Zašto reciklirati stari mobitel? Pokreni se i učini nešto dobro za naš planet

  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 22.04.2024.
Recikliranje starog mobitela

Imaš stare uređaje na kojima se skuplja prašina? Učini nešto dobro za naš planet i od 22. do 30. travnja donesi ih u odabrani A1 centar i odloži ga u reciklažni spremnik, a na poklon ćeš dobiti platnenu torbu i staklenu bocu. 

Možeš donijeti mobitel s tipkama, pametni mobitel, tablet ili mobilni router/modem/USB stick koji koristi mobilnu mrežu za pristup internetu. Ovi uređaji i oprema mogu biti stari, neispravni ili čak razbijeni. Svaki prikupljeni uređaj odgovorno se reciklira, čime se elektronski otpad i njegov utjecaj na okoliš smanjuju na minimum.

Stari uređaj možeš donijeti na sljedeće lokacije A1 centara:
- Osijek, Kapucinska 33
- Rijeka, Riva 4b
- Split, Tončićeva 2 (ulaz iz Marmontove)
- Zagreb, Gajeva 2b.

E-otpad je sve veća prijetnja okolišu

Kako raste naša ovisnost o tehnologiji, sve više ovisimo o svojim mobitelima. Prema podacima iz 2023., prosječno trajanje korištenja jednog pametnog telefona diljem svijeta je 3,6 godina, dok prosječni Amerikanac kupuje novi mobitel već nakon 18 mjeseci.

Takva praksa rezultira s više od 100 milijuna mobitela koji se odbacuju svake godine. Upravo zbog toga stari mobiteli postali su najbrže rastući oblik elektroničkog otpada. Mnogi pritom ne zbrinjavaju elektronički otpad na pravilan način, zbog čega dolazi do zagađenja podzemnih voda i zraka

Učini razliku i zaustavi dodatno zagađenje recikliranjem svog starog mobitela. Zahvaljujući inovativnim tehnologijama do 80 % materijala uz mobitela može se reciklirati i iznova upotrijebiti, a recikliranjem jednog mobitela štedi se dovoljno energije za napajanje laptopa na čak 44 sata.

Kako recikliranje mobitela pomaže Zemlji?

Očuvanje okoliša
Elektronički otpad predstavlja rastuću prijetnju za okoliš. 

Mobiteli sadrže opasne materijale kao što su olovo, živa, arsen, kobalt i litij. A kada se mobiteli bace i spale, ti se otrovni metali ispuštaju u okoliš i zagađuju ga. Čak i kad ne izgore, završavaju u tlu polako zagađujući odlagališta otpada i vodene resurse.

Recikliranjem mobitela opasni materijali se recikliraju i ponovno koriste bez zagađivanja okoliša.

Štednja energije
Znaš li da recikliranjem mobitela štediš energiju? Godišnje se baci više od 100 milijuna mobitela, a da se svi recikliraju, mogli bi proizvesti dovoljno električne energije za napajanje više od 24.000 domova godišnje.

Smanjenje stope rudarenja
Mobiteli su načinjeni od vrijednih minerala kojih je sve manje, ali mogu se povratiti ako se recikliraju. Od milijun recikliranih mobitela može se dobiti 16 tona bakra, 350 kilograma srebra i 34 kilograma zlata. Na taj način može se smanjiti količina minerala iskopanih za stvaranje novih mobitela.

Sprječavanje zdravstvenih problema
Toksični materijali iz mobitela zagađuju okoliš, ali isto tako uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme za ljude i životinje. Primjerice, olovo je kancerogeno i utječe na kognitivne funkcije kod ljudi, dok živa može biti kobna za životinje i uzrokovati ozbiljne senzorne poremećaje, slabost mišića ili gubitak pamćenja.

Foto: A1 Hrvatska/Getty Images

Povezane vijesti

Vidi sve vijesti
Utjecaj mobitela na okoliš

Sve teme

A1 predstavlja Eco Rating: Saznaj kako tvoj novi mobitel utječe na okoliš

Svijet iz dana u dan postaje sve više digitalan, a procjenjuje se da oko 85 posto svjetske populacije koristi pametne telefone. Iz tog je razloga sve teže ignorirati štetne učinke takvih uređaja na okoliš, posebno na emisije ugljičnog dioksida i ugljični otisak.

Nije tajna da pametni telefoni pridonose globalnom zatopljenju i klimatskim promjenama, od njihove proizvodnje do odlaganja na kraju životnog vijeka. Sirovine potrebne za proizvodnju pametnog telefona, uključujući zlato, kobalt, litij i druge teške metale, zahtijevaju intenzivno rudarenje, dok njihovo vađenje često uzrokuje poveće zagađenje okoliša.

