GPP Osijek


 

"A1 smo odabrali jer su se pokazali kao partner koji u potpunosti razumije digitalizaciju poslovanja."

 

Mario Šapina,  DIREKTOR

 

Izazov

Osmišljavanje jednostavne platforme za kupovinu, aktivaciju i validaciju putnih karata

 

S ciljem olakšavanja korištenja javnih komunalnih usluga diljem Hrvatske, ideja je bila stvoriti inovativnu platformu pomoću koje bi se vršilo plaćanje usluga javnog gradskog prijevoza u Osijeku.

 

Rješenje

Implementacija digitalne putne karte za javni prijevoz (Smartica)

 

A1 je sa svojim projektnim timom i partnerima osmislio rješenje, odnosno platformu za digitalnu kupnju, aktivaciju i validaciju putnih karata u okruženju javnog gradskog prijevoza u Gradu Osijeku, odnosno u sustavu tvrtke Gradski prijevoz putnika. 

 

Početna faza Smartice, mobilne aplikacije za javni prijevoz obuhvaćala je plaćanje putnih karata korištenjem SMS poruka, dok je daljnji razvoj uključio i druge modele plaćanja, kao i dodavanje ostalih funkcija korisnih za putnike i prijevoznika. 

 

Rezultat

Jednostavna i brza kupnja karata za javni prijevoz

 

Od inicijalne ideje do konačnog rezultata - funkcionalne i spremne digitalne putne karte za javni prijevoz u sustavu GPP-a. Time je putnicima znatno olakšano korištenje javnog gradskog prijevoza i načina kupovine karte bez potrebe traženja prodajnog mjesta, a vozačima autobusa i tramvaja osigurana potpuna koncentracija na prijevoz putnika. 

 

Kupovina i aktivacija putnih karata provodi se korištenjem Android i iOS mobilnih platformi dok se kontrola ispravnosti putnih karata provodi s mobilnom aplikacijom namijenjenom za kontrolore prijevoznika. Također, prijevoznik u sustavu Smartice ima pristup administracijskom sučelju sustava za potrebe administriranja i izvještavanja.