Za sve medijske upite obratite nam se e-mailom na komunikacije@A1.hr ili na broj telefona 01 4691 181.

Znate li što su sve mladi danas spremni napraviti za jedan lajk?

07.02.2023Zagreb, 7. veljače – Prema istraživanju koje su proveli A1 Hrvatska i agencija Kvaka, više od 46% djece u dobi između 11 i 13 godina svakodnevno provodi više od četiri sata na internetu. Da je problem nekontrolirana izloženost sadržaju s kojim se susreću na društvenim mrežama, znaju i oni sami, jer ih se čak 53% slaže da je on nerijetko neprikladan, vulgaran i strašan. Dodatno će se njih čak 72% složiti i da je život na mreži puno toksičniji od onog uživo jer je bullying posebno izražen. Unatoč svim spoznajama, neki od njih za popularnost u online svijetu spremni su žrtvovati sve zbog čega je upravo iz tog razloga, ovogodišnji Dan sigurnijeg interneta posvećen toj temi.

„Ovogodišnje aktivnosti povodom Dana sigurnijeg interneta odlučili smo posvetiti upoznavanju mladih, roditelja i široke javnosti s ispravnim postupanjem na internetu. Mladi će često izjaviti kako svoje probleme u online svijetu rješavaju sami, rijetko uključujući svoje roditelje, i zato je važno dizati svijest javnosti tijekom cijele godine, a posebno na današnji dan koji je značajan u kalendarima širom svijeta jer promiče sigurniju i odgovorniju upotrebu internetske tehnologije od strane djece i mladih“, izjavio je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za sigurniji Internet (CSI).

Podršku Danu sigurnijeg interneta i radu CSI-ja sedmu godinu za redom pruža i jedan od vodećih telekoma u Hrvatskoj. „Trudimo se zajedničkim snagama svijet na mreži učiniti sigurnijim mjestom, bilo da je riječ o društvenim mrežama i utjecaju influencera ili svijetu gejminga, želimo biti dobar primjer svima. Projekti Škola odgovornog influensanja i A1 Playscape – Minecraft svijet, samo su posljednji u nizu koje smo radili u suradnji s CSI-jem, a koji su posvećeni ispravnim postupanjima na mreži. Koliko nam je važan pozitivan utjecaj na mlade govori i činjenica da smo u regionalno najistaknutijoj gejming A1 Adria League nametnuli pravilo nulte tolerancije govora mržnje kako bi jasno iskazali stav i vrijednosti koje zagovaramo“, izjavila je Iva Ančić, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja u A1 Hrvatska.

Podršku projektu pružila je i Osnovna škola Središće koja je na jedan dan postala centar brojnih zbivanja koja su omogućila mladima, njihovim učiteljima te roditeljima i široj javnosti da sudjeluju uživo, ili online, na radionicama, predavanjima te poslušaju panel raspravu u kojoj su sudjelovali stručnjaci za temu.
 

Panel rasprava „Koja je cijena jednog lajka?“

Koliko je važna uloga roditelja u zaštiti djece na internetu, potvrdio je dr.sc. Ivan Pakšić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost iz Ministarstva unutarnjih poslova. Prema njegovim riječima, problem nije samo nedovoljna educiranost djece o opasnostima na internetu, već i njihovih roditelja.

„Velik dio roditelja ima lažnu svijest o sigurnosti vlastite djece na mreži. To što im je dijete pred ekranom kod kuće ne znači da je ondje sigurno i zaštićeno. Sigurno, svjesno i kontrolirano korištenje Interneta jedina su učinkovita preventiva“, objašnjava Pakšić.  

S tim se slažu i iz Ureda pravobraniteljice. Doista, prema riječima Helence Pirnat Dragičević, digitalno okruženje mijenja obiteljsku dinamiku. Prema posljednjim istraživanjima, čak 79% djece do dvije godine u Hrvatskoj koristi digitalnu tehnologiju zbog čega je uvođenje medijske pismenosti u vrtiće i škole itekako nužno. 

„Prije nego sadržaj podijelimo na internetu, moramo biti svjesni da je naš digitalan otisak trajan, a namjere s druge strane ekrana ponekad i nisu dobronamjerne. Stoga, iskoristimo dobre strane interneta, ali nemojmo dopustiti da nam on postane zamjena za offline život, već da postane njegova nadopuna“, zaključuje Pirnat Dragičević.

Kako bi s učenicima otvoreno pričala o izazovima, pedagoginja Osnovne škole Središće, Tjaša Juraković Antolić pokrenula je projekt 'Čajanka s pedagoginjom' „kako bi na zabavan način potaknuli analiziranje i kritičko promišljanje o raznim temama pa i onim povezanim s izazovima sigurnosti na mreži redovno uz čaj komuniciramo sa svojim učenicima i kroz razgovor se trudimo uputiti ih na ispravna ponašanja i opasnosti kojih trebaju biti svjesni.“ S obzirom na to da sadržaj kojem su učenici izloženi često nije pozitivan, kvalitetna suradnja roditelja i škole također je ključan korak u prevenciji.

Na pitanje kako zaštiti djecu na internetu, Miran Gosta, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), naveo je kako HAKOM kontinuirano provodi razne aktivnosti od kojih je posebice istaknuo edukativnu brošuru za roditelje koju izdaju već sedmu godinu za redom, a pokrenuli su i projekt „Kalkulator privatnosti“ koji služi analizi privatne izloženosti opasnostima prilikom korištenja interneta i upozorava kako se zaštititi od opasnosti.

Nadalje, kolika je važnost vremena koje roditelji posvećuju djeci bilo u edukaciji o opasnostima na internetu ili kroz zajedničke aktivnosti poput sporta, igre ili učenja, istaknuo je i ovogodišnji ambasador Dana sigurnijeg interneta, Domagoj Jakopović – Ribafish.

„Treba razgovarati s djecom. Kvalitetna komunikacija je ključ. Jako sam sretan što je moj projekt „Rokotok“, iako nastao iz tragedije, iznjedrio toliko toga lijepoga – od poticanja ljubavi prema sportu i podizanja ekološke svijesti, do isticanja važnosti kvalitetnih odnosa i komunikacije u offline svijetu“, istaknuo je Jakopović.
 

Uzori ispravnog ponašanja na mreži

Kako bi Centar za sigurniji internet istaknuo važnost odgovornog postupanja na mreži u postizanju sigurnijeg interneta, ove godine dodijeljena su i posebna priznanja. 

Telekomu A1 Hrvatska pripao je Lajk za ODGOVORNO POSLOVANJE zbog kontinuiranog ulaganja u projekte koji pridonose većoj sigurnosti na mreži. 

Osnovnoj školi Središće tako je pripao LAJK za ODGOVORNOST koju promiče u svim područjima obrazovanja. Priznanje za DIGITALNO ODGOVORNOG RODITELJA pripalo je Marku Tolji kao javnoj ličnosti i roditelju koji svoju djecu rijetko izlaže društvenim mrežama. 

U kategoriji novinara, Lajk za ODGOVORNO IZVJEŠTAVANJE dobila je Marija Lovrenc koja aktivno istražuje i piše o temama kaznenih dijela počinjenih nad djecom putem interneta, a posebno priznanje, LAJK za PROMICANJE ODGOVORNOSTI NA INTERNETU dodijeljeno je Domagoju Jakopoviću Ribafishu kao osobi koja promiče odgovornost u online svijetu te svojim radom pozitivno utječe na mlade i okolinu u kojoj žive. 

Više informacija o Danu sigurnijeg interneta i provedenim aktivnostima saznajte na mrežnoj stranici.
 


Natrag