Sigurnost na internetu

Premda je internet značajan izvor informacija i usluga koje mogu pomoću u svakodnevnom životu, od čitanja različitih internetskih portala, slanja i primanje elektroničkih poruka, komuniciranja putem društvenih mreža, pa do korištenja različitih bankarskih usluga i kupnje putem interneta, u isto vrijeme je i izvor mnogih opasnosti.
 

Svakodnevno svjedočimo o natpisima u medijima o različitim kriminalnim radnjama koje su počinjene putem interneta. Stoga se pojam računalne sigurnosti sve više susreće i izvan stručnih krugova. Polako uviđamo kako korištenje računala na globalnoj mreži sa sobom nosi niz odgovornosti i sigurnosnih pravila.
 

Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNet) izdala je knjižicu "Sigurnije na internetu" koja vam može pomoći u boljem razumijevanju opasnosti koje vrebaju u virtualnom svijetu, naučiti vas kako prepoznati prijevare, zaštititi vaše računalo i sačuvati vaše podatke od krađe ili gubitka.
 

Knjižica je preuzeta s internetskih stranica Nacionalnog CERT-a (www.cert.hr). Nacionalni CERT je u sklopu CARNet-a, a zadužen je za računalnu sigurnost na internetu u Republici Hrvatskoj.