TESTIRAJ SVOJ SUPER POWWWER: Saznaj imaš li vještine za najtraženiji posao budućnosti

  • Datum 23.05.2023.

Gotovo četvrtina svih poslova promijenit će se u sljedećih pet godina, pojavit će se čak 69 milijuna novih radnih mjesta, a približno 40% zaposlenika trebat će neku vrstu reskillinga kako bi stekli nove vještine za nove poslove, procjenjuje se u najnovijem izvještaju 'Future of Jobs Report' Svjetskog ekonomskog foruma (WEF-a).

Ključni je pokretač promjena snažan razvoj umjetne inteligencije (AI-ja). Iako s umjetnom inteligencijom živimo već niz godina, u posljednjih nekoliko mjeseci događa se nezaustavljiv prodor generativnog AI-ja: tvrtka OpenAI u prosincu je lansirala besplatni AI chatbot ChatGPT; ta je platforma u prvih pet dana privukla milijun ljudi, a nakon toga stvari su se zakotrljale suludim tempom.

Specijalisti umjetne inteligencije i strojnog učenja na vrhu su popisa brzorastućih poslova u izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, a slijede ih specijalisti za održivost, analitičari poslovne inteligencije i specijalisti za informatičku sigurnost. Naime, tvrtke hitno trebaju veći broj zaposlenika koji će znati primjenjivati alate umjetne inteligencije i njima upravljati. Predviđa se da će zapošljavanje podatkovnih analitičara i podatkovnih znanstvenika, specijalista za strojno učenje i stručnjaka za cyber sigurnost rasti u prosjeku za 30% do 2027. godine.

Koje su vještine potrebne za obavljanje posla specijalista umjetne inteligencije? Koje od njih već posjeduješ, a koje trebaš usavršiti i kako to učiniti? Kako steći znanje za rad u području umjetne inteligencije? Gdje možeš pronaći brze, a relevantne online programe, a gdje ako želiš studirati u području AI?

A1 Hrvatska, SELECTIO, vodeća grupa za poslove i tržište rada u Hrvatskoj, Algebra i FER, u suradnji s AI stručnjacima koji se već niz godina bave umjetnom inteligencijom, sastavili su prvi test AI vještina u Hrvatskoj, koji otkriva jeste li spremni za najtraženije zanimanje budućnosti. Riješi SELECTIO test i saznaj koje vještine trebaš unaprijediti da bi mogao biti specijalist umjetne inteligencije. Uz to ćeš dobiti i popis relevantnih online edukacija vodećih svjetskih sveučilišta Harvard, Stanford, MIT te obrazovnih programa i studija Algebre i FER-a. Sretno!

KLIKNI OVDJE I ZAPOČNI TEST

Kako iskoristiti prilike koje donosi svijet naprednih tehnologija? A1 Hrvatska i partneri – STEMI škola budućnosti, Algebra, Infobip i grupa SELECTIO – stvorili su središnje mjesto u Hrvatskoj za vještine budućnosti u cilju jačanja informiranog i uključivog digitalnog društva koje svakom pojedincu pruža jednake mogućnosti za rast. Prva hrvatska interaktivna mapa 100 poslova budućnosti i više od 3 tisuće vještina budućnosti, napravljena u suradnji sa 27 stručnjaka, donosi detaljan izvještaj u Hrvatskoj o promjenama na tržištu rada u AI revoluciji i potrebama najmlađe, generacije Z. Dobro došli u središnji hub u Hrvatskoj za vještine i poslove budućnosti: Izgradi, unaprijedi, iskoristi svoj SUPER POWWWER u društvu budućnosti.

Tanja Prekodravac, direktorica organizacijskog dizajna i razvoja u u vodećoj grupi za poslove i tržište rada u Hrvatskoj SELECTIO, kaže: 'Stjecanje novih znanja i vještina je važno jer nas kompetencije vode u karijeri i omogućavaju nam superiornu razinu izvođenja posla te pomažu da budemo uspješni u poslu. Kompetencija nije samo vještina nego klaster vještina poduprt s konzistentnim obrascima ponašanja i dubinskim znanjem. Biti kompetentan, odnosno razvijati svoje kompetencije se visoko preporučuje za dobar razvoj karijere. One omogućuju da imate u svojoj struci dobru tržišnu cijenu na tržištu rada'.