Kako klimatska kriza utječe na naše živote, raste osviještenost o održivosti među svim generacijama, ali različitom brzinom. Generacija Z pritom je prva generacija koja je odrastala s klimatskim promjenama kao ključnim globalnim problemom. Pripadnici ove generacije istinski su zabrinuti za okoliš i očekuju od tvrtki da prioritiziraju održivost u svojim poslovnim praksama. Svojim izborima žele smanjiti utjecaj na prirodu i dovesti do ekološki održivije svakodnevice.

Utjecaj pametnih telefona na okoliš

A1 Hrvatska tvrtka je koja je usmjerena prema ekološki prihvatljivijim rješenjima. Zato neprestano razvijamo i primjenjujemo digitalne inovacije koje smanjuju ugljični otisak u svakoj fazi našeg poslovanja. Jedna od njih je i Eco Rating mobitela koji predstavljamo prvi u Hrvatskoj.

Uz ovaj alat možeš saznati kako određeni mobitel utječe na okoliš i donijeti zeleniju odluku pri kupnji. U A1 webshopu od sada ćeš moći usporediti ekološku održivost različitih modela mobitela i smanjiti utjecaj na klimu.

Eco Rating je ocjena na ljestvici od 1 do 100 kojom se procjenjuje utjecaj određenog mobitela na životnu sredinu, od procesa proizvodnje, transporta, načina upotrebe do odlaganja. Što je ocjena uređaja veća, bolji je njegov učinak na okoliš.

Na ovaj način želimo potaknuti dobavljače da smanje utjecaj svojih proizvoda na okoliš jer je izgradnja održivije budućnosti naša zajednička odgovornost.

„Budući da je A1 tvrtka koja je usmjerena na održivo poslovanje, htjeli smo potaknuti i naše partnere da pokažu korisnicima kako njihovi uređaji utječu na okoliš“, rekao je Tin Horvatić, specijalist upravljanja uređajima u A1 Hrvatska. „Smatramo kako će ove informacije najviše biti od koristi mlađim generacijama koje svojim odabirima mogu utjecati na okoliš u nadolazećim godinama“, dodao je.

Ključni parametri za Eco Rating

Kao što smo već napisali, maksimalna vrijednost koju pojedini mobitel može ostvariti jest 100, i to s obzirom na različite ekološke indikatore, poput učinkovitosti materijala te proizvodnje i korištenja uređaja.

Pri ocjenjivanju postoji pet ključnih parametara, a to su – trajnost, učinkovitost resursa, klimatska učinkovitost, popravljivost i mogućnost recikliranja.

Trajnost uređaja odnosi se na njegovu izdržljivost te trajanje baterije i garancije za uređaj. 

Učinkovitost resursa procjenjuje se prema količini rijetkih sirovina potrebnih za proizvodnju mobitela i kako ona utječe na iscrpljivanje tog resursa. Što je ocjena viša, manji je utjecaj uređaja na dostupnost materijala.

Klimatska učinkovitost procjenjuje se prema ispuštanju stakleničkih plinova tijekom cijelog životnog ciklusa uređaja. Što je ocjena veća, veći je doprinos zaštiti klime.

Popravljivost se procjenjuje prema lakoći s kojom se uređaj može popraviti, kao i drugim aktivnostima s kojima se može produžiti njegov životni vijek, poput mogućnosti ponovne upotrebe i nadogradnje. Što je ocjena veća, to su navedeni aspekti više podržani. 

Mogućnost recikliranja uključuje ponovnu iskoristivost i rastavljanje komponenti uređaja, dostupnost informacija kojima se to omogućuje, kao i mogućnost reciklaže materijala od kojih je sastavljen.

Zanima te utjecaj mobitela koji želiš kupiti na okoliš? Provjeri najbolju ponudu uređaja na pretplatu i uz Eco Rating donesi ispravnu odluku za naš planet.

Foto: Getty Images/Eco Rating

Xiaomi 14 serija

Sve teme

Tražiš novi mobitel? Upoznaj sjajne novitete o kojima bruji cijeli tech svijet

Mobitel je danas uređaj za dopisivanje, fotoaparat, web preglednik, glazbeni player, GPS i puno više od toga. S druge strane, tržište pametnih telefona mijenja se iz dana u dan, a lansiranja novih modela nikad nisu bila češća. Kako u moru noviteta odabrati pravi model za sebe?

