Trči uz A1

Postoje sportovi kojima ćeš oblikovati tijelo i sportovi koji će promijeniti tvoj način razmišljanja. Trčanje će učiniti oboje. I još puno više. Trčanje je puno više od pomicanja noge za nogom u skladnom, ubrzanom ritmu.

 

Svaki trkač rado će ti otkriti kako je ono zapravo stil i način življenja, gotovo poput filozofije koja nas na stazi, kao i u životu, uvijek tjera na onaj jedan korak više i prelazak vlastitih granica.
 

Želiš li promijeniti prehrambene navike, učiniti nešto za svoj um i tijelo, upoznati nove i zanimljive ljude (ne, trčanje nije isključivo sport za introverte!), osjetiti navalu adrenalina na prolasku kroz cilj, zaista je vrijeme da obrišeš prašinu sa svojih tenisica. Ili nabaviš nove.

 


Želiš znati više o trčanju? 
 

Kalorije

Prilikom trčanja, u stopalima se pokreće 26 kostiju, 33 zgloba, 112 ligamenta i cijela mreža tetiva, živaca i krvnih žila. U samo 30 minuta umjerenog trčanja potroši se oko 450 kalorija.

Brzina

Prosječni trkač trči brzinom od 10 do 12 km/h. Prosječno vrijeme za maraton (42,195 km) je 4:21:21, a u prosjeku su najbrži Španjolci (3:55:35), a najsporiji Filipinci (5:05:13).

Zdravlje

Trčanjem se sagorijevaju masti, jača se imunitet, poboljšava kondicija, snaga, a smanjuje stres. Rekreativni trkači koji trče 51 min tjedno u prosjeku žive 3 god duže od netrkača.

Statistika

U Europi se čak 50 milijuna ljudi bavi trčanjem. Trkači koji su sudjelovali u našim prošlim utrkama zajedno su pretrčali gotovo 150 000 km, tj. kao da su Zemlju optrčali tri i pol puta.

 

Utrke
 

Već si ranije trčao, sam ili s ekipom u nekoj od škola trčanja? Odlično, već si prešao svoje prve i najteže kilometre, a sada je vrijeme da se vratiš na stazu i dovršiš započeto!
 

 Sve što trebaš je krenuti!
 

Uspješno istrčana utrka zadovoljstvo je s kojim se malo što može mjeriti. I zato te pozivamo da nam se pridružiš na barem jednoj od idućih:

RijekaRun - od 7. do 22. travnja 2018.

Tijekom dvotjednog festivala sporta i rekreacije Rijeka Run, tzv. Homo si teć, održavaju se razne utrke: uzbudljiva utrka po Trsatskim stubama, utrka popularnom riječkom šetnicom „Molo longo", desetka (10 km), utrka građana „Homo si teć", utrka za djecu predškolske dobi, štafeta 3 x 7 km te polumaraton i maraton.

 

 

 

 

Wings For Life World Run - 6. svibnja 2018.

Jedna od najpoznatijih i najmasovnijih humanitarnih utrka na svijetu ima mnoge specifičnosti: kraj utrke označava trenutak kada presretačko vozilo sustigne pojedinog natjecatelja, a već samo sudjelovanje znači ostvarenje cilja – skrenuti pažnju na ozljede leđne moždine te prikupiti sredstva za istraživanja koja se provode s ciljem pronalaska lijeka.

Točno u 13 sati po hrvatskom vremenu utrka započinje u Zadru, ali i na tridesetak drugih lokacija diljem svijeta. Nakon prošlogodišnjeg domaćeg izdanja utrke na kojem je nastupilo čak 8.000 trkača, i ove se sezone očekuje iznimno velik broj onih koji će trčati za sve one koji ne mogu.

Istrian Wine Run - 1. rujna 2018.

Riječ je o jednoj od najneobičnijih i najzanimljivijih utrka u godini. Natjecatelji se maskiraju, obilaze vinske podrume i okrepne stanice gdje degustiraju vina brojnih istarskih vinara, dok na startu, cilju i određenim mjestima uz stazu nailaze na glazbene zabavljače. Ipak, nije riječ samo o zabavi, već se trči štafeta, polumaraton i maraton.

