HARVARD, STANFORD, PRINCETON Ovo su najzanimljiviji besplatni programi za nove tehnologije

  • Datum 27.06.2023.

Nikada nije bilo lakše dobiti edukaciju s najboljih obrazovnih ustanova na svijetu - potpuno besplatno.

Iako je studiranje na nekim od najelitnijih sveučilišta na svijetu poput Harvarda ili Stanforda preskupo i time nedostupno većini svjetske populacije, istovremeno nikada nije bilo lakše dobiti edukaciju s istih tih obrazovnih ustanova - potpuno besplatno.

Naime, većina vodećih svjetskih sveučilišta pruža besplatne online edukacije u raznim područjima, pri čemu je kod nekih moguće dobiti i certifikate koji se mogu unijeti u CV. Posebno atraktivan je dijapazon edukacijskih programa na području računalnih znanosti (Computer Science ili CS). Riječ je o proučavanju računalne tehnologije, uključujući software i hardware, a to vrlo široko područje obuhvaća raznorazne specijalizacije i poddiscipline. Bilo da vas zanima analitika, software development, razvoj weba ili izgradnja aplikacija, strojno učenje ili cloud computing, većinu tih disciplina možete naučiti online - i najčešće sasvim besplatno.

Važno je pritom napomenuti da svi koji imaju interes za CS tečajeve moraju imati dosta dobro poznavanje matematike kako bi uspješno savladali gradivo. Međutim ni to ne treba gledati kao prepreku, jer postoje i brojni besplatni tečajevi koji vam mogu pomoći da poboljšate i usavršite svoje poznavanje matematike prije nego što se upustite u proučavanje CS-a. Područja u kojima se možete usavršiti su praktički bezgranična i uključuju neke od trenutačno najtraženijih zanimanja danas: umjetna inteligencija, mikroprogramiranje, robotika, bioinformatika, kriptografija, računalna grafika, operacijski sistemi, simulacije i modeliranje, računalno programiranje, računalni inženjering, mobile development, web development, iOS development...

Izdvojili smo deset najzanimljivijih besplatnih online CS edukacija s ponajboljih sveučilišta na svijetu. Način na koji im se pristupa je preko specijaliziranih edukacijskih platformi kao što su edX ili Coursera, premda je kod nekih moguće priključiti se i izravno na stranicama pojedinih sveučilišta.

1. CS50’s Introduction to Computer Science
Sveučilište: Harvard
Trajanje: 12 tjedana
Dobivanje certifikata: da, ali uz nadoplatu od 189 dolara.

U ovom uvodnom programu o računalnim znanostima studenti uče kako "razmišljati algoritamski i kako efikasno rješavati programerske probleme" uz korištenje koncepta kao što su apstrakcija, agoritmi, enkapsulacija, software engineering, web development... Osim toga, polaznici će se upoznati s programskim jezicima kao što su C, Python, SQL i JavaScript, kao i CSS te HTML. Prilikom završetka edukacije, studenti predstavljaju svoj finalni programerski projekt svim ostalim polaznicima. 

2. 3CS50’s Web Programming with Python and JavaScript
Sveučilište: Harvard
Trajanje: 12 tjedana
Dobivanje certifikata: da, ali uz nadoplatu od 199 dolara.

Namijenjen za studente koji su kompletirali uvodnu Harvardovu edukaciju o CS-u, ovaj tečaj se fokusira na dizajn baza podataka, skalabilnost, sigurnost, korisničko iskustvo, a sve kroz korištenje neizbježnih programerskih jezika Python i JavaScript. Program ima brojne praktične zadatke u kojima se polaznike uči kako koristiti API, interaktivna korisnička sučelja, GitHub, Heroku i drugo kako bi nakon ove edukacije bili dovoljno sposobni da dizajniraju internetske aplikacije. 

3. Introduction to Computer Science and Programming Using Python
Sveučilište: MIT (Massachusetts Institute of Technology)
Trajanje: 9 tjedana
Dobivanje certifikata: ne.

Ovaj edukacijski tečaj je početni dio uvodnog programa o komputacijskom razmišljanju, programiranju te računalnim i podatkovnim znanostima. Čak i bez ikakvog prethodnog znanja o CS-u ili programiranju, studenti bi nakon ovog tečaja trebali imati dovoljno znanja za računalno razmišljanje i pisanje programa. Predavanje se fokusira više na širinu znanja nego na precizno i dubinsko proučavanje teme te pokriva programski jezik Python, jednostavne algoritme, testiranje, pisanje programa i uklanjanje bugova te neformalni uvod u kompleksnost algoritama. 

4. Algorithms: Design and Analysis, Part 1
Sveučilište: Stanford
Trajanje: 6 tjedana
Dobivanje certifikata: da, uz nadoplatu od 149 dolara.

Algoritmi su temelj računalnih znanosti, a ova edukacija pruža nešto napredniji uvod u alogritme za polaznike s ponešto programerskog iskustva. Program pokriva teme kao što su sorting i graph primitives i nakon završetka studenti će moći sasvim kompetentno razgovarati o algoritmima kako u intervjuima za posao, tako i s drugim programerima i računalnim ekspertima. 

5. Computer Vision Basics
Sveučilište: The University at Buffalo i The State University of New York
Trajanje: 13 hours
Dobivanje certifikata: da, uz nadoplatu.

