Za sve medijske upite obratite nam se e-mailom na komunikacije@A1.hr ili na broj telefona 01 4691 181.

A1 Telekom Austria Grupa jedna od utemeljiteljica Europske zelene digitalne koalicije

30.03.2021

Predsjednik uprave A1 Telekom Austria Grupe Thomas Arnoldner potpisao je Izjavu o članovima Europske zelene digitalne koalicije (European Green Digital Coalition – EGDC), čime je A1 TAG postala jedan od utemeljitelja i izvornih članova EGDC-a. Izjava je potpisana povodom Digitalnog dana 2021. godine u organizaciji Europske komisije i portugalskog predsjedništva Vijeća EU-a, a Telekom Austria Grupa obvezala se, ne samo ostvariti održive okolišne, društvene i upravljačke (ESG) ciljeve na razini grupacije, već i raditi na postizanju zelene digitalne transformacije na međunarodnoj razini. 

Uvjeti za pridruživanje EGDC-u uključuju preuzimanje obveze postavljanja znanstveno utemeljenih ciljeva za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. godine te postizanje klimatske neutralnosti, odnosno nulte neto stope utjecaja na klimu, i to najkasnije do 2040. godine. Svi ti uvjeti navedeni su u okolišnim, društvenim i upravljačkim ciljevima A1 TAG i ujedno čine sastavni dio njezine korporativne strategije.

 „Iznimno sam ponosan na činjenicu da smo postali jedan od utemeljitelja i izvornih članova ove iznimno važne koalicije. A1 TAG već godinama aktivno preuzima odgovornost za ljude, društvo i okoliš poduzimajući konkretne korake kao što su, primjerice, inicijative digitalnog obrazovanja, kako starijih, tako i mladih, ili kampanje recikliranja mobilnih telefona. Osim toga, potičemo vlastiti prelazak na zelenu i održivu mrežu nabavljanjem električne energije iz obnovljivih izvora, opremanjem baznih postaja solarnim panelima, te korištenjem energetski učinkovitijih mrežnih komponenata, između ostaloga. Naša je obveza koristiti vlastitu stručnost i promicati zelenu i digitalnu transformaciju, posebice zato što smo vodeći komunikacijski operator u središnjoj i istočnoj Europi.“, izjavio je Thomas Arnoldner, predsjednik uprave A1 TAG.

U skladu s okolišnim, društvenim i upravljačkim ciljevima A1 TAG postavila je i vlastite ciljeve na području zaštite okoliša do 2030. godine po pitanju:

•    emisije ugljičnog dioksida
postići ugljičnu neutralnost smanjenjem vlastitog ugljičnog otiska i postupnim prelaskom na energiju iz obnovljivih izvora
•    energetske učinkovitosti -
povećati energetsku učinkovitost za 80 posto u usporedbi s 2019. godinom
•    kružnog gospodarstva -
promicati kružno gospodarstvo unutar tvrtke: reciklirati oko 50 000 starih uređaja godišnje.

Više o ESG A1 Telekom Austrija Grupe pogledajte ovdje.
Više informacija o svemu ostalom možete pronaći ovdje.


ODRŽIVO POSLOVANJE U A1 HRVATSKA 

Strategija održivosti A1 TAG strategija je i A1 Hrvatska koja se konkretno vidi kroz ulaganje u učinkovitije i održivije načine poslovanja. Ulaganjem u napredne sustave za hlađenje (tzv. free cooling sustave) na bazne stanice kojim se smanjuje potrošnja klimatizacijskih uređaja te ulaganjem u solare i vjetroturbine za napajanje baznih stanica A1 Hrvatska godišnje smanjuje svoj ugljični otisak za više od 840 tona, a na kampusu kompanije u Zagrebu postavljena je solarna stanica. Također, A1 Hrvatska prijavljuje se i na EU fondove kako bi iskoristila maksimalni potencijal ulaganja za implementaciju zelenih tehnologija u poslovanju. A1 korisnike potiču na korištenje e-bill računa i adekvatno zbrinjavanje starih mobilnih uređaja u A1 shopovima. Razvijaju pametna rješenja za upravljanje pametnim gradovima s ciljem povećanja energetske učinkovitosti, održivosti i učinkovitosti raznih procesa poput A1 pametnih spremnika za zbrinjavanje otpada, smart parkinga, pametnih rješenja za plin i kakvoću zraka. A1 zaposlenici volontiraju u okviru interne platforme Čini pravu stvar sudjelujući u projektima pošumljavanja i čišćenja okoliša, Parkova prirode i jadranskog podmorja, a kompanija ih potiče i na aktivnije korištenje bicikla i pješačenja umjesto javnog prijevoza i automobila. 
 


Natrag