Kako se Valentinovo slavi diljem svijeta? Od masovnih vjenčanja do poklona s likom svinje

#TRENDING
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 13.02.2024.
Kako se slavi Valentinovo diljem svijeta

Svake godine na Valentinovo Hrvati obasipaju voljenu osobu, prijatelje ili obitelj poklonima, čestitkama i romantičnim gestama kako bi im dali do znanja koliko ih vole.

Ali kako se Dan zaljubljenih obilježava diljem svijeta? U različitim državama postoje razni običaji za Valentinovo koji se podosta razlikuju od onoga što znaš iz prakse, ali i popularne kulture. Primjerice, znaš li da se u Finskoj na Valentinovo ne slavi romantika, već prijateljstvo?

U nastavku saznaj kako se u drugim zemljama obilježava Dan zaljubljenih te kakve prakse, geste i običaji postoje diljem svijeta.

Italija

Talijani slave tzv. La Festa Degli Innamorati, u spomen na Junonu, rimsku božicu braka i zaštitnicu žena. Stara legenda kaže da će prvi muškarac kojeg slobodna žena ugleda 14. veljače postati njezin muž (ili će barem izgledati poput njega). 

U Veroni, gdje je smještena najpoznatija ljubavna priča o Romeu i Juliji, Valentinovo se slavi četiri dana. Vrhunac slavlja su besplatni koncerti na Piazzi dei Signori i lampioni u obliku srca koji obasjavaju grad. Osim toga, parovi mogu podijeliti svoje osjećaje u natjecanju u pisanju ljubavnih pisama.

Njemačka

Umjesto tradicionalnih srcolikih poklona, njemački parovi razmjenjuju darove u obliku praščića. Svinja je simbol sreće i strasti pa zato daju i dobivaju čestitke, figurice, plišane igračke i ostale darove tog oblika. Osim toga, razmjenjuju cvijeće, čokoladice i kolačiće od đumbira s ispisanim romantičnim citatima.

Češka

„Dan ljubavi“ u Češkoj se slavi 1. svibnja, umjesto 14. veljače. Parovi tada tradicionalno posjećuju kip češkog pjesnika Karela Hyneka Macha, koji se nalazi blizu drvoreda s trešnjama. Osim romantičnog slavlja poezije, parovi se za sreću ljube ispod grana trešnjinih stabala.

Španjolska

Španjolci uglavnom slave svetog Valentina kao i ostatak zapadnog svijeta, uz poklone, romantične večere i druge slatke tradicije.

Međutim, drugi dan kada slave ljubav je 9. listopada, odnosno dan sv. Dioniza kojeg smatraju zaštitnikom ljubavi. Tada se u određenim dijelovima Španjolske, a posebno u Valenciji, održavaju parade, festivali i druga slavlja. U tradiciji poznatoj Mocaorà, muškarci svojim boljim polovicama poklanjaju svilene šalove ili rupce s marcipanom.

Finska

Finci 14. veljače slave Ystävänpäiväu, što u slobodnom prijevodu znači „Dan prijateljstva“. Na taj dan svojim prijateljima i voljenim osobama daju male poklone kako bi im poručili koliko ih vole.

Danska i Norveška

Proslava Valentinova u Danskoj i Norveškoj također nije rezervirana samo za parove. Naime, prijatelji i članovi obitelji razmjenjuju „ljubavne karte“ koje mogu biti duhovite, ali i dirljive. Pisma sadrže izrezane papirnate ukrase, kratke pjesme ili poruke, dok je potpis napisan točkama. Ako primatelj pogodi identitet pošiljatelja, duguje mu jaje za Uskrs. Situacija je obrnuta, pa ako primatelj promaši, mora dati pošiljatelju uskršnje jaje.

Meksiko

U Meksiku se 14. veljače obilježava "El Día del Amor y Amistad", odnosno „Dan ljubavi i prijateljstva“. Ovu svetkovinu ljubavi tako obilježavaju svi, bez obzira na status veze, i to uz cvijeće, čestitke i plišane igračke.

Filipini

Od svih navedenih država, Filipini definitivno imaju najveću proslavu. Naime, tamošnja vlada organizira masovna vjenčanja na kojima tisuće parova izriče sudbonosno da.

Južna Koreja

Za Valentinovo žene darivaju svoje muškarce čokoladom, dok oni odgovaraju istom mjerom mjesec dana kasnije na tzv. Bijeli dan. Osim toga, samci 14. travnja imaju svoj dan, poznat kao Crni dan.

Japan

Valentinovo u Japanu ne prolazi bez čokolade. Ako te netko jako voli, dobit ćeš „honmei choco“, odnosno čokoladu prave ljubavi, dok će prijatelji ili članovi obitelji uživati u „giri choco“ (obaveznoj čokoladi“).

Južnoafrička Republika

Valentinovo u Južnoafričkoj Republici slavi se 15. veljače, u čast rimskog festivala Lupercalia. Dio žena doslovce nosi srce na rukavu, točnije na ceduljicu ispisuju ime voljene osobe i kače ga za svoj rukav. Oni manje hrabri mogu obasuti voljenu osobu cvijećem ili malim darovima.

