Brzina

Brzine do 10.000 Mbit/s

Upload i download velikih količina podataka brzinom od čak 10.000 Mbit/s.

Kapacitet

Spajanje milijun uređaja

Istovremeno spajanje milijun uređaja na jednom kvadratnom kilometru.

Latencija

Minimalna kašnjenja

Drastično smanjivanje kašnjenja signala do gotovo neprimjetne razine.

Efikasnost

Bez pucanja mreže

Veća pouzdanost mreže i stabilna veza bez pucanja.

Internet stvari

Smart okruženje

Povezivanje pametnih uređaja u kućanstvu i na poslu za olakšavanje svakodnevnog života.

5Genijalnih primjera.

5Genijalnih primjera.

Sigurnost u prometu

Zamisli scenarij u kojem vozilo prije ulaska u zavoj u stvarnom vremenu dobiva informaciju ima li ispred njega pješaka, biciklista, bilo kakvih prepreka i gdje se točno nalaze. Lokalna aplikacija koja prati kretanje objekta u 3D tehnologiji, procesuira informaciju u cloudu i šalje ju vozilu kako bi pripazilo na opasnost. 5G povezat će strojno učenje i umjetnu inteligenciju te podići razinu sigurnosti.

Razmjena informacija

Uz 5G bi se rad semafora automatski prilagođavao stanju na cestama, vozila i okolina međusobno bi komunicirala i razmjenjivala informacije o prometu poput onih kada će se promijeniti svjetlo na semaforu, o nesreći koja se dogodila i o kojoj su policajci brže obavješteni. 5G omogućit će bolje reakcije i doprinijeti boljem funkcioniranju prometa na cestama.

Više slobodnog vremena

U budućnosti bi tvoj hladnjak slao informacije o namirnicama koje nedostaju, preporuku što skuhati od namirnica koje imaš ili koje su pred istekom roka trajanja, obavljao kupovinu online i slao ti upit za autentifikaciju računa, a sve to dok ti svoj posao obavljaš u omiljenom kafiću ili parku. Povezivanjem velikog broja uređaja i umjetnom inteligencijom, 5G olakšat će svakodnevni život.

Napredak medicine

Kirurzi s drugog kraja svijeta moći će pomagati kolegama u operacijskim dvoranama u stvarnom vremenu ili čak izvoditi operacije „na daljinu“ preko robotiziranih ruku i robotskih rukavica. Kontrola robota VR tehnologijom, pa čak i primanje povratnog osjeta dodira prilikom izvođenja operativnih radnji, ubrzani razvoj svih grana medicine postat će moguć uz podršku 5G tehnologije.

Nikad bolja zabava

Uskoro će potezi koje napraviš u videoigri biti efikasni i točni, baš kako što ih i zamisljaš, pucanje veze ili sporost signala više neće ne izazivati psihofizičke probleme, gotovo će se izbrisati razlika između stvarnosti i virtualnog svijeta, a sve omiljene videoigre bit će uvijek nadohvat ruke u tvom game cloudu i te ćeš ih moći igrati bilo kad i bilo gdje. Ne samo to, 5G unaprijedit će i kvalitetu samih igara i osigurati fenomenalno gaming iskustvo.

5Glasnih novosti

Reboot InfoGamer 2019

Dosad najatraktivnije izdanje najpopularnijeg gaming sajma u regiji održalo se od 12. do 17.11.2019. na Zagrebačkom Velesajmu.

A1 Gaming Arena

Pet dana žestokog gaminga i razna iznenađenja, uz najpopularnija gamerska imena regije, odvila su se u A1 Gaming Areni u paviljonu 11D.

Finale A1 Adria League

Veliko finale mobilnih igara održalo se, po prvi puta u regiji, na 5G mreži u paviljonu 11D.

Xiaomi Mi Mix 3 5G testiran na našoj mreži

„Demonstracija 5G mogućnosti ostvarena je u stvarnim uvjetima na postojećoj mreži čime smo još jednom pokazali da je #A1Hrvatska spremna za novo tehnološko razdoblje.”

Mob.hr: Testirali smo A1 5G mrežu

U ostatku svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, trenutno traju pripreme za uvođenje ove nove tehnologije, u čemu sudjeluje i operater A1 Hrvatska.
Cijeli članak pročitaj na linku.

5Glavnih

pitanja i odgovora

Je li 5G nova tehnologija?

5G je skraćeni naziv za petu generaciju mobilnih mreža koja bi trebala donijeti značajno brži download i upload podataka putem mobilnog interneta, bolju pokrivenost i stabilniju povezivost. Počiva na učinkovitijem korištenju radijskog spektra, što bi trebalo omogućiti povezivanje daleko većeg broja uređaja na internet nego što je sad slučaj. Današnja tehnologija u djeliću sekunde šalje i prima podatke između pametnih uređaja i internetske mreže. Tako svakim dodirom zaslona pametni uređaj šalje čak desetke informacija u internetsku mrežu, a kod 5G tehnologije vrijeme odziva je gotovo trenutno.

Koliko je 5G zaista brz?

Sada nam je potrebno oko 25 minuta uz brzine 4G mreže za preuzimanja filma ili PUGB Mobile igre teške oko 3 GB. S 5G mrežnim brzinama bit će potrebno oko 35 sekundi. Također, nove brzine prijenosa podataka trebale bi pomoći u manjoj potrošnji energije u bateriji i to uglavnom zbog promjene scenarija upotrebe pametnih telefona i povezivanja na internet.

Koliko uređaja se može spojiti na internet?

Spajanje na internet do milijun uređaja na kvadratnom kilometru. Za to je potrebna nova mrežna infrastruktura koja uključuje bazne stanice, postavljanje značajno više antena podijeljenih u sektore usmjerene u različitim smjerovima i druge kodirane radio valove. Za početak će svim uređajima s podrškom za modeme pete generacije mreža trebati 4G, jer će se inicijalno povezati prvo na ovu mrežu, a potom na 5G. S nastavkom razvoja 5G mreže postat će samostalne i neće zahtijevati 4G pokrivenost da bi funkcionirale.

Kako 5G tehnologija olakšava gaming?

Latencija i brzina problemi su koji zadaju najviše glavobolja online gaming i eSport industriji. 5G tehnologija trebala bi riješiti ove probleme i tako olakšati život svim gamerima. Tri glavna aspekta su visoki bandwidth tj. propusnost i niska latencija koja će se značajno poboljšati i unaprijediti iskustvo mobilnog gaminga, zatim, 5G će unaprijedit i kvalitetu samih igara (brži download, vrhunska kvaliteta slike i značajno kvalitetnije gaming iskustvo) te kao zadnji aspekt možemo navesti činjenicu da će 5G ubrzati razvoj VR i AR tehnologija, koje će zauzvrat ubrzati razvoj i napredak cloud gaminga.

Hoće li zaista virtualna stvarnost zakoračiti na drugu razinu?

Niska latencija esencijalna je u VR-u i AR-u, a 5G tehnologija trebala bi pružiti dosad neviđeno VR i AR iskustvo, posebno kod multiplayer igara. Igrači bi trebali imati mogućnost koristiti bežične VR setove i doživjeti iskustvo open space igranja igara, bilo da je riječ o sportskim igrama ili pucačinama (FPS – First Person Shooter). Osim toga, bržim prijenosom podataka izbjeći će se pucanja veze prilikom korištenja VR-a i ublažiti „zapinjanja“ koja mogu ponekad izazvati čak i vrtoglavice kod igrača.