 

 

 

Zagrebački noćni cener - 4. studenog 2018.

Trasa ove atraktivne noćne utrke na 10 km prolazi samim centrom Zagreba, a sastoji se od tri kruga – prvi je najveći, a zadnja dva istovjetna su nešto manja. Popularnosti ove utrke svakako svjedoči već tradicionalno impresivna brojka natjecatelja – prošle godine ih je nastupilo preko 2.200!

 

 

 

RijekaRun - od 7. do 22. travnja 2018.

Novu trkačku sezonu otvorili smo RijekaRunom, poznatim i kao Festival sporta i rekreacije „Homo si teć". Ovaj popularni trkačko-sportski događaj održava se bez prekida od 1998., a kao i svaki put, i ove je godine počeo tradicionalnom utrkom po trsatskim stubama „539 skok".

 

Drugi vikend festivala održala se utrka popularnom riječkom šetnicom „Molo longo", dok je tijekom završnog vikenda održano čak sedam utrka: dječja utrka, utrka za osobe s invaliditetom i slabovidne osobe, utrka građana „Homo si teć", desetka, utrka štafeta 3 x 7 km te polumaraton i maraton.

 

Iako su sve utrke okupile zavidan broj trkača, daleko najveći broj ih se okupio na utrci „Homo si teć" - njih preko 10.000! Cijeli festival okupio je 16.000 trkača iz čak 32 zemlje svijeta.
 

Wings For Life World Run, 6. svibnja 2018.

Iza nas je jedna od najpoznatijih i najmasovnijih humanitarnih utrka na svijetu čiji je cilj skrenuti pažnju na ozljede leđne moždine te prikupiti sredstva za istraživanja koja se provode s ciljem pronalaska lijeka. Domaće izdanje utrke tradicionalno se održalo u Zadru, a ovaj je put okupilo rekordnih 8.500 trkača!

 

Među njima su nastupili i Vip running tim, ali i tim „Korak više", koji je okupio trkače koji su nastupili na prošlogodišnjem izdanju utrke te su ove godine pokušali popraviti svoj rezultat – odnosno pretrčati barem koji metar više nego lani. Osim u Zadru, zajedničkom humanitarnom cilju svoj su doprinos dali i trkači u preko trideset zemalja na šest kontinenata.

 

Šibenskih deset - 21. listopada 2017.

Dan uoči rođendana Dražena Petrovića, u njegovom se rodnom gradu održala utrka na 10 km - Šibenskih deset. Na drugom izdanju utrke sudjelovalo je gotovo 400 trkača, a pobjedu je odnio Dino Bošnjak, dok je u ženskoj konkurenciji najbrža bila hrvatska rekorderka na 3 km Matea Parlov.

 

Start utrke se nalazio na Šibenskoj rivi, a nakon toga su natjecatelji trčali uz sportsku dvoranu Baldekin, neposredno uz Draženov spomenik. Kao posebno sjećanje na našeg najboljeg košarkaša na isti se dan održala i „Draženova četvorka" - utrka na 4 km koja predstavlja broj koji je nekada nosio na dresu Šibenke i reprezentacije. Pobjednik te utrke je slovenski trkač Aljaž Renko, a pobjednica hrvatska prvakinja u orijentacijskom trčanju Mirja Pavić.

Organizirale su se i dječje utrke pa se uistinu može reći da je rođendan košarkaškog Mozarta obilježen u pravom sportskom duhu.

Istrian Wine Run - 2. rujna 2017.

U subotu, 2. rujna, održano je 4. izdanje Istrian Wine Runa, jedne od najneobičnijih i najzanimljivijih utrka u godini. Unatoč olujnom vremenu, preko šesto profesionalaca i rekreativaca iz 36 zemalja nastupilo je na ovom atraktivnom trkačkom događanju.

 

Natjecatelji su trčali štafetu, polumaraton i maraton. Maratonci su svoju utrku započeli u Momjanu, dok su natjecatelji štafetne utrke i polumaratona startali u Brtonigli. Cilj svih triju utrka bio je u Umagu.