Valentinovo na A1 webu

Slavimo mjesec ljubavi i predstavljamo ti popuste kojima je teško odoljeti. Do kraja veljače pronađi svoj idealni spoj i uštedi do 450 € na novi mobitel, a odabrati možeš i gadget ili PlayStation uz vrhunske popuste. Više saznaj OVDJE.

Foto: Getty Images

Povezane vijesti

Vidi sve vijesti
Večera za Valentinovo

Sve teme

Romantična večera, solo dejt ili nešto treće: Imamo idealne soundtracke za nadolazeće Valentinovo

Iako je prošlo vrijeme izrade posebnih mixtapeova na CD-ovima i audio kasetama, svojoj boljoj polovici za Valentinovo još uvijek možeš pokloniti posebnu playlistu na omiljenoj platformi za streaming glazbe. Ako želiš obradovati voljenu osobu pomno promišljenom playlistom koja uključuje vaše omiljene ljubavne pjesme, nema bolje prigode od Dana zaljubljenih

Pripremaš romantičnu večeru i tražiš prigodan soundtrack? Možemo ti pomoći. Klikni OVDJE za gotovo pet sati najromantičnijih pjesama iz različitih žanrova, razdoblja i podneblja. Od Springsteena i Van Morrisona do Harryja Stylesa i Daft Punka, na tebi je samo da klikneš „Play“ i prepustiš se glazbi.


A Valentinovo može biti sjajan dan i za samce. Ljubav je ljubav, što znači da se i sebeljublje računa! Samo zato što Dan zaljubljenih provodiš solo, ne znači da se i dalje ne možeš zabaviti kao tvoji prijatelji koji su u vezama.

Da ti malo pomognemo, pripremili smo playlistu koja će te rasplesati i podsjetiti da prakticiraš ljubav prema sebi.

Treba ti glazba za party, trčanje, u autu, na poslu ili prije spavanja? A1 Xplore Music by Deezer je tu za sve situacije i nudi idealnu playlistu za svaku priliku koju možeš slušati na mobitelu, tabletu ili računalu. Ako te zanimaju ljubavne playliste, možeš ih pronaći OVDJE, na Deezerovom LOVE kanalu.

Uz A1 Xplore Music by Deezer uživaj u hitovima iz cijelog svijeta, i to bez reklama, napravi svoje playliste ili dozvoli Deezeru da te iznenadi jer on zna što voliš slušati. Aktiviraj Deezer Premium sebi ili poveži do 6 prijatelja u Deezer Family.

Foto: Getty Images

Veljača na A1 TV-u

Sve teme

Veljača na A1 TV-u nosi brojne novosti: Na novim kanalima gledaj još više sporta, dokumentaraca i zabave

Eurosport 1 i 2, Discovery Channel, TLC i HGTV, postali su dio A1 TV paketa, i to bez dodatne naknade. Od sada možeš pratiti atraktivna sportska natjecanja, zanimljive dokumentarne te najzabavnije reality i lifestyle emisije, i to po istoj cijeni kao do sada.

Eurosport 1 i Eurosport 2 postaju dio Osnovnog Sportskog i Dodatnog Sportskog TV paketa, koji već uključuju deset Arena Sport kanala. U svim Osnovnim TV paketima dostupan je dokumentarni kanal Discovery Channel koji će te odvesti na putovanje u daleke i ekstremne krajeve prirodnog svijeta, otkriti tajne svemira i približiti nova znanstvena otkrića. Još više zabavnog sadržaja pronađi na novim kanalima TLC i HGTV koji su dio Osnovnog Obiteljskog i Dodatnog Obiteljskog paketa.

Osim novih kanala u TV paketima, u kojima ih je sada ukupno više od 220, odnedavno je i dio posebne A1 ponude postao i Netflix. A1 Hrvatska svim novim i postojećim korisnicima mobilnih tarifa Savršena+ i Apsolutna te internet paketa Mega NET i Giga NET poklanja Netflix Osnovni paket u trajanju od šest mjeseci. Time je A1 Hrvatska postala prvi telekom na domaćem tržištu koji u ponudi ima ovaj vodeći streaming servis na svijetu.

Ako tražiš najzanimljiviji TV sadržaj, u nastavku smo izdvojili samo dio ponude koja te čeka u veljači. Upoznaj naše nove kanale, ali otkrij i favorite iz postojeće ponude.

Hustlers Gamblers Crooks

Ova serija prikazuje istinite priče o prevarantima, kockarima i lopovima koje su ispričali oni koji su ih proživjeli. Strukturirana kao holivudski triler, prepuna je zapleta koji će te prikovati uz TV ekran. Navijaj za autsajdere koji riskiraju sve kako bi promijenili svoju budućnost.

Ne propusti premijeru serije „Hustlers Gamblers Crooks“ 20. veljače u 22 sata na kanalu Discovery Channel i prati je svakog utorka u isto vrijeme.

The Garden: Commune or Cult?

