Pravo je vrijeme za kupnju blagdanskih poklona: Studeni nosi najbolje prilike za shopping

#TRENDING
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 08.11.2023.

Znate li da je studeni najbolji mjesec za kupnju u cijeloj godini? Osim Black Fridaya koji tradicionalno obilježava početak sezone božićnog shoppinga, tu su i manje poznati Cyber ponedjeljak (Cyber Monday) i Dan samaca (Singles Day).

U nastavku saznaj više o ovim shopping datumima.

Dan samaca: 11. studenog

Iako u zapadnim zemljama još uvijek nije toliko popularan, Dan samaca, poznat i kao dan duplih jedanaestica, zapravo je najveći online shopping događaj u svijetu. Sve je započelo u Kini 1990-ih kao opskurna proslava „anti-Valentinova“, a populariziran je 2009. kada ga je div e-trgovine Alibaba odlučio iskoristiti u komercijalne svrhe. Ovaj se dan često naziva i Danom neženja, što je referenca na rodnu neravnotežu u Kini koja je rezultat tamošnje politike jednog djeteta.

Black Friday

Crni petak tradicionalno pada na četvrti petak u studenom, odnosno petak nakon američkog blagdana Dana zahvalnosti.

Sve je počelo 1924. kada je lanac robnih kuća Macy’s odlučio iskoristiti svoju poznatu paradu zahvalnosti u New Yorku za promicanje rasprodaje za petak nakon Dana zahvalnosti. Nisu ni slutili da će tradicionalna promotivna parada po Manhattanu rezultirati jednim od najpopularnijih dana za kupnju tijekom godine koji je aktualan i gotovo 100 godina kasnije.


Kaže se da je Crni petak dobio svoje ime tako što je tvrtkama koje posluju u "crvenom" (s gubitkom) omogućio da zarade i prijeđu "u crno" (profitabilno) u jednom danu. Iako originalno potječe iz SAD-a, sada je globalni događaj tijekom kojeg veliki trgovci diljem svijeta nude posebne popuste.

Cyber ponedjeljak

Ponedjeljak nakon Black Fridaya rezerviran je za Cyber ponedjeljak. Pokrenula ga je Američka nacionalna maloprodajna federacija 2005. godine kako bi i trgovci na malo dobili priliku za veliku rasprodaju. Od svoga lansiranja, ovaj je shopping događaj stekao globalnu popularnost i obilježava se velikim popustima u e-trgovinama diljem svijeta.


Dakle, obavljanje blagdanske kupnje u studenom uopće nije loša ideja. Potreban ti je samo dobar plan, zato pripremi svoju košaricu na vrijeme i uštedi na poklonima.

Ne propusti Black Week na A1 webu koji ti donosi popuste na razne uređaje do čak 70 posto!

Foto: Getty Images

Povezane vijesti

Vidi sve vijesti
Nebo boje vanilije na A1 TV

A1 svijet

Studeni na A1 TV-u pun je hitova: Od blockbustera s Tomom Cruiseom do dokumentarca o prkošenju starenju

S dolaskom jeseni sve više vremena provodimo kod kuće, a samim time i pred našim televizorima. Duže večeri želimo skratiti sadržajem koji će nas zabaviti i zaintrigirati, dok ponuda na streaming servisima i TV kanalima postaje bogatija i šarolikija.

Od vrhunskih filmova s jakim glumačkim imenima do dokumentaraca o kojima bruji cijeli svijet, studeni na A1 TV-u pun je hitova. U nastavku smo izdvojili samo dio TV ponude koja te čeka tijekom ovog mjeseca.

Regionalne serije i filmovi

Korisnici Filmskog paketa mogu uživati u video-on-demand usluzi Planet Plus koja nudi više od 50 regionalnih serija kao što su „Južni vetar“, „Bolji život“ i „Senke nad Balkanom“. Osim toga, čeka te preko 80 regionalnih filmskih hitova poput „Mi nismo anđeli“, „Rane“ i „Lijepa sela lijepo gore“.

 

Tjedan Toma Cruisea

Tom Cruise danas je jedan od najradišnijih holivudskih glumaca, što je poprilično nevjerojatno s obzirom na to da je svoju karijeru započeo ranih 80-ih. Sva vrata otvorila su mu se nakon uspjeha filma „Top Gun“ iz 1986., a nakon toga preuzimao je uloge u različitim žanrovima i podjednako se dobro snašao u svakome, čime je potvrdio svoju glumačku svestranost.

Gledatelji kanala TV1000 od 13. do 19. studenog imat će priliku uživati u Cruiseovim uspješnicama i tako se uvjeriti u njegov talent. Donosimo ti raspored filmova po danima:

13.11.2023. u 21 sat – „Jack Reacher: Nema povratka“
14.11.2023. u 21 sat – „Specijalni izvještaj“
15.11.2023. u 21 sat – „Rat svjetova“
16.11.2023. u 21 sat – „Dani groma“
17.11.2023. u 21 sat – „Nebo boje vanilije“
19.11.2023. u 21 sat – „Nemoguća misija: Raspad sistema“


Dokumentarac o starenju

Nekolicina sretnika na svijetu uspješno prkosi starenju. Tajnu iza njihove vječne mladosti istražuje dr. Michael Mosley u dokumentarnoj seriji „Secrets of the Superagers“ koju možete pogledati na kanalu BBC Earth. Njegovi gosti od Kine do Italije imaju jedinstven pogled na život, jedu različitu hranu i žive drastično različitim životima.

