Ovo su najčešći kvarovi u tvom domu: Što možeš popraviti na svoju ruku, a kada je potrebno zvati majstora?

#Dodatne usluge #A1 svijet
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 13.11.2023.
Poplava u kući

Iznenadni kvarovi i hitne intervencije u kućanstvu uglavnom nas dočekuju nespremne, budući da svoj dom uglavnom uzimamo zdravo za gotovo. U nekim situacijama važna je brza reakcija kako ne bi došlo do veće štete, a pritom je potrebno angažirati dobrog i dostupnog majstora, što je uglavnom zahtjevna zadaća.

Upravo zato dobro je znati da neke popravke ili privremene sanacije možeš odraditi samostalno. U nastavku saznaj koji su najčešći kvarovi u kućanstvu i kako im doskočiti.

Kvarovi na vodovodnim instalacijama

Kako izbjeći pucanje cijevi i izlijevanja vode? Ovi nepredvidivi kvarovi uglavnom se događaju zimi kada se cijevi zalede uslijed dužeg nekorištenja (npr. u vikendicama).
Stručnjaci iz ORYX Asistencije savjetuju da ispustiš vodu iz sustava te otvoriš sve slavine i ventile kako se višak vode ne bi zadržavao i zaledio unutar cijevi. Ako ti to nije opcija, možeš izolirati cijevi s poliuretanskom pjenom, staklenom vunom, stiroporom, bazaltnim izolatorima i sl.

Ako dođe do izlijevanja vode iz puknute cijevi, zatvori glavni ventil vode. Kod lakših kvarova, uglavnom je potrebno zamijeniti ventile ili gumice, no kod većih kvarova potrebno je zamijeniti dio cijevi, što zahtijeva poziv vodoinstalateru.

Začepljenje kanalizacijskih cijevi

Kanalizacijske cijevi začepljuju se uglavnom zbog izlijevanja raznog sadržaja ili pucanja cijevi i zato je važno pravilno održavati i čistiti instalacije.

Kod kuhinjskih odvoda problem nastaje kod sipanja masti, taloga kave i ostataka hrane, dok je bacanje higijenskih uložaka i hladna voda u kombinaciji sa sapunom, dlakama i nečistoćama najčešći uzrok začepljenja kupaonskih odvoda. U tom slučaju možeš kupiti sredstvo za odštopavanje i ostaviti ga da djeluje tijekom noći, a ujutro ga temeljito isprati kipućom vodom. Za izbjegavanje skupih vodoinstalaterskih popravaka, svakih par mjeseci odštopaj odvod kako ne bi došlo do većih kvarova.

Oštećenje električnih instalacija

Stari i neispravni kućanski uređaji najčešće uzrokuju oštećenja električnih instalacija, pucanje izolacije, strujne udare i nestanak struje. Upravo zato važno je pripaziti na električne instalacije u svom domu. Budući da je igranje s takvim popravcima opasno po život, najbolje je pozvati iskusnog električara koji će znati kako pristupiti kvaru.

Problemi s bravama

Vrata našeg doma često su predmet popravaka. Od uništene brave i zaboravljenih ključeva do provala, kvarove je poprilično teško otkloniti na svoju ruku. U tom slučaju jedino je rješenje pozvati bravara koji će ti omogućiti ponovni ulazak u stambeni prostor.

Razbijena stakla na prozorima i vratima

Stakla na otvorima lako se mogu razbiti, bilo da je uzrok lopta, propuh, oluja ili provala, a potrebno ih je što prije sanirati kako se ukućani ne bi ozlijedili. Prije poziva staklaru, mjesto nezgode možeš osigurati najlonom ili ceradom.


Iako neke kvarove možeš otkloniti ili ublažiti samostalno, uglavnom ih je pametno prepustiti profesionalcima. Zato ugovori A1 Pomoć u kući koju pruža ORYX Asistencija i osiguraj da je tvoj dom uvijek u dobrim rukama. Ova usluga omogućuje ti organizaciju pomoći u hitnim intervencijama, obavljanje popravaka i otklanjanje kvara u kućanstvu. Za samo 1,19 € (8,97 kn) mjesečno na raspolaganju su ti usluge vodoinstalatera, bravara, električara, stolara i staklara.