Stjecanje novih vještina, ističe Tanja Prekodravac, povezano je s većom vjerojatnošću zaposlenja, većim prihodima i zadovoljstvom poslom i time s većom kvalitetom života. 'Učenje novih vještina ključno je za napredovanje u karijeri i karijerno pozicioniranje. A poseban izazov je održavanje tržišne konkurentnosti u trenutku ekspanzije digitalizacije i AI. Vještine se nadovezuju, povezuju, a prethodne vještine mogu biti temelj novim vještinama. Stjecanje novih vještina diverzificira poslovne mogućnosti i pomaže u razvoju novih tehnika kako biste bili u korak sa svijetom koji se ubrzano mijenja', poručuje Tanja Prekodravac.

Danijel Črnčec, konzultant s dugogodišnjim iskustvom u području data analize i AI, kaže: 'Da biste se mogli baviti primjenom AI morate imati vrlo jake temelje u drugim disciplinama kao što su matematika, statistika, programiranje te područja koja su predmet primjene. Kad su ti preduvjeti zadovoljeni pojedinac može krenuti sa specijalizacijom razvoja. Dakle, osnovu čine kvalitetna poznavanja gore navedenih disciplina i poznavanje područja primjene'. Črnčec procjenjuje da će se umjetna inteligencija (AI) aktivno koristiti u disciplinama koje barataju velikim količinama podataka i koja su tipizirana. 'U skoroj budućnosti očekujemo izuzetan napredak računalnog učenja (ML), razumijevanja jezika, robotike, prepoznavanja poput računalnog vida', procjenjuje Črnčec. Antun Ivan Kraljević, osnivač AI technologiesa, vodećeg startupa za analitiku i inženjering u područjima poslovne administracije, energetike, industrije, infrastrukture i financijskih usluga, dodaje: 'Od AI specijalista očekuje se jako širok spektar znanja i potrebno je barem tri godine učenja i iskustva pa je jasno koliko je važno krenuti se educirati što prije'.

AI REVOLUCIJA I VJEŠTINE BUDUĆNOSTI: Iskoristi svoj super powwwer

Nalazimo se u ključnom trenutku ekonomske povijesti Hrvatske: vrijednost digitalne ekonomije do 2030. mogla bi dosegnuti 15% BDP-a (McKinsey, 2022). Recentan snažan razvoj AI tehnologije doprinosi rastu digitalne ekonomije i najavljuje značajnu transformaciju tržišta rada. Prema najnovijem ‘Future of Jobs Report’ Svjetskog ekonomskog foruma, u sljedećih pet godina trebalo bi nastati 69 milijuna novih poslova upravo pod utjecajem AI i smart tehnologija, tranzicija u održivo poslovanje i ESG standardizacije. Zato A1 Hrvatska i partneri - STEMI škola budućnosti, Algebra, Infobip i grupa SELECTIO - pozivaju na postizanje nacionalnog konsenzusa o potrebi stvaranja okruženja poticajnog za razvoj vještina budućnosti. Izgradimo zajednicu budućnosti koja će znati iskoristiti nove prilike!

A1 Hrvatska s partnerima stvorio je središnje mjesto u Hrvatskoj za vještine budućnosti jer vjeruje u informirano i uključivo digitalno društvo koje svakom pojedincu pruža jednake mogućnosti za razvoj. Prva hrvatska interaktivna mapa 100 poslova budućnosti i više od 3 tisuće vještina budućnosti, napravljena u suradnji sa 27 stručnjaka, donosi detaljan izvještaj u Hrvatskoj o promjenama na tržištu rada u AI revoluciji i potrebama najmlađe, generacije Z. Dobro došli u središnji hub u Hrvatskoj za vještine i poslove budućnosti: Izgradi, unaprijedi, iskoristi svoj SUPER POWWWER u društvu budućnosti.