U ponedjeljak 6. studenog u 22 sati pogledaj prvu epizodu ove serije.

Šesti autobus

U A1 Videoteku nedavno je stigla i mini-serija "Šesti autobus" koju svi A1 TV korisnici mogu pogledati ekskluzivno i besplatno do 01.01.2024., nakon čega će serija biti dostupna i na Netflixu. Serija je nastala iz istoimenog filma „Šesti autobus“ koji je premijerno prikazan u studenom prošle godine. Radnja prati mladu Amerikanku koja pokušava pronaći čovjeka iz svoje prošlosti tijekom bitke za Vukovar.


U Videoteci te čeka pregršt drugih hit naslova koje možeš posuditi po super cijenama, od najnovijih blockbustera do vječnih klasika. Svatko će naći nešto za sebe, a od vrhunske zabave dijeli te doslovce jedan klik. Zato se zavali u kauč, pritisni gumb „VOD“ na svom daljinskom upravljaču i neka uživancija započne.

Preuzmi A1 Xplore TV aplikaciju i gledaj A1 TV putem smart TV-a, Android TV boxa ili samo pokreni omiljenu seriju na svom mobitelu ili računalu. Prati svoj omiljeni TV sadržaj još jednostavnije - bez dodatnih uređaja, instalacija i suvišnih daljinskih upravljača.

Foto: Paramount/BBC/Šesti autobus

Trending

Ne stišavaju se dojmovi oko iPhone 15 serije: Upoznaj tri nove značajke koje su osvojile ljubitelje Applea

Nova iPhone 15 linija pametnih telefona službeno je predstavljena prošloga mjeseca, a dojmovi se i dalje ne stišavaju. Četiri različita modela, iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Max, osvojili su ljubitelje tehnologije inovativnošću i nizom poboljšanjima u odnosu na svoje prethodnike.

Ažuriranja se ne odnose samo na nove funkcionalnosti poput Dynamic Islanda i USB-C priključka, već i na značajnu nadogradnju općih performansi, od trajanja baterije do kvalitete kamere.

Vjerni korisnici Appleovih pametnih telefona svakoga se rujna pitaju isplati li se uzeti novi model ili zadržati svoj iPhone još godinu dana. Zato smo u nastavku izdvojili tri nove funkcionalnosti iPhone 15 serije koje su oduševile ljubitelje ovog američkog tehnološkog giganta.

1.    USB-C priključak 

Kao što se nagađalo posljednjih mjeseci, Apple je s izlaskom iPhone 15 serije službeno odustao od svog Lightning priključka u korist univerzalnijeg USB-C priključka, omogućujući dijeljenje istog punjača i kabela s uređajima koji nisu Appleovi.

cyber security

Ta je odluka u skladu s novim propisima Europske unije prema kojima elektronički uređaji moraju usvojiti univerzalni punjač do početka sljedeće godine. Ovaj potez pojednostavljuje punjenje uređaja različitih brendova i pomaže korisnicima da uštede novac izbjegavanjem kupnje dodatnih i ekskluzivnih punjača, što bi direktno trebalo smanjiti količinu elektroničkog otpada.

2.    Dynamic Island 

Sva četiri nova modela iPhonea dolaze sa značajkom "Dynamic Island", zamjenom za urez na zaslonu koji većina modela ima od lansiranja iPhonea X    . U iPhone 14 seriji samo su Pro modeli imali ovu značajku, a sada je proširen i na standardne modele.

cyber security

Dynamic Island prikazuje upozorenja i aktivnosti uživo, tako da ih ne propustiš dok radiš nešto drugo. Možeš pratiti svoju sljedeću vožnju, vidjeti tko zove, provjeriti status leta i još puno toga. Ovaj interaktivni otok koji je jednostavan za korištenje definitivno je jedan od boljih i zanimljivijih Appleovih inovacija.

3.    Bolja kamera

Odlična kamera oduvijek je jedna od glavnih odlika iPhone modela, a ova serija nije izuzetak. Sada glavna kamera snima u super-visokoj razlučivosti pa je još lakše snimiti izvanredne fotografije s nevjerojatnim detaljima — od brzih fotografija do zapanjujućih krajolika. Kod ovogodišnjih modela fokus je na portretima pa tako novi iPhone 15 automatski detektira kada uključiti portretni način fotografiranja. Osim toga, poboljšano je noćno i HDR fotografiranje. 

cyber security

Ovoga puta modeli Pro i Pro Max mogu se pohvaliti kamerom od 48 megapiksela, baš kao iPhone 15 i iPhone 15 Plus, ali dolaze s većim senzorom koji propušta više svjetla, novim „čarobnjakom“ za uređivanje fotografija, kao i optičkim zumom od 5x na iPhoneu 15 Pro Max i 3x optičkim zumom na iPhoneu 15 Pro, što znači da možeš snimiti detaljnije fotografije izdaleka i/ili izrezati fotografiju i zumirati je bez velikog gubitka kvalitete.

cyber security

Ako želiš znati više, pogledaj recenziju iz A1 centra u kojoj naš voditeljski dvojac recenzira novi iPhone 15.



Ako želiš iPhone 15 ili iPhone 15 Plus, provjeri A1 ponudu OVDJE i uživaj u još boljoj kameri i sjajnim novim funkcionalnostima.

Foto: Unsplash/Apple