Za sve medijske upite obratite nam se e-mailom na komunikacije@A1.hr ili na broj telefona 01 4691 181.

Čiovo spremno za turističku sezonu uz pametan parking

08.06.2021

Posjetiteljima najpopularnije lokacije na Čiovu pametni parking olakšava pronalazak slobodnog mjesta, štedi vrijeme i smanjuje prometne gužve. Naime, njegovom primjenom nema više potrebe za dugotrajnim kruženjem u potrazi za slobodnim mjestom čime se smanjuje ugljični otisak i onečišćenje zraka. Temeljem napredne analitike korištenja parkinga, općina Okrug dobit će korisne informacije za buduće prostorno i prometno planiranje. „Uvođenjem pametnog parkinga na najpopularnijoj, a time i najprometnijoj lokaciji u Okrugu,  gostima i mještanima omogućili smo uštedu vremena, goriva te smanjili onečišćenje zraka. Pametan parking pokazatelj je kako Općina Okrug drži korak s najnovijim tehnološkim trendovima te radi na poboljšanju atraktivnosti mjesta kao turističke destinacije“ izjavio je Ivica Radić, načelnik Općine Okrug.

Pametni parking pokazatelj je držanja koraka s najnovijim svjetskim tehnološkim trendovima i kvalitetna je investicija u budućnost. Upravo rješenja poput ovih, koja posjetiteljima čine boravak ugodnijim, dugoročno podižu atraktivnost same destinacije. „Trgovačko društvo Rudej, koje je u 100 postotnom vlasništvu Općine Okrug, od svojeg osnutka u poslovanju teži uvođenju novih inovativnih tehnologija. Od uređenog sustava za gospodarenjem otpadom s čipiranim spremnicima, sada i uvođenjem pametnog parkinga dokazali smo da idemo u korak s vremenom. Cilj ulaganja u sustav pametnog parkinga je korisnicima olakšati pronalazak slobodnog mjesta te rad komunalnih djelatnika – kontrolora na naplati parkirališnog prostora“ objasnio je Roko Buličić, direktor komunalne tvrtke Rudej

Senzori korišteni u sustavu pametnog parkinga A1 Hrvatske domaća su proizvodnja kompanije Mobilisis. Putem A1 NB IoT mreže, senzori javljaju informaciju o statusu parkirnog mjesta uz iznimno malu potrošnju baterije. Postavljeni su na ekološki prihvatljiv način, bez narušavanja vizure lokacije te rade neovisno o vremenskim uvjetima. „Drago nam je da s našim rješenjem pametnog parkinga i naprednom komunikacijskom tehnologijom pomažemo lokalnoj zajednici i tvrtki Rudej u upravljanju prometnom infrastrukturom na najatraktivnijoj lokaciji na Čiovu. Pametna komunalna infrastruktura i slična rješenja neizostavan su dio društva budućnosti, koja uz pomoć tehnologije olakšavaju život stanovnicima i njihovim gostima“ izjavila je Nives Kurtušić, specijalist za razvoj pametnih rješenja u A1 Hrvatska.

Korisnici mogu jednostavno, mobilnom aplikacijom – A1 Smart Parking  dobiti informacije o raspoloživim parkirnim mjestima te upute kako do njega doći uz mogućnost spremanja lokacije parkiranog vozila. Aplikacija je povezana sa sustavom naplate. Administratorskim sučeljem je osim praćenja popunjenosti i nadzora parkirnih mjesta omogućena napredna analitika i prikaz trendova korištenja na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi. Osim što pomaže korisnicima pronaći slobodno parkirno mjesto, cilj je implementacije optimizacija protoka vozila kroz najfrekventniji dio naselja, što pozitivno utječe na smanjenje buke, sigurnost i opće zadovoljstvo korisnika parkirališta i stanovnika. Takav sustav već je implementiran u gradu Vukovaru. 


Kontakt za medije: 
Igor Duić        
E:  komunikacije@A1.hr
 


Natrag