Nikad nije prerano za učenje djece o sigurnosti na internetu

#Sigurnost na internetu #Djeca #Online sigurnost #BoljiOnline
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 14.09.2021.

Tehnologija je sve pristupačnija maloj djeci, a ovih dana nije neobično vidjeti i one najmlađe kako se igraju s tabletima ili pametnim telefonima. Umjesto da kao roditelj brinete o ovoj promjeni, možete ju pretvoriti u nešto pozitivno u svojoj obitelji.

Internet je posvuda – kod kuće, u uredu, pa čak i na javnim mjestima poput restorana i parkova. Mogućnosti pristupa i korištenja interneta nemaju granica, a iako je to većinom pozitivna stvar, uz sebe donosi i cijeli niz opasnosti.

Današnja djeca odrastaju s tehnologijom i nastavljaju je koristiti tijekom cijelog života. Vaša djeca će neizbježno doći u kontakt s internetom u nekom trenutku, bilo da je to uz pomoć vašeg vodstva ili po vlastitom nahođenju. Ako svojem djetetu ne omogućujete pristup internetu na siguran način, ograničavate njegov potencijal i sprječavate da se razvija jednako kao i druga djeca. Zbog toga je, kao i u svim ostalim područjima njihovog života, ključno poznavanje njihove online aktivnosti i sigurnosti.

„Kada su djeca mala, njihova boravak na internetu uglavnom se sastoji od igri i gledanja različitih zabavnih sadržaja. Mala djeca uglavnom gledaju filmove ili se igraju na mobilnom telefonu ili tabletu. Trebali biste se igrati s njima i gledati dječje filmove i serije zajedno te ih pažljivo slušati kada razgovaraju o onome što su vidjeli”, kaže Mikael Albrecht (@micke_fi), sigurnosni stručnjak tvrtke F-Secure Labs.

Predškolci već znaju pokrenuti aplikacije, gledati filmove i serije za djecu te preuzimati najnovije igre. Dok to rade, izloženi su drugim sličnim sadržajima koji možda nisu primjereni za njihovu dob, kao što su ratne igre ili TV emisije koje sadrže nasilne sadržaje. Trebali biste razgovarati sa svojom djecom o svim njihovim interakcijama s takvom vrstom sadržaja.

Ako igrate iste igre kao i vaša djeca, možete vidjeti internet kroz njihove oči i imati odlične rasprave o online sadržaju. Na taj način možete izgraditi prisan odnos u kojem je lakše i prirodnije raspravljati o takvim stvarima čak i kada je vaše dijete starije, a internet sadržaj s kojim se susreću postupno postaje sve više primjeren za odrasle.

„Naravno, sadržaj koji je dostupan možete ograničiti s vanjskim kontrolama i aplikacijama, no ta su rješenja rijetko neprobojna. Najbolji način da vaša djeca sigurno pristupaju internetu je da s njima otvoreno razgovarate o internetu i gradite vaš odnos na toj osnovi", zaključio je Albrecht.