Što roditelji trebaju znati o sigurnosti djece na internetu

#Sigurnost na internetu #Djeca #Online sigurnost
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 14.09.2021.

Briga o online sigurnosti djece nije toliko različita od generalne brige o njihovoj dobrobiti – za sve je nužna dobra komunikacija između roditelja i djeteta.
„Sigurnost na internetu počinje razgovorom s vašom djecom o tome kako koriste internet i društvene mreže. Možete to usporediti s načinom na koji biste od njih tražili da vježbaju oprez u fizičkom svijetu sa strancima”, pojašnjava Tom Gaffney, glavni konzultant tvrtke F-Secure.
Ispitivati djecu kamo idu, gdje i s kim se druže te što rade vani uobičajeno je za svakog roditelja. Kako bismo osigurali da su ona sigurna i u virtualnom svijetu, potrebno je sve te provjere raditi i za online aktivnosti vaše djece. Dobra vijest je da većina roditelja to razumije, što potvrđuje Twitter anketa koju je tvrtka F-secure provela na Dan sigurnijeg interneta.

Razgovor roditelja i djece

Rezultati ankete otkrivaju da su tri od četiri roditelja razgovarala sa svojom djecom o cyber prijetnjama ili kibernetičkom nasilju, a više od trećine ispitanih roditelja tvrdi da to rade redovito. Zanimljivo je da osam posto tvrdi da bi razgovarali s djecom o tim prijetnjama kada bi znali kako to učiniti.
Iako je većina roditelja današnjice odrasla s novom tehnologijom i internetom, nisu cijeli svoj život proveli u svijetu u kojem je online i offline život gotovo nemoguće razdvojiti.
Danas čak i mnogi tinejdžeri brinu koliko će svojeg života potrošiti gledajući u ekrane. Tijekom prošle godine je Pew institut otkrio da 90 posto učenika u dobi između 13 i 17 godina tvrdi da je provođenje previše vremena na internetu problem u njihovoj dobnoj skupini. U trenutku kada djeca postaju tinejdžeri (i kada prijavljuju potrošnju u prosjeku od devet sati dnevno na internetu) mnogo je teže kontrolirati njihove online aktivnosti, posebice bez razgovora o sigurnosti na internetu dok su u mlađoj dobi.
Zato Gaffney preporučuje roditeljima da se upoznaju s vodičima na stranicama poput InternetMatters.org. Na taj način mogu biti informirani i spremni za razgovor s djecom čim se krenu zanimati za stvari na uređajima izvan jednostavnih igara i aplikacija.
Još jedno područje u kojem roditelji dobro informiraju djecu po F-secure anketi su lozinke. Sedam od deset roditelja tvrdi da su razgovarali sa svojom djecom o važnosti jakih, jedinstvenih lozinki. Skoro šest od deset roditelja, odnosno njih 59 posto, ograničava vrijeme koje njihova djeca smiju provoditi za ekranima.

Razgovori se moraju nastaviti

Ostali rezultati F-secure ankete nisu bili toliko optimistični.
Polovica roditelja odgovorila je da nikada nije razgovarala sa svojom djecom o nečemu što ih smeta na internetu. Mala je šansa da tijekom jednoga dana odrasla osoba ne naiđe na nešto uznemirujuće na internetu, a isto se to odnosi i na djecu. Stoga ako dijete nije spomenulo da je vidjelo nešto takvo na internetu, to sugerira da jednostavno ne razgovara s vama o tome što nalazi na internetu.
Na kraju, samo 31 posto roditelja izjavilo je da koristi aplikacije za nadzor djece na uređajima, ali obećavajuće je da 20 posto planira koristiti takve alate.

YouTube pokazuje zašto je važno graditi povjerenje

Čak i ako ne koristite aplikacije za roditeljski nadzor, razmislite o tome da odredite web stranice i aplikacije koje vaše dijete smije koristiti. YouTube je stranica na kojoj se preporuča da roditelji prate što njihova djeca gledaju.
„Kada su moja djeca bila mlađa, blokirao sam pristup YouTubeu na njihovim uređajima i dopuštao im pristup samo kada sam bio u blizini. Gledao sam videe s njima i tražio da ne klikaju na bilo kakve poveznice bez da mi ih prethodno pokažu”, objašnjava Gaffney.
Srećom, odgajanje djeteta u virtualnom svijetu nije puno drugačije od odgoja u stvarnom svijetu. Samo se nudi više opcija. Primjerice, moglo bi se reći da je puštanje djeteta samog na YouTube vrlo slično tome da ga pustimo u multiplex kino. No, umjesto nekoliko novih filmova tjedno, na YouTube se svake minute dodaje 300 sati videa.
Nemoguće je pratiti baš sve. No, bitno je započeti razgovore na što je potrebno paziti tijekom boravka online. Ako se to čini na dobar način i od rane dobi, djeca će naučiti sudjelovati u takvim razgovorima.