Za sve medijske upite obratite nam se e-mailom na komunikacije@A1.hr ili na broj telefona 01 4691 181.

A1 Hrvatska ulaže više od 109 milijuna eura u radiofrekvencijski spektar

08.03.2023

Zagreb, 8. ožujka 2023. – Investicijom od 109.28 milijuna eura na javnoj dražbi za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra, A1 Hrvatska osigurala je dugoročne resurse koji će biti osnova za ambiciozne planove rasta i ulaganja u razvoj mobilnih usluga u idućih 15 godina. Osiguran je spektar u frekvencijskim pojasevima 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz, koji će omogućiti najbolje korisničko iskustvo, ubrzani tržišni rast, maksimalno nacionalno pokrivanje te time pomoći ispuniti zahtjeve Digitalne agende za Europu.

Ovom značajnom investicijom kompanija se još jednom dokazala kao ozbiljan investitor i partner Vladi Republike Hrvatske. Sam proces javne dražbe koji je provodio HAKOM bio je vrlo kompetitivan što potvrđuje značajno veći prihod države od prvotno planiranih 155 milijuna eura koliko bi sav radiofrekvencijski spektar ponuđen na javnoj dražbi stajao po inicijalnim cijenama. A1 Hrvatska će svoj osvojeni dio radiofrekvencijskog spektra platiti 109.28 milijuna eura. Predsjednik uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský naglašava da je kompanija još jednom potvrdila da je spremna investirati značajna sredstva u razvoj telekomunikacijskih mreža i naprednih digitalnih usluga u Hrvatskoj: „Oduvijek smo predani daljnjem razvoju globalno konkurentnih mobilnih i fiksnih mreža visokih performansi, digitalizaciji te napretku Hrvatske prema Indeksu digitalnoga gospodarstva i društva (DESI). Nakon ulaganja u spektar slijede nove značajne investicije u tehnologiju odnosno modernizaciju i razvoj mreža nove generacije. Strategija nam je sve radijske frekvencije u budućnosti koristiti kao 5G standard kako bismo podržali najbolje korisničko iskustvo te osigurali maksimalnu dostupnost, pouzdanost i sigurnost kako za naše privatne, tako i za poslovne korisnike.“  

A1 Hrvatska je s osvojenim radiofrekvencijskim spektrom osigurala resurse za nastavak pružanja najkvalitetnijih mobilnih usluga, razvoj novih inovativnih proizvoda te najviše standarde korisničkog zadovoljstva. Također, s navedenim spektrom osigurava se kvalitetan širokopojasni Internet i u područjima s neadekvatnom infrastrukturom poput zastarjelih bakrenih parica. 

Nužnost velikih investicija potvrđuje činjenica da korisnici svake godine konzumiraju 30 do 50 posto više podataka, prije svega video sadržaja na društvenim mrežama i OTT streaming platformama. Glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska Branimir Marić stoga pojašnjava: „Kroz ovu javnu dražbu A1 Hrvatska osigurala je 2x25 MHz u 800/900 MHz radiofrekvencijskom pojasu te 2x65 MHz u 1800/2100/2600 MHz radiofrekvencijskom pojasu, što će omogućiti visokokvalitetne mrežne kapacitete te zadovoljiti sve potrebe rasta prometa korisnika u narednim godinama. Sve je to osnova za nastavak snažnog razvoja mobilnih mreža nove generacije. Pored ove investicije u obnovu radiofrekvencijskog spektra u iznosu od 109.28 milijuna eura, A1 Hrvatska u sljedeće dvije godine namjerava dodatno značajno investirati u modernizaciju svoje mobilne mreže. Cilj je omogućiti širenje područja pokrivanja 5G signalom tako da obuhvatimo gotovo cijelo stanovništvo, zatim značajno povećati kapacitete A1 5G mobilne mreže te povećati kvalitetu naprednih mobilnih usluga na cijelom području Hrvatske.“

Akvizicijom javnom dražbom maksimalno dozvoljene količine spektra od 2x25 MHz u radiofrekvencijskom pojasu 800/900 MHz osigurano je najveće moguće nacionalno pokrivanje mobilnim signalom visoke kvalitete, i na otvorenim i u zatvorenim prostorima.  S 2x65 MHz u radiofrekvencijskom pojasu 1800/2100/2600 MHz, osigurani su optimalni kapaciteti za daljnji razvoj naprednih i  visokokvalitetnih usluga koje podrazumijevaju korištenje velike količine podatkovnog prometa u mobilnoj mreži, na primjer Homebox usluge.

Pored navedenog, A1 Hrvatska ima na raspolaganju i 2x10 MHz u radiofrekvencijskom pojasu 700 MHz, te 100 MHz u radiofrekvencijskom pojasu 3.7 GHz, koji se koriste za nacionalno pokrivanje 5G signalom odnosno omogućavanje visokih mrežnih kapaciteta nužnih za zadovoljavanje potreba rasta prometa u mobilnoj mreži.

Daljnji razvoj snažne A1 mobilne i fiksne infrastrukture nastavit će podržavati digitalizaciju hrvatskog društva i gospodarstva na krilima novih, inovativnih usluga i platformi kao što su autonomna vožnja, e-zdravstvo, Cloud Gaming te Industrija 4.0.
 


Natrag