Prošla su vremena kada su očekivanja od novih mobitela uključivala samo bolje performanse i jaču kameru. Posljednjih mjeseci lansirani su sjajni pametni telefoni koji nude za svakoga ponešto, bilo da tražiš izvrsnu kvalitetu fotografija, napredne performanse, dizajn ili jednostavno najbolju vrijednost za novac. U nastavku smo izdvojili smo neke od njih.

Xiaomi 14

Krajem veljače Xiaomi je lansirao svoj novi flagship i najmoćniji model dosad. Uz nevjerojatnu Leica kameru i sjajan dizajn, Xiaomi 14 seriju krase i odlične performanse.
Uz četiri kamere zabilježit ćeš najmanje detalje izbliza ili izdaleka, i to u svim uvjetima vidljivosti. Osim toga, za samo 31 minutu napunit ćeš mobitel do kraja uz opciju HyperCharge, dok je procesor Snapdragon 8 Gen 3 izuzetno brz i energetski učinkovit za cjelodnevno trajanje baterije.U seriji Xiaomi 14 umjetna inteligencija integrirana je u više sistemskih aplikacija, pružajući korisnicima modernije i inteligentnije značajke. Uz AI Subtitles moći ćeš transkribirati izgovoreni sadržaj u stvarnom vremenu tijekom video konferencija, a AI Album Search dopušta ti da pronađeš određene fotografije u svojoj galeriji opisujući ono što tražiš.

HONOR Magic V2

HONOR je početkom godine predstavio Magic V2 model koji predstavlja revoluciju među sklopivim mobitelima, a korisnicima nudi vrhunske performanse i inovativan dizajn. Oduševio je tech zajednicu svojim izuzetno tankim kućištem za jedan preklopni mobitel, odnosno praktičnošću svakodnevne upotrebe.Osim toga, opremljen je sa sveukupno pet kamera. Na vanjskom i unutarnjem zaslonu ima po jednu 16 MP selfie kameru, dok na poleđini ima trio koji čine 50 MP, 20 MP 2.5x telefona i 50 MP širokokutna kamera.

Ovaj je mobitel idealan ako voliš isprobati nešto novo među prvima. Budući da ti pruža više namjena u jednoj, poput gledanja filmova na jednom ekranu, a pisanja poruka na drugom, možeš ga koristiti kao multitasking alat u mobilnom uredu.

HONOR Magic 6 Pro 

Mjesec dana nakon što je lansiran Magic V2, na red je došao i Magic 6 Pro, koji donosi HONOR-ov najsnažniji hardver.

Isprobaj kameru sa AI senzorom pokreta koji inteligentnim odabirom bira najbolje okinutu fotku unutar snimke. Osim toga, 180 MP telefoto kamera ultravisokom rezolucijom uspijeva uhvatiti i najsitnije detalje koji su nevidljivi čak i golom oku.Osim toga, uz HONOR Magic 6 PRO ne moraš toliko brinuti o razbijanju ekrana jer dolazi s HONOR NanoCrystal zaštitom koja pruža 10x veću otpornost na padove.
HONOR Magic 6 Pro ima ugrađen Snapdragon 8 Gen 3 procesor koji osigurava brži i fluidniji rad uređaja. A unaprijeđeni čip HONOR E1 omogućuje preciznije upravljanje potrošnjom baterije.

Ako voliš pregledavati svoje obavijesti bez otključavanja mobitela, to ti omogućuje zaslon Always on na koji možeš namjestiti korisne widgete poput sata ili kalendara.

HONOR Magic6 Lite 

Uz HONOR Magic6 Lite doživi svijet u svim njegovim bojama i detaljima. Glavna kamera s impresivnih 108 MP hvata svaki detalj s izvanrednom preciznošću, dok ti širokokutna kamera donosi živopisne, oštre fotografije u svakom okruženju. Snimaj detalje, prostranstva i sitnice s neusporedivom jasnoćom te iskusi tri puta više čarolije sa 108 MP glavnom kamerom, prostranom širokokutnom i preciznom macro kamerom.Dizajn je inspiriran luksuznim satovima pa Magic6 Lite teži samo 185 grama, a tanak je 7,98 milimetara pa pruža osjećaj lakoće i udobnosti u rukama. Ne moraš razmišljati ni o memoriji jer dobivaš 16 + 256 GB pohrane.

Želiš jedan od ovih uređaja? Ovdje provjeri A1 ponudu mobitela na pretplatu i pronađi model po svojoj mjeri.

Foto: Xiaomi/HONOR