Za sve medijske upite obratite nam se e-mailom na komunikacije@A1.hr ili na broj telefona 01 4691 181.

Poznati najbolji Brawleri, održani paneli o odgovornom igranju te ulozi 5G-a u esport i gaming industriji

19.11.2021Šibenik, 19. studenoga 2021. – Nakon pet završnih mečeva u mobilnoj igri Brawl Stars, ekipa Flow osvojila je naslov regionalnog prvaka 8. sezone A1 Adria Lige pobijedivši tim Winx Club. Tako su Andrey, Adry, DzonDzon i Lavvek osvojili novu prestižnu titulu i veći dio nagradnog fonda za ovu igru koji je iznosio 2.000 eura.

Upravo je Luka Črneli – Lavvek, dokazano jedan od naših najuspješnijih Brawlera, gamera i youtubera bio sugovornik direktoru planiranja i razvoja radijske pristupne mreže u A1 Hrvatska Zoranu Arambašiću. Pod voditeljskom palicom Bare Barukčića – Pougljenog Mrava dvojac je u sklopu panela 5G & Gaming raspravio kako sve nova mrežna tehnologija pridonosi boljem iskustvu igranja te kako gigabitne brzine i niska latencija već sada utječu na razvoj  gaming industrije. Budućnost online gaminga, streaming servisa, VR-a i AR-a, ali i predviđanje vjerojatne komercijalizacije 6G mreže do kraja desetljeća bile su teme panel rasprave emitirane uživo iz Esports studija u sklopu Reboot Online Games Weeka powered by A1.

Druga panel rasprava na rasporedu imala je aktualnu temu odgovornosti svih sudionika u gaming industriji – od developera do gamera svih uzrasta, uključujući djecu, ali i njihove roditelje. Aleksandar Gavrilović, direktor studija za izradu igara Gamechuck te tajnik Klastera hrvatskih proizvođača videoigara istaknuo je kako je nužna odgovornost svih u gamerskom ekosustavu; developeri moraju biti etični, mora postojati jasan zakonodavni okvir te bi više trebalo ukazivati na pozitivne efekte gejmanja kao što je smanjeni osjećaj izoliranosti u vrijeme pandemije. Negativne učinke i pojave, poput ovisnosti, neumjerenosti, elemenata igara na sreću (tzv. loot boxovi) i diskriminacije opisao je – Tomislav Ramljak, sudski vještak za zlostavljanje djece na internetu i ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Oba gosta poslala su sličnu poruku djeci i roditeljima gamera – 
Nije dobro smatrati tablete i mobitele virtualnim „dadiljama“ niti paziti samo na kategorizaciju (PEGI) ili sadržaj igara. Gavrilović predlaže roditeljima da upoznaju virtualne prijatelje svoje djece, dok je Ramljak pozvao djecu da roditeljima pokušaju objasniti i zainteresirati ih za to što i kako igraju. Moderator Baro je na kraju podsjetio kako se i A1 Adria Liga od svoje prve sezone zasniva na fair-playu, uzajamnom poštovanju sudionika i nultoj toleranciji na bilo koju vrstu „toksičnosti“, govora mržnje ili diskriminaciju. 

Do kraja tjedna na programu iz Esports studija još je nekoliko jednako zanimljivih panela, a unutar završnice osme sezone A1AL doznat ćemo i imena najboljih regionalnih esportaša u preostale tri igre: FIFA22 (petak), League of Legends (subota) te CS:GO (nedjelja).

Reboot Online Games Week powered by A1 nastavlja emitirati sadržaj do nedjelje i iz druga dva livestream studija: Core Gaming te Games Industry, a svi fanovi esporta i videoigara mogu se uključiti u humanitarnu akciju. Prikupljaju se sredstva za eksperimentalno liječenje u inozemstvu djevojčice Kiare iz Tribunja kojoj je ljetos dijagnosticiran zloćudni tumor na mozgu, a donirati se može ovdje.

Zbog epidemiološke situacije napeta završnica A1 Adria Lige može se pratiti isključivo online, putem digitalnih kanala: 

YouTube – https://www.youtube.com/A1adrialeague
Twitch - https://www.twitch.tv/a1adrialeague
Trovo - https://www.trovo.live/a1adrialeague
Facebook - https://www.facebook.com/A1AdriaLeague/
Instagram - https://www.instagram.com/a1adrialeague/
Twitter - https://twitter.com/A1adrialeague
Discord - https://discord.gg/EkhNXkW


Natrag