Uslugu A1 Pomoć u kući aktiviraj na A1 webu prilikom narudžbe nove tarife na pretplatu, Homeboxa ili fiksne usluge (korak "Dodatne pogodnosti"), pozivom Službi za korisnike na broj 0800 1313, u Moj A1 aplikaciji ili na A1 prodajnom mjestu.

Aktiviraj A1 Pomoć u kući do kraja studenog i uhvati vrijedne nagrade. Prijavi se na nagradnu igru do 30.11.2023. jer možeš osvojiti iPhone 15 128 GB, Xiaomi Electric Scooter 4 Lite ili Samsung TV 50. Prijavom ulaziš u nagradni bubanj, a izvlačenje troje sretnih dobitnika odvit će se 6. prosinca.

Foto: Getty Images
 

Povezane vijesti

Vidi sve vijesti

Trending

Pravo je vrijeme za kupnju blagdanskih poklona: Studeni nosi najbolje prilike za shopping

Znate li da je studeni najbolji mjesec za kupnju u cijeloj godini? Osim Black Fridaya koji tradicionalno obilježava početak sezone božićnog shoppinga, tu su i manje poznati Cyber ponedjeljak (Cyber Monday) i Dan samaca (Singles Day).

U nastavku saznaj više o ovim shopping datumima.

Dan samaca: 11. studenog

Iako u zapadnim zemljama još uvijek nije toliko popularan, Dan samaca, poznat i kao dan duplih jedanaestica, zapravo je najveći online shopping događaj u svijetu. Sve je započelo u Kini 1990-ih kao opskurna proslava „anti-Valentinova“, a populariziran je 2009. kada ga je div e-trgovine Alibaba odlučio iskoristiti u komercijalne svrhe. Ovaj se dan često naziva i Danom neženja, što je referenca na rodnu neravnotežu u Kini koja je rezultat tamošnje politike jednog djeteta.

Black Friday

Crni petak tradicionalno pada na četvrti petak u studenom, odnosno petak nakon američkog blagdana Dana zahvalnosti.

Sve je počelo 1924. kada je lanac robnih kuća Macy’s odlučio iskoristiti svoju poznatu paradu zahvalnosti u New Yorku za promicanje rasprodaje za petak nakon Dana zahvalnosti. Nisu ni slutili da će tradicionalna promotivna parada po Manhattanu rezultirati jednim od najpopularnijih dana za kupnju tijekom godine koji je aktualan i gotovo 100 godina kasnije.


Kaže se da je Crni petak dobio svoje ime tako što je tvrtkama koje posluju u "crvenom" (s gubitkom) omogućio da zarade i prijeđu "u crno" (profitabilno) u jednom danu. Iako originalno potječe iz SAD-a, sada je globalni događaj tijekom kojeg veliki trgovci diljem svijeta nude posebne popuste.

Cyber ponedjeljak

Ponedjeljak nakon Black Fridaya rezerviran je za Cyber ponedjeljak. Pokrenula ga je Američka nacionalna maloprodajna federacija 2005. godine kako bi i trgovci na malo dobili priliku za veliku rasprodaju. Od svoga lansiranja, ovaj je shopping događaj stekao globalnu popularnost i obilježava se velikim popustima u e-trgovinama diljem svijeta.


Dakle, obavljanje blagdanske kupnje u studenom uopće nije loša ideja. Potreban ti je samo dobar plan, zato pripremi svoju košaricu na vrijeme i uštedi na poklonima.

Ne propusti Black Week na A1 webu koji ti donosi popuste na razne uređaje do čak 70 posto!

Foto: Getty Images

Putno osiguranje

A1 svijet

Bolje spriječiti nego liječiti: Tri razloga zašto je putno osiguranje uvijek dobra ideja

Putovanja mogu biti poprilično skupa pa uglavnom izbjegavamo dodatne troškove koji bi mogli opteretiti naš budžet. Međutim, nepredviđene nezgode poput bolesti, ozljede ili otkazanog leta mogu pokvariti tvoje putovanje, ali i imati poveće financijske posljedice.

