Brzo, stabilno, pouzdano: Dva neovisna mjerenja pokazala da je A1 fiksna mreža najbolja u Hrvatskoj

#A1 svijet
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 03.03.2024.
Nagrada za najbolju fiksnu mrežu u Hrvatskoj

Opensignal, globalni lider u neovisnim mjerenjima i analizi mrežnog iskustva i tržišnih performansi konvergentnih, mobilnih i fiksnih operatora, potvrdio je da je A1 fiksna mreža najbolja u Hrvatskoj u četiri ključna pokazatelja korisničkog iskustva. To su pouzdanost odnosno stabilnost, brzina preuzimanja i maksimalna brzina preuzimanja podataka te brzina slanja podataka.  

Korisnicima je pritom najbitnija pouzdanost, odnosno stabilnost mreže koju Opensignal interpretira kao postotak korisnika koji su zadovoljili kriterije za gledanje HD videa, grupne video pozive i online gaming. Korisnici A1 fiksnog interneta imaju razloga za veselje jer se njihova mreža pokazala najstabilnijom.

Prva Opensignalova analiza fiksnog interneta u Hrvatskoj obuhvatila je korisničko iskustvo na svim fiksnim tehnologijama: optički i kabelski pristup, xDSL te kućni Internet preko mobilne 4G i 5G mreže. A1 fiksna mreža postigla je najbolje rezultate u sve četiri navedene kategorije.

Prema izvještaju Opensignala, ostvarene prosječne brzine preuzimanja podataka na A1 fiksnoj mreži 2,7 puta su veće od onih u HT mreži te 4,8 puta iznad Telemachovih. Što se tiče prosječne brzine slanja podataka, A1 fiksna mreža značajno je ispred konkurencije, a postigla je najveću izmjerenu vršnu brzinu preuzimanja podataka.

Vladimir Skender, glavni direktor za mrežu A1 Hrvatska preuzeo je u Barceloni nagradu za najbolje rezultate u Opensignal mjerenju, na jednom od najutjecajnijih svjetskih sajmova telekomunikacija – Mobile World Congressu. Tom je prilikom istaknuo da je ovo rezultat višegodišnjih investicija u modernizaciju kabelske infrastrukture te izgradnju najmodernijeg optičkog pristupa: „Prošle smo godine investirali gotovo 204 milijuna eura, najviše otkad poslujemo u Hrvatskoj. Izgradili smo 140.000 optičkih priključaka diljem Hrvatske i postigli 92 postotnu pokrivenost populacije 5G mrežom. Ova je nagrada potvrda da ulažemo u najbolje korisničko iskustvo, s čime nastavljamo i u ovoj godini. Na putu smo da iduće godine omogućimo gigabitni priključak u 70 posto hrvatskih kućanstva, odnosno njih čak milijun“. 


Dodao je da u prilog tome ide i nedavna nagrada EU Broadband Award koju je Europska komisija dodijelila A1 Hrvatska kao predvodniku u gradnji mreže velikog kapaciteta. Naime, A1 Hrvatska je uz pomoć EU fondova izgradila optičku mrežu za 45.000 kućanstava na širem području Kaštela, Ivanić-Grada i Solina. Upravo je Solin prvi hrvatski grad potpuno pokriven optičkom mrežom izgrađenom uz pomoć EU fondova, a taj je projekt prepoznala i Europska komisija. 

Potvrda još jednog neovisnog mjerenja

Osim Opensignala, krajem veljače još je jedno neovisno mjerenje potvrdilo da je A1 predvodnik kada je riječ o performansama fiksne mreže u Hrvatskoj. Prema analizi francuske tvrtke nPerf, A1 mreža ostvarila je najbolji ukupni rezultat u svim kategorijama: brzini preuzimanja podataka, brzini slanja i latenciji.  

Trenutačno 800.000 kućanstava ima dostupan A1 gigabitni internet, a infrastrukturna oprema koja se u okviru modernizacije postavlja u optičku mrežu već sada podržava brzine do 50 Gbps i spremna je za sve potrebe korisnika u budućnosti. Uz to razvijaju se i primjenjuju inovacije kako bi A1 korisnici do 2030. surfali na potpuno zelenoj mreži. 

