Kako uskladiti poduzetništvo i roditeljstvo?

Što se događa kad imate dijete, ali i biznis… Vaše drugo dijete? Biti roditelj i baviti se poduzetništvom nije najlakša kombinacija na svijetu.
U najgorem slučaju možete biti pod stresom na poslu, a s druge strane osjećati se krivim što se ne stižete ranije vratiti s posla da provedete kvalitetno vrijeme s klincima, ali nemojmo razmišljati o takvom scenariju.

Posvetimo se radije tome kako što više i sebi i obitelji olakšati kombinaciju poduzetničkog i obiteljskog života!


 


Roditelji poduzetnici, svaka vam čast!

Vrijeme je sigurno najvažniji resurs u izgradnji biznisa, a upravo vrijeme roditeljima kronično nedostaje.

Što vam je željeni rezultat kao poduzetnicima roditeljima?


 

Posvetiti dovoljno vremena svojoj djeci.
 

Imati biznis koji nastavlja uspješno poslovati.
 

Ostati ‘normalan’ nakon prve dvije izazovne točke.


Roditeljstvo postavlja poslovne prioritete

Strukturirajte svoj radni dan

Strukturirajte svoj radni dan, pa i fiksirajte svoje radno vrijeme. Poduzetnici ne poznaju radno vrijeme. Nitko vam i dalje ne brani da 24/7 dobivate nove poslovne ideje, ali kako ste odlučili posvetiti vrijeme djeci – svoje vrijeme na poslu ipak morate ograničiti. Srećom, kao poduzetnik, vaše fiksno radno vrijeme može biti kada vi odlučite, ali komunicirajte i sa svojim zaposlenicima, ali i sa sobom – kad radite, a kad ne! Jedan od najjednostavnijih načina je da u digitalnom kalendaru poput Outlooka ili Google Calendara isključite mogućnost dodavanja sastanaka nakon određenog sata – ili još jednostavnije – ubacite fiksne obaveze u toku dana kao ponavljajuće događaje.

Delegirajte sve što ne morate raditi baš vi

Kao pokretač vlastitog biznisa vjerojatno najbolje znate svoju tvrtku i u kojem smjeru želite da ide. Dosad ste zbog toga samo Vi donosili sve bitne, a često i – priznajte si – ne toliko bitne odluke. Srećom, sad kad ste si odredili fiksno radno vrijeme i morate raditi samo stvari koje vi možete – ostalo delegirajte. Za početak probajte napraviti listu zadataka koje ne stignete dovršiti u Asani (koja podržava liste zadataka) ili Notionu (koji podržava dokumentiranje detalja o zadacima) – i jedan po jedan prebacite na nekoga.

Zamijenite uobičajene sastanke pozivima i digitalnim sastancima

Ništa možda ne može zamijeniti sastanak uživo, ali digitalni alati od Skypea preko WhatsApp do Slacka mogu olakšati komunikaciju na daljinu. Neke industrije zaista ne mogu zamijeniti susret uživo (srećom, takve ste susrete delegirali zaposlenicima kako smo spominjali u prethodnoj točki, zar ne?), ali vaši će poslovni partneri sigurno imati razumijevanja ako u samom početku roditeljstva ih zamolite da se čujete putem telefona ili ‘vidite’ putem Skypea ili – isprobajte Google Meet integriran ako koristite Googleove aplikacije. U praksi je potrebno da za ovakve sastanke osigurate dobru vezu. Primjerice A1 Biz Mobilna M tarifa ima dovoljno gigabajta da čak i ako se nađete u parkiću s djetetom ili u kafiću, a morate riješiti hitan problem – to ćete napraviti efikasnije nego prije!

Recite ‘ne’ prilikama koje nisu prioritetne

U početku poduzetničke karijere možda niste mogli birati i morali ste prihvaćati sve nove prilike kako bi si osigurali nove klijente ili poslove. Sad kad ste roditelj, svaki put razmislite o tome isplati li vam se prilika, imajući na umu da imate novi prioritet. Procijenite radi li se o odličnoj prilici ili samo dobroj prilici, ali koja košta previše vremena i živaca. U praksi si napravite “Ne popis” – punite ga stvarima koje ste osvijestili da nisu prioritet!

Budite inspirirani roditeljstvom

Ako ste ikada razmišljali svoj proizvod ili uslugu ponuditi roditeljima, sad je najbolji trenutak kad se možete poistovjetiti s ciljanom skupinom – roditeljima!

Budite poduzetnički uzor i svojoj djeci

Nemojte se samo brinuti, već budite ono što jeste sa svojim klincima. Poduzetništvo pokazuje razinu samostalnosti, hrabrosti i tvrdoglavosti koje može biti odličan uzor vašoj djeci da odrastu u uspješne mlade ljude bavili se oni isto poduzetništvom ili ne. Uključite ih u svoj poduzetnički život, pomognite im da shvate zašto vi volite imati svoj biznis.
 

Kako još brže obaviti posao?

Da biste kad dođete na posao što brže obavili svoje poslove i vratili se doma djeci nakon kraja radnog vremena koje ste si odredili, trebate što brži internet. Za stabilnu vezu, tu je naš Officebox Turbo s do 500 GB podatkovnog prometa po maksimalno dostupnoj brzini. 

Nemojte brinuti previše

Baveći se poduzetništvom, naučili ste rješavati nove probleme i prilagođavati se novim situacijama. Što vas je bolje stoga pripremilo za roditeljstvo?


Praktični savjeti i u vašem inboxu

Sve nove praktične savjete o unaprijeđenju poslovanja, digitalizaciji i digitalnom marketingu možete primati i u svoj e-mail sandučić.
 

Prijavite se