 

Budući da je riječ o jedinstvenoj utrci, trkači su se vrlo dobro proveli uz bogatu istarsku eno-gastro ponudu i različite zabavne sadržaje.

Da sve bude u duhu utrke, organizatori su za pobjednike pripremili nezaboravnu nagradu - količinu vina u protuteži vlastite težine.

Karlovački cener - 9. lipnja 2017.

Iza nas je Karlovački cener koji je okupio ukupno 1.500 natjecatelja! Pobjednik glavne utrke namijenjene rekreativcima bio je Dinko Solić, dok je u ženskoj konkurenciji slavila Gabrijela Šalković. U uzbudljivoj elitnoj utrci pobijedio je Abel Kibet Rop, a među natjecateljicama najbrža je bila Stellah Barsosio.

 

Popularna utrka na 10 km oduševila je sve trkače i navijače u gradu na 4 rijeke. Specifičan večernji termin, atraktivna trasa koja prolazi povijesnom gradskom jezgrom, vrhunski trkači i posebna atmosfera ponovno su učinili ovu utrku jedinstvenom. Trčalo se tri istovjetna kruga duljine 3.350 metara, a start i cilj nalazili su se na karlovačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Osim velikog broja natjecatelja u utrkama na 10 km, i dječje su utrke okupile veliki broj sudionika - među najmlađima je bilo gotovo 300 trkača.

 

Nakon Karlovačkog cenera slijedi gotovo tromjesečna pauza od utrka koje podržavamo, a sezona se nastavlja 2. rujna Istrian Wine Runom.

32. Plitvički maraton - 4. lipnja 2017.

U nedjelju, 4. lipnja, održan je Plitvički maraton u sklopu kojeg su se organizirali maraton, polumaraton i maratonska štafeta, dok je dan ranije, 3. lipnja, održana utrka na 5 km. Za trčanje i uživanje u predivnoj prirodi odlučilo se gotovo 1.500 natjecatelja iz četrdesetak zemalja, a među njima se našla i portugalska maratonka Rosa Mota, bivša olimpijska pobjednica te svjetska i europska prvakinja u maratonu.

 

Pobjedu u maratonu odnio je Kenijac Abel Kibet Rop, dok je u ženskoj konkurenciji slavila Ruth Chemisto Matebo. U polumaratonu su također dominirali Kenijci - u ukupnoj konkurenciji pobijedio je Moses Masai Komon, dok je u ženskoj konkurenciji najbrža bila Hellen Jepkosgei Kimutai.

 

Za trčanje kroz jedan od najljepših prirodnih ambijenata na svijetu odlučilo se i dvadesetak članova našeg A1 Running tima.

Wings For Life World Run - 7. svibnja 2017.

Ovogodišnji Wings For Life World Run u Zadru je okupio rekordnih 8.000 trkača ujedinjenih oko jedne ideje - trčati za one koji ne mogu. Cilj ove globalne humanitarne utrke, koja se istovremeno održava u gotovo 30 zemalja svijeta, je prikupljanje sredstava za pronalazak lijeka za ozljede leđne moždine.

 

Pobjedu je na hrvatskom izdanju utrke odnio hrvatski ultramaratonac Robert Radojković s pretrčanih 65 km, dok je u ženskoj konkurenciji pobijedila hrvatska triatlonka i trenerica A1 running tima Željka Šaban Miličić s prijeđenih 44 km.

 

Na utrci je svoj pobjednički duh pokazalo i 50 članova A1 running tima koji su zajedno pretrčali čak 418.5 km. Cjelokupan iznos koji su A1 trkači uplatili za kotizacije, odnosno Zakladu Wings For Life, A1 će dodatno uplatiti za Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara na platformi Čini pravu stvar.

Rijeka Run od 8. do 23. travnja 2017.

Iza nas je Rijeka Run odnosno festival sporta i rekreacije „Homo si teć" koji se bez prekida održava od 1998. godine. Čakavska uzrečica „homo si teć" odražava sam duh ovog sportskog događanja, a znači „hajmo svi trčati".

