Za sve medijske upite obratite nam se e-mailom na komunikacije@A1.hr ili na broj telefona 01 4691 181.

A1 Telekom Austria Group odabrala je Nokiju i Ericsson za razvoj 5G mreže

26.08.2021

 

Beč, Zagreb 26. kolovoza 2021. – A1 Telekom Austria Group odabrala je dobavljače mrežne opreme Nokiju i Ericsson kao partnere u uvođenju 5G mreža u Bugarskoj, Hrvatskoj, Republici Srbiji i Sloveniji.

Ericsson je u Hrvatskoj odgovoran za radijsku i za jezgrenu 5G mrežu. U Bugarskoj Nokia gradi radijsku mrežu, a Ericsson jezgrenu, dok je u Srbiji i Sloveniji Nokia odgovorna i za radijsku i za jezgrenu mrežu. U Austriji je još u proljeće 2019. odabrana Nokia kao partner u uvođenju 5G-a.

„Odabirom dvaju europskih dobavljača mrežne opreme, Nokije i Ericssona, koji su naši dugogodišnji i pouzdani strateški partneri, potvrđujemo svoju predanost pružanju najboljeg korisničkog iskustva poslovnim i privatnim korisnicima na vrhunskoj i sigurnoj infrastrukturi. Istovremeno, nastavljamo intenzivno raditi na virtualizaciji, automatizaciji i pojednostavljenju mrežne arhitekture,“ komentar je Alexandera Kuchara, direktora Technology & Future Services A1 Telekom Austria grupe.

Nakon nedavno potpisanog ugovora za transformaciju 5G pristupne radijske mreže, A1 Hrvatska nastavlja suradnju s Ericssonom na implementaciji konvergentnog 5G jezgrenog rješenja. Predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský objasnio je važnost strateškog partnerstva dvije kompanije koje traje od samog početka odnosno već 22 godine: „A1 Hrvatska je u velikom investicijskom ciklusu u 5G tehnologiju sa željom da pridonese bržem gospodarskom oporavku i razvoju. S najmodernijim 5G jezgrenom mrežom podržat ćemo industrijsku automatizaciju i robotizaciju u realnom vremenu, potpomognutu i autonomnu vožnju, pružanje pouzdane mreže niske latencije (5G URLLC) te rezervacije dijela mreže (5G RAN slicing) za posebne namjene. Sve su to preduvjeti za Industriju 4.0 koji otvaraju mogućnost pozicioniranja Hrvatske kao globalno konkurentne zemlje“.

Privatni i poslovni korisnici i dalje od A1 Hrvatska mogu očekivati najmoderniju tehnologiju koja će im omogućiti besprekidnu komunikaciju i poslovanje na pouzdanoj, stabilnoj i sigurnoj 5G mreži. Također, već su im dostupne prednosti prave gigabitne 5G mreže koju karakteriziraju velike brzine i kapacitet te niska latencija. 


Natrag