Brzina

Brzine do 10.000 Mbit/s

Upload i download velikih količina podataka brzinom od čak 10.000 Mbit/s.

Kapacitet

Spajanje milijun uređaja

Istovremeno spajanje milijun uređaja na jednom kvadratnom kilometru.

Latencija

Minimalna kašnjenja

Drastično smanjivanje kašnjenja signala do gotovo neprimjetne razine.

Efikasnost

Bez pucanja mreže

Veća pouzdanost mreže i stabilna veza bez pucanja.

Internet stvari

Smart okruženje

Povezivanje pametnih uređaja u kućanstvu i na poslu za olakšavanje svakodnevnog života.

5Genijalnih primjera.

5Genijalnih primjera.

Sigurnost u prometu

Zamisli scenarij u kojem vozilo prije ulaska u zavoj u stvarnom vremenu dobiva informaciju ima li ispred njega pješaka, biciklista, bilo kakvih prepreka i gdje se točno nalaze. Lokalna aplikacija koja prati kretanje objekta u 3D tehnologiji, procesuira informaciju u cloudu i šalje ju vozilu kako bi pripazilo na opasnost. 5G povezat će strojno učenje i umjetnu inteligenciju te podići razinu sigurnosti.

Razmjena informacija

Uz 5G bi se rad semafora automatski prilagođavao stanju na cestama, vozila i okolina međusobno bi komunicirala i razmjenjivala informacije o prometu poput onih kada će se promijeniti svjetlo na semaforu, o nesreći koja se dogodila i o kojoj su policajci brže obavješteni. 5G omogućit će bolje reakcije i doprinijeti boljem funkcioniranju prometa na cestama.

Više slobodnog vremena

U budućnosti bi tvoj hladnjak slao informacije o namirnicama koje nedostaju, preporuku što skuhati od namirnica koje imaš ili koje su pred istekom roka trajanja, obavljao kupovinu online i slao ti upit za autentifikaciju računa, a sve to dok ti svoj posao obavljaš u omiljenom kafiću ili parku. Povezivanjem velikog broja uređaja i umjetnom inteligencijom, 5G olakšat će svakodnevni život.

Napredak medicine

Kirurzi s drugog kraja svijeta moći će pomagati kolegama u operacijskim dvoranama u stvarnom vremenu ili čak izvoditi operacije „na daljinu“ preko robotiziranih ruku i robotskih rukavica. Kontrola robota VR tehnologijom, pa čak i primanje povratnog osjeta dodira prilikom izvođenja operativnih radnji, ubrzani razvoj svih grana medicine postat će moguć uz podršku 5G tehnologije.

Nikad bolja zabava

Uskoro će potezi koje napraviš u videoigri biti efikasni i točni, baš kako što ih i zamisljaš, pucanje veze ili sporost signala više neće ne izazivati psihofizičke probleme, gotovo će se izbrisati razlika između stvarnosti i virtualnog svijeta, a sve omiljene videoigre bit će uvijek nadohvat ruke u tvom game cloudu i te ćeš ih moći igrati bilo kad i bilo gdje. Ne samo to, 5G unaprijedit će i kvalitetu samih igara i osigurati fenomenalno gaming iskustvo.

5Glasnih novosti

Poduzetnički inkubator PISMO

A1 Hrvatska i SIMORA (Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije) predstavili su partnerstvo u poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1. Developeri okupljeni oko poduzetničkog inkubatora i polaznici programa za razvoj igara dobili su priliku raditi s najboljim pristupnim tehnologijama. Više pročitaj na linku.

Pobjednici 6. sezone Adria League

Novi prvak u FIFI je Amke2001, dok je ekipa lvlup uspjela obraniti titulu u Counter Strikeu. Osvajači naslova u mobilnim igrama su Joža Esports (Clash Royale) i Good Game Global GOLD (Brawl Stars).

5g mobiteli

5G mobiteli iz ponude

Unutar A1 ponude imamo odličan izbor 5G mobitela koje možeš pogledati online na ovom linku.

Xiaomi Mi Mix 3 5G testiran na našoj mreži

„Demonstracija 5G mogućnosti ostvarena je u stvarnim uvjetima na postojećoj mreži čime smo još jednom pokazali da je #A1Hrvatska spremna za novo tehnološko razdoblje.”