Foto: A1 Hrvatska

Povezane vijesti

Vidi sve vijesti
Netflix u A1

Sve teme

Aktiviraj Netflix u A1 u samo nekoliko koraka: Donosimo detaljan vodič za nove i postojeće korisnike

Kada pomisliš na streaming serija i filmova, Netflix je vjerojatno prva platforma koja ti pada na pamet. Unatoč oštroj konkurenciji uvijek se ističe bogatom ponudom sadržaja koji se stalno osvježava i lakom dostupnošću na različitim uređajima.

Prve originalne serije iz Netflixove produkcije premijerno su prikazane 2012. i 2013., uključujući „House of Cards“ (Kuća od karata“) i „Orange Is the New Black“ („Narančasta je nova crna“). Danas katalog originalnih serija i filmova broji više od 1500 naslova, među kojima su planetarno popularne serije „Stranger Things“, „Bridgerton“ i „The Crown“ („Kruna“), kao i filmovi nominirani za Oscara – „All Quiet on the Western Fron“ („Na Zapadu ništa novo“) i „The Power of the Dog“ („Šape pasje“).



Jedan od glavnih razloga zašto milijuni ljudi diljem svijeta vole Netflix jest taj što mogu gledati više sezona određene serije u cijelosti. Navedene su jedna za drugom pa ih ne moraš ručno tražiti, a izbor varira od filmskih klasika poput „Pretty Woman“ („Zgodna žena“) i „Groundhog Day“ („Beskrajni dan“) do novih izdanja, naslova za obitelj i djecu te uzbudljivih realityja.

Osim toga, svaki put kad pogledaš nešto s Netflixa, aplikacija registrira žanr ili vrstu sadržaja i na temelju toga ti predlaže druge serije ili filmove. Za dodatnu personalizaciju, možeš ocijeniti sve što pogledaš, i to s ocjenama – palac dolje i palac gore, a kad ti se nešto baš jako svidi, tu je i dvostruki palac gore. Ako ti preporuke ne odgovaraju, možeš ih ukloniti sa svoje početne stranice. Kada ne znaš što gledati, posluži se opcijom „Play Something“ koja nasumično reproducira sadržaj iz bogate Netflixove videoteke.

Aktiviraj Netflix u A1

Znaš li da od sada možeš aktivirati Netflix uz A1? Ova nova usluga dostupna je svim A1 korisnicima, a pripremili smo super ponudu za nove i postojeće korisnike koji aktiviraju mobilne tarife Savršena+ i Apsolutna te internet pakete Mega NET i Giga NET. Naime, A1 u tom slučaju poklanja Netflix Osnovni paket na 3 mjeseca, a nakon isteka promotivnog razdoblja cijena spomenutog paketa iznosi 4,99 € mjesečno.

Vrhunske serije i filmove gledaj gdje god i kad god poželiš, a možeš uživati u brojnim naslovima s hrvatskim titlovima. Osim toga, Netflix u A1 plaćaj brzo i jednostavno, putem svog mjesečnog A1 računa. 



Prije svega, na glavnom sučelju Moj A1 aplikacije pronađi Netflix u A1. Potom odaberi želiš li Netflix uz fiksnu ili mobilnu uslugu te odaberi jedan od tri paketa po svojoj mjeri. Nakon toga odaberi kontakt za registraciju, a nakon završene registracije možeš početi uživati u nagrađivanim serijama i filmovima.

Ako već koristiš Netflix, ne moraš otkazivati postojeći račun, već ga jednostavno prenesi u A1. Nakon ugovaranja dobit ćeš aktivacijski link na koji ćeš se prijaviti s postojećim korisničkim podacima za Netflix. Na taj način zadržavaš svoju povijest gledanja i preporuke, a Netflix u A1 plaćaš putem mjesečnog A1 računa.

Foto: Unsplash

A1 Virtualni shop

Tips&Tricks

Isprobaj potpuno drugačije iskustvo kupnje: Kako je A1 virtualni shop donio revoluciju na domaće tržište

Zahvaljujući tehnološkom napretku sve se više briše granica između digitalne i fizičke kupnje. Još brži razvoj e-trgovine dogodio se zbog pandemije koronavirusa, a brendovi su se preko noći suočili s novim zahtjevima potrošača pa su morali prihvatiti inovacije ako su željeli preživjeti. 