Upravo je zato dobra ideja ugovoriti putno osiguranje koje pokriva širok spektar problema koji mogu poći po zlu u inozemstvu. Bolnički troškovi u inozemstvu mogu biti ogromni pa u ovom slučaju definitivno vrijedi izreka – bolje je spriječiti nego liječiti. Kako se bliži sezona skijanja, kada su nezgode i ozljede puno češće, dobra je ideja razmotriti ugovaranje putnog osiguranja.

U nastavku smo izdvojili neke od razloga zašto ga se isplati ugovoriti.

Eliminiraš dodatni stres

Putovanja mogu biti stresna sama po sebi, a dodatno se kompliciraju uz nezgode ili bolesti, posebno ako se dogode u zemljama čiji ti je jezik nepoznat. Uoči putovanja obično odvojimo vrijeme za proučavanje cijena hrane i pića, kulturnih i zabavnih sadržaja te javnog prijevoza. Međutim, proučavanje cjenika zdravstvenih usluga nije uobičajeno jer je poznato da troškovi liječenja i hitne pomoći mogu biti vrlo visoki.

Štediš vrijeme i novac

Putovanje košta i obično iziskuje nekoliko mjeseci štednje, a taj novac ne želiš izgubiti zbog nepredviđenih okolnosti. Ako mali dio svog budžeta izdvojiš za putno osiguranje, zapravo si osiguravaš zaštitu i bezbrižnost na putovanju. Za cijenu jednog espressa dnevno zaista se ne isplati riskirati dugoočekivani odmor. Osim pokvarenih planova, najobičnija zubobolja, viroza ili hitna operaciju, mogu ti nametnuti ogromne financijske izdatke, dok je cijena putnog osiguranja zaista prihvatljiva.

Osim toga, ugovaranje police je kratko i jednostavno, a danas ga uglavnom možeš obaviti na webu ili putem aplikacije.

Zadržavaš fleksibilnost

Ako se tvoje putno osiguranje aktivira pri izlasku iz Hrvatske, možeš se otisnuti na put kad god poželiš, bez brige o neplaniranim i često ogromnim troškovima.

Možeš birati želiš li se osigurati samo ti ili cijela tvoja obitelj, dok pokrića vrijede za razne situacije, od otkazivanja leta i gubitka prtljage do potrage i spašavanja u slučaju nezgode.

Putuj pametno i bezbrižno

Putno osiguranje za A1 korisnike usluga je koju pruža osiguravajući partner L’AMIE, a omogućuje ti zaštitu i bezbrižnost na putovanju. Za razliku od većine drugih putnih osiguranja, uslugu ne plaćaš unaprijed, nego samo za dane provedene u inozemstvu, već od 1,69 € (12,73 kn) dnevno. Dakle, usluga ti se ne naplaćuje nakon registracije, već tek po prelasku granice.

Kako to funkcionira u praksi? Kad izađeš iz Hrvatske i povežeš se na mrežu lokalnog operatora u inozemstvu, dobit ćeš SMS o aktivaciji pokrića za to putovanje. Ako ne želiš koristiti Putno osiguranje za A1 korisnike na tom putovanju, jednostavno ga deaktiviraj odgovorom na spomenuti SMS. Pri povratku u državu i spajanjem na A1 mrežu, dobivaš SMS obavijest o završetku pokrića za to putovanje i usluga je u mirovanju do tvog sljedećeg putovanja u inozemstvo.

Putno osiguranje za A1 korisnike pokriva zdravstveno osiguranje (bolničko i izvanbolničko liječenje, prijevoz, traganje i spašavanje), osiguranje od nezgode (zaštita za tebe i obitelj u slučaju teže nezgode na putovanju), osiguranje prtljage (oštećenje, uništenje ili gubitak prtljage na putovanju) te osiguranje od kašnjenja i otkazivanja leta (pokrivanje troškova smještaja uslijed kašnjenja i otkazivanja leta).

Registriraj se za Putno osiguranje za A1 korisnike u Moj A1 aplikaciji, prilikom narudžbe mobilne tarife na pretplatu na webshopu (na koraku Dodatne pogodnosti) ili u A1 centrima i partnerskim prodajnim mjestima.

Foto: Getty Images