Što je 5G mreža donijela Hrvatima?

#TRENDING
  • Autor A1 Hrvatska i Jutarnji list
  • Datum 17.08.2023.

Ovaj članak nastao je u suradnji s Jutarnjim listom.

Prema procjenama Ericssona do kraja 2026. broj korisnika 5G-a globalno će dosegnuti 3,5 milijardi, a globalni prihodi 5G tehnologije 2025. će, prema analizi Europske komisije, premašiti 225 milijardi eura. Od lipnja 2021. godine u 58 zemalja u svijetu korisnicima je dostupna 5G mreža, a gigabitne brzine 5G mreže danas su stvarnost i u Hrvatskoj, što znači da korisnici već surfaju na 5G mreži u Zagrebu, Dubrovniku, Šibeniku, Splitu, Trogiru, Zadru ili Puli i drugdje. Stručnjaci su složni kako će 5G tehnologija otvoriti vrata novoj tehnološkoj revoluciji, no ne smijemo zaboraviti da od mreže pete generacije profitiraju i obični korisnici, a ne samo industrije.

5G tehnologija mijenja svijet. Ovo je tvrdnja s kojom se slažu brojni domaći i svjetski znanstvenici te inovatori jer se radi o sustavu koji može pomaknuti granice medicine, znanosti, obrazovanja te skoro svih industrija. Operacije na daljinu, samovozeći automobili, semafori koji se sami prilagođavaju prometu… ovo su samo neke od inovacija koje su moguće zahvaljujući 5G mreži. Nažalost, morat ćemo još pričekati da spomenuti noviteti postanu dio svakodnevice, ali postoje već sada određeni benefiti 5G mreže koji su odmah dostupni, pogotovo za obične građane. Upravo zato namjeravamo kroz ovaj tekst pokazati što se sve promijenilo za korisnike telekomunikacijskih mreža.

5G mreža dostupna je od lipnja 2021. u 58 zemalja i procjenjuje se da će dosegnuti milijardu korisnika u tri i pol godine od lansiranja. Usporedbe radi, 4G mreži su trebale četiri godine da dosegne tu brojku, dok je 3G čekala čak 12 godina da premaši tu magičnu barijeru od milijardu korisnika. Gigabitne brzine 5G mreže danas su, također, stvarnost i u Hrvatskoj. A1 Hrvatska prva je započela 12. kolovoza 2021. s pružanjem usluga na pravoj, gigabitnoj 5G mreži, a signal je dostupan u Zagrebu, Dubrovniku, Šibeniku, Splitu, Trogiru, Zadru, Puli te drugim gradovima.

Brže preuzimanje sadržaja

- Za korisnike, 5G mreža znači gigabitno iskustvo bilo kada i bilo gdje, što znači da sada u pokretu mogu imati doživljaj dostupnosti, pouzdanosti i sigurnosti koji su prije imali s fiksnim mrežama, uz dugoročno četiri do pet puta veće brzine u odnosu na mreže četvrte generacije – pojasnio nam je još 2021. Tomislav Makar, tadašnji glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska.

Danas ste već i sami svjesni o kakvim brzinama se radi - film se učitava 85 posto brže, za skidanje mobilne igre treba vam samo 17 sekundi, dok je prije prosjek bio gotovo dvije minute. Za preuzimanje omiljenog glazbenog albuma potrebno je svega deset sekundi umjesto jedne minute, a za, primjerice, 10.000 e-mailova treba vam samo minuta u odnosu na gotovo sedam minuta na 4G mreži. Naravno, potencijal slanja velikih datoteka je puno veći za liječnike i znanstvenike koji na taj način razmjenjuju ogromne količine podataka, ali ne škodi i kao opcija za prosječnog korisnika telekomunikacijske mreže.

Sljedeća bitna prednost 5G mreže jest niska latencija. Ona označava kašnjenje u prijenosu podatka, a izražava se najčešće u milisekundama. Manje kašnjenje u prijenosu podataka znači, naravno, bržu i bolju komunikaciju. Latencija od nekoliko desetaka milisekundi u 4G mreži u 5G-u se smanjuje na samo nekoliko milisekundi.