 

Rijeka Run počeo je u subotu 8. travnja utrkom po Trsatskim stubama „539 skok", nastavio se narednu subotu 15. travnja utrkom "Molo longo trk", a završio u nedjelju 23. travnja s čak sedam utrka: Riječki maraton i polumaraton, utrka štafeta 3x7 km, Desetka, utrka građana „Homo si teć", utrka za osobe s invaliditetom i slabovidne osobe „Hendi cup" i utrka za djecu vrtićke dobi.

 

Start i cilj polumaratona i maratona bili su na riječkom Korzu - maratonci su trčali do Opatije gdje su se okrenuli i vraćali prema Rijeci, dok su polumaratonci trčali do Kantride i nazad do Korza. 

Osječki Ferivi polumaraton - 1. travnja 2017.

U polumaratonu je nastupilo više od 800 natjecatelja iz 12 zemalja, a postavljen je i novi rekord utrke od 1:08:59 kojeg sada drži Mađar Gregor Laszlo. Da ovogodišnji polumaraton u potpunosti prođe u dominaciji Mađara, pobrinula se Zita Kacser koja je odnijela pobjedu u ženskoj konkurenciji.

 

Dječje utrke i građanska utrka na 5 km također su okupile veliki broj sudionika tako da je ukupan broj natjecatelja na Osječkom Ferivi polumaratonu prešao brojku od 1.500. 

Predivno sunčano vrijeme i značajno iznadprosječna temperatura za ovaj dio godine, možda su malo otežali posao trkačima, ali su privukli veliki broj navijača i ljubitelja trčanja da izađu na osječke ulice i podrže natjecatelje. Tako se sve posložilo da ovo bude najbolje izdanje Osječkog Ferivi polumaratona na kojem su i ovog puta nastupili neki od naših članova A1 Running tima.

17. Splitski polumaraton

Iza nas je 17. Splitski polumaraton na kojem je nastupilo gotovo 2000 trkača, dok je pobjednik bio Kenijac Joel Maina Mwangi. Među natjecateljicama pobjedu je odnijela Betty Chepleting, također iz Kenije. Od hrvatskih natjecatelja najbolji su bili Janez Maroević sa sedmim vremenom u ukupnoj muškoj konkurenciji, te Danijela Kuna s petim vremenom u ženskoj konkurenciji.

Trkači su s Rive krenuli u 9 sati, a pobjednik je ušao u cilj nešto iza 10 sati. Održana je i humanitarna utrka u dva kruga od Rive do Zvončaca. Riječ je o prvoj humanitarnoj utrci s ciljem pomoći u borbi protiv dječje paralize. Također je održana i Splitska milja za djecu vrtićke dobi i nižih razreda osnovnih škola.

 

Polumaraton se trčao s Rive, preko svih važnijih splitskih lokacija kao što su Dioklecijanova palača, Đardin, Poljud, Marjan i atraktivna Zapadna obala, dok je cilj također bio na Rivi.

A1 ZAGREB21

Održan je zagrebački proljetni polumaraton A1 ZAGREB21 na kojem je nastupilo više od 1200 trkača, među kojima je pobjedu u ukupnoj konkurenciji odnio Moses Masai Komon. Pobjedu u u ženskoj konkurenciji uzela je slovenska atletičarka Sonja Roman.

 

Staza polumaratona sastojala se od dva istovjetna kruga, a trkači su prelazili rijeku Savu čak četiri puta. Start i cilj utrke bili su ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u neposrednoj blizini popularnih zagrebačkih fontana. Osim polumaratona tu je bila i utrka na 5 km u kojoj je nastupilo gotovo 230 natjecatelja, te polumaratonska štafeta sa 67 četveročlanih timova.

Dobra atmosfera i ugodne vremenske prilike pomogli su trkačima da ostvare izvrsne rezultate. U utrci su sudjelovali i članovi našeg A1 running tima koji su nastupom na A1 ZAGREB21 zajedničkim snagama započeli novu trkačku sezonu.