Ovo su najvažnije vještine budućnosti, a otkrivamo i u kojim će se sektorima otvoriti najviše novih radnih mjesta

  • Datum 15.05.2023.

Izvještaj 'Future of Jobs Report' Svjetskog ekonomskog foruma temeljen je na anketi provedenoj u više od 800 svjetskih kompanija. Ključni su čimbenici značajnih promjena na tržištu rada razvoj AI i drugih naprednih tehnologija, tranzicija u održivo poslovanje i ESG standardizacija. 

Gotovo četvrtina svih poslova promijenit će se u sljedećih pet godina, navodi se u najnovijem izvještaju 'Future of Jobs Report' Svjetskog ekonomskog foruma. Kroz korjenite promjene prolazi čak 23% radnih mjesta; neka će nestati, a pojavit će se nova.

Svjetski ekonomski forum (WEF) procjenjuje da će se od 2023. do 2027. godine, dakle u idućih pet godina, pojaviti 69 milijuna novih radnih mjesta! Istodobno, tvrdi WEF, nestat će njih 83 milijuna. Najbrži rast radnih mjesta dogodit će se u područjima umjetne inteligencije i strojnog učenja, a u sektorima obrazovanja, poljoprivrede i digitalne trgovine pojavit će se ukupno najveći broj novih radnih mjesta.

Izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma temeljen je na velikoj anketi provedenoj u više od 800 svjetskih kompanija, koje zapošljavaju 11,3 milijuna radnika u 43 države. Ključni su čimbenici značajnih promjena na tržištu rada razvoj AI i drugih naprednih tehnologija, tranzicija u održivo poslovanje i ESG standardizacija.

Novi poslovi traže nove vještine i kompetencije. Kreativno i analitičko razmišljanje najcjenjenije su vještine koje traže kompanije u kojima raste svjesnost o važnosti rješavanja složenih problema. Iznimno su cijenjene i vještine kojima je zajednički nazivnik samoučinkovitost: otpornost, fleksibilnost, agilnost, motivacija, samosvijest, znatiželja i cjeloživotno učenje. Ističe se kako su te vještine ključne da bi se zaposlenici lako prilagodili na disrupcije na tržištu rada. Tehnološka pismenost, pouzdanost i posvećenost detaljima također su visoko na listi. Deset najvažnijih ključnih vještina budućnosti upotpunjuju dvije koje se odnose na rad s drugima - empatija i aktivno slušanje te vodstvo i društveni utjecaj, kao i kontrola kvalitete. Šest od deset radnika trebat će dodatno usavršavanje, otkrivaju anketirani poslodavci, a jedna je od ključnih vještina koje mnoge tvrtke žele razvijati kod svojih zaposlenika kako raditi s umjetnom inteligencijom.

UNAPRIJEDI SVOJ SUPER POWWWER U DRUŠTVU BUDUĆNOSTI 
Utjecaj razvoja AI i drugih naprednih tehnologija na poslove u petogodišnjem razdoblju bit će značajan. Umjetna inteligencija bit će ključni pokretač promjena. Obrazovanje, poljoprivreda i zdravstvo sektori su u kojima će se pojaviti visoko vrednovana radna mjesta na kojima će se tražiti specijalizirane kompetencije. Stručnjaci na području umjetne inteligencije i strojnog učenja na vrhu su popisa brzorastućih poslova, a slijede ih stručnjaci za održivost, analitičari poslovne inteligencije i specijalisti za informatičku sigurnost. Naime, tvrtke hitno trebaju veći broj zaposlenika koji će znati primjenjivati alate umjetne inteligencije i njima upravljati. Predviđa se da će zapošljavanje podatkovnih analitičara i podatkovnih znanstvenika, specijalista za strojno učenje i stručnjaka za cyber sigurnost rasti u prosjeku za 30% do 2027. godine.

AI REVOLUCIJA I VJEŠTINE BUDUĆNOSTI: Iskoristi svoj super powwwer

Nalazimo se u ključnom trenutku ekonomske povijesti Hrvatske: vrijednost digitalne ekonomije do 2030. mogla bi dosegnuti 15% BDP-a (McKinsey, 2022). Recentan snažan razvoj AI tehnologije doprinosi rastu digitalne ekonomije i najavljuje značajnu transformaciju tržišta rada. Prema najnovijem ‘Future of Jobs Report’ Svjetskog ekonomskog foruma, u sljedećih pet godina trebalo bi nastati 69 milijuna novih poslova upravo pod utjecajem AI i smart tehnologija, tranzicija u održivo poslovanje i ESG standardizacije. Zato A1 Hrvatska i partneri - STEMI škola budućnosti, Algebra, Infobip i grupa SELECTIO - pozivaju na postizanje nacionalnog konsenzusa o potrebi stvaranja okruženja poticajnog za razvoj vještina budućnosti. Izgradimo zajednicu budućnosti koja će znati iskoristiti nove prilike!

A1 Hrvatska s partnerima stvorio je središnje mjesto u Hrvatskoj za vještine budućnosti jer vjeruje u informirano i uključivo digitalno društvo koje svakom pojedincu pruža jednake mogućnosti za razvoj. Prva hrvatska interaktivna mapa 100 poslova budućnosti i više od 3 tisuće vještina budućnosti, napravljena u suradnji sa 27 stručnjaka, donosi detaljan izvještaj u Hrvatskoj o promjenama na tržištu rada u AI revoluciji i potrebama najmlađe, generacije Z. Dobro došli u središnji hub u Hrvatskoj za vještine i poslove budućnosti: Izgradi, unaprijedi, iskoristi svoj SUPER POWWWER u društvu budućnosti.

Budući da se među 10 najvećih globalnih rizika, prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, nalaze cyber kriminal i s njim povezani rizici u svijetu interneta, specijalisti za održivost, analitičari poslovnih podataka i analitičari mrežne sigurnosti također su visoko na ljestvici traženih poslova. Tranzicija u održivo poslovanje donijet će značajno povećanje tzv. održivih poslova. Oko 30 milijuna novih radnih mjesta moglo bi se otvoriti u područjima čiste energije i održivosti do kraja ovog desetljeća.

ISKORISTI SVOJ SUPER POWWWER U DRUŠTVU BUDUĆNOSTI 
Inženjeri za obnovljivu energiju te za instalacije i sustave solarne energije također će biti vrlo traženi jer će se gospodarstva sve više oslanjati na izvore obnovljive energije. Postojat će velika potražnja za specijalistima za održivost, inženjerima obnovljive energije, instalaterima solarne energije i sistemskim inženjerima. I u obrazovnom sektoru, procjenjuje se, dogodit će se rast od 10% uz otvaranje 3 milijuna radnih mjesta za nastavnike u strukovnim školama i visokoškolskim ustanovama. Rast će i zanimanja u području e- commercea te među specijalistima za digitalnu transformaciju, digitalni marketing i poslovne strategije.

U pet godina najranjiviji će biti poslovi koje može zamijeniti umjetna inteligencija. Zbog digitalizacije i automatizacije, najveći gubitci radnih mjesta očekuju se u administraciji te u tradicionalnim oblicima poslova u sigurnosti i trgovini. Bankovni i poštanski službenici, radnici na šalterima, blagajnici i specijalisti za prijenos podataka s papira na računala bit će među radnim mjestima koja će najbrže nestajati, a smanjit će se za barem trećinu. Bankovni službenici mogu očekivati čak 40% manje radnih mjesta.