Online zaštita, privatnost i osjećaj sigurnosti

#Sigurnost na internetu #Online sigurnost
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 14.09.2021.

Osigurati da su vaša računala i mobiteli sigurni nije lako, no taj zadatak čini se jednostavnim u usporedbi sa zaštitom doma u kojem je gotovo sve povezano na internet.

Povezani dom velika je prilika za pružatelje usluga diljem svijeta. No osigurati sve „pametne” uređaje u kući vrlo je teško bez ugradnje sigurnosnog rješenja u ruter koji pomaže zaštititi sve spojene uređaje odjednom.

Očito je da potrošači trebaju osnovnu zaštitu jer na tržištu vjerojatno postoje milijuni uređaja bez osnovnih zaštitnih kontrola.

U izvješću Gartnera1  o sigurnosti uređaja u povezanim domovima otvara se pitanje potpunog nedostatka sigurnosti kućnih uređaja. Naime, jeftini proizvodi poput jednostavnih senzora uopće nemaju predviđene sigurnosne mjere, što predstavlja niz sigurnosnih izazova.

„Neki proizvođači povezanih/pametnih kućnih uređaja koriste unaprijed zadane lozinke za svoje proizvode, zbog čega su laka meta hakera”, navodi se u izvješću.

O tržištu

Brutalno cjenovno natjecanje i želja za profitom mogli bi rezultirati time da proizvođači preskoče sigurnosne značajke kako bi stekli tržišni udio. Prema Gartnerovom izvješću, „mnogi od tih proizvoda, posebice bijela tehnika, nisu bili dizajnirani s visokim razinama sigurnosti, pa je zbog toga njihova sigurnost ujedno i njihova slaba točka”.
„Mnogi proizvodi na tržištu ne zadovoljavaju čak ni temeljne potrebe zaštite, kao što je promjena lozinke uređaja. Ovi loši primjeri mogu obilježiti cijelu industriju kao „nedovoljno sigurnu” unatoč brojnim pozitivnim primjerima”, pišu autori izvješća.
Osim toga, spora zamjena predstavlja jedinstveni sigurnosni izazov. Potrošači ne mijenjaju mnoge predmete u svojim domovima poput hladnjaka, štednjaka, klima uređaja i aparata za kavu onoliko često koliko mijenjaju svoja osobna računala ili pametne telefone. To znači da će svakoj novoj sigurnosnoj inicijativi kojoj je cilj zaštita povezanih kućnih uređaja vjerojatno trebati cijelo desetljeće ili dulje tijekom kojih bi se osigurali svi uređaji u domu.

Zaštita obitelji

U kontekstu zaštite obitelji, sigurnost djece u online okruženju važna je za sve roditelje. Djeca danas provode dobar dio djetinjstva online. A1 Internet zaštita pomoći će vam zaštiti sve članove kućanstva, dopuštajući roditeljima da na svakom uređaju postave granice za korištenje. Fokusirajući se na zaštitu obitelji, možete se pobrinuti da vaš povezani dom bude siguran za sve koje volite.

Osjećaj sigurnosti

Ne morate se riješiti svih povezanih uređaja kako biste se osjećali sigurno u vlastitom domu. Osim što omogućava povezanost uređaja, A1 Hrvatska aktivno se brine za sigurnost i povezanost vašeg doma uz najnovije sigurnosne usluge za korisnike i njihovu obitelj.


1 Gartner Inc., Market Insight: Address 3 Critical Security Issues to Differentiate Yourself in the Connected Home Market, Annette Zimmermann, Saniye Alaybeyi, 26 April 2018.