Mob.hr: Testirali smo A1 5G mrežu

U ostatku svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, trenutno traju pripreme za uvođenje ove nove tehnologije, u čemu sudjeluje i operater A1 Hrvatska. Cijeli članak pročitaj na linku.

5Glavnih

pitanja i odgovora

Što je 5G?

5G je skraćeni naziv za petu generaciju mobilnih mreža koja bi trebala donijeti značajno brži download i upload podataka putem mobilnog interneta, bolju pokrivenost i stabilniju povezivost. Počiva na učinkovitijem korištenju radijskog spektra, što bi trebalo omogućiti povezivanje daleko većeg broja uređaja na internet nego što je sad slučaj. Današnja tehnologija u djeliću sekunde šalje i prima podatke između pametnih uređaja i internetske mreže. Tako svakim dodirom zaslona pametni uređaj šalje čak desetke informacija u internetsku mrežu, a kod 5G tehnologije vrijeme odziva je gotovo trenutno.

Koliko je 5G zaista brz?

Brzina ovisi o frekvencijskom spektru. Trenutno je 5G mreža realizirana putem DSS tehnologije (Dynamic Spectrum Sharing) koja omogućava dijeljenje frekvencijskog spektra s 4G mrežom, pa su u tom slučaju brzine slične onima na 4G. Na području grada Osijeka, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) je za potrebe testiranja 5G mreže dodijelila i frekvencijski spektar 3.6GHz. Na 3.6GHz moguće je u downloadu ostvariti višestruko veće brzine od onih na 4G mreži.
Primjerice, sada nam je potrebno oko 25 minuta uz brzine 4G mreže za preuzimanja filma ili PUGB Mobile igre teške oko 3 GB. S trenutnim 5G mrežnim brzinama, bit će potrebno 10 puta manje vremena. U budućnosti će 5G upotrebom višeg frekvencijskog spektra donijeti i znatno veće brzine.

Je li 5G siguran?

5G donosi tehnološki razvoj i unapređenje komunikacijskih mogućnosti zbog sve većeg broja uređaja, korisnika i zahtjeva za bržom vezom, većom količinom podataka te maksimalnom kvalitetom usluge. 5G tehnologija nije bitno drugačija od ostalih tehnologija koje se već upotrebljavaju poput mobilnih mreža i kućnih WIFI uređaja. Razloga za strah od tehnologije i zabrinutost za zdravlje nema. U nedostatku provjerenih informacija, oko 5G mreže šire se dezinformacije i teorije zavjere bez ikakve znanstvene utemeljenosti. Više provjerenih informacija o 5G mreži i neionizirajućim elektromagnetskim poljima možete pronaći na internetskoj stranici Povezani smo sigurni i stranicama HAKOM-a.

Kada će 5G biti dostupan u cijeloj Hrvatskoj?

A1 se intenzivno priprema i radi na razvoju 5G mreže. U drugoj polovici 2021. godine očekuje se da će Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) provesti postupak dodjele frekvencijskog spektra za 5G, čime se ostvaruju preduvjeti za početak komercijalne ponude usluga putem 5G mreže.

Kako 5G tehnologija olakšava gaming?

Latencija i brzina problemi su koji zadaju najviše glavobolja online gaming i eSport industriji. 5G tehnologija trebala bi riješiti ove probleme i tako olakšati život svim gamerima. Tri glavna aspekta su visoki bandwidth tj. propusnost i niska latencija koja će se značajno poboljšati i unaprijediti iskustvo mobilnog gaminga, zatim, 5G će unaprijedit i kvalitetu samih igara (brži download, vrhunska kvaliteta slike i značajno kvalitetnije gaming iskustvo) te kao zadnji aspekt možemo navesti činjenicu da će 5G ubrzati razvoj VR i AR tehnologija, koje će zauzvrat ubrzati razvoj i napredak cloud gaminga.

Niska latencija esencijalna je u VR-u i AR-u, a 5G tehnologija trebala bi pružiti dosad neviđeno VR i AR iskustvo, posebno kod multiplayer igara. Igrači bi trebali imati mogućnost koristiti bežične VR setove i doživjeti iskustvo open space igranja igara, bilo da je riječ o sportskim igrama ili pucačinama (FPS – First Person Shooter). Osim toga, bržim prijenosom podataka izbjeći će se pucanja veze prilikom korištenja VR-a i ublažiti „zapinjanja“ koja mogu ponekad izazvati čak i vrtoglavice kod igrača.