druženje. Ako vam to ne zvuči kao dobra ideja, možete provjeriti i brojne informativne videe s YouTube-a.

4. Educirajte i svoju djecu

Djeca možda nisu svjesna svih mogućih rizika vezanih uz društvene mreža, kao što su prikupljanje informacija o korisniku, potencijalnih prevara ali ni koliko je stvarno velik doseg interneta. Ono što je objavljeno online možda nikada neće biti izbrisano.

Ono što je važno za vašu djecu da znaju kada počnu koristiti internet jest da privatnost nije garantirana. Većina aplikacija i usluga prikuplja podatke o svojim korisnicima, a gotovo ništa na internetu ne treba tretirati kao privatne informacije. Djecu treba naučiti da izbjegavaju davanje osobnih podataka kada god to nije potrebno. To ne služi samo da bi se izbjeglo praćenje od strane aplikacija. Kada komuniciraju sa strancima, mogu dati previše informacija o sebi.

Još jedna važna stvar koju bi vaša djeca trebala znati je da radnje na internetu imaju posljedice baš kao i u stvarnom svijetu. Primjerice, nasilje na internetu jednako je štetno za žrtve. Neke radnje mogu imati pravne posljedice, a djeca bi trebala biti svjesna mogućih dobnih ograničenja i zašto ona postoje.

Na kraju, djeca bi trebala znati da sve što pročitaju na internetu nije nužno istinito. Zdravo kritičko razmišljanje dolazi s godinama iskustva, ali je važno da su djeca od početka naučena ispitivati sve. A možda najvažnije je da moraju biti svjesni da nisu svi na internetu ono za što se predstavljaju.

5. Nesreće će se dogoditi – na vama je kako reagirate

Kao što znamo, internet je pun opasnosti. Možete biti sigurni da će vaše dijete tamo naići na negativne stvari. Mnogo toga ne bi trebali vidjeti u svojim godinama i zbog toga je važno da dijete zna da se uvijek može obratiti vama ako se nešto loše dogodi.

Djeca su znatiželjna po prirodi i nesreće će se vjerojatno dogoditi. Ako ih kažnjavate zbog toga, možda se idućeg puta neće usuditi podijeliti svoje probleme s vama. Bolje je pohvaliti ih što su imali hrabrosti da to podijele s vama. Možete im dati ove savjete u slučaju da naiđu na negativne stvari na internetu:
•    Zatvorite preglednik odmah
•    Razgovarajte s odraslom osobom
•    Ne dijelite osobne podatke, kao što su naziv škole, kućna adresa, lokacija ili fotografije. Takve stvari se dijele samo s ljudima koje poznajete.
•    Nikad se ne nalazite osobno s osobama koje ste upoznali samo online bez dozvole ili prisutnosti odrasle osobe

Vrlo je važno da djeca imaju odraslu osobu kojoj vjeruju i s kojom mogu razgovarati. To se ne odnosi samo na negativne, već i na stvari koje ih vesele. Društvene mreže su važne djeci, a pokazivanjem interesa za njihove aktivnosti činimo im uslugu.

6. Postavite pravila

Kada dijete dobije novi ili prvi uređaj, s njim možete sklopiti fizički ugovor o njegovom korištenju u zamjenu za kupnju. Time se postavljaju jasna pravila o tome što je dopušteno, što nije i koje su posljedice kršenja pravila. To će također naučiti vašu djecu o stvarnim životnim vještinama.

Evo nekoliko točaka koje treba pokriti:
•    Podatke o lokaciji je potrebno isključiti u svim uslugama i aplikacijama
•    Djeca uvijek moraju biti potpuno odjevena ispred kamere
•    Uvijek trebaju sumnjati u zahtjeve za prijateljstvom od stranaca
•    Uvijek moraju tražiti dopuštenje roditelja prije susreta s osobama koje su upoznali na internetu
•    Moraju imati njihovo dopuštenje bilo koje osove prije nego što ju fotografiraju
•    Dopuštenje je potrebno i prije dijeljenja ili korištenja tuđih slika ili informacija
•    Ne smiju nikoga maltretirati
•    Dopušteno je preuzimanje novih igri ili aplikacija tek nakon dozvole roditelja

7. A1 internet zaštita vam pomaže u provođenju pravila

A1 Internet zaštita dizajnirana je da zaštitu cijelu obitelj prilikom korištenja interneta.
Roditeljska zaštita omogućuje kreiranje sigurne okoline u virtualnom svijetu. Uz nju dijete može učiti kako da sigurno i umjereno koristi internet i mobilne uređaje.

Uz A1 Internet zaštitu možete svojoj djeci omogućiti da istražuju internet, instaliraju aplikacije, sigurno komuniciraju s prijateljima i obitelji. Zajedno s djetetom dogovorite granice za korištenje interneta i mobilnih uređaja te spriječi pristup neprikladnom web sadržaju.
Postavkama profila možete upravljati daljinski putem portala A1 Internet zaštita.

A1 internet zaštita korisnicima omogućuje:
•    Postavljanje vremenskog ograničenja
•    Kontrolu aplikacija
•    Filtriranje sadržaja
•    Lociranje uređaja