Misteriozna i kontroverzna zajednica iz divljine Missourija postala je viralna na TikToku jer je predstavljena kao bizarni kult. Njezini članovi tvrde da se radi o jednakopravnoj, alternativnoj zajednici bez vođe, koja promiču kulturu slobode, dijeljenja i suradnje, a na tebi je da procijeniš o čemu je zaista riječ.

U dokumentarnoj seriji „The Garden: Commune or Cult?“, zajednica The Garden prvi je put otvorila svoja vrata kamerama, a možeš je pratiti svake subote u 20 sati na našem novom kanalu Discovery Channel.

Love & Translation

Korisnici Osnovnog Obiteljskog i Dodatnog Obiteljskog TV paketa te Filmskog paketa uz satelitsku televiziju, od sada mogu gledati poznati kanal TLC koji donosi nevjerojatne priče iz stvarnog života.

Iz raznolike ponude izdvajamo reality show „Love & Translation“ u kojem američki muškarci pokušavaju pronaći bolju polovicu sa samo jednim zajedničkim jezikom – ljubavlju. Muškarci se upuštaju u nezaboravnu avanturu u tropskom raju kako bi pronašli „onu pravu“ među ženama iz cijeloga svijeta. Kvaka je u tome što nijedna od njih ne govori niti razumije engleski, dok muškarci ne govore njihove jezike.

Prigodno, premijeru ovog jedinstvenog realityja možeš pogledati za Valentinovo, 14. 2., u 20 sati na kanalu TLC i pratiti ga svake srijede u istom terminu.

Zimski sportovi

Zanimaju te skijanje i drugi sportovi na snijegu? Od 1. veljače A1 TV ponudu obogatili smo kanalima Eurosport 1 i Eurosport 2 uz koje ćeš, između ostalog, moći pratiti razne zimske sportove. Tijekom veljače prati najbolje svjetske skijašice i skijaše u FIS Svjetskom kupu, skijaške skokove, snowboardanje i biatlon te brojne druge zimske sportove.

Osim toga, u nadolazećim mjesecima na ovim sportskim kanalima moći ćeš pratiti teniske Grand Slam turnire, Olimpijske igre i biciklizam.

Podsjećamo, kanali Eurosport 1 i Eurosport 2 dio su Osnovnog i Dodatnog Sportskog TV paketa.

Married To Real Estate 

Na kanalu HGTV prati magove za nekretnine i bračni par, Egypt i Mikea, koji dovode klijente u susjedstvo iz snova iako nisu mislili da će to moći priuštiti. Koristeći svoju stručnost u nekretninama, ovaj će dizajnerski par pametno kupiti, a još pametnije renovirati nekretnine, dok istovremeno uzdržavaju svoju marljivu obitelj.

Ako si korisnik Osnovnog Obiteljskog i Dodatnog Obiteljskog TV paketa ili Filmskog paketa uz satelitsku televiziju, premijeru treće sezone reality serije „Married To Real Estate“ možeš uhvatiti 14. veljače u 21 sat na TV kanalu HGTV (Home & Garden TV). Radi se o još jednom kanalu s kojim smo obogatili A1 TV ponudu, a idealan je izbor za DIY entuzijaste, skupljanje ideja za uređenje doma i ako zamišljaš svoj dom iz snova.

Sezona zločina na TV1000 

Veljača na TV1000 donosi ti najjača glumačka imena i intrige u kriminalističkim filmovima. Gledaj filmove poznatih holivudskih redatelja poput braće Coen, Jima Jarmuscha, Olivera Stonea, Stevena Soderbergha i drugih. Od sumnjivog američkog poduzetništva iz 1980-ih do klasičnih mafijaških priča, otmica, atentata, serijskih ubojica i osvetničkih priča, istraži svaki mračni kutak svijeta kriminala samo na kanalu TV1000, svake subote i nedjelje u veljači od 21 sat.



Pretražuj pametno

Na dječjem kanalu Da Vinci 7. veljače čeka te maraton obrazovnog animiranog serijala „Pretražuj pametno“. Ovaj je serijal nominiran za nagradu BAFTA, a govori o tome kako biti pametan, siguran i ljubazan na internetu. Pridruži se Mayi, Jacku i baki u njihovim svakodnevnim avanturama na internetu, dok zajedno istražuju i otkrivaju više o sigurnosti i ljubaznost na mrežu, učeći vrijedne lekcije na svakom koraku.

Kanal Da Vinci dostupan je korisnicima osnovnog i dodatnog Obiteljskog TV paketa.

Dora 2024.

Dora, izbor hrvatskog predstavnika za pjesmu Eurovizije, ove će se godine održati u studijima Hrvatske radiotelevizije (HRT) na zagrebačkom Prisavlju. Gledatelji HRT-a krajem veljače moći će uživati u čak tri večeri glazbenog natjecanja. Dvije polufinalne večeri održat će se 22. i 23. veljače, a finale u nedjelju, 25. veljače.

Tko će odnijeti pobjedu i predstavljati Hrvatsku u Malmöu, etablirana glazbena imena poput Damira Kedže, Leta 3 ili Pavela, ili neka sasvim nova imena na sceni, poput Baby Lasagne, Natalie Balmix ili Lu Dedić, odlučit će glasovi žirija i publike. 



Foto: Promo