Za sve medijske upite obratite nam se e-mailom na komunikacije@A1.hr ili na broj telefona 01 4691 181.

Uz kreativni natječaj najmlađe generacije učile su o važnosti očuvanja pčela

04.11.2022

Završio je nagradni natječaj A1 Hrvatske i Go2Digitala pod imenom „Ovo je GigaBEEtna pčela“, u kojem su sudjelovala djeca iz osnovnih škola i vrtića diljem Hrvatske. Najmlađi su tijekom listopada izrađivali mnogobrojne prikaze pčela koristeći razne likovne tehnike. Upravo je cilj projekta GigaBEEtno podizanje svijesti o važnosti ovih insekata, kao i njihove zaštite od negativnog ljudskog djelovanja. Nakon 427 pristigla grupna likovna rada iz 87 vrtića i osnovnih škola, odabrana su tri najbolja. Pobijedio je Dječji vrtić „Bajka“ iz Zagreba, drugo mjesto je odnio Dječji vrtić Slunj, a treće OŠ Središće iz Zagreba. Sve pristigle radove možete pogledati i sami na web stranici projekta.

 

Važnost edukacije mladih generacija


S ovim kreativnim natječajem projekt GigaBEEtno nastoji se proširiti na najmlađe generacije, kako bi se svijest o očuvanju životinjskih i biljnih vrsti te cjelovitih ekosustava gradila od samih početaka. „Projekt GigaBEEtno pokrenuli smo kako bismo javnost educirali o utjecaju pčela na ekosustave gradova. Nakon gradnje hotela za pčele diljem Zagreba, u ovoj fazi projekta fokusirali smo se na najmlađe, s čime smo dodatno usmjerili edukativnu komponentu prema djeci. Ovakvi projekti važni su kako bi se poboljšalo znanje kod generacija koje će u skoroj budućnosti krojiti naše ekološke politike“, izjavila je Dubravka Štefanac Vinovrški, direktorica korporativnih komunikacija u A1 Hrvatska.

 

O GigaBEEtno projektu


U Zagrebu su tijekom ove godine postavljena četiri velika hotela te deset malih kućica za pčele, koji će ovim vrlo bitnim insektima u prezimljavanju i preživljavanju u urbanim sredinama, gdje su njihova prirodna staništa ugrožena zbog ljudskog djelovanja, gradnje i sječe stabala. Dio je to projekta GigaBEEtno kojeg su pokrenule domaće kompanije A1 Hrvatska i Go2Digital, koje postavljanjem hotela za pčele i edukacijom javnosti nastoje podići svijest o važnosti očuvanja ovih životinjica, ali i o njihovom utjecaju na cjelovite ekosustave u kojima obitavaju. 


Hoteli su do sada postavljeni na tri lokacije na području Zagreba - u Botaničkom vrtu, na Vrtnom putu ispred zgrade A1 Hrvatska, u dvorištu HALE Zagreb između dva Go2Digital zaslona te deset kućica za pčele u sklopu Medvedgrada. No, ovaj projekt ne staje tu, već širi svoje djelovanje na različite skupine. 

 

Uključite se i vi


Solitarne pčele najčešće su vrste pčela - one ne žive u košnicama, ne roje se, nemaju maticu, niti radilice te sve rade same. Zbog takvog načina života jedna solitarna pčela oprašuje jednako efikasno kao 120 medonosnih pčela i posebno su važne na području gradova, gdje upravo one prevladavaju. 


A1 Hrvatska je u svrhu projekta pokrenula i web stranicu GigaBEEtno, na kojoj i vi možete naučiti više o ovim važnim insektima, njihovoj ulozi u našim ekosustavima, ali i o koracima koje možete sami poduzeti kako bi poboljšali njihove živote i pomogli im u pronalasku staništa. Na stranici se nalaze i materijali za izradu vlastitog hotela za pčele, koji im omogućuje sklanjanje tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta i prezimljavanje. Posjetite web stranicu i saznajte više!


Natrag