Odmor poduzetnika

Sigurno ste često zbog posla odgađali godišnji odmor. Ili ste bili na odmoru, ali svaki dan provjeravali email ‘inbox’, odgovarali na pozive, brinuli se i odrađivali i dalje operativne zadatke.
Stalna dostupnost za vrijeme godišnjeg odmora nije baš dobro rješenje, zato vam mi donosimo savjete kojima ćete stres na godišnjem odmoru svesti na minimum.E-mailove pošaljite na godišnji odmor

Pitate se kako? Evo jednostavnih trikova uz koje ćete se (možda) spriječiti da ih stalno čitate.

Out of office

Jedno od rješenja je “out of office” automatski odgovor, mogućnost koju ima svaka email aplikacija. Samo trebate upisati tekst kojeg će dobiti svi koji vam pošalju mail u kojem bi bilo potrebno napisati do kada ste odsutni i koga mogu kontaktirati ako je hitno.

Push notifikacije

Da vas notifikacije i push notifikacije mailova ne bi ometale dok svojim smartphoneom fotografirate uspomene s odmora, možete ih isključiti u postavkama svog mobitela.


Pripremite kolege i poslovne partnere da vas neće biti

 

Delegirajte, da vas ne dočeka više posla

Uputite kolege što je ranije i detaljnije moguće u posao koji se očekuje da obavljaju dok ste vi na odmoru i ključne rokove kako bi shvatili širi kontekst i važnost tih zadataka za sve vas. Možete i za svakog klijenta pripremiti “pregled glavnih informacija”, tako da u vašem odsustvu kolege imaju popis svega što im je potrebno i onda neće imati potrebu zvati vas, osim u iznimnim slučajevima.

Pripremite kupce i klijente da vas neće biti

Klijentima s kojima ste u stalnom kontaktu bilo bi poželjno što prije javiti kada ćete i koliko dugo biti odsutni i jasno postaviti očekivanja. Predstavite im i osobu koja će vas mijenjati i brinuti o njima dok vas nema.

Nekoliko dana prije nego odete na godišnji, pošaljite klijentima još jedan email i pitajte ih možete li im kako pomoći prije nego odete - tako im dajete do znanja da im stojite na raspolaganju, ali ih usput još jednom podsjećate da odlazite na odmor.


Surađujte na daljinu putem digitalnih alata

Ako ipak odlučite za vrijeme odmora biti prisutni u svakodnevnom poslu dostupni su brojni besplatni alati, koji vam uvelike mogu olakšati svakodnevno poslovanje, ali i godišnji odmor.
Putem njih, možete biti u tijeku sa svim što se događa dok vas nema i pratiti izvršavanje zadataka i na svom smartphoneu preko mobilnih aplikacija.

Trello

Trello je jednostavan internetski alat za upravljanje projektima koji se može koristiti za individualno upravljanje zadacima ili upravljanje projektima cijelog tima. To vam omogućuje da dodijelite zadatke pojedinim članovima tima i pratite rokove.

Slack

Jedan od najpopularnijih alata je i Slack kojeg tvorci opisuju kao “Place where work happens”, a nudi ključne značajke kao što su razmjena poruka u stvarnom vremenu, dijeljenje datoteka, glasovne pozive, pretraživanje arhiva i dijeljenje zaslona. Ove mogućnosti čine ga savršenim programskim rješenjem za rad van ureda jer je lako surađivati s članovima tima gdje god se nalazili, a također ga možete integrirati s Trellom ili drugim alatima, primjerice Googleovim.

Praktični savjeti i u vašem inboxu

Sve nove praktične savjete o unaprijeđenju poslovanja, digitalizaciji i digitalnom marketingu možete primati i u svoj e-mail sandučić.
 

Prijavite se