Za sve medijske upite obratite nam se e-mailom na komunikacije@A1.hr ili na broj telefona 01 4691 181.

Više od 16.2 milijuna kuna A1 Hrvatska ulaže u smanjenje utjecaja na klimu

08.07.2021
Zagreb 7. srpnja 2021. – A1 Hrvatska potpisala je sporazum s Europskom komisijom o financiranju ugradnje 120 sunčanih elektrana te ugradnju 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje na baznim stanicama. Ukupna vrijednost investicije je 16.265.790 milijuna kuna od čega je 55% financirano iz LIFE programa Europske Unije.

Program LIFE instrument je Europske unije namijenjen financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime. Programom LIFE Europska unija želi doprinijeti zaštiti i poboljšanju kvalitete okoliša i smanjiti utjecaj klimatskih promjena financiranjem inovativnih projekata koji će doprinijeti prelasku na niskougljično gospodarstvo te održanju bioraznolikosti  i ekosustava.

Cilj projekta nazvanog LIFE4GREENBROADBAND je povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u elektroničkim komunikacijskim mrežama u Hrvatskoj kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova. Među stakleničkim plinovima ugljični dioksid (CO2) je najzastupljeniji i iznosi 81% u ukupnom udjelu. Implementacijom solarnih ploča i free cooling sustava A1 Hrvatska će godišnje smanjiti potrošnju od 1.721.560 kWh što je ujedno smanjenje emisije CO2 od 404 tone. 

 
Prelaskom na zelenu energiju iz HEPovog ZelEn programa A1 Hrvatska smanjila je svoj ugljični otisak za 75 posto i približila se strateškom cilju održivog poslovanja prema kojem cijela A1 Telekom Austria Grupa do 2030. godine mora biti ugljično neutralna. Ovo je dodatni korak kojim doprinosimo održivom prijelazu prema klimatski neutralnom gospodarstvu do 2050. godine te ostvarenju ciljeva Green Deala EU. Naša odgovornost je pružiti korisnicima pouzdanu i stabilnu gigabitnu najmoderniju mrežu, ali na odgovoran način i omogućiti da bezbrižno uživaju u svim njezinim performansama uz minimalan utjecaj na okoliš, izjavio je Tomislav Makar, glavni direktor i informacijske tehnologije za tehniku A1 Hrvatska.

Kroz ovaj projekt A1 Hrvatska također želi potaknuti provedbu projekata kojima je cilj ublažavanje klimatskih promjena u telekomunikacijskom sektoru kroz primjenu obnovljivih izvora energije i sustava energetske učinkovitosti.
 

O održivom poslovanju A1 Hrvatska

Čini pravu stvar je strategija održivosti A1 Hrvatska koja se konkretno vidi kroz ulaganje u učinkovitije i održivije načine poslovanja. Strategiju poslovanja temeljimo na ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda s naglaskom na tri cilja - smanjenju utjecaja na okoliš i klimatske promjene, unaprjeđenju digitalnih vještina i stvaranju sigurnijeg online okruženja, poticanju društvene raznolikosti i rodne ravnopravnosti, kao i upravljanje održivim procesima u poslovnom okruženju. Više informacija o održivom poslovanju na A1 način od danas je dostupno na web stranicama A1 Hrvatska.

Bazna stanica koju pokreću sunce, vjetar i gorivni članci

Inovativan pristup i odgovornost prema okolišu A1 Hrvatska predstavila je još 2011. godine kad je u suradnji s Končarom predstavila autonomni sustav za napajanje baznih stanica koji se uz sunce i vjetar, napajao i vodikovim gorivnim člancima. Glavne prednosti tog sustava su potpuna energetska autonomnost i raspoloživost energije od 99,9 posto, što se teško može postići samo s energijom vjetra i sunca. 2013. godine u suradnji s Ericssonom predstavili su još jedno rješenje tzv. PSI sustav kojem je cilj smanjenje potrošnje električne energije na baznim stanicama. Za oba ekološka rješenja A1 Hrvatska nagrađena je svjetskom nagradom za inovativnost u Londonu.
 


Natrag