life4green life4green

LIFE4GREENBROADBAND


Martina Dragičević

Martina Dragičević

A1 inovativnim digitalnim rješenjiima pomaže u ostvarivanju zelenih ciljeva

Martina Dragičević stigla je u A1 Hrvatska prije šest godina s ambicioznim ciljem: da osigura rast korištenja bespovratnih sredstava koja su kompanijama na raspolaganju u Hrvatskoj i na razini Europske unije, primarno za gradnju mreža nove generacije...

Andro Bačan

Andro Bačan

Čak i skupe mjere i ulaganja u zelenu tranziciju u budućnosti će se višestruko isplatiti

Hrvatska je na dobrom putu prema postizanju klimatske neutralnosti. No, slično kao i ostale zemlje, preostaje nam još dobar dio tog puta do konačnog cilja...

Robert Pašičko

Robert Pašičko

Važno je da tvrtke lideri preuzimaju odgovornost u energetskoj tranziciji jer tako pomažu ekonomiji, okolišu i građanima

Europska unija postavila je kao cilj ugljičnu neovisnost do 2050. godine. A1 Hrvatska obvezao se postići potpunu energetsku i karbonsku neovisnost do 2030...

O projektu

Sustavom slobodnog hlađenja i solarnim panelima do uštede energije i smanjenja emisije CO2 u elektroničkoj komunikacijskoj mreži.

Projekt LIFE4GREENBROADBAND pokrenut je kako bi se povećala energetska učinkovitost i korištenje obnovljive energije u elektroničkoj komunikacijskoj mreži u Hrvatskoj.

Projekt obuhvaća postavljanje solarnih postrojenja na bazne telekomunikacijske stanice (BTS) na 120 lokacija, kao i uvođenje energetski visoko učinkovitih „free cooling“ sustava za slobodno hlađenje na 200 BTS lokacija.

To će rezultirati godišnjim smanjenjem potrošnje od 1,72 milijuna kWh i popratnim smanjenjem emisije CO2 od 404 tone.
life4green life4green

Sustavi slobodnog hlađenja

U okviru projekta LIFE4GREENBROADBAND A1 Hrvatska postavlja sustave slobodnog hlađenja na 200 baznih telekomunikacijskih stanica u Hrvatskoj.

Sustav slobodnog hlađenja zraka („free cooling“) koristi zrak iz okoline za hlađenje, zbog čega je daleko ekonomičniji od korištenja klimatizacijskog uređaja, omogućujući i do 80 posto uštede energije.
„Free cooling“ sustav pouzdan je i učinkovit način da u razdobljima kada je temperatura vani niža od željene temperature u prostoriji, taj vanjski zrak koristimo za energetski učinkovitije hlađenje bazne telekomunikacijske stanice.

Ovaj se sustav sastoji od uparivanja AC (klima) jedinice i FC („free cooling“) jedinice, pri čemu „free cooling“ jedinica upravlja klima jedinicom i govori joj kada i koliko treba raditi. Funkcionira na način da vanjski zrak upuhuje u zatvoreni prostor i tako zadržava optimalnu temperaturu potrebnu za rad bazne stanice. Takav je sustav iznimno energetski učinkovit, pa se tijekom godine klima uređaj pali u samo 10 posto slučajeva, dok se ostatak vremena koristi „free cooling“.

A1 Hrvatska postavila je standard da svaka nova bazna stanica mora biti opremljena sa sustavom slobodnog hlađenja zraka.

Solarne elektrane

U okviru projekta LIFE4GREENBROADBAND A1 Hrvatska postavit će solarna postrojenja na 120 baznih telekomunikacijskih stanica u Hrvatskoj.


Ove mini-solarne elektrane proizvode električnu energiju iz sunčeve svjetlosti korištenjem fotonaponskih ćelija, pri čemu po baznoj stanici dnevno stvaraju 40 do 50 kWh energije.

U ovom trenutku A1 Hrvatska ima najveći udio solara u cijeloj A1 Grupi, s obzirom da posluje u zemlji s najvećim brojem sunčanih sati u odnosu na druge članice Grupe. No, ovaj projekt neće se realizirati samo u hrvatskoj regiji Dalmaciji koja najviše obiluje suncem, nego se njegova provedba planira na području cijele Hrvatske, a prvi je sustav uspješno testiran upravo u kontinentalnoj regiji Slavonije.