- Upravo ovaj nevjerojatni iskorak najviše utječe na tehnološku transformaciju u industrijama i brojnim novim uslugama za korisnike. 5G mreža omogućava masovnu komunikaciju uređaja i stvari, nove oblike zabave putem virtualne stvarnosti, bolje korisničko iskustvo u gamingu, znatan napredak u medicini, modernizaciju proizvodnje te potpuno oslanjanje na tehnologije u oblaku. Sve to omogućit će, pak, rast industrije, prihoda i gospodarski razvoj – ističe Makar.

Veliki potencijal za gaming industriju

Niska latencija izuzetno je bitna za pojedince koji za život zarađuju streamanjem sadržaja. To su prvenstveno gameri te influenceri, ali i svi drugi pripadnici industrije koji žele, recimo, izravno prenositi sportska natjecanja ili modne revije.

Konkretne pomake možemo objasniti na videoigrama. 5G mreža omogućuje streamanje igara bez imalo poteškoća na tablete ili mobitele dok su dosad gameri bili vezani za uređaje koji su imali fiksnu poziciju poput računala i konzola. To je izuzetno bitna vijest za industriju koja bi, prema izvješću Juniper Researcha, u 2025. godini mogla vrijediti 3,5 milijardi dolara, što je 1,4 milijarde dolara više nego što sada vrijedi.

Velika brzina prijenosa podataka, kao i niska latencija, bitni su i za još jedan segment svakodnevnog života – učenje i rad na daljinu. Pandemija koronavirusa prisilila je učenike da dio svog školovanja provedu pred laptopom na online nastavi, što nije jednostavan zadatak ako se radi o udaljenom otoku ili zabačenom selu s izuzetno slabim signalom. Isti problem vrijedi i za zaposlene osobe koje bi htjele iskoristiti mogućnost rada na daljinu, no ne mogu zbog ograničenja postojeće mreže. S 5G tehnologijom ove prepreke više ne postoje.

- Korisnici i tržište posljednjih su godina pokazali veliki interes i potrebu za fiksnim internetom preko mobilne mreže. Nadogradnja pružanja te usluge s 4G na 5G mrežu je logičan, ali i nužan korak za ubrzanjem dostupnosti kvalitetnog širokopojasnog interneta s brzinama većim od 100 Mbps po korisniku, pogotovo u područjima s neadekvatnom infrastrukturom poput zastarjelih bakrenih parica. To će omogućiti ravnomjeran razvoj i jednake prilike za poslovanje, edukaciju i kvalitetu življenja na nekom od otoka, slavonskom selu ili velikom gradu. Upravo je zato razvijen fiksni pristup internetu preko 5G-a koji je dostupan korisnicima.

Povezivanje hrvatskih otoka

Daljnja izgradnja i razvoj 5G mrežne infrastrukture u Hrvatskoj smanjit će potrebu za optikom ili drugim oblikom prijenosa interneta do bazne stanice, što će bitno utjecati na kvalitetnu internetsku mrežu i na otocima. Ne zaboravimo da Hrvatska ima vrlo razvedenu obalu s više od 1200 otoka, otočića i hridi, a kvalitetna pokrivenost od izuzetnog je značenja za podizanje turističkog potencijala jer u drugim državama 5G revolucija ide nekoliko koraka brže nego kod nas zbog čega će turisti očekivati jednaku uslugu kao i u svojim matičnim zemljama.

Ostaje još samo pitanje – što će budućnost donijeti korisnicima 5G mreže?

- Kao prvo, trebamo pojasniti tko su danas sve korisnici? To su ljudi, dakle naši korisnici, ali to su sve više i uređaji, roboti i senzori u industriji. 5G omogućava da se za svaki uređaj i senzor iskoriste prednosti interneta i da zaista sve što je povezivo i bude povezano. Vizija nas u A1 jest da će Hrvatska u sljedećih pet do deset godina imati 100 milijuna povezanih uređaja. Za to su potrebni ogromni kapaciteti, to nije moguće bez 5G-a. 5G će ubrzati modernizaciju i digitalizaciju društva. Prelazak na 5G nije promijenio samo simbol u gornjem kutu zaslona našeg mobitela. Radi se o iznimno važnoj transformaciji u modernoj komunikaciji i ključnom koraku četvrte industrijske revolucije koji će omogućiti eksponencijalni razvoj tehnologije i svjetske ekonomije – zaključio je Makar.

Foto: Getty Images
Članak možeš pročitati i ovdje.