Međutim, unatoč pandemiji, trgovci kontinuiramo posežu za novim metodama i trendovima kako bi se približili svojim novim i postojećim kupcima. Mnogi od njih usvajaju napredne tehnologije, kao umjetnu inteligenciju (AI), proširenu stvarnost (AR) i streamanje uživo iz fizičke trgovine. Na ovaj način stvara se sasvim drugačije iskustvo kupnje, što omogućuje povezivanje s kupcima na dosad neviđene načine, stvarajući dublje odnose i potičući na dugoročnu vjernost.

Tehnologija danas donosi prednosti kupnje u fizičkoj trgovini u digitalni svijet. Jedan primjer definitivno su virtualni shopovi zahvaljujući kojima možeš uživo komunicirati s prodajnim predstavnicima u trgovini, postavljati im pitanja te još bolje upoznati proizvod budući da ga možeš vidjeti mimo fotografija na web stranici.


Ovu je inovativnu uslugu na hrvatskom tržištu prvi predstavio A1, još na jesen 2019. godine, a danas tim čini 11 stručnjaka koji su uvijek spremni pronaći najbolje rješenje za korisnika.

A1 virtualni shop je digitalna platforma koja ti omogućuje da uživo putem video poziva razgovaraš s našim djelatnikom iz shopa i na taj način dobiješ sve informacije o A1 ponudi, a ako želiš - obaviš kupnju proizvoda i usluga. Dakle, možeš kupovati iz udobnosti svoga doma, bez čekanja u redu na prodajnom mjestu. Na taj način se ljudsko djelovanje i tehnologija međusobno nadopunjuju, donoseći korisniku najbolje od oba svijeta.

Kako funkcionira A1 virtualni shop?

Ako želiš isprobati ovaj način kupnje, na našoj web stranici pronađi ikonu A1 savjetnika virtualnog shopa i klikni na nju. Zatim ostavi svoj broj mobitela na koji će te savjetnik odmah nazvati putem video poziva, omogućujući ti iskustvo fizičke trgovine, ali s lokacije koja tebi odgovara. Pritom je video komunikacija jednosmjerna jer ćeš ti vidjeti agenta i trgovinu, ali on će tebe samo čuti. Uživo će ti pokazati ponudu iz A1 trgovine i predstaviti usluge, provesti te kroz shop i objasniti sve što te zanima. Dakle, cijeli je proces kupnje brži i jednostavniji jer ne moraš trošiti vrijeme na pretraživanje A1 ponude, već će to za tebe učiniti savjetnik.

A1 virtualni shop objedinjuje video poziv i slanje poruka u stvarnom vremenu, kao i glasovnu komunikaciju i chatbot funkcionalnosti. 

Dojmovi korisnika

„Od samog početka razgovora imamo pozitivne komentare i reakcije korisnika na ovaj način kupnje. Uglavnom hvale efikasnost i jednostavnost te to što nema čekanja. Strah ne postoji jer korisnici kroz opušteni razgovor s agentom otklone svaku eventualnu sumnju o kupnji digitalnim putem“, rekao je Mihael Marković, menadžer A1 virtualnih shopova.


Porast interesa za ovakav način kupnje pripisuje digitalnoj educiranosti korisnika koji sve češće koriste slične platforme i prepoznaju njihove prednosti. Kupci najčešće žele saznati najbolju ponudu za određene proizvode i usluge, usporediti performanse uređaja te zatražiti savjet za svoje potrebe kada je riječ o telekomunikacijskim uslugama.

„Iz godine u godinu možemo se pohvaliti kako rastom kvalitete, tako i ukupnim brojem transakcija u virtualnom shopu. U ukupnom broju core transakcija rasli smo za 2 posto u odnosu na prethodnu godinu, a pozitivan trend prati povećan udio razgovora, ali i ukupno zadovoljstvo korisnika“, zaključio je Marković.

Dakle, ako si želiš olakšati kupnju, izbjeći čekanje u redovima i dobiti najbolju ponudu za svoje telekomunikacijske potrebe, A1 virtualni shop definitivno je rješenje za tebe.

Foto: A1 Hrvatska