A1 Hrvatska već 44 bazne stanice i odašiljača napaja iz alternativnih izvora: solarne energije i energije vjetra, čime svoj ugljični otisak smanjuje za više od 840 tona godišnje.

Ciljevi

Opći cilj projekta

Specifični cilj projekta

Aktivnosti

Sve aktivnosti provodi projektni tim A1 Hrvatska uz potporu vanjskih suradnika koji izrađuju tehničku dokumentaciju i nadziru radove te izvođača radova angažiranih na izgradnji i ugradnji „free cooling” i solarnih postrojenja na bazne telekomunikacijske stanice u mreži A1 Hrvatske. 

U okviru projekta bit će pripremljen i poslovni plan za širu primjenu rješenja „free coolinga“ i solarnih elektrana u telekomunikacijskom sektoru te prijedlog mjera kojima će se ublažiti emisije stakleničkih plinova na nacionalnoj razini.  
 

Financiranje

Projekt LIFE4GREENBROADBAND financiran je sredstvima LIFE programa Europske unije.

Program LIFE instrument je Europske unije namijenjen financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša i smanjenja utjecaja klimatskih promjena. U okviru ovog programa EU financira inovativne projekte koji će doprinijeti prelasku na niskougljično gospodarstvo te održanju bioraznolikosti i ekosustava.
Ukupna vrijednost projekta: Ukupni prihvatljivi troškovi: EU udio u financiranju projekta: Razdoblje provedbe:
16.265.790 milijuna kuna 16.265.790 milijuna kuna 8.946.180 milijuna kuna 5. srpnja 2021. – 31. prosinca 2024.

Očekivani rezultati

Ugradnjom solarnih ploča i sustava slobodnog hlađenja na bazne stanice, A1 Hrvatska će godišnje smanjiti potrošnju od 1.72 milijuna kWh, što je ujedno smanjenje emisije CO2 od 404 tone.

Održivo poslovanje u A1 Hrvatska

A1 Hrvatska u svojem poslovanju promiče ekološki i društveno prihvatljive, učinkovitije i održivije načine rada i života.

Čini pravu stvar

Svi društveno odgovorni projekti kompanije okupljeni su pod zajedničkim nazivom Čini pravu stvar, a uključuju tri područja, odnosno programa: zaštitu okoliša (Povezani s prirodom), razvoj digitalnih vještina (Povezani u zajednici) i promociju različitosti (Povezani u raznolikosti).

Zaštita okoliša

Projekt LIFE4GREENBROADBAND dio je programa zaštite okoliša u okviru kojeg A1 Hrvatska ulaže napore kako bi mogla dostići ciljeve Europskog zelenog plana i osigurati potpunu energetsku i karbonsku neutralnost A1 Hrvatske do 2030. Telekom industrija nije veliki zagađivač, ali koristi mnogo električne energije. Takav utjecaj na okoliš smanjuje se ugradnjom solara i vjetroturbina te uporabom sustava slobodnog hlađenja. Uz to, A1 koristi HEP ZelEn energiju, koja nosi jamstvo da je ta energija prikupljena iz održivih izvora.

Cirkularna ekonomija

Osim korištenja obnovljivih izvora energije, A1 brine o prirodi kroz promicanje sustava cirkularne ekonomije, prikupljajući stare elektroničke uređaje od kojih se neki ponovno koriste, a ostali pravilno zbrinjavaju. Kvalitetno skladištenje otpada vrlo je važan dio odgovornosti prema okolišu, zbog čega A1 razvija i rješenja za pametno gospodarenje otpadom. A1 pametni spremnici za otpad optimiziraju učestalost prikupljanja otpada te smanjuju ugljični otisak sustava zbrinjavanja otpada.

kalendar

VIŠE OD 3 GODINE

Ovaj će projekt trajati više od 3 godine i u njemu sudjeluje 25 zaposlenika A1 Hrvatske.

tim

SMANJENJE CO2

Ovim projektom A1 Hrvatska smanjuje svoj ugljični otisak za 404t godišnje.


solarna postrojenja

120 SOLARNIH POSTROJENJA

U periodu od 3 godine, planira se postavljane solarnih postrojenja na 120 lokacija.

cooling sistem

200 FREE COOLING SUSTAVA

Za vrijeme trajanja projekta, postavit će se 200 sustava slobodnog hlađenja.