Ova edukacija pokriva glavne teme "computer visiona": neuroznanost, umjetna inteligencija i procesiranje digitalnih signala. Ovaj program bit će koristan za one koji su zainteresirani za istraživanje koncepata computer visiona ili im treba osvježavanje znanja o matematičkim konceptima computer visiona. Kreatori tečaja preporučuju da polaznici imaju barem osnovno znanje i iskustvo u programiranju, konkretno u MATLAB-u. 

6. Code Yourself! An Introduction to Programming
Sveučilište: The University of Edinburgh i Universidad ORT Uruguay
Trajanje: 5 tjedana
Dobivanje certifikata: da, uz nadoplatu.

Ovo je tečaj za apsolutne početnike u programiranju. Naučit ćete kako programirati u Scratchu, jednostavnom vizualnom programskom jeziku, te vam dati uvod u osnovne principe razmišljanja softverskih inženjera. Studenti će, osim toga, steći osnovna znanja o programskim jezicima C++ i C++11. 

7. Computer Science 101
Sveučilište: Stanford
Trajanje: 6 tjedana
Dobivanje certifikata: da, uz nadoplatu od 149 dolara.

Kako mu samo ime kaže, ovo je program za polaznike koji uče CS od nule i ne trebaju imaju nikakvo poznavanje računalnih znanosti. Radi se o edukaciji kod koje polaznici sami određuju tempo kojim rade, premda je preporučeno da se završi u roku od šest tjedana uz angažman od četiri do šest sati tjedno. Studenti će naučiti osnove CS-a, među kojima su: sve o računalima i kodiranju, kako funkcionira računalni hardware, računalna terminologija i žargon, kako funkcionira software, računalno kodiranje, računalna sigurnost, kako funkcionira internet... 

8. Computer Science: Programming with a Purpose
Sveučilište: Princeton
Trajanje: 10 tjedana
Dobivanje certifikata: ne.

Edukacijski program jednog od najuglednijih sveučilišta na svijetu, za razliku od većine ostalih koji kao osnovu učenja programiranja koriste programski jezik Python, koristi jezik Java. Unatoč tome, Glavni je cilj pružiti polaznicima osnove znanja o programiranju u cjelini. 

9. Introduction to Internet of Things
Sveučilište: Stanford
Trajanje: 60 dana
Dobivanje certifikata: ne.

Ovaj program dizajniran je tako da polaznicima pruži bazični pregled Interneta Stvari (IoT). Šest profesora sa Stanforda će studentima dati pregled svih uzbudljivih i relevantnih područja ključnih za profesionalce na polju IoT-a. Edukacija je podijeljena na pet "modula": Cool Applications, Sensors, Embedded Systems, Networking i Circuits. 

10. Mathematical Thinking in Computer Science
Sveučilište: University of California San Diego
Trajanje: 25 sati
Dobivanje certifikata: da, uz nadoplatu.

Ovaj edukacijski program od samo 25 sati dizajniran je tako da studente pouči osnovnim matematičkim vještinama potrebnim za sve aspekte CS-a. Tečaj poučava polaznike svim alatima potrebnim za uspjeh u računalnim znanostima, a tijekom edukacije rješavat će interaktivne puzzle koje će omogućiti razvoj vještina koje su potrebne kako bi studenti sami došli do rješenja. 

 

AI REVOLUCIJA I VJEŠTINE BUDUĆNOSTI: Unaprijedi svoj super powwwer

Nalazimo se u ključnom trenutku ekonomske povijesti Hrvatske: vrijednost digitalne ekonomije do 2030. godine mogla bi dosegnuti 15% BDP-a (McKinsey, 2022.). Novi snažan razvoj AI tehnologije doprinosi rastu digitalne ekonomije i najavljuje značajnu transformaciju tržišta rada. Prema najnovijem izvještaju ‘Future of Jobs Report’ Svjetskog ekonomskog foruma u sljedećih pet godina trebalo bi nastati 69 milijuna novih poslova upravo pod utjecajem AI i smart tehnologija, tranzicija u održivo poslovanje i ESG standardizacije. Zato A1 Hrvatska i partneri - STEMI škola budućnosti, Algebra, Infobip i grupa SELECTIO - pozivaju na postizanje nacionalnog konsenzusa o potrebi stvaranja okruženja poticajnog za razvoj vještina budućnosti. Izgradimo zajednicu budućnosti koja će znati iskoristiti nove prilike!

A1 Hrvatska s partnerima stvorila je središnje mjesto u Hrvatskoj za vještine budućnosti jer vjeruje u informirano i uključivo digitalno društvo koje svakom pojedincu pruža jednake mogućnosti za razvoj. Prva hrvatska interaktivna mapa 100 poslova budućnosti i više od 3 tisuće vještina budućnosti, napravljena u suradnji sa 30 stručnjaka, donosi detaljan izvještaj u Hrvatskoj o promjenama na tržištu rada u AI revoluciji i potrebama najmlađe, generacije Z. Uz to donosi i prvi popis 132 dostupna, brza i relevantna online programa vodećih svjetskih sveučilišta uz pomoć kojih možete steći uvid u područje, ali i 37 Algebrinih edukacija uz pomoć kojih možete steći vještine za karijeru budućnosti. Dobro došli u središnji hub u Hrvatskoj za vještine i poslove budućnosti: Izgradi, unaprijedi, iskoristi svoj SUPER POWWWER